19. nov, 2016

Nest, boom, kraai, kaketoe, donkere lucht, hand

Janine: Ik heb maar een droom gehad, waarvan ik gewoon wíst dat die iets betekende. Het was op 30 augustus 1997. Ik was toen 13 jaar. Ik liep buiten en de lucht was rustig en blauw. Ergens in de lucht zweefde een nest stro op de kop in de vorm van een hoge hoed.

Het was gigantisch groot. Op dit nest zat een grote kraai samen met een witte kaketoe. De kraai had zijn vleugel om de kaketoe heen geslagen en ze zaten daar heel vredig onder een boom (die zich ook op het grote nest bevond). Ineens werd de kraai boos, de kaketoe vloog weg, de kraai vloog achter hem aan en slokte de kaketoe op.

De lucht was donker en het nest spatte in duizenden stukjes door de lucht. De kraai vloog weg. Ik liep verder en zag op de grond het nest liggen. Ik pakte het op en het paste precies in mijn hand.

Nathalie: Een (vogel)nest staat voor veiligheid, huiselijkheid. In jouw droom zweeft het nest door de lucht, hetgeen betekent dat er op het moment dat je deze droom had thuis misschien wat wrijvingen of onzekerheden waren. Zweven staat eigenlijk altijd voor verlies van controle, onzekerheid, twijfels en verlies van grip op de werkelijkheid. Wellicht was er op het moment dat je deze droom had een en ander gaande binnen het gezin of de familie?

Op het nest zitten twee vogels, een kraai en een kaketoe. Ze zitten onder een boom. De boom staat voor 'thuis', voor het gezinsleven. Maar het feit dat de vogels onderaan de boom zitten, betekent dat zij hopen op betere tijden op dit gebied.

Dat er voor jou op dat moment onzekerheid of een bepaalde onvoorspelbaarheid heerst op dit vlak blijkt uit het feit dat de kraai zomaar uit het niets boos wordt en de kaketoe aanvalt en zelfs opslokt! De donkere lucht is hier de weerspiegeling van jouw gemoedstoestand; somber, verdrietig. Het nest dat in duizenden stukjes door de lucht vliegt symboliseert de uiteengespatte hoop op verbetering nu blijkt dat de kraai toch zijn zelfbeheersing heeft verloren. Het is voorbij.

Uiteindelijk blijkt het nest alsnog in zijn geheel op de grond te liggen en ook nog eens exact in jouw hand te passen. Dit wijst erop dat je ondanks de onzekerheid op thuisgebied de situatie toch redelijk in de hand hebt. Je pakt het nest op en dit betekent dat je bereid bent om tot actie over te gaan met betrekking tot de thuissituatie. Je trekt je eigen plan en gaat er op jouw manier mee om.