Glaasje draaien

Wat is het verschil tussen werken met het Ouijabord en glaasje draaien?

Bij het Ouijabord zit een planchette met daarin een glaasje. Hiermee worden de letters op het bord aangewezen. Glaasje draaien doet men dus ook op het Ouijabord.

Bij gebrek aan een Ouijabord, maken de mensen gebruik van een zelfgemaakt Ouija-spel door alle letters van het alfabet plus de getallen 0 t/m 9 en de woorden JA en NEE op een groot vel papier of karton te schrijven. 

Vaak worden ook losse stukken papier gebruikt (of scrabble-letters en cijfers) die in een cirkel worden gelegd. Deze doe-het-zelf-tip werd voor het eerst ontdekt in een Amerikaans spiritueel magazine, maar vermoed wordt dat deze manier van geesten oproepen al langer werd gebruikt.

De werkwijze bij gllaasje draaien is hetzelfde als bij het raadplegen van een Ouijabord. Alleen in plaats van een wijzer of planchette wordt een omgekeerd glas gebruikt waarop alle aanwezigen hun vingers op de onderkant van de voet van het glas leggen.

Net als de wijzer of planchette van het Ouijabord zal nu ook het glas in beweging komen en met de letters van het alfabet woorden spellen. Evenals dit bij het Ouijabord het geval is, zijn de antwoorden afkomstig uit ons eigen onderbewustzijn. Glaasje draaien is vaak populair onder tieners omdat het spannend is en dit type orakel heel gemakkelijk zelf te maken is bovendien.

Na eeuwen lang glaasje draaien zijn hier - net als bij het Ouijabord- in de loop der jaren allerlei regels voor bedacht. Zo zou je tijdens het glaasje draaien een witte kaars moeten branden ter bescherming, een circel van zout om de kring moeten strooien om boze geesten hierbuiten te houden en na afloop van de sessie het gebruikte glas buiten moeten stukslaan of begraven.

Deze spelregels zijn allemaal in het leven geroepen ter geruststelling. Maar aangezien wij zelf degenen zijn die het glas bewegen is dit alles eigenlijk overbodig. Toch is het zo dat als je je hier prettig bij voelt, je het vooral niet moet laten. Als je je door dit soort rituelen beschermd voelt, zul je ook geen hinder ondervinden van een op hol slaande verbeelding. Je was tijdens het glaasje draaien immers beschermd!

Omdat we soms zo in het spel opgaan dat het (bedrieglijk echt!) lijkt alsof het glas daadwerkelijk door iets of iemand anders wordt voortgeduwd, kunnen er wel degelijk problemen ontstaan. Niet met het oog op boze geesten die blijven spoken in huis, maar wel in verband met de eigen psyche. Wanneer jongeren onvoorbereid en zonder enige kennis van zaken gaan glaasje draaien, is dit niet altijd zonder gevaar. (Zie: Ouijabord gevaarlijk)

Maar gelukkig zijn er ook talloze manieren om op een positieve manier het glas of bord te raadplegen!

Wat is een Ouijabord;  Instructies 1920;  Ouijabord gevaarlijk Bestaan geesten?;  Veelgestelde vragen;  Ouija mythen;  Veilig stappenplan;  Glaasje draaien;  Ouija do's en don'ts.

Glaasje draaien als gezelschapsspel met het hele gezin