8. sep, 2015

Tattoo conventie Leeuwarden 2015

Tattoo Conventie Leeuwarden 2015

In het WTC Expo wordt dit jaar voor het eerst de Leeuwarden Tattoo Conventie georganiseerd.

De conventie biedt zowel nationale als internationale artiesten. (oa Engeland, Hongarije, Bulgarije, Italië, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, Schotland, Brazilië) en ademt een lekkere 'Rockabilly sfeer'. De hele tattoobeurs staat in het teken van auto's, motoren en Rock & Roll. En uiteraard is ook de muziek hierop aangepast. DJ Larry Cook, de live bands Gold Diggin' Papa en BRB (Radiate) rocken er lekker op los en Debby Ashley leukt de boel nog eens extra op met een ware striptease en vuur- en slangen act. Buiten kan men de hele dag door genieten van skate-demonstraties en zelfs binnen staat een halfpijp voor de liefhebber. Ook aan het kroost van de bezoekers is gedacht; de kleintjes die vandaag meegekomen zijn kunnen naar hartelust spelen in de enorme speelhoek in de grote zaal. Kortom: niemand hoeft zich te vervelen, er is voor ieder wat wils en je kunt ook nog een gratis tattoo winnen middels een loterij.

Het is de eerste Leeuwarden Tattoo Conventie (niet te verwarren met de inmiddels welbekende Jailbreak Conventie die ook in Leeuwarden wordt gehouden) en dit is te merken aan het publiek. Het merendeel van de bezoekers stelt zich nog wat afwachtend op, is nog niet voorzien van al te veel inkt en is duidelijk nieuwsgierig naar wat hen hier te wachten staat. Maar de sfeer is er absoluut niet minder om en er worden toch flink wat mensen getatoeëerd.

Opvallend is dat veel artiesten dit weekend gespecialiseerd zijn in realistisch werk. De meest prachtige ontwerpen en tattoos - als ware het foto's - trekken de aandacht. Een van deze artiesten is nieuwkomer Shannon Romijn uit Nieuwegein. Ze telt nog maar 21 lentes. Vorig jaar opende ze de deuren van haar eigen tattooshop (aan huis, doch goedgekeurd door de GGD!) genaamd INST INKT en dit weekend- precies een jaar later- sleept ze maar liefst twee prijzen in de wacht. Twee dagen achtereen wint ze de derde prijs 'realistisch'. Met haar meisjesachtige, ietwat verlegen uitstraling in combinatie met haar uitzonderlijke talent wekt ze mijn interesse dus besluit ik haar wat vragen te stellen.

Gewillig loopt ze - op haar sokken - met me mee naar een rustiger plekje waar we niet boven de muziek hoeven uit te schreeuwen. 'Ik werk altijd op mijn sokken', legt ze ondeweg uit. 'Dan voel ik het pedaal beter...'

Als we plaatsnemen aan een tafeltje, komt het gesprek vanzelf op gang. Normaliter is ze niet zo'n prater, zegt ze, maar ze vindt het best even gezellig om met me te kletsen na al die uren non stop werken. Dat komt goed uit, want ik ben reuze benieuwd naar hoe deze jonge dame in de tattooscene is terechtgekomen. Eigenlijk is het een beetje een triest verhaal. Shannon lijdt aan zonneallergie en is daarom - ook als kind al - gedoemd om iedere zomer binnen te zitten. Tekenen is dan al haar grootste hobby. En dat is het gebleven. Als ze nog maar 8 jaar is weet ze al dat ze tattoo artist wil worden later en op haar zestiende loopt ze met haar portfolio alle shops af die ze maar kan vinden. Men vindt haar schattig en haar werk niet slecht, maar nergens vindt ze een mentor die haar kan leren wat ze zo graag wil; echt tatoeëren. Wanneer ze 19 jaar is krijgt ze eindelijk een kans en kan ze in de leer bij een vriendin. Daar leert ze vooral goed darten want klanten komen er niet of nauwelijks. Haar eerste tattoo mag ze zetten bij haar vader. Het Commodore 64 logo. Het tatoeëren gaat haar verrassend gemakkelijk af, Shannon blijkt een natuurtalent. Amper een maand nadat ze in de leer ging bij de tatoeërende vriendin begint Shannon te werken vanuit haar slaapkamer, thuis bij haar ouders en bouwt al snel een eigen klantenkring op. Inmiddels hebben haar ouders de zolderkamer tattooproof gemaakt en is haar eigen studio een feit. Tattooconventie Leeuwarden is de tweede conventie waar ze werkt. De eerste was de Lady's Conventie. Ze vindt de sfeer op de conventies zeer prettig en de mensen aardig. 'Tenminste, ze doen aardig in mijn gezicht[, voegt ze er nuchter aan toe. 'En dat is prima, want wat ze achter mijn rug zeggen, daar heb ik toch geen last van.'

Shannon maakt de meest prachtige portretten gewoon met Bic potloden die ze voor drie euro per pakje in de speelgoedwinkel koopt. Als ik haar vraag wat ze het leukst vindt om te tatoeëeren hoeft ze hier niet eens over na te denken; 'portretten!' Ik knik begrijpend. 'Ja, dat biedt je waarschijnlijk de meeste uitdaging?' 'Nee hoor', lacht ze, 'dat vind ik gewoon het makkelijkst'. In twee uur tijd voorziet Shannon haar klanten een flink portret in black & grey. Mijn gevoel zegt dat we van dit meisje nog heel veel gaan horen!

Shannon gaat terug naar haar stand en terwijl ik mijn ronde over de beurs vervolg loop ik tegen een prachtige jaren 50 caravan aan. Er staat een fiftees benzine pomp naast, en voor het minihuisje op wielen zit een knap Rockabilly-koppel op een lief fiftees tuinsetje. Voor de caravan staat een schitterende bak geparkeerd; een zwarte Coupe de Ville “79 van binnen helemaal bekleed met luipaard print.

Johan en Esmeralda – zo heten ze – vertellen me dat het vooral een uit de hand gelopen hobby is. Ze bezoeken regelmatig beurzen en evenementen met hun prachtige bolide, maar dan lijkt het hen ook wel leuk om er het hele weekend te blijven in plaats van slechts een dag. Dus moet er een caravan komen. Maarja...dan natuurlijk wel een caravan die bij de auto past! En dat doet hij. Ook de caravan is bekleed met dezelfde print als de auto en voor de ramen hangen gezellige gordijntjes in knus rood. Binnen ligt een vierkant kussen in de vorm van Spongebob. Ook al is het schreeuwende gele gevaarte beslist niet vintage en vloekt hij als de hel bij het zorgvuldig op elkaar afgestemde popperige interieur; hun zoontje is dol op hem. Dus reist hij gewoon gezellig mee. Zo lief.

En dan – ik word niet voor niets 'kraai' genoemd - valt mijn oog op een grote glimmende doos. 'Grabbel Tattoo 50 euro!' staat erop. Dat is leuk! Studio 66 vind het leuk om iets anders dan anders te doen op de beurs en met succes. De bezoekers maken dankbaar gebruik van het aanbod. Voor iedere grabbelaar is het een verrassing wat eruit komt. Spannend! Helaas is niet iedereen happy met het getrokken design. In dat geval heeft Studio 66 nog wat alternatieven op de plank liggen waaruit gekozen kan worden. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Iedereen gaat uitiendelijk blij met zijn 'prijs' naar huis.

En over 'anders dan anders' geproken; dit zijn ook de houten bordjes met daarop allerlei teksten en afbeeldingen die door Peggy en Yara worden verkocht tijdens de conventie vandaag. Meestal vind je dit soort grafische informatie op canvas of blik, maar Peggy van 'Volle Glorie' maakt ze zelf. Op hout. Alles wat geprint kan worden (dus ook foto's!) kan zij op houten plaatjes zetten. 'De mensen moeten er nog een beetje aan wennen, merk ik,' zegt Peggy. 'Het is allemaal handwerk, dus nooit helemaal perfect, maar dat is nu juist het leuke eraan.' Binnenkort zijn haar kunstwerkjes ook verkrijgbaar in de shop van Danny Lubeck; Lubeck Tattoos te Hoogeveen in Drenthe, tevens de organisator van deze conventie.

Danny Lubeck is allround tatoeëerder en beheerst diverse stijlen waaronder traditioneel (o.a. Maori, Tribal, Haïda en Japans) tot aan realistisch werk (o.a. portretten en dieren) en is een kei in het maken van cover-ups. Naast Danny kan men in de gezellige 'fiftees-aandoenende' shop met heuse bar en gitaren aan de wand ook kiezen voor een tattoo van Falina of Stacey.