De mythen over het Ouija bord (ontkracht)

Door de jaren heen zijn er een boel mythen ontstaan met betrekking tot het gebruik van het gevreesde Ouijabord. Deze zijn in het leven geroepen door onder anderen de kerk, fanatieke gelovigen en bange tieners. Op deze pagina zal ik de mythen die ik ken stap voor stap benoemen en...ontkrachten. Dit om - indien je zelf graag met het bord aan de slag wilt - de nog eventuele aanwezige angst voor het bord weg te nemen.

- Een Ouijabord verbranden is onmogelijk

Niet waar. Een Ouijabord is gemaakt van hout en hout is brandbaar. Sommige Ouijaborden zijn gemaakt van geperst hout dus zal het aantseken ervan wat moeilijker gaan. Maar als het bord dan eenmaal brandt, zal het ook gewoon blijven branden.

- Als je het Ouijabord verbrandt zul je sterven

Niet waar. Het bord is ooit gemaakt bedoeld als spel. Zul je sterven als je een ganzenbord verbrand? Of het bord van een monopolyspel? Nee. En dus zal dit ook niet gebeuren als je een Ouijabord verbrandt.

- Wanneer je het Ouijabord verbrandt zal het bord schreeuwen

Niet waar. Dit heeft nog nooit iemand kunnen bewijzen. Omdat het dus niet waar is.

- Wanneer iemand het bord hoort schreeuwen, heeft diegene nog maar zesendertig uur te leven. Deze vloek kan worden opgeheven door door het bord in zeven stukken te breken, het te besprenkelen met weiwater en vervolgens te begraven

Niet waar. Het bord schreeuwt niet. En als je al denkt het te horen schreeuwen, is dit waarschijnlijk het gevolg van jouw eigen verwachting en valt dit ritueel onder de noemer 'bijgeloof'. Je kunt het gerust uitvoeren, want als je verwacht dat het werkt, zal het ook werken.

- Als je een zilveren munt op het Ouijabord legt voor je de sessie begint, zullen er geen kwade geesten komen

Niet waar; bijgeloof. Er komen ook geen kwade geesten wanneer je een paarse knoop, een glazen knikker of een gepelde banaan op het bord legt. Maar nogmaals, als je je goed voelt bij dit ritueel, doe het dan gerust. Als je verwacht dat je beschermd wordt, zul je je ook beschermd voelen tijdens de sessie hetgeen jouw ervaring met het bord absoluut ten goede komt.

- Wanneer de planchette het figuur 8 vormt op het bord, is er een kwade geest aanwezig

Niet waar. Het is normaal dat de planchette over het bord cirkels maakt voordat het letters of symbolen aanwijst. Op die manier oriënteer jij jezelf onbewust op hetgeen je zult gaan aanwijzen met de planchette. Dat hierbij een 8 kan worden gevormd is niet vreemd, raar en zeker ook niet eng.

- Als de planchette tijdens een sessie van het bord valt, zal een kwade geest bezit van je nemen

Niet waar. Ik heb meerdere malen de planchette van het bord laten vallen tijdens een sessie (omdat ik deze iets te enthousiast heen en weer schoof van letter naar letter) maar ik ben nog nooit bezeten geraakt. Waarschijnlijk is deze stelling in het leven geroepen om mensen te waarschuwen om het bord te gebruiken.

- Als de planchette tijdens een sessie alle getallen op volgorde aanwijst, zal een kwade geest uit het bord komen

Niet waar. Er zit überhaupt geen geest in het bord. Dit valt onder de categorie: bangmakerij

- Als de planchette tijdens een sessie alle letters van het alfabet op volgorde aanwijst zonder woorden te spellen, zal een kwade geest bezit van je nemen

Niet waar. Dit valt onder de categorie: paniekzaaierij.

- Als de planchette alle vier hoeken van het bord aanwijst is er een kwade geest aanwezig

Niet waar; bangmakerij.

