12. feb, 2017

Kauwgom in mond, zit vast tussen kiezen, lange draden.

Ans: Mijn droom heb ik vaker gedroomd, ik ben er dan in de ochtend ook bewust van. En ja, het wordt ook getriggerd als ik overdag een kauwgompje in mijn mond stop. Ik heb dit een keer verteld bij de yoga les. Tot onze verbazing vertelde de yogadocente dat zij die zelfde droom ook heeft! Het gaat over dat ik kauwgom in mijn mond heb en dat ik daar van af wil. Dat lukt dus niet, het zit vast tussen mijn (rechter?) kiezen. Ik trek aan enorme draden kauwgom. Continu sneller en sneller, soms besef ik in die droom dat 't dom van mij was om een kauwgompje te nemen omdat ik weet dat deze blijft haken aan mijn kiezen. In die droom draai ik mijn rug naar de mensen toe, om zo onopvallend mogelijk van die kauwgom af te komen. Heel soms wordt ik er (bezorgd) op aangesproken, vraagt men wat ik aan 't doen ben. Meestal lukt t wel om ongezien die kauwgom te verwijderen hoewel het wel steeds langer duurt. De yogadocente en ik hebben al eens bedacht dat we "te langdradig" zouden kunnen zijn?

Nathalie: Eerder in deze rubriek heb ik een droom behandeld die ging over kauwgom die in de keel bleef plakken waardoor de droomster het er benauwd van kreeg en er haast van moest braken. Deze droom stond in psychologische zin voor het niet kunnen uiten van bepaalde gevoelens of gedachten. Bij u blijft de kauwgom aan de kiezen kleven, hetgeen een andere betekenis heeft.

Wanneer de kauwgom letterlijk blijft haken, achter de kiezen blijft 'hangen', is dit een teken dat u de neiging hebt diverse malen hetzelfde te zeggen. Bijvoorbeeld woorden van gelijke strekking uitspreken, maar telkens in een andere volgorde, hetgeen op hetzelfde neerkomt. In dat geval zitten u en uw yogadocente aardig in de juiste richting met jullie eigen analyse: het 'langdradig' zijn.

Indien u het herkent dat u in het dagelijks leven soms bepaalde dingen herhaalt tijdens een gesprek, zou de reden hiervan kunnen zijn dat u moeite hebt met het verwerken van bepaalde ervaringen of gebeurtenissen. Immers, we verwerken dingen door erover te praten. En zolang we over iets blijven praten - een bepaald onderwerp blijven oprakelen - is het nog (lang) niet verwerkt.

Advies: Beste Ans, wanneer u iets wilt gaan zeggen waarvan u zich bewust bent dat u dit al eens heeft verteld (tegen dezelfde persoon), vraagt u zich dan eens af waarom u de behoefte heeft om het nogmaals te vertellen. Waarom wilt u hetzelfde onderwerp weer aansnijden? Denkt u dat deze persoon het vergeten is, of vind u het zelf fijn om het gewoon nog een keer te herhalen?

In het laatste geval is er sprake van een nog steeds aanwezige boosheid, ergernis of onbegrip omtrent de situatie die u (nogmaals) wilt bespreken. Probeert u de dingen waar u niets aan kunt veranderen, eerder los te laten. Wat vaker uw schouders erover op te halen en er niet te lang bij stil te staan. Hoe vaak u ook blijft praten over iets dat is gebeurd, het zal niets veranderen aan de situatie. Gedane zaken nemen geen keer en morgen is er weer een nieuwe dag.

Echter, indien u met een bepaald verdriet of verlies rondloopt dat u maar moeilijk een plekje kunt geven, is het misschien een overweging waard om hier eens met een goede therapeut over te praten.