Waanzinnig gedroomd

25. feb, 2017

Dromen zijn perfecte wegwijzers, mits we in staat zijn deze te ontcijferen. Enkele VROUW lezeressen ontvingen op vrouw.nl naar aanleiding van hun eigen ingestuurde droom, een uitgebreide analyse in de rubriek: 'Waanzinnig gedroomd'.

Onderstaande droomduidingen bevatten wellicht ook het antwoord op jouw eigen vragen met betrekking tot jouw eigen (telkens terugkerende?)  nachtelijke avonturen.

Wil je graag weten wat een droom nu precies is, hoe deze ontstaat en of dromen nu wel of geen bedrog zijn, dan heb je misschien iets aan het het blog: Dromen of het blog: Dromen,veelgestelde vragen

24. feb, 2017

Petra: Ik ging op de fiets naar een huis, type rijtjeshuis direct aan de straat. Voor het raam hing een soort valgordijn wat alleen een stukje open was boven de vensterbank. Oubollige gordijnen, vervaald beige met een motief. Op de een of andere manier wist ik dat mijn moeder daar binnen was en nog steeds ziek was . Het was echter niet het huis van mijn ouders en mijn moeder heeft alzheimer en zit sind vorig jaar voorjaar in een verzorgingstehuis. Mijn vader woont nog gewoon thuis maar hij kwam in de droom niet voor. Ik zette mijn fiets voor het raam en belde aan. De deur ging open, ik werd verwacht. In de deuropening werd ik ontvangen door mijn man, mijn kleindochter van 1.5 en...ikzelf. Allen waren blij me te zien, een heel warm welkom. Ik keek de vrouw (ikzelf dus) aan en dacht: wat een mooie en vriendelijke vrouw. Als een soort afstandelijke waarneming. Ik was ook erg verbouwereerd, hoe kon dit? En als zij 'ik' was, wie was ik dan? Bestond ik dan wel? Maar mijn man en kleindochter herkenden mij. Daarna werd ik wakker.

Nathalie: Een huis in onze dromen staat bijna altijd voor onze eigen psyche. Alles wat in het huis aanwezig is, is aanwezig in uw eigen onerbewustzijn, in uw eigen brein. Het feit dat voor de ramen van het huis in uw droom oubollige, ietwat vervaalde valgordijnen hangen, laat zien dat u in het dagelijks leven, in gedachten vaak met het verleden bezig bent. Omdat de gordijnen maar een klein kiertje open lieten onder het raam, is het belangrijk dat u eens iets vaker bij uzelf 'naar binnen' kijkt. Wat is daar aanwezig? Wat heeft u nodig? Waarom leeft u niet iets vaker in het 'nu' zonder vooral bezig te zijn met het verleden?

Uw man, kleindochter en moeder zijn - neem ik aan - allen personen waar u zich overdag regelmatig mee bezig houdt. Omdat u naar zichzelf kijkt in uw droom, vermoed ik dat u het belangrijk vindt hoe u op anderen overkomt, hoe anderen over u denken. Ook uw partner, kleindochter en moeder.

Doet u het allemaal wel goed? Geeft u iedereen de aandacht die zij nodig hebben? Dit soort vragen passeren - waarschijnlijk - regelmatig de revu.

Daarnaast rijdt u op een fiets. Dit laat zien dat u soms behoefte heeft aan vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Wellicht denkt u vaker aan anderen dan aan uzelf en daarom wordt u in uw droom ook gewezen op uw eigen persoon. Want inderdaad; wat een mooie vriendelijke vrouw. Bestaat zij eigenlijk wel? Wordt zij soms een beetje vergeten? Heeft zij eigenlijk iets meer aandacht nodig naast de zorg voor anderen?

Advies: Het is goed om er voor anderen te (willen) zijn. Het is echter wel belangrijk dat u daarnaast ook regelmatig tijd aan uzelf besteedt, zodat u zich even helemaal kunt ontspannen. Het is heel goed om af en toe helemaal voor uzelf te kiezen, uzelf even helemaal op de eerste plaats te zetten. Voelt u zich dan ook niet schuldig op zulke momenten, maar probeer er juist voor de volle 100% van te genieten. U verdient het!

24. feb, 2017

Laura: Ik heb nu al twee keer gedroomd dat ik boven op mijn hoofd een grote puist had waar een grote wiebelende larve in zat die ik moest uitknijpen. Enorm vies en raar. Wat zou dit nu kunnen betekenen?

Nathalie: Dromen over pukkels en puisten staan in psychologische zin voor onvolkomenheden waar we onszelf bewust van zijn. Deze onvolkomenheden kunnen bepaalde karaktertrekken van onszelf zijn die ons niet bevallen, gedachten waar we ons schuldig over voelen of angst om niet positief op anderen over te komen.

Het feit dat je de puist uitknijpt en dat er een larve uitkomt, laat zien dat je in het dagelijks leven wel degelijk bewust bent van jouw minder positieve gevoelens en gedachten. En dat je jezelf hiervan wilt ontdoen. 

Advies: Beste Laura, ik zou je willen adviseren om de negatieve gedachten of gevoelens waar je je bewust van bent niet langer weg te stoppen of te negeren, maar het probleem bij de wortel aan te pakken. Waar voel jij je schuldig over, waar ben je bang voor, wat drukt een stempel op je humeur en/of levensvreugde?

Probeer de dingen niet af te reageren op anderen of anderen op te zadelen met jouw eigen zorgen. Dit lost namelijk niets op; het maakt het probleem alleen maar erger. Denk niet in problemen, maar in oplossingen. Voor elk probleem is een oplossing. Misschien met wat hulp van anderen, maar dat is prima. Niemand heeft gezegd dat je het allemaal alleen moet doen, ook al voelt dit soms misschien zo voor jou.

Ik wens je veel succes!

12. feb, 2017

Stephanie: Ik heb steeds vaker een droom waarin ik probeer een bericht op mijn telefoon te versturen naar iemand, echter dit wilt telkens maar niet lukken. Vaak is de boodschap die ik wil versturen dringend van aard, alleen is er telkens een andere situatie. De persoon naar wie ik het wil tikken, verschilt ook, maar zijn wel naasten. Het lukt mij maar niet om de tekst te tikken die ik wil overbrengen, terwijl ik de telefoon gewoon vast hebt.

Nathalie: Deze dromen kunnen betekenen dat je - in het dagelijks leven - degenen die je in je dromen probeert te berichten, iets zou willen vertellen, maar onbewust twijfels hebt of je dit nu wel zou doen. Omdat je wellicht twijfelt over het feit of de anderen wel baat zouden hebben bij deze informatie, of er juist alleen maar boos of verdrietig om zouden worden.

Of je hebt twijfels of deze personen misschien niet discreet met jouw persoonlijke informatie om zullen gaan. Daarom word je in je droom onbewust tegengehouden om de berichten daadwerkelijk te versturen.

Op social media of App zeggen we ook vaak dingen die we anders niet zomaar zouden zeggen. Deze droom kan dus ook de boodschap inhouden dat het goed is om (weer) meer persoonlijke gesprekken te voeren. Ouderwets; face to face. Omdat bepaalde uitspraken dan toch anders - beter -overkomen dan via het scherm.

Advies: Beste Stephanie, eigenlijk is dit vooral een droom die je laat weten goed na te denken over wat je tegen bepaalde personen zegt via niet gesproken berichten. Dit kan verschillende redenen hebben. Je kunt er iemand onbedoeld mee kwetsen of boos maken, maar het is ook mogelijk dat zij jou zouden kunnen kwetsen door niet discreet met jouw berichten om te gaan. Misschien is het beter om met sommige mensen weer eens persoonlijk af te spreken? 

12. feb, 2017

Ans: Mijn droom heb ik vaker gedroomd, ik ben er dan in de ochtend ook bewust van. En ja, het wordt ook getriggerd als ik overdag een kauwgompje in mijn mond stop. Ik heb dit een keer verteld bij de yoga les. Tot onze verbazing vertelde de yogadocente dat zij die zelfde droom ook heeft! Het gaat over dat ik kauwgom in mijn mond heb en dat ik daar van af wil. Dat lukt dus niet, het zit vast tussen mijn (rechter?) kiezen. Ik trek aan enorme draden kauwgom. Continu sneller en sneller, soms besef ik in die droom dat 't dom van mij was om een kauwgompje te nemen omdat ik weet dat deze blijft haken aan mijn kiezen. In die droom draai ik mijn rug naar de mensen toe, om zo onopvallend mogelijk van die kauwgom af te komen. Heel soms wordt ik er (bezorgd) op aangesproken, vraagt men wat ik aan 't doen ben. Meestal lukt t wel om ongezien die kauwgom te verwijderen hoewel het wel steeds langer duurt. De yogadocente en ik hebben al eens bedacht dat we "te langdradig" zouden kunnen zijn?

Nathalie: Eerder in deze rubriek heb ik een droom behandeld die ging over kauwgom die in de keel bleef plakken waardoor de droomster het er benauwd van kreeg en er haast van moest braken. Deze droom stond in psychologische zin voor het niet kunnen uiten van bepaalde gevoelens of gedachten. Bij u blijft de kauwgom aan de kiezen kleven, hetgeen een andere betekenis heeft.

Wanneer de kauwgom letterlijk blijft haken, achter de kiezen blijft 'hangen', is dit een teken dat u de neiging hebt diverse malen hetzelfde te zeggen. Bijvoorbeeld woorden van gelijke strekking uitspreken, maar telkens in een andere volgorde, hetgeen op hetzelfde neerkomt. In dat geval zitten u en uw yogadocente aardig in de juiste richting met jullie eigen analyse: het 'langdradig' zijn.

Indien u het herkent dat u in het dagelijks leven soms bepaalde dingen herhaalt tijdens een gesprek, zou de reden hiervan kunnen zijn dat u moeite hebt met het verwerken van bepaalde ervaringen of gebeurtenissen. Immers, we verwerken dingen door erover te praten. En zolang we over iets blijven praten - een bepaald onderwerp blijven oprakelen - is het nog (lang) niet verwerkt.

Advies: Beste Ans, wanneer u iets wilt gaan zeggen waarvan u zich bewust bent dat u dit al eens heeft verteld (tegen dezelfde persoon), vraagt u zich dan eens af waarom u de behoefte heeft om het nogmaals te vertellen. Waarom wilt u hetzelfde onderwerp weer aansnijden? Denkt u dat deze persoon het vergeten is, of vind u het zelf fijn om het gewoon nog een keer te herhalen?

In het laatste geval is er sprake van een nog steeds aanwezige boosheid, ergernis of onbegrip omtrent de situatie die u (nogmaals) wilt bespreken. Probeert u de dingen waar u niets aan kunt veranderen, eerder los te laten. Wat vaker uw schouders erover op te halen en er niet te lang bij stil te staan. Hoe vaak u ook blijft praten over iets dat is gebeurd, het zal niets veranderen aan de situatie. Gedane zaken nemen geen keer en morgen is er weer een nieuwe dag.

Echter, indien u met een bepaald verdriet of verlies rondloopt dat u maar moeilijk een plekje kunt geven, is het misschien een overweging waard om hier eens met een goede therapeut over te praten.