Wat is een Ouijabord?

Het Ouijabord. Het beruchte bord met de letters waarmee je in contact kunt treden met de doden. En waar zoveel mensen bang voor zijn en waar zoveel griezelverhalen de ronde over doen.

Want wat is nu precies een Ouijabord?

Een Ouijabord is een rechthoekig houten bord (tegenwoordig bestaan er ook borden in andere vormen met allerlei afbeeldingen) waarop alle letters van het alfabet zijn gedrukt. In de linker bovenhoek staat een zon getekend, in de rechterhoek een maan. Doorgaans staat bij de zon het woord YES en bij de maan het woord NO. Onderaan het bord staat het woord GOOD BYE.

Meer dan dit valt er niet over te vertellen. Het Ouijabord is een houten (of MDF of hard kartonnen) bord met letters en een paar woorden. Niets meer niets minder. Je vraagt je af waar alle ophef rondom dit stuk speelgoed vandaan komt. Want het Ouijabord is ooit - werkelijk bedoeld als speelgoed - op de markt gebracht. Als gezelschapsspel. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar! Bij de mensen thuis lag het bord gewoon in de kast bij het ganzenbord en monopolyspel.

Hoewel William Fuld – de eerste fabrikant die het Ouijabord op de markt bracht - er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij zelf niet geloofde in het communiceren met geesten via het Ouijabord, speelde hij maar al te graag in op de goedgelovigheid van de mensen.

Om het Ouijabord een nog spannender imago te geven, bedacht hij instructies die op de achterkant van het bord stonden gedrukt. (Zie: Instructies 1920 ) Je ziet hoe suggestief de tekst is. Dat er staat wat je zelf wilt lezen. Of geloven...

Wat is een Ouijabord;  Instructies 1920;  Ouijabord gevaarlijk Bestaan geesten?;  Veelgestelde vragen;  Ouija mythen;  Veilig stappenplan;  Glaasje draaien;  Ouija do's en don'ts.

Je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt...