24. feb, 2017

Rijtjeshuis, fiets, ouderwets valgordijn, man, kleindochter, kijk naar mezelf

Petra: Ik ging op de fiets naar een huis, type rijtjeshuis direct aan de straat. Voor het raam hing een soort valgordijn wat alleen een stukje open was boven de vensterbank. Oubollige gordijnen, vervaald beige met een motief. Op de een of andere manier wist ik dat mijn moeder daar binnen was en nog steeds ziek was . Het was echter niet het huis van mijn ouders en mijn moeder heeft alzheimer en zit sind vorig jaar voorjaar in een verzorgingstehuis. Mijn vader woont nog gewoon thuis maar hij kwam in de droom niet voor. Ik zette mijn fiets voor het raam en belde aan. De deur ging open, ik werd verwacht. In de deuropening werd ik ontvangen door mijn man, mijn kleindochter van 1.5 en...ikzelf. Allen waren blij me te zien, een heel warm welkom. Ik keek de vrouw (ikzelf dus) aan en dacht: wat een mooie en vriendelijke vrouw. Als een soort afstandelijke waarneming. Ik was ook erg verbouwereerd, hoe kon dit? En als zij 'ik' was, wie was ik dan? Bestond ik dan wel? Maar mijn man en kleindochter herkenden mij. Daarna werd ik wakker.

Nathalie: Een huis in onze dromen staat bijna altijd voor onze eigen psyche. Alles wat in het huis aanwezig is, is aanwezig in uw eigen onerbewustzijn, in uw eigen brein. Het feit dat voor de ramen van het huis in uw droom oubollige, ietwat vervaalde valgordijnen hangen, laat zien dat u in het dagelijks leven, in gedachten vaak met het verleden bezig bent. Omdat de gordijnen maar een klein kiertje open lieten onder het raam, is het belangrijk dat u eens iets vaker bij uzelf 'naar binnen' kijkt. Wat is daar aanwezig? Wat heeft u nodig? Waarom leeft u niet iets vaker in het 'nu' zonder vooral bezig te zijn met het verleden?

Uw man, kleindochter en moeder zijn - neem ik aan - allen personen waar u zich overdag regelmatig mee bezig houdt. Omdat u naar zichzelf kijkt in uw droom, vermoed ik dat u het belangrijk vindt hoe u op anderen overkomt, hoe anderen over u denken. Ook uw partner, kleindochter en moeder.

Doet u het allemaal wel goed? Geeft u iedereen de aandacht die zij nodig hebben? Dit soort vragen passeren - waarschijnlijk - regelmatig de revu.

Daarnaast rijdt u op een fiets. Dit laat zien dat u soms behoefte heeft aan vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Wellicht denkt u vaker aan anderen dan aan uzelf en daarom wordt u in uw droom ook gewezen op uw eigen persoon. Want inderdaad; wat een mooie vriendelijke vrouw. Bestaat zij eigenlijk wel? Wordt zij soms een beetje vergeten? Heeft zij eigenlijk iets meer aandacht nodig naast de zorg voor anderen?

Advies: Het is goed om er voor anderen te (willen) zijn. Het is echter wel belangrijk dat u daarnaast ook regelmatig tijd aan uzelf besteedt, zodat u zich even helemaal kunt ontspannen. Het is heel goed om af en toe helemaal voor uzelf te kiezen, uzelf even helemaal op de eerste plaats te zetten. Voelt u zich dan ook niet schuldig op zulke momenten, maar probeer er juist voor de volle 100% van te genieten. U verdient het!