Daar buiten loopt een aap

Voor een TV programma (2018) werden mij ooit onderstaande vragen gesteld. Wegens omstandigheden is het echter nooit uitgezonden. Toch zijn de vragen te leuk om niet met jullie te delen. Wellicht heb je er iets aan?

Ik kan me nooit precies met moment herinneren dat ik werkelijk in slaap val. Hoe kan dat?

Tijdens onze slaap wordt het werkgeheugen uitgeschakeld. Dit is het geheugen dat we overdag gebruiken om te herinneren waar we mee bezig zijn, wat we zojuist hebben gedaan en wat we straks willen gaan doen. Dit geheugen heb je tijdens je slaap niet nodig, dus op het moment dat je in slaap valt, kun je alles van dat moment loslaten.

Waarom hoor ik niet wat er om me heen gebeurt als ik slaap? Ik ben toch niet ineens doof ofzo?

Ja, toch wel. Tijdens onze REM slaap, worden bepaalde delen van ons brein uitgeschakeld om helemaal tot rust te kunnen komen. Dat is de reden waarom we tijdens onze slaap niets uit de omgeving waarnemen en dus ook niets horen.

Zo nu en dan slaap ik met mijn ogen open, ik heb echter geen idee wat ik tijdens zo een slaapsessie heb gezien. Hoe kan dat?

De reden dat je ogen soms open zijn, is een niet goed functionerende oogzenuw of spier waardoor je ooglid tijdens de slaap omhoog kruipt. Het komt bij dieren vaak voor, maar ook bij baby's en volwassenen. Verder gebeurt er in je brein hetzelfde als wanneer je met je ogen dicht slaapt. Je neemt dus niets waar uit de omgeving.

In hoeverre mag je het je partner kwalijk nemen als hij je martelt tijdens zn slaap? 

Eigenlijk niet. Schoppen, slaan, stompen, trappen, fladderen en ander ongewenst gedrag tijdens de slaap wordt vaak veroorzaakt door een storing in de hersenen waardoor de bewegingen die in de droom worden gemaakt, ook echt worden uitgevoerd. De persoon in kwestie is zich hier niet van bewust. Het vertonen van dergelijk gedrag tijdens de slaap kan bijvoorbeeld ontstaan door bepaalde medicatie als antidepressiva of tijdens het afkicken van alcohol of drugs. Maar ook erfelijkheid kan een rol spelen. Of een neurologische ziekte.

Zou het kunnen dat je tijdens het dromen misschien wel in het buitenaardse bent?

Ik denk zelf van niet. Voor zover ik weet is alles wat we tijdens onze dromen te zien krijgen, afkomstig uit ons eigen brein.

Betekent een natte droom bij een vrouw, hetzelfde als bij een man?

Ja.

Wat heeft de stand van de maan, te maken met dromen?

Niets. Dromen worden vooral beïnvloed door de eigen ervaringen, gedachtes, gevoelens en herinneringen.

Vanaf welk moment is een een stuk touw om een ring, een dromenvanger?

Dromenvangers worden al eeuwen lang gebruikt door een Noord Amerikaanse Indianenstam om hun kinderen te beschermen tegen nachtmerries. Volgens deze stam worden de boze dromen gevangen in het web en worden de mooie dromen erdoor gelaten. De New Age cultuur heeft dit ornament - volgens mij - pas in de jaren 90 in Nederland geïntroduceerd.

Hoe kom je van je nachtmerries af? Bepaalde rituelen?

1. Overdag de nachtmerrie zoveel mogelijk herbeleven, zodat je went aan de beelden met als gevolg dat je er 's nachts minder van schrikt.
2. Overdag de nachtmerrie herbeleven en er zelf een ander einde bij verzinnen. De kans is dan groot dat de droom ook 's nachts op die manier zal verlopen.
3. Vaak helpt het ook als je geheel ontspannen bent voor je naar bed gaat en een uur voor het slapen gaan niet al te veel indrukken meer opdoet. Dus geen TV en mobiel. (Scrollen Facebook tijdlijn.)

Slaap kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap…...hoe-zo een schaap?!

Het rijmt op 'slaap'. En het is een rustgevend dier, een schaap. Vertrouwd ook. Iedereen kent het beeld van een rustig grazend schaap in de wei. 'Aap' zou ook kunnen, maar dat is te druk. En niet gebruikelijk; buiten loopt een aap. Dan is het kind meteen wakker.

Kunnen dieren dromen?

Ja. Dromen doen we alleen tijdens de REM slaap en diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat ook dieren een REM fase kennen. Honden blaffen soms ook echt in hun slaap. Een beetje ingehouden, zoals mensen vaak mompelen in hun slaap. Ze schokken dan ook met hun pootjes, alsof ze liggend aan het rennen zijn. Zelfs ratten blijken een REM slaap te hebben.

Wat is nou waar over deja-vu’s? Want ik weet zeker dat ik soms iets meemaak wat ik al eens eerder gedroomd heb.

Personen die heel creatief zijn, een hoger dan gemiddeld IQ hebben, veel lezen, studeren of veel reizen, hebben vaker een déja-vu dan personen met een kleinere belevingswereld. Simpelweg omdat actievere mensen meer indrukken opdoen en dus meer herinneringen hebben. Hierdoor dromen zij ook meer en is de kans ook groter dat men overdag iets herkent uit een droom.

Welke dromen heb jij op je lijf laten tatoeëren?

Geen enkele. Wel is het mijn droom om nog heel veel tattoos erbij te laten zetten.

Heb jij wel eens waanzinnig gedroomd?

Iedereen droomt waanzinnig. Behalve ik.
:-)