Face (tat)2 Face

27. jun, 2016

Wie?

Cor Goud, 65 jaar.

Waar kennen we Cor van?

Uiteraard kennen we Cor als convention manager van Tattoo Planet. Trouw bezoekt hij iedere tattoo conventie waar hij altijd wel in is voor een praatje. Tevens neemt hij weleens plaats in de jury bij tattoo contests. Ook kennen we Cor als de geketende man achter glas die onder dwang van Elles Springs “de piepers jast” in de videoclip “It’s a sin” van The State Sinners. Maar ook was Cor te zien in de BZT show (ZAPP kinderprogramma) waar iemand graag een baard wilde pimpen en heeft hij vaak model gestaan voor diverse magazines en fotoboeken.

Heb je naast je werk voor de Tattoo Planet nog een andere een baan en zo ja, hoe reageert men hier op jouw gezichts tattoos?

Ik heb geen baan meer omdat ik gepensioneerd ben. Voorheen was ik conducteur bij de NS. Maar toen had ik nog geen tattoos op mijn handen en gezicht laten zetten, dat heb ik pas daarna gedaan. In mijn werk voor Tattoo Planet zijn mijn tattoos vaak een aanleiding tot een gesprek. Maar dat is juist leuk.

Wat heb je op je gezicht laten zetten en waarom juist daar en niet op een andere plek op je lichaam?

Het is een Maori tattoo en dit vind ik al mooi vanaf het moment dat ik het voor het eerst zag op de tv bij mensen uit Nieuw-Zeeland. Ik heb het op mijn gezicht laten zetten omdat ik nergens anders meer plek had. Mijn benen stonden ook al vol met Maori. Dus ik ben ermee verder gegaan op mijn hoofd. En nu heb ik dus echt nergens meer plek.

Is er iets dat je met jouw gezichtstattoos wilt benadrukken?

Eigenlijk niet. Het is voor mij gewoon een versiering van mijn lichaam.

Dus je wilt er ook niets mee verbergen?

Nee. Ik wil er ook niks mee verbergen.

Je vindt het dus gewoon mooi. Begrijpen andere mensen dat ook of krijg je ook weleens negatieve reacties op jouw tattoos?

Ik heb eigenlijk nog weinig negatiefs gehoord. Ja, of ze zeggen het achter mijn rug, dat weet ik natuurlijk niet. En al zou dat al zo zijn: dat interesseert me ook niet. Ik vind het mooi en als anderen dat niet vinden, dan is dat vooral hun probleem. Maar mijn ervaring is toch dat de meeste mensen het wel mooi vinden.

Je hebt ze natuurlijk ook voor jezelf laten zetten en niet voor een ander inderdaad. Toch is er nog steeds weleens sprake van vooroordelen, zeker wanneer iemand zijn gezicht of hoofd heeft getatoëerd. Is jou weleens ergens de toegang geweigerd vanwege je tattoos?

Ik ben tot nu toe nog nergens geweigerd door mijn tattoos.

Je gezicht is het enige deel van je lichaam waar je eventueel nog plek zou hebben voor wat verse inkt. Heb je misschien toch nog plannen om er iets bij te laten zetten?

Ik heb tot nu toe geen plannen meer om verder te gaan in mijn gezicht maar je weet; zeg nooit nooit, want misschien dat ik over een paar jaar denk het is wel kaal zo. Maar tot nu toe heb ik daar geen plannen voor. Als je je hele gezicht vol zet heb je toch kans dat je gezichtsuitdrukking verdwijnt. Veel mensen vinden nu dat ik sprekende ogen heb en ik zou het wel jammer vinden als ik dat zou kwijtraken door te veel tattoos in mijn gezicht. Dus voorlopig laat ik het lekker zo.

Zou je zelf nog iets willen zeggen?

Mensen, doe gewoon lekker wat je zelf leuk vindt of mooi vindt staan en heb schijt aan wat anderen ervan vinden want je doet het toch nooit goed.

Tekst: Nathalie Kriek

Foto’s: Cor Goud

25. jun, 2016

Wie:

Marion Brakke
53 jaar

Waar kennen we haar van?
In 2013 heeft Marion in het AD gestaan met een uitgebreid interview over haar gezichtstattoos.

Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Helaas werk ik niet, ik ben al een erg lange tijd erg ziek.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

Mijn eerste gezichts tattoo was een klein ballonnetje naar aanleiding van het lied van Frans Bauer. ‘Ik heb hier een brief voor mijn moeder’. Een paar jaar later toen ik te horen kreeg dat ik ziek ben heb ik het ballonetje laten veranderen in een traan.

Waarom heb je juist voor een gezichts tattoo gekozen?

Ook vanwege mijn ziekte. Ik heb in 2002 een arm amputatie moeten ondergaan. Hierdoor staarde iedereen me aan op straat. Ik werd er onzeker van en schaamde me. Het maakte dat ik verbitterde en dat wilde ik niet. Toen dacht ik: als ik dan toch zo nagekeken word, dan maar voor iets anders! Dus liet ik aan de zijkant van mijn oog een bloem met een kruis tatoeëren.

Slimme zet van je om door middel van face tattoos de aandacht af te leiden van hetgeen je zo verdrietig en onzeker maakte. Ik vind het vooral ook een sterke beslissing. Het laat zien dat je ondanks je ziekte weigert om bij de pakken neer te zitten.

Klopt. Mijn face tattoos heb ik natuurlijk ook laten zetten omdat ik het mooi vind. Apart. Maar de belangrijkste reden was toch de aandacht afleiden van mijn handicap. En dit heeft mij 100% geholpen!

Je kunt dus wel stellen dat jouw gezichtstattoos jouw leven (na je operatie) ingrijpend hebben veranderd?

Absoluut! De mensen zien me nu niet meer als “zielig” maar juist als iemand met een sterk karakter. Het grappige daarvan is dat ik eigenlijk helemaal niet zo sterk ben…

Ik denk dat je jouw eigen kracht misschien wel een beetje onderschat. Als je zoiets vreselijks hebt meegemaakt maar weigert om jezelf als slachtoffer te zien – en te laten zien – ben je waarschijnlijk toch wel veel sterker dan je zelf misschien denkt?

Misschien is dit ook wel zo. Ik heb dan ook zeker geen spijt van mijn face tattoos. Dit ben ik!

Wat is de meest positieve reactie die je op jouw face tattoos hebt gekregen?

De meest positieve is, dat het bij me past. Men vindt mij ook wel het type ervoor.

En de meest negatieve?

De meest negatieve is, dat ze het zonde vinden van mijn gezicht.

Heb je een partner en zo ja, want vindt hij/zij van jouw gezichtstattoos?

Ja ik heb een partner en hij vindt het prima. Hij is er zelfs erg trots op. Als we op straat lopen en iemand staart me na roept hij ook altijd: ‘Mooi hè!’ Ja. Dat is geweldig…

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Ik heb toevallig kortgeleden nog een tattoo erbij laten zetten in mijn gezicht. Tussen mijn sterren staat het teken van een zeemans anker. Ik kijk graag naar de zee, dit geeft me rust. Ik vond een anker dus wel toepasselijk. Ik wil ook nog wel een kleine letter B. Mijn goede vriendin Bianca is terminaal. Dus ergens tussen de sterren zal zij erbij komen…

Tekst: Nathalie Kriek

Foto’s: Marion Brakke

24. mrt, 2016

Wie? Steve - Royal Bastard – Geerts, leeftijd: nog relatief jong.

Waar kennen we hem van?

Steve is tattoo artist in Antwerpen en eigenaar van tattooshop "Royal Bastard Tattoos". Hij heeft wel eens in de krant gestaan betreffende een artikel over tattoos op oudere leeftijd. In Griekenland heeft Steve live een kort interview gedaan naar aanleiding van zijn face tattoos

Je hebt een eigen shop, dus jouw face tattoos zullen jou vast niet belemmeren in je werk?

Dat klopt. Als tattoo artist werkt het juist in mijn voordeel. De tattoos in mijn gezicht zijn door kwaliteits artiesten gezet en zijn technisch zeer goed. Over smaak valt altijd te discussieren, maar ik vind ze zelf super en daar gaat het om. Het is een aanspreekpunt voor veel mensen, en in mijn sektor dus een reclameblaadje.

Wel is het zo dat wanneer ik met tattoos - zeker de zichtbare - begon, het niet zo makkelijk was een job te vinden en of te behouden. Ik plakte sommige handtattoos zelfs af met bijvoorbeeld een pleister tijdens het werk om in vergaderingen niet aanstootgevend te zijn, wat destijds mogelijk je job kon kosten. Ik stel vast dat dit een fenomeen is dat stillekes aan verbetert en tattoos op de meeste werkplaatsen al meer aanvaard worden.

Dit is inderdaad een positieve ontwikkeling. Je had dus al wat zichtbare tattoos voor je aan gezichtstattoos begon. Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

De eerste was ineens de grote tekst van aan mijn oor tot op mijn kin " till death do us part". Dit is in de eerste plaats voor mijn vrouwke en anderzijds heeft het betrekking op de ink die ik draag.

Mooi! En waarom heb je deze tekst juist op je gezicht laten aanbrengen en niet op een ander lichaamsdeel?

De rest staat vol, hahaha, wel ja vol of reeds gepland... dus alles is echt specifiek uitgekozen, zowel het ontwerp, als de betekenis ervan. En dus ook de plaats... misschien onbewust een vorm van prioriteit van betekenis?

Dus de tattoos die het meest zichtbaar zijn - in het gezicht - hebben dus de belangrijkste betekenis voor jou?

Het zijn de tattoos die voor mij inderdaad de meeste waarde van betekenis bevatten. De face tattoos zijn voor mij wat het voorwoord in boek is... het vat me zeer kort samen.

Duidelijk verwoord, ook weer mooi. En wat wil je ermee verbergen?

Ouderdomsrimpels, hahaha! Nee ik heb er niets mee te verbergen, maar ik stel wel vast dat het helpt in bepaalde situaties. Wanneer er bijvoorbeeld ruzie is in een bar, ben ik de laatste die ze uitkiezen om mee te vechten. Het vooroordeel dat nog steeds veel mensen hebben over getatoëerde personen werkt dus ook soms in je voordeel. (Knipoogt)

Hebben jouw gezichts tattoos jouw leven veranderd?

Neen, ik laat mezelf al sinds mijn 14e tatoëren, dus het heeft niets veranderd... Tattoos waren altijd al een deel van mijn leven. Ik heb wel bewust pas mijn gezicht laten tatoeëren toen ik een bepaalde werkzekerheid had en al zelfstandig tattoo artist was.

Misschien een overbodige vraag, maar heb je spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten?

Neen, van geen enkele, ik ben trots op elke tattoo zowel die op mijn hoofd als op mijn gezicht.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Pal in de face niet, wel moet het midden van mijn hoofd nog gedaan worden en zou ik aan de linkerkant van mijn gezicht ook de haarlijn laten meepakken naar het midden.

Wat is de meest positieve reactie die je over je face tattoos hebt gekregen?

Ik vind het best wel leuk als mensen met me op de foto willen als ik soms ergens rondloop ofzo.

En de meest negatieve?

Echt negatieve dingen durven ze niet te zeggen, hahaha. En kinderen zijn ook super. Die wijzen en zeggen dan "mama, kijk die meneeer...." en dan wordt er vaak in hun hand geknepen ofzo. En dat is dan ook meteen het meest negatieve dat ik ervaar. Dat valt dus reuze mee. Ik heb zelf 3 schattige prinsesjes van dochters en als daarmee op stap ben , zie je mensen kijken. Dan zien ze plotseling ook die andere kant van me die ze niet verwacht hadden... Net zoals wanneer ik de kinderen van school haal. In het begin van het schooljaar wanneer de ouders allemaal buiten staan te wachten, kijkt iedereen elkaar aan, en als de kindjes dan naar buiten komen zie je sommige ouders echt zoeken of er ergens een kind tussenloopt met een hanenkam, vol ringen of tattoos dat past bij de papa die ze dan naast hun zien staan. Hun verbazing is dan ook vaak groot als die 3 kleine meisjes met hun strikjes, kleedjes en Frozen boekentasjes naar me toe hollen...

Jouw dochters zijn dus ware prinsesjes, echte meisjes. Maar, wat vindt je partner dan van jouw gezichtstattoos?

Ik heb een prachtige vrouw, ze staat mee in de winkel, en vind dat het bij me hoort, het stoort haar zeker niet. Ze heeft zelf op haar slaap ook twee zeer kleine sterretjes staan.

Tekst: Nathalie Kriek

Foto's: Incident Light, Christopher Olivier Photography, Frans Heidenis Photography8. mrt, 2016

Wie: Ben Kuis, artiesten naam Il Casto, 45 jaar

Waar kennen we Ben van?

Ben heeft ooit een interview gedaan bij Radio Omroep Brabant en wordt wel eens gevraagd voor een expositie als tattoo model. Verder werkt hij vaak mee aan interviews voor examenstukken van studenten.

Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Mijn baan is tattoo artist. Ik heb een eigen tattoo piercing shop (Il Casto) in Tilburg. En daarom haal ik juist vooral voordeel uit mijn face tattoo's.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

Mijn 1e face tattoo was een traantje. Deze heb ik laten zetten na het overlijden van mijn 1e vrouw. Deze tattoo betekent enorm veel voor mij. Het is misschien de kleinste tattoo die ik heb, maar absoluut van zeer grote betekenis. Voor mij enorm belangrijk. Mijn 2e face tattoo is een Gypsy Girl die de naam uitblaast van mijn 2e vrouw die samen met mijn kinderen mijn leven heeft gered. Speciaal voor mijn Spaanse Gypsy woman.

Waarom heb je deze tattoos juist op je gezicht laten aanbrengen en niet op een ander lichaamsdeel?

De tattoos in mijn face zijn van grote waarde voor mij. Deze heb ik op mijn gezicht geplaatst om mijn verdriet te uiten. Tevens was het een stap om mensen in mijn omgeving te laten wennen aan de nog volgende face tattoo's. Juist omdat deze tattoos op mijn gezicht staan maakt dit dat iedereen het direct kan zien. Hiermee wil ik benadrukken dat het mijn lichaam is. Wat mensen er ook van vinden maakt mijn niet uit. Je hoeft het absoluut niet mooi te vinden, maar respecteer gewoon een ieder.

Afgezien van het feit dat de ervaringen achter jouw face tatoos ongetwijfeld jouw leven hebben veranderd, hebben de tattoos an sich dit ook gedaan?

Ja de tattoos zelf hebben mijn leven ook wel veranderd. Het maakt mij wie ik ben. Een echte tattoo liefhebber in hart en nieren.

Staan er nog meer face-tattoos in de planning?

Er gaan vast en zeker nog wel een paar face tattoo's komen. Maar deze plekken reserveer ik voor zeer bijzondere gebeurtenissen.

Wat is de meest positieve reactie die je over je face tattoos hebt gekregen?

De meest positieve reacties vind ik als oudere mensen zeggen: 'Oh, wat mooi'. Of: 'Tof dat je het durft.'

En de meest negatieve?

De meest negatieve.... hmmm. Tja. Dat ik geweigerd ben op een sportschool.

Wat gaf men op als reden waarom je niet welkom was in de sportschool?

Ze dachten dat het aanstootgevend zou kunnen zijn voor de andere leden.

Wat jammer dat men hier anno nu niet doorheen kan kijken... Wat vindt je vrouw ervan dat je deze bijzondere tattoos juist in je gezicht hebt laten zetten?

Ik ben gelukkig getrouwd, vooral ook omdat mijn vrouw mij helemaal vrij laat in mijn tattoo liefde. Zelf heeft ze nu ook een traantje en een hartje op haar gezicht.

Tekst: Nathalie Kriek

Foto's: Fotoorians