Geitenwollensokkerij

Eerder verschenen in Zilver

Editie mei 2016

Thema: iconen & visionairs

Spiritueel bezig zijn wordt helaas nog door veel mensen gezien als 'geitenwollensokkerij', maar als je bedenkt dat het woord 'spirit' staat voor geestelijk (niet-lichamelijk) komt het er eigenlijk vooral op neer dat spiritualiteit niets meer is dan 'geestelijk bezig zijn'. Jezelf op een positieve manier blijven ontwikkelen. 

Helaas is het niet voor iedereen zo simpel om voor zichzelf te bepalen wat hij zou kunnen of moeten doen om zijn geestelijke ontwikkeling op een positieve manier te bevorderen.

Vaak zie je dan gebeuren dat een zoekende zijn hoop vestigt op een paragnost. En dat is waar spiritualiteit overgaat in zweverigheid. Wanneer een zoekende zich door een helderziende de toekomst laat voorspellen en zich hier vervolgens krampachtig aan vast klampt als een teek aan een hondenkop. 
Echter, verreweg de meeste paragnosten zitten er vaker wel dan niet naast met hun voorspellingen. Daarbij zal de zoekende sowieso zelf ook moeten werken aan zijn toekomst. Want wat hem ook wordt voorspelt, niets komt zomaar aangewaaid.

De zoekende zou in dit geval meer hebben aan een goede psycholoog. Een psycholoog zal namelijk geen lege, loze voorspellingen doen waar men uiteindelijk niets aan heeft, maar heeft als doel de mensen te helpen bij het verkrijgen van meer (zelf) inzicht, het opheffen van bepaalde blokkades, het verwerken van verdriet en het bereiken van hun doelen. 

En dat is dus exact wat ik versta onder spiritueel bezig zijn; jezelf – vooral op geestelijk vlak - blijven verbeteren.
Voor mezelf heb ik dan ook drie punten opgesteld waar ik me enorm goed bij voel en waar ik me dus ook zoveel mogelijk aan probeer te houden.

1. Jij bent niet verantwoordelijk voor wat anderen over jou zeggen. Wat mensen ook van je vinden, het is altijd gebaseerd op wat zij zelf graag wíllen geloven. Als mensen zich eenmaal een beeld van jou hebben gevormd is dit hun waarheid. Waar ze hoogst waarschijnlijk ook niet meer van af willen stappen. Dus waarom zou je het tegendeel proberen te bewijzen? Je reinste tijdverspilling.

2. Doe niets met tegenzin. Er is niets zo erg dan dagenlang ergens als een berg tegenop moeten zien terwijl je gewoon 'nee' had kunnen zeggen. Doe vooral wat voor jouzelf goed voelt zodat je later terug kunt kijken op alle voorgaande jaren zonder spijt te hebben van dingen die je hebt gedaan. Of die je niet hebt gedaan!

3. Richt jezelf op het echte leven in plaats van op het virtuele. Het leven gaat op die manier namelijk wel erg snel voorbij. De uren glippen door je vingers waar je bij staat. Ik wil later niet terug kijken op een online leven. Liever besteed ik aandacht aan mijn partner, mijn kinderen, mijn ouders. Want ik weet zeker, ooit komt er een moment dat ik blij ben dat ik zo - bewust - van deze momenten heb kunnen genieten.

Spiritualiteit is dus voor mij eigenlijk vooral: back to basic. Ten volle genieten van alles en iedereen waar je van houdt. En geen tijd verspillen aan zaken – en vooral ook personen - die er totaal niet toe doen.

En daar is niets geitenwollensokkigs aan.