Spiritueel vs paranormaal

Spiritueel versus paranormaal

Bij het woord 'spiritueel' denken veel mensen aan zweverigheid en geitenwollensokkerij. Maar eigenlijk is elk mens spiritueel. Spiritualiteit gaat namelijk over 'zingeving'. Dat wat je beweegt, dat wat je drijft, wat betekenis geeft aan je leven. Sport, hobby's, geliefden en familie vallen hieronder, maar ook het verhogen van je eigen levensstandaard op het geestelijke vlak door het leren van levenslessen, het vergaren van emotionele rijkdom.

'Genieten' in plaats van 'graaien'. Tijd is geld, maar vrije tijd is onbetaalbaar! Dat soort dingen, mits dat belangrijk voor je is natuurlijk. Dat is voor iedereen verschillend.

Echter, het woord 'spiritueel' wordt dikwijls verward met het woord 'paranormaal'. Toch kunnen deze twee begrippen zeker niet zomaar over één kam geschoren worden. Iemand die spiritueel bezig is, besteedt vooral aandacht aan zijn eigen geestelijke, persoonlijke en emotionele groei, terwijl iemand die zich bezighoudt met het paranormale, voornamelijk contact zoekt met (of gelooft in) bovennatuurlijke verschijnselen buiten zichzelf, zoals bijvoorbeeld: engelen, geesten, overleden dierbaren, etc.

Zelfinzicht

Mensen die spiritueel bezig zijn geloven soms ook in het paranormale. Maar lang niet altijd. Geloven in het paranormale is ook zeker geen must om te kunnen werken aan je eigen spirituele ontwikkeling.

Technieken als tarot, numerologie, astrologie etc. worden vaak ten onrechte bestempeld als paranormaal, maar vallen eigenlijk onder de noemer: spiritueel. Omdat deze technieken niets te maken hebben met het bovennatuurlijke, maar juist zijn bedoeld voor het verkrijgen van meer zelfinzicht (persoonlijke groei en ontwikkeling).

Deze attributen - mits op de juiste manier gebruikt - zijn in zekere zin zelfs een beetje te vergelijken met psychologie, omdat het zien van de afbeeldingen en het lezen van bepaalde teksten iets doen met onze psyche. Het zet ons aan het denken. En geeft ons hierdoor een beter inzicht in onze eigen situatie. (Niet voor niets wordt in de verslavingszorg soms ook gebruik gemaakt van inzichtkaarten.)

Forer effect

Dat dit geen onzin is, bewijst het feit dat bijvoorbeeld ook teksten van liedjes, uitspraken van derden, quotes op internet, oude foto's of zelfs andermans Facebookstatus ons kunnen raken en aan het denken kunnen zetten. Simpelweg omdat we alles wat we zien en horen op onszelf betrekken. Op onze eigen ervaringen, herinneringen, situaties, onzekerheden, etc. Dit fenomeen staat bekend als het Forer effect.

Tarotkaarten lezen, pendelen, het lezen van je horoscoop, vallen doorgaans onder zweven. Maar wie deze vorm van spiritualiteit bestempeld als gezweef, heeft het ergens niet helemaal goed begrepen. Het is niets anders dan iets lezen of zien, dit op jezelf betrekken en vervolgens hieruit jouw eigen conclusies trekken. (Wat voel je hierbij, wat betekent dit voor jou?)