4. sep, 2015

Tattoo conventie Breda 2015

Wie had in 1998 kunnen denken dat de Needle Art Tattoo Convention die destijds als eendags evenement tijdens de Harley dag plaatsvond met de bedoeling de werkwijze van professionele tattoo artists en de bijbehorende juiste hygiëne onder de aandacht te brengen, zeventien jaar later in 2015 uitgegroeid zou zijn tot het langst lopende tattoo evenement in Nederland. Inclusief artiesten uit binnen en buitenland (België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, UK, Ierland, Zweden, Denemarken, Kroatië, Tsjechië, Polen, Griekenland, USA, Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Nieuw Zeeland), vele stands met kleding, sieraden, miniatuur tattoo machines en andere leuke hebbedingen, tattoo wedstrijden en goede live muziek.


Ook dit jaar heeft organisator Jan Heijboer (eigenaar en manager Needle Art Breda) met zijn team weer alles uit de kast gehaald om er twee prachtige dagen van te maken. En met succes! Dit jaar zijn het Femke Fatale, het prachtige krachtige tattoomodel en de Eindhovense legende Rooie Frans (AKA Red Elvis) die geregeld op het podium te vinden zijn om de tattoo contests van commentaar te voorzien. En de bands aan te kondigen die de juiste sfeer weten te creeëren met hun soms opzwepende en dan weer meeslepende blues-rock (Guy Smeets Band) en pure vrolijk stemmende Rock & Roll (The Rocking Navigators). De sfeer is dan ook top.


Wanneer ik het sportcenter Bress aan de Nieuwe Inslag te Breda binnen loop is het eerste dat ik zie de stand van Tattoo Planet waar Cor Goud gewillig met een kleine meid poseert voor de foto. Ook René Van Assema loopt gezellig in de rondte. Hier en daar wordt ook hij staande gehouden om met iemand op de foto te gaan. Het zijn bekende gezichten binnen de tattooscene. Sympathieke gezichten ook, voor wie verder durft te kijken dan hun kleurrijke, doch ruige uiterlijk. René vormt samen met Rooie Frans, Mobi en Ethel ook de jury van deze conventie.


Het tweede dat ik zie- naast een vrolijk voorbij rennend meisje in onderbroek - is Roh's sfeervolle barbershop. 'I'll make you look GOOD', belooft het bord. En dat klopt. De dames en heren die gebruik hebben gemaakt van Roh's knipkunsten springen er direct uit met hun opvallend frisse, nette haardracht in de kenmerkende Roh-style. Voor de barberstand staat een tafeltje waarop een stuk papier ligt met de tekst: 'No Brazilians (maybe tomorrow)'. Ik schiet in de lach. 'Mag ik vragen waarom niet?' zeg ik. Ook de barbers moeten lachen. 'Omdat ze dan ondersteboven in de stoel moeten gaan zitten', antwoordt de dame ad-rem. 'We houden niet van Rio', mompelt een heer. Ik moet zo lachen, dat ik vergeet te vragen of het papier daar op tafel ligt naar aanleiding van een speciaal verzoek vandaag...


Wanneer ik verder loop kom ik bij de stand van Diana de Ruiter. Ze verkoopt super mooie sugar sculls in de vorm van beelden en schilderijen, maar ook valt mijn oog op opgezette dieren als vossen en slangen. Als ik met haar in gesprek raak, vertelt ze me een indrukwekkend verhaal. Diana heeft namelijk twee aardbevingen in Nepal overleefd. De eerste keer was zij daar om de tattooconventie in Kathmandu bij te wonen toen ze werd opgeschrikt door een enorme beving die zij wist te ontvluchten. Eenmaal thuis heeft zij via haar Facebookpagina (Diana de Ruiter Arnhem) geld ingezameld voor een school in Majuwa die compleet was verwoest. Toen zij een maand later terug ging om de directeur van het schooltje het geld te overhandigen, woedde er nogmaals een beving. Ook dit keer wist zij gelukkig veilig huiswaarts te keren.


Ik loop langs alle stands (opvallend veel vrouwelijke artiesten vandaag; leuk!) en bewonder de diverse stijlen die ik tegen kom. Debby Vissers (Debster) werkt aan een prachtig rugstuk in de vorm van een mooi vrouwelijk korset in luipaard dessin met kant en een rood lint er doorheen geregen. Shenna Audenaerd (De slechts 19 lentes jonge Shennaki) voorziet de bil van een dame van een prachtig watercolor design.

JoJo van der Kooij (Jotat2) werkt - heel bijzonder- naast zijn reguliere werk ook met enkel witte inkt en heeft zich in deze techniek ook werkelijk weten te specialiseren; zijn tattoos blijven mooi. Ook jaren later is het fijne subtiele wit nog steeds goed zichtbaar, zo bewijzen zijn eigen onderarmen. 'Zo ben je wel getatoeerd, maar krijg je door anderen niet direct een negatief stempel opgedrukt', legt JoJo uit.


Tim van Geemen (Tim Prik annex Tim en co), de tatoeërende vuilnisman noemt zichzelf 'vuiloloog in hart en nieren'. Hij vertelt me dat hij al jaren chauffeur is op de vuilniswagen. Het werk is zijn passie. Toen hij dit werk wegens een zwaar motorongeluk (verbrijzeld onderbeen) niet meer kon uitvoeren, besloot hij van zijn hobby tekenen zijn beroep te maken als tatoeerder en ging in de leer bij Kees Out, een van de oudste tatoeerders van Nederland. Inmiddels heeft hij dankzij een zeer goede therapeut zijn werk als vuilnisman toch weer kunnen oppakken en heeft hij daarnaast zijn eigen tattoostudio in Purmerend waar hij twee jongedames heeft opgeleid. De meisjes zijn zelf ook aanwezig vandaag. Manon is gespecialiseerd in dotwork en black & grey, terwijl Gina zich vooral bezighoudt met fresh newschool en skate items. Tim zelf heeft inmiddels al zeventien jaar ervaring als tatoeerder, maar doet daarnaast ook tig andere dingen. Zo maakt hij bijvoorbeeld ook powerpacks in de vorm van hotrods. Corey Miller (LA Ink) is inmiddels de trotse eigenaar van een van deze zeldzame exemplaren, door Tim zelf met de hand vervaardigd en persoonlijk door hem aan Corey overhandigd. Ik kan nog wel uren door kletsen met deze veelzijdige Jordanees, maar dat doe ik graag een volgende keer.

Het is nu namelijk tijd voor de minuut stilte ter nagedachtenis aan Isobel Varley. Op het podium staan Rob Webster, Rooie Frans en (naam?) . De heren zijn zichtbaar geëmotioneerd. Zij kenden Isobel(Yorkshire U.K) – wie bekend stond als 's werelds meest getatoeerde dame– persoonlijk. Waren vrienden. Isobel was een ware legende binnen de tattoowereld. Pas op 49 jarige leeftijd liet zij op een conventie haar eerste tattoo zetten en had uiteindelijk met het klimmen der jaren meer dan 93 % van haar lichaam laten tatoeëren. Isobel overleed op 11 mei jl aan de gevolgen van Alzheimer; zij werd 77 jaar.