28. nov, 2016

Schelpen zoeken, strand, hindernis, balk, spijkers, verdrinken in de zee

Christine: "Lekker uitwaaien op het strand, schelpen zoeken en prachtige zandstructuren fotograferen. Maar dan ligt er een heel hoge balk op het strand die de weg volledig blokkeert. Dus dan er maar overheen klimmen. Verdorie, er zitten overal glasstukken en spijkers in geslagen. Rechtsom is geblokkeerd en linksom moet ik via het water. Dat wordt dus een nat pak en ik loop het water in. Maar de balk groeit aan en gaat steeds dieper het water in. Inmiddels staat het water bij mij tot aan mijn lippen, maar teruggaan kan niet meer, want het is inmiddels vloed en het water is vreselijk wild. Al watertrappelend probeer ik mijn hoofd boven water te houden, maar uiteindelijk zak ik weg en sterf. Het sterfmoment zie ik niet meer, maar dat is dan mijn beleving! Badend in het zweet word ik dan telkens wakker en ik ben ook doodmoe van mijn denkbeeldige gevecht met het water. Kunt u mij vertellen wat deze droom betekent? Graag hoor ik van u." 

Nathalie: Wanneer je in een droom het strand ziet, staat dit voor de grens tussen emotie (water) en veiligheid( zand). Zand en zee bij elkaar in een droom betekent dat deze grens dreigt zoek te raken en er sprake is van emotionele disbalans. De emotionele veiligheid raakt zoek door iets wat je overdag bezighoudt. Waar ligt de grens? Waar ligt jouw grens? Het zoeken naar schelpen betekent dat je op zoek bent naar een manier om jezelf weerbaarder te maken. Een 'schild' te creëren voor jezelf.

De blokkade waar je overheen moet klimmen bevestigt dit: je dient ergens moeite voor te doen, een hindernis te nemen op emotioneel gebied. Ook al vind je het nog zo moeilijk; ga ervoor! De spijkers symboliseren de hoop op betere tijden. 

Je besluit de hindernis niet te nemen, maar er omheen te lopen. (Je gaat de hindernis uit de weg!) Dit blijkt niet de manier: de zee om je heen wordt wilder en woester. Je kunt je niet meer staande houden en verdrinkt. Verdrinken staat in psychologische zin voor het overspoeld worden door gevoelens waar je je geen raad mee weet. In het dagelijks leven worden de eigen emoties met betrekking tot een bepaalde situatie te veel opgekropt. Je weet niet hoe deze op de juiste manier te uiten. Je slikt alles, maar zonder er iets aan te veranderen, waardoor je als het ware 'verdrinkt' in problemen die je boven het hoofd groeien. (Omdat je het werkelijke probleem niet aanpakt, maar dit via een omweg probeert te ontwijken.)

Tenslotte beleef je jouw eigen moment van overlijden. Althans, zo voelt dit in jouw droom, vlak voor het ontwaken. De dood staat altijd voor een verandering. In dit geval een verandering op emotioneel gebied. Er moet iets veranderen in jouw manier van denken, doen en handelen met betrekking tot een bepaalde situatie (of misschien wel meerdere situaties) in het dagelijks leven.

Jouw vermoeidheid bij het ontwaken laat zien dat je je energie op het emotionele vlak verkeerd gebruikt en je je hier eigenlijk ook wel bewust van bent.

Mijn advies luidt: maak een eind aan situaties die jou een verstikkend gevoel bezorgen. Aan situaties waarbij je je niet (meer) prettig voelt. Stop met contacten die niets meer toevoegen, maar uit gewoonte blijven voortslepen. Lucht je hart. Zet alles op een rijtje: wat wil je wel, wat wil je niet (meer)? Ga niets meer uit de weg, doe niets meer met tegenzin, spreek je uit en kies voor jezelf!