Zilver columns

19. mrt, 2017

'Dat heeft zo moeten zijn', hoor ik vaak mensen zeggen wanneer er een toevallige gebeurtenis plaatsvindt. Toeval, synchroniciteit, mensen willen graag geloven dat iets is voorbestemd. Of wordt gestuurd van 'boven'. Door de kosmos of iets anders groots dat we niet kunnen bevatten.

Voorbestemd betekent dat iets vaststaat. Dat iets onafwendbaar is. Nou. Dat zou toch mooi vervelend zijn! Dat we zelf helemaal geen keus meer zouden hebben. Geen eigen beslissingen meer zouden kunnen nemen. Je wilt graag met Pietje trouwen, maar helaas pindakaas; het staat al vast dat je met Henkie trouwt. Of je het nu wilt of niet.

En als het vaststaat dat je pas zult sterven als je 103 bent, kun je nog lekker raak leven bovendien. Zoek gerust het gevaar op, neem vooral veel risico's. Het maakt allemaal niets uit, je gaat toch pas als je de 100 bent gepasseerd.

En je hoeft ook niet goed je best te doen op school, want het staat toch al vast dat je ingenieur wordt. Of fabrieksarbeider. Of nijlpaardenverzorger. Alles is immers voorbestemd. Toch?

'Toeval bestaat niet', is ook een veelgehoorde uitspraak. Ik denk zelf eigenlijk dat toeval wel degelijk bestaat. Toeval; een onverwachte gebeurtenis die je 'toe-valt'.

Hoe dan ook. Ik geloof niet dat onze toekomst van te voren is uitgestippeld.

Onze toekomst is het gevolg van de beslissingen die we hebben gemaakt in het verleden en de keuzes die we maken in het heden. En soms van nare dingen die ons overkomen. Bijvoorbeeld ziekte of het verlies van een dierbare. En hoe je hiermee omgaat.

Een voorbeeld:

Een jonge vrouw heeft het niet meer naar haar zin in de wijk waar ze woont. Er is sprake van burenoverlast en de straat is bezig te verpauperen. Ze verhuist naar een andere stad waar haar nieuwe buurman haar uitnodigt voor een kopje koffie. Een jaar later wonen ze samen.

In dit geval zou je kunnen zeggen:

'Het heeft zo moeten zijn dat die buurt waar ze eerst woonde zo achteruit holde. Anders was ze nooit verhuisd en had ze nooit haar huidige partner leren kennen.'

Dat is een mooi scenario.

Maar deze vrouw heeft nog altijd zelf de keuze gemaakt om te gaan verhuizen en juist in de straat waar deze man woonde een huis te kopen. Het is fijn voor haar dat het zo is gelopen, maar als ze in haar vorige wijk was blijven wonen, zou ze misschien wel kennis gemaakt hebben met een aantrekkelijke politieagent die orde op zaken kwam stellen bij de buren. Ik noem maar even iets.

Niemand kan ons verzekeren dat deze vrouw werkelijk was voorbestemd om een relatie te krijgen met de buurman die ze nu heeft leren kennen.

Niemand kan ons garanderen dat als zij een andere keuze had gemaakt met betrekking tot wonen, zij evengoed op wonderbaarlijke wijze (want: 'voorbestemd') ergens op straat de zelfde man zou zijn tegengekomen als met wie zij nu samenwoont.

Gebeurtenissen vinden (bijna) altijd plaats op basis van onze eigen beslissingen. Niemand weet wat er zou zijn gebeurd als we andere keuzes hadden gemaakt. Wanneer er een deur sluit, gaat een andere open. En we bepalen zelf welke deur dit is. En wie - of wat - we erdoor naar binnen laten.

17. aug, 2016

Eerder verschenen in Zilver

Editie: juli 2016

Thema: puur natuur

Mensen die wars zijn van farmaceutische geneesmiddelen zoeken niet zelden hun heil in alternatieve geneeswijzen als magnetiseren, reiki, aura healing, klankschalentherapie, massages, etc. Toch is van geen enkele alternatieve therapie wetenschappelijk bewezen dat deze daadwerkelijk een genezend effect heeft. Desondanks zijn er talloze mensen die erbij zweren.

Persoonlijk geloof ik absoluut dat de cliënt zich na een dergelijke behandeling inderdaad beter kan voelen. Maar dit heeft mijns inziens meer te maken met het gevoel van de algehele ontspanning van dat moment dan met de “geneeskrachtige” handelingen van de therapeut.

Ontspanning, maar vooral ook het geloof in de heilzaamheid van de behandeling is cruciaal voor de tevredenheid van de cliënt.
Naast ontspanning, suggestie en geloof is er nog één ding nodig voor een geslaagde behandeling: verwachting.

Wanneer je een alternatief therapeut bezoekt, ga je er natuurlijk al heen met de verwachting dat je je door de behandeling weldra beter zult voelen. Deze positieve verwachting is al de helft van de hele behandeling. Want als je verwacht dat iets je beter zal maken, je beter in je vel zal doen zitten op lichamelijk of emotioneel gebied, dan zal dit ook gebeuren. De suggestie dat welke therapie dan ook werkt voor jou, zal ervoor zorgen dat het – voor jouw gevoel- ook daadwerkelijk zal werken.

Dit is niet erg. (Mits de therapeut de cliënt natuurlijk geen gouden bergen belooft mbt het genezen van ernstige ziekten!). Sterker nog, het is heerlijk om je even compleet te kunnen ontspannen terwijl er dingen met je worden gedaan die jij als zeer prettig ervaart. Ik vind het dan ook heel normaal dat alternatieve therapeuten hier een financiële vergoeding voor vragen. Zij steken immers tijd in de behandeling, zorgen dat de cliënt zich even helemaal kan laten gaan en na de behandeling als herboren weer de deur uitgaat. Dat is natuurlijk best iets waard.

Echter; wanneer dezelfde cliënt met een heel ander gevoel deze therapeut zal bezoeken, bijvoorbeeld met de gedachte dat het een waardeloze behandeling is en de therapeut een prutser die er niets van zal bakken, is de verwachting al beduidend minder positief en zal hij hoogst waarschijnlijk de hele behandeling ook als zodanig ervaren.

Hoe goed ons brein in staat is - op basis van verwachting- ons enorm voor de gek te houden bewijst het volgende experiment. In 2012 werd onder 200 studenten een experiment gehouden. Op een groot feest waar de studenten voor waren uitgenodigd, werd enkel alcoholvrij bier geschonken.

Iedereen was gekomen in de verwachting (!) lekker veel te gaan drinken en een leuke avond te hebben. Het bier smaakte prima. Niemand werd stom dronken die avond, enkel een beetje 'aangeschoten'. Het 'viel' gewoon goed bij iedereen.

Als iemand de studenten van te voren had verteld dat ze die avond geen alcohol zouden krijgen, hadden zij het niet half zo goed naar hun zin gehad. Dan hadden ze bij voorbaat al verwacht (!) dat een feest zonder alcohol saai zou zijn. En het bier hen absoluut niet zou smaken.

Gedachtenkracht is waanzinnig sterk. Vaak zelfs sterker dan we denken.
Eigenlijk zijn alternatieve geneeswijzen een luxe placebo.

24. apr, 2016

Eerder verschenen in Zilver

Editie mei 2016

Thema: iconen & visionairs

Als je bedenkt dat het woord 'spirit' staat voor geestelijk (niet-lichamelijk) komt het er eigenlijk vooral op neer dat spiritualiteit niets meer is dan 'geestelijk bezig zijn'. Jezelf op een positieve manier blijven ontwikkelen. 

Helaas is het niet voor iedereen zo simpel om voor zichzelf te bepalen wat hij zou kunnen of moeten doen om zijn geestelijke ontwikkeling op een positieve manier te bevorderen..

Vaak zie je dan gebeuren dat een zoekende zijn hoop vestigt op een paragnost. En dat is waar spiritualiteit overgaat in zweverigheid. Wanneer een zoekende zich door een helderziende de toekomst laat voorspellen en zich hier vervolgens krampachtig aan vast klampt als een teek aan een hondenkop.
Echter; verreweg de meeste (zelfbenoemde) paragnosten zitten er vaker wel dan niet naast met hun voorspellingen. Daarbij zal de zoekende sowieso zelf ook moeten werken aan zijn toekomst. Want wat hem ook wordt voorspelt, niets komt zomaar uit de lucht vallen.

De zoekende zou in dit geval meer hebben aan een goede psycholoog. Een psycholoog zal geen lege, loze voorspellingen doen waar men uiteindelijk niets aan heeft, maar heeft als doel de mensen te helpen bij het verkrijgen van meer (zelf) inzicht, het opheffen van bepaalde blokkades, het verwerken van verdriet en het bereiken van hun doelen.
En dat is dus wat ik versta onder spiritueel bezig zijn; jezelf – vooral op geestelijk vlak - blijven verbeteren.
Voor mezelf heb ik dan ook drie punten opgesteld waar ik me enorm goed bij voel en waar ik me dus ook zoveel mogelijk aan probeer te houden.

1. Jij bent niet verantwoordelijk voor wat anderen over jou zeggen. Wat mensen ook van je vinden, het is altijd gebaseerd op wat zij zelf graag wíllen geloven. Als mensen zich eenmaal een beeld van jou hebben gevormd is dit hun waarheid. Waar ze hoogst waarschijnlijk ook niet meer van af willen stappen. Dus waarom zou je het tegendeel proberen te bewijzen? Je reinste tijdverspilling.

2. Doe niets met tegenzin. Er is niets zo erg dan dagenlang ergens als een berg tegenop moeten zien terwijl je gewoon 'nee' had kunnen zeggen. Doe vooral wat voor jouzelf goed voelt zodat je later terug kunt kijken op alle voorgaande jaren zonder spijt te hebben van dingen die je hebt gedaan. Of die je niet hebt gedaan!

3. Richt jezelf op het echte leven in plaats van op het virtuele. Het leven gaat op die manier namelijk wel erg snel voorbij. De uren glippen door je vingers waar je bij staat. Ik wil later niet terug kijken op een online leven. Liever besteed ik aandacht aan mijn partner, mijn kinderen, mijn ouders. Want ik weet zeker; ooit komt er een moment dat ik blij ben dat ik zo - bewust - van deze momenten heb kunnen genieten.

Spiritualiteit is dus voor mij eigenlijk vooral: back to basic. Ten volle genieten van alles en iedereen waar je van houdt. En geen tijd verspillen aan zaken – en vooral ook personen - die er totaal niet toe doen. En daar is niets geitenwollensokkigs aan.