Creatieve psychologie

Of je nu wel of niet in het paranormale gelooft; iedereen kan zijn eigen vragen beantwoorden, en tot op zekere hoogte zelfs de toekomst voorspellen met behulp van creatieve psychologie. Creatieve psychologie valt namelijk onder de noemer 'spiritueel' en niet onder het begrip 'paranormaal'.

Het verschil tussen spiritueel en paranormaal

Bij het woord 'spiritueel' denken veel mensen aan zweverigheid en geitenwollensokkerij. Maar eigenlijk is elk mens spiritueel. Spiritualiteit gaat namelijk over 'zingeving'. Dat wat je beweegt, dat wat je drijft, wat betekenis geeft aan je leven. Sport, hobby's, geliefden en familie vallen hieronder, maar ook het verhogen van je eigen levensstandaard op het geestelijke vlak door het leren van levenslessen, het vergaren van emotionele rijkdom.

'Genieten' in plaats van 'graaien'. Tijd is geld, maar vrije tijd is onbetaalbaar!

Echter, het woord 'spiritueel' wordt dikwijls verward met het woord 'paranormaal'. Maar deze twee begrippen kunnen zeker niet over één kam geschoren worden. Iemand die spiritueel bezig is, besteedt vooral aandacht aan zijn eigen geestelijke groei, terwijl iemand die zich bezighoudt met het paranormale, voornamelijk contact zoekt met (of gelooft in) bovennatuurlijke verschijnselen buiten zichzelf, zoals bijvoorbeeld: engelen, geesten, overleden dierbaren, etc.

Mensen die spiritueel bezig zijn geloven soms ook in het paranormale. Maar lang niet altijd. Geloven in het paranormale is ook zeker geen must om te kunnen werken aan je eigen spirituele ontwikkeling.

Psychologie?

Technieken als tarot, numerologie, astrologie etc. worden vaak ten onrechte bestempeld als paranormaal, maar vallen eigenlijk onder de noemer: spiritueel. Omdat deze technieken niets te maken hebben met het bovennatuurlijke, maar juist zijn bedoeld voor het verkrijgen van meer zelfinzicht. (Persoonlijke groei en ontwikkeling.)

Om deze reden laten dit soort spirituele bezigheden zich goed omschrijven als 'creatieve psychologie'. Omdat het zien van de afbeeldingen en het lezen van bepaalde teksten iets doen met onze psyche. Het zet ons aan het denken. En geeft ons hierdoor een beter inzicht in onze eigen situatie.

Facebookstatus

Dat dit geen onzin is, bewijst het feit dat bijvoorbeeld ook teksten van liedjes, uitspraken van derden, quotes op internet, oude foto's of zelfs andermans Facebookstatus ons kunnen raken en aan het denken kunnen zetten. Simpelweg omdat we alles wat we zien en horen op onszelf betrekken. Op onze eigen ervaringen, herinneringen, situaties, onzekerheden, etc.(het Forer effect.)

Tarotkaarten lezen, pendelen, het lezen van je horoscoop, etc vallen doorgaans onder zweven. Maar wie deze vorm van spiritualiteit bestempeld als gezweef, heeft het ergens niet helemaal goed begrepen. Het is niets anders dan iets lezen of zien,dit op jezelf betrekken en vervolgens hieruit jouw eigen conclusies trekken. (Wat betekent dit voor jou?)

Voorspellingen kun je op deze manier dus ook prima doen. niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor anderen. Simpelweg door het principe 'oorzaak en gevolg' op de juiste manier toe te passen. Door een en ander te registreren, te constateren en vervolgens met het juiste inzicht de juiste keuzes te maken (1 + 1 = 2).

Goed, de voorspellingen zullen niet altijd uitkomen, maar dat doen ze ook niet wanneer paragnosten beweren de toekomst te kunnen voorspellen op basis van hun vermeende helderziende gaven...