6. sep, 2015

Inked-up "Fieldfuckers" Rony Koeman & Mariska Leeuwe

Wie?

Mariska Leeuwe & Rony Koeman

Waar kennen we ze van? 

Fieldfucken (Pownews), Tom Staal op stap met Ron Jeremy(Geen Stijl), Take me out (RTL 5), Celblok H (SBS6), Achter de Viral (BNN).

Wat heb je op je gezicht laten zetten en waarom juist daar en niet op een andere plek op je lichaam?

Rony: 'Stay True' en de geboortedatum van mijn zoontje. 'Stay true', omdat ik dat belangrijk vind en de meeste mensen dit helaas niet zijn; eerlijk. En mijn zoontje: hij is the love of my life. Ik vind het gezicht een dope plek voor een tattoo. Ik vind het ook aantrekkelijk bij anderen. Het valt direct op, is anders dan anders en het past ook goed bij mijn lichaam dat al redelijk vol getatoeëerd is.

Mariska: Believe, love, hope. Mooie woorden. Het valt op en mag ook gezien worden. Wij laten hiermee zien dat we anders zijn dan de kuddedieren en dat we dingen doen die anderen niet durven. Wij gaan een stap verder dan de zogeheten 'norm'.

Wat is de leukste reactie naar aanleiding van jouw face-tattoo?

Rony: 'Ik krijg eigenlijk heel veel positieve reacties. Op Facebook, op Instagram, in real life. Mensen zeggen dat het me goed staat, dat het bij me past. Dat het 'echt Rony' is.

Mariska: De leukste reactie die me echt is bijgebleven was die van een oud vrouwtje in de supermarkt. Ze vroeg me of ik iets wilde pakken voor haar, iets dat me al zeer verbaasde want ik ben niet gewend dat iemand me zomaar aanspreekt. Daarna zei ze hoe mooi ze het vond hoe we eruit zagen. Ze vond het interessant en vooral ook leuk dat we zo onszelf durfden te zijn. Haar kinderen hadden het ook vertelde ze. Ja, dat vond ik heel leuk. Verrassend ook.

En de meest negatieve reactie?

Rony: Soms zijn mensen heel grof. Iemand zei letterlijk: 'Je bent helemaal verneukt door die tattoos. Vroeger was je zo mooi en kijk hoe je er nu uit ziet.'

Mariska: Meerdere mensen vinden het zonde dat ik in mijn gezicht ben getatoeëerd. 'Je hebt juist zo'n mooi gezicht', zeggen ze dan. 'Dit maakt je meteen veel minder mooi.'

Trek je je daar iets van aan?

Mariska & Rony: Nee. Als wij het maar mooi vinden.

Rony: Mensen kijken gewoon niet verder, hebben gelijk een vooroordeel. Er is me ook wel eens gezegd dat ik geen kinderen had mogen krijgen, dat ze mijn baarmoeder eruit zouden moeten halen. Dat is wel hard ja. Ze kennen me niet eens!

Zijn er ook mensen die het contact met je hebben verbroken vanwege de tattoos in je gezicht?

Rony: Nee, dit heb ik niet meegemaakt. Niet dat ik weet tenminste.

Mariska: Ja, helaas wel. Ze hebben niet direct het contact verbroken, maar wel langzaam aan het contact laten verwateren. Niets meer laten horen, afstand nemen tot ik uiteindelijk werd geblokkeerd op Facebook. 'Je bent niet meer zoals vroeger', zeiden ze.

Wat doet dat met je?

Mariska: Jammer. Het was iemand met wie ik wel altijd heel goed kon opschieten. Maarja...als de vriendschap alleen op de buitenkant is gebaseerd, ga ik me daar niet op aanpassen. Is geen echte vriendschap dan he? Aan de andere kant: het is hun verlies, niet het mijne. Best wel zwak ook als ze niet weten hoe met mijn uiterlijk om te gaan...

Werken jullie momenteel?

Rony: Ik ben op dit moment alleen moeder. Ik blijf thuis om voor mijn zoontje te zorgen die nu vier is. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat een kind alle aandacht krijgt van zijn moeder en niet iedere dag naar de opvang wordt gebracht. Liefde en gezelligheid is veel meer waard dan dure spullen en veel geld.

Mariska: Ik tatoeëer zelf. Ik ben nog aan het oefenen, zou het graag beter willen leren. Hopelijk vind ik ooit een goede mentor die daar de tijd voor wil nemen. Daarnaast doe ik momenteel een opleiding nagelstyliste. Ik heb nog geen baan gevonden.

Ben je niet bang dat je geen baan kunt vinden tzt juist vanwege je face-tattoos?

Mariska: In het werk dat ik graag wil doen zal het geen probleem zijn. Piercen lijkt me ook wel heel leuk.

Rony: Mij ook! Of we beginnen iets samen. Zij tatoëeren en ik piercen. Een eigen reality soap zou ