22. okt, 2016

Madeliefje, berg van aarde, grote steen

Carola: Toen ik klein was had ik jaren dezelfde droom: dat ik - op de plek waar ik mij bevond - een hele grote zwarte berg zag. Een berg van aarde met halverwege die berg één bloemetje; een klein, teer madeliefje. Bovenop de berg lag een hele grote ronde steen. Op een bepaald moment rolde die dan naar beneden, precies over het madeliefje heen.... en werd ik vervolgens wakker. Wat kan dit te betekenen hebben?

Nathalie: De enorme berg aarde in je droom staat symbool voor het leven. Voor hindernissen die iedereen in zijn leven tegenkomt. Hindernissen die iedereen moet nemen. De ene persoon iets meer en iets vaker dan de ander. Maar toch. Niemands leven gaat enkel over rozen. Een berg aarde staat voor gebeurtenissen die je zelf niet in de hand hebt. Het is groot en overweldigend. Er tegen vechten heeft geen zin, je kunt niet anders dan je eraan overgeven en er op je eigen manier mee omgaan.

Een grote steen of kei in onze dromen symboliseert onoverwinnelijkheid. Hoe groter de steen, hoe krachtiger hij is. Toch is het in dit geval in jouw droom een goede voorbode. De kei laat jou weten: hoe groot de berg of de hindernis ook is, wees niet bang. Je kunt het aan!

Teer madeliefje

Het kleine tere madeliefje belichaamt onschuld. En op het moment waarop jij deze droom regelmatig had, symboliseerde het waarschijnlijk jouw kinderlijke puurheid. De grote steen die van de grote berg aarde het kleine, lieve, pure, onschuldige madeliefje verplettert, staat in psychologische zin voor het feit dat ook jij uiteindelijk je kinderlijke onschuld zult gaan verliezen. Maar dat dit niets is om bang voor te zijn, ook al lijkt het eng. 

Misschien ben je al die tijd onbewust bang geweest om volwassen te worden? Om op jezelf aangewezen te zijn en zelfstandig te moeten worden? Soms hebben we moeite met volwassen worden, willen we liever kind blijven. Zorgeloos. Wellicht heb je in de loop der jaren al diverse hindernissen overwonnen. En bleek inderdaad dat je sterk genoeg was om het aan te kunnen. Ik hoop dat je hier - al is het met terugwerkende kracht - iets aan hebt.