- Als er een kwade geest aanwezig is, leg dan het bord op zijn kop met de letters ondersteboven vanaf jouw kant gezien en ga op deze wijze verder met de sessie

Niet waar. Al het kwaad dat je op of via het bord krijgt te zien is een weerspiegeling van jouw eigen onbewuste boosheid of angst (verwachting). Daarbij is het behoorlijk lastig om de gespelde woorden te kunnen lezen als het bord op zijn kop ligt. Daarbij; wie zit er te wachten op nader contact met een kwade geest? (wat je hoopt of vreest is wat je krijgt; verwachting!)

- Het Ouijabord in je eentje gebruiken is gevaarlijk

Niet waar. Is het gevaarlijk om alleen te ganzenborden? Is het gevaarlijk om in je eentje mens erger je niet te spelen? Ook het Ouijabord is in eerste instantie gemaakt en bedoeld als spel. Met als enige verschil dat ganzenbord en de meeste andere gezelschapsspelen niet leuk zijn om alleen te doen, en het Ouijabord dit wel is!

Ik zou iedereen die geïnteresseerd is in het Ouijabord juist willen adviseren dit bord alleen te gebruiken. Omdat je alleen dan zeker weet dat de antwoorden die op het bord verschijnen afkomstig zijn uit jouw eigen onderbewustzijn. En je niet te maken krijgt met grappenmakers die zelf bewust nare boodschappen spellen door de wijzer bewust van letter naar letter te duwen. (En vervolgens roepen: 'Dat deed ik niet hoor!')

Samen het Ouijabord raadplegen brengt vooral verwarring teweeg, omdat je nooit zeker weet wie van de deelnemers – al dan niet bewust - de meeste druk uitoefent op de wijzer.

- Voor je begint aan een Ouija sessie moet je jezelf beschermen door hardop een spreuk uit te spreken, beschermende kristallen en witte kaarsen rond het bord te plaatsen en/of jezelf te visualiseren in een wit beschermend licht

Niet waar. Uiteraard kun je dit doen als je je hier prettig en veilig bij voelt. Maar het heeft vooral te maken met gedachtenkracht. Als je denkt dat je door bepaalde rituelen uit te voeren veilig bent, zul je meer kunnen genieten van de sessie en niet bang zijn.

Vooral het niet bang zijn heeft een positief effect op de antwoorden die je via het bord zult krijgen. Doordat je niet bang bent, zullen de antwoorden die je via het bord krijgt positief zijn. De sessie zal je dan ook een goed gevoel geven en het geloof in jouw ritueel versterken. (Zie je wel; het ritueel beschermt me, ik trek enkel positieve entiteiten – goede geesten – aan.)

- Wanneer je klaar bent met een Ouijasessie, neem dan afscheid van de aanwezige geesten en ruim het bord netjes op, anders zullen aanwezige geesten jou blijven achtervolgen

Niet waar. Als je al gelooft dat je werkelijk contact hebt gehad met een geest via het bord is het niet meer dan beleefd om het woordje 'Good Bye' aan te wijzen via het bord of 'Dag' te zeggen. Het bord opruimen is gewoon netjes. Net zoals je een DVD terug doet in het doosje nadat je de film hebt gekeken. Op die manier houd je je spullen heel en schoon.

- Laat nooit de wijzer op het bord liggen als je deze niet gebruikt

Niet waar. Als geesten al bestaan, kunnen zij niet zelf met de wijzer aan de haal gaan. Daarom is het juist noodzakelijk dat je zelf je vingers op de wijzer legt tijdens een Ouijasessie.

- Maak geen gebruik van het Ouijabord als je moe bent of ziek. In dat geval bevind je je in een zwakke positie en kunnen geesten via het bord eerder bezit van je nemen

Niet waar. Geen enkele geest kan bezit van je nemen. Moe of niet. Jouw lichaam is van jou, niemand kan er verder in of uit.

- Een boze geest zal proberen je verslaafd te maken aan het werken met het Ouijabord om zo veelvuldig contact met je te kunnen hebben en je op den duur steeds meer te beïnvloeden of bezit van je te nemen

Niet waar. Werken met het Ouijabord is gewoon leuk. Je wilt het vaak doen omdat je nieuwsgierig bent welke antwoorden je dit keer zult krijgen via de letters. Leuke dingen kunnen altijd verslavend werken. Hardlopen, TV series, gamen, noem maar op. Dus Ouija-en ook.

- Soms kan een kwade geest bezit nemen van het bord – erin gaan wonen - zodat andere geesten er geen gebruik meer van kunnen maken

Niet waar. Er zitten geen geesten in het bord. En ze wonen er ook niet in.

- Een kwade geest of zelfs de Duivel probeert eerst je vertrouwen te winnen door je complimentjes te geven via het bord, door je te vleien met mooie woorden

Niet waar. Waarom zou een kwade geest dit doen als hij toch al in je huis aanwezig is. Een kwade geest zou echt het bord niet nodig hebben als hij daadwerkelijk kwaad in de zin zou hebben.

Maar of geesten nu wel of niet bestaan, ze kunnen echt niet zomaar bezit van je nemen of je kwaad of pijn doen! De verhalen die hierover de ronde doen, zijn altijd afkomstig van iemand die dit heeft verzonnen of via via heeft gehoord. Zie ook de pagina: Ouijabord gevaarlijk

Verwachting

Dit is slechts een greep uit de meest gehoorde fabels over het Ouijabord. Niets van al deze fabels, regels of waarschuwingen staan beschreven in de originele handleiding van de fabrikant van het bord zelf; William Fuld.

De fabels zijn erin geslopen nadat men zichzelf de stuipen op het lijf joeg door op de meest griezelige momenten (middernacht, in het pikdonker) of op de meest enge plekken (verlaten gebouwen, op het kerkhof) het Ouijabord te raadplegen.

Je kunt je voorstellen dat als je dergelijke sessies op zulke momenten en in zulke omgevingen doet, jouw eigen verwachtingen ook op een bepaald niveau gesteld zijn. En je dus altijd krijgt wat je verwacht.

Neem hierbij de horrorfilms waarin het Ouijabord ook altijd wordt afgeschilderd als een duivels voorwerp. Neem hierbij de enorme hang naar spanning en sensatie van bepaalde mensen in combinatie met het mond tot mond fenomeen, en de cirkel is rond. Niet het bord zelf, maar de psyche van de mens zelf maakt het tot iets gevaarlijks. Want dat je eigen brein met je op de loop kan gaan, is absoluut een feit.

Alle fabels (mythen) zijn dus vooral op basis van sensatiezucht en bangmakerij in het leven geroepen en hebben niets met de werkelijkheid van doen. Het is maar net wat je wilt geloven (verwachting)...

Het Ouijabord is en blijft in eerste instantie ooit gemaakt en bedoeld als spel. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar! Mensen hebben er (onder druk van de kerk en onder invloed van griezelfilms en sensationele verzinsels van derden) in de loop der jaren zelf een andere betekenis aan geplakt, spreuken erbij verzonnen en rituelen bedacht die hen zouden beschermen tijdens het gebruik van het Ouijabord (want stiekem waren ze toch wel een beetje bang). En deze weer aan anderen doorgegeven, met alle gevolgen van dien.

Maar net als tarotkaarten (door de kerk het 'prentenboek van de Duivel' genoemd) heeft ook het Ouijabord niets met de Duivel of andere kwade geesten te maken.Toch hebben ook tarotkaarten het zwaar te verduren gehad door de jaren heen en zijn er in het verleden onder dwang van de kerk duizenden tarotspelen verbrand.

Neem als voorbeeld de kaart 'de Dood' die steevast in horrorfilms of thrillers verschijnt als voorbode dat er iemand zou worden vermoord of er andere gruwelijkheden stonden te gebeuren.

Het oogt heel duister en eng, en dat terwijl de Dood in de tarot juist staat voor het afsluiten van een periode en een heel nieuw begin aankondigt. Het is maar net wat je zelf wilt geloven en wat je er zelf in wilt zien. 

Wat is een Ouijabord;  Instructies 1920;  Ouijabord gevaarlijk Bestaan geesten?;  Veelgestelde vragen;  Ouija mythen;  Veilig stappenplan;  Glaasje draaien;  Ouija do's en don'ts.