Bestaan geesten nu wel of niet?

Hierover zullen we nooit uitgesproken raken. Het geloof in geesten is persoonlijk. Mensen die geloven in een leven na de dood – en dit zijn er wereldwijd heel veel – geloven meestal ook in geesten. Dit omdat volgens hun visie het leven niet ophoudt wanneer het lichaam sterft. De ziel – die volgens hen in het lichaam huist – gaat volgens hen verder als geest, een vorm van energie.

Doorgeefluikje

Veel helderzienden, paragnosten en mediums beweren dat zij informatie doorkrijgen van deze zielen (geesten) middels telepathie. Of doordat ze de energie van de aanwezige geest voelen. 'Ik werk als doorgeefluikje' is een veelgehoorde term onder paragnosten.

Of het werkelijk mogelijk is dat mensen kunnen communiceren met geesten is tot op de dag vandaag niet wetenschappelijk bewezen. Vooralsnog is wel bewezen dat zelfbenoemde mediums, paragnosten en helderzienden allerhande trucjes hanteren tijdens hun vermeende contact met 'Gene Zijde', gebruik maken van het Forer-effect of consulten doen op basis van cold, warm - of hot reading.

Bewijs

Desalnietemin blijft men blijft bezig met het zoeken naar bewijs. Hetgeen altijd moeilijk zal blijven omdat wetenschap enkel kan bewijzen wat waarneembaar is. Maar iets wat niet direct waarneembaar is kan er desondanks toch best zijn.

Toch, op basis van hetgeen ik de afgelopen jaren heb ervaren en geleerd, geloof ik zelf inmiddels dat het bestaan van geesten vooral in het leven is geroepen bij wijze van troost. Om de nabestaanden te troosten met de gedachten dat de overledene nu ergens is waar hij of zij geen pijn meer heeft. Waar de overledene gelukkig is. In de hemel, in het hiernamaals, in het Licht, aan Gene Zijde of waar dan ook waar de overledene tot rust zou kunnen komen.

Moordzaken

De stelling dat de overledenen ons hier nog steeds in de gaten kunnen houden, bij ons kunnen zijn, is naar mijn idee ook een troostende gedachte; we hoeven de overledene niet echt te missen, want hij of zij is nog hier. Onder ons.

De gedachte dat we nog met hem of haar kunnen praten wanneer wij dit willen, verzacht een heel klein beetje het grote verdriet om het gemis, om de leegte die de overledene heeft achtergelaten.

Maar afgezien van het feit wat mijn persoonlijke visie is op deze materie; een heel simpele verklaring voor het feit dat wij – in ieder geval niet op commando via het Ouijabord – met geesten kunnen communiceren is voor mij hetvolgende:

Als wij werkelijk via het Ouijabord contact zouden kunnen leggen met geesten, zouden er langs deze weg al talloze moordzaken zijn opgelost. 

Wat is een Ouijabord;  Instructies 1920;  Ouijabord gevaarlijk;  Bestaan geesten?;  Veelgestelde vragen;  Ouija mythen;  Veilig stappenplan;  Glaasje draaien;  Ouija do's en don'ts.