22. okt, 2016

Achtervolging, huis van opa en oma, trap op, trap af

Susanne: Het begin van de droom was steeds anders, maar het kwam erop neer dat ik altijd werd achtervolgd. Door mensen, door beesten, door een schaduw. Op een gegeven moment had ik dan in mijn droom door dat ik droomde en ging ik op zoek naar een huis. Het huis zag er ook altijd weer verschillend uit, maar de binnenkant was precies het huis van mijn opa en oma.

Terwijl ik achterna werd gezeten rende ik de trap op. Bovenaan de trap keerde ik dan om en sprong ik van de trap af, waardoor ik een raar gevoel in mijn buik kreeg (net als in een achtbaan). Hierdoor zorgde ik dat de nachtmerrie stopte. De ene keer werd ik wakker en de andere keer ging mijn droom gewoon verder, maar dan zonder enge achtervolger."

Nathalie: Dank je voor het delen van je droom. Laten we direct beginnen bij het begin ervan; het achtervolgd worden. In psychologische zin betekent dit dat je bepaalde problemen wilt ontvluchten. Je wilt jezelf losmaken van moeilijkheden waar je niet mee kunt - of wilt omgaan.

Een huis in je droom staat symbool voor jezelf. Voor jouw geestelijke levenshouding. Omdat het huis overeenkomsten vertoont met de woning van je opa en oma maak ik hieruit op dat je zou willen vluchten naar je kindertijd. Of hoe dan ook weg wilt rennen van een gebeurtenis uit het verleden (waarbij je de kindertijd juist wel als veilig beschouwt en hier dus naartoe rent.)

Opslag van herinneringen

Tijdens je vlucht ren je de trap op, hetgeen in psychologische zin verklaard kan worden als het willen behalen van een hoger bewustzijn. Met andere woorden, je hebt nieuwe inzichten nodig, mogelijk in verband met hetgeen waarvoor je wegrent, jouw ervaringen uit het verleden.

Op het moment dat je van de trap springt lijkt de onrust op te houden. Dus indirect is de sprong het antwoord op het probleem. Nu staat een sprong naar beneden in psychologische zin juist voor het afdalen in je onderbewustzijn. En laat daar nu al jouw herinneringen in opgeslagen zitten!
Het feit dat je tijdens de sprong een golf van opwinding in je buik voelt is een duidelijk teken dat je dit wel wilt, maar eigenlijk niet zo goed durft.

Confrontatie aangaan met angsten

De boodschap van deze droom luidt: Durf eens goed na te denken - en te praten over hetgeen dat in het verleden is gebeurd en waar je diep van binnen een ongemakkelijk, verdrietig of angstig gevoel aan hebt overgehouden. Het zal je goed doen om de onprettige herinneringen die je zo ver mogelijk hebt weggestopt eens helemaal op te diepen en volop in de spotlight te zetten. Om een en ander te relativeren en bepaalde ervaringen alsnog te verwerken en een plekje te geven in plaats van je er voortdurend voor af te sluiten.

Vaak is de angst voor de angst groter dan er werkelijk de confrontatie mee aangaan. Dus Susanne, stop met rennen, draai je om en laat het maar gebeuren. Praat, schreeuw, huil of stampvoet. Maar laat het er hoe dan ook uit. Pas dan kun je het voor eens en voor altijd achter je laten.