1. jan, 2017

Met ex in bed, verandert in roofvogel met klauwen, snavel, grijpt me bij de keel

Saya: "Ook ik heb een steeds weerkerende droom, die ik niet kan duiden, maar die wel iets betekent. In deze droom lig ik in bed met mijn ex-man en ik lig met mijn rug naar hem toe. Opeens verandert er iets in de rustige sfeer en ik voel vijandigheid. Ik voel nog iets en dat zijn klauwen die mij bij de keel grijpen. Mijn ex-man is veranderd in een heel grote roofvogel met een vlijmscherpe snavel. En op het moment dat het monster mij wil doden begin ik te schreeuwen en tegelijkertijd word ik wakker met keelpijn alsof ik werkelijk geschreeuwd heb. Na deze droom ben ik echt een poos van slag, want ik weet dat dromen een betekenis hebben, maar de betekenis van deze droom weet ik niet en ik zou het graag wel willen weten."

Nathalie: "Wanneer je in een droom in bed ligt, is de staat van het bed of de persoon met wie je het bed deelt een indicatie voor jouw huidige situatie. In dit geval ligt ook jouw ex-man in het bed, dus wil dit zeggen dat er tijdens jullie huwelijk (of daarna) iets is voorgevallen waar je nog wel eens over nadenkt.
Je ligt met je rug naar hem toe. Ondanks het rustig is, is dit toch een aanwijzing dat er met betrekking tot hem een bepaald aspect is waar je je van afkeert. Dat je bepaalde gedachten, emoties of gevoelens niet met hem wilt delen. Alles lijkt oké, jullie liggen rustig in bed, maar desondanks scherm je jezelf af.
Plotseling slaat de rust in de kamer om naar een vijandige sfeer. Je voelt klauwen die jou bij de keel grijpen. Wanneer je in een droom bij de keel gegrepen wordt, staat dit in psychologisch opzicht voor een bepaalde kwetsbaarheid, voor het jezelf niet kunnen of willen uiten. En dit is maar goed ook in dit geval, want de roofvogel waar jouw ex-man in verandert staat voor dominantie en overheersing.
Kennelijk heb je bepaalde gedachten over jouw ex of jullie voormalige relatie, maar houd je deze voor jezelf uit angst dat er (alsnog of weer) ruzie van komt."

Advies: "Beste Saya, uit jouw droom maak ik op dat je je kwetsbaar voelt - of in het verleden hebt gevoeld - tijdens de relatie met jouw ex. Wellicht zit je nog met bepaalde gebeurtenissen die zich tijdens jullie huwelijk hebben afgespeeld, maar heb je hem dit nooit durven zeggen. Of misschien vind je het de moeite niet waard om nu nog bepaalde dingen op te rakelen. En waarschijnlijk heb je hier ook gelijk in. Het heeft geen enkel nut om achteraf nog met een sliert oude koeien aan te komen zetten. Wat geweest is is geweest en gezien jouw droom - die heel duidelijk laat zien dat je zelf onbewust al aanvoelt hoe jouw ex op bepaalde dingen zou kunnen reageren - is de kans behoorlijk groot dat er alleen maar ruzie van zou komen als je bepaalde gedachten met hem zou delen. Indien je het toch graag kwijt wilt (gezien het schreeuwen dat je in je droom doet ondanks de klauwen die jou proberen te wurgen), is het misschien een idee om iemand anders in vertrouwen te nemen. Een goede vriendin, een familielid die dicht bij je staat of desnoods een goede therapeut die jou van deskundig advies zou kunnen voorzien. Op deze manier kun je toch je hart luchten zonder direct de confrontatie met je ex aan te gaan."