Spiritualiteit vs spiritainment

Spiritualiteit

Als je bedenkt dat het woord 'spirit' staat voor geestelijk (niet-lichamelijk) komt het er eigenlijk vooral op neer dat spiritualiteit niets meer is dan 'geestelijk bezig zijn'. Jezelf op een positieve manier blijven ontwikkelen. Ontdekken wat jouw leven zin geeft, wat belangrijk voor je is, waar jij je goed bij voelt. 

Bij spiritualiteit gaat het er dus vooral om dat je meer zelfinzicht verkrijgt. Of inzicht in een bepaalde situatie die jou momenteel bezighoudt. Of gewoon voornamelijk doet wat jou gelukkig maakt. Sommige mensen hebben niets nodig om spiritueel bezig te zijn, terwijl anderen het juist fijn vinden om bepaalde hulpmiddelen te gebruiken.

Astrologie (ja, zélfs de horoscopen in de krant), tarotkaarten, een pendel, getallen, stenen, etc. zijn (spirituele) hulpmiddelen die in dit geval vaak worden gebruikt bij het verkrijgen van nieuwe inzichten en maken een bepaald leerproces net iets leuker (want: visueel) dan enkel een gesprek. 

Spiritainment

Bij spiritueel entertainment, kortweg 'spiritainment' gaat het in tegenstelling tot bij 'spiritualiteit' wel het geval is, niet zo zeer om het verkrijgen van (nieuwe) inzichten, maar is het vooral belangrijk dat men wordt geëntertaind.

Men spreekt van spiritainment wanneer hulpmiddelen als astrologie, tarotkaarten, een pendel, getallen, stenen, etc. niet voor persoonlijke doeleinden worden ingezet, maar om algemene voorspellingen te doen over bijvoorbeeld: politiek, koningshuis, sport, het weer, de elfstedentocht, BNers, etc. Zaken waar je zelf geen invloed op hebt.

Ook al worden deze voorspellingen gedaan met spirituele hulpmiddelen en kan een goed spiritueel entertainer wel degelijk rake voorspellingen doen; niemand verkrijgt er enige vorm van inzicht door. Sterker nog, eigenlijk heeft niemand er iets aan. Maar het is absoluut amusant om te lezen of naar te kijken, te vergelijken met jouw eigen 'voorspellingen' en te zien 'of het uitkomt'.

Kortom: spiritueel entertainment is leuk, interessant, spannend, maar altijd op een speelse manier. Goed spiritainment laat mensen even alles om zich heen vergeten op het moment dat zij op welke manier dan ook geestelijk worden bezig gehouden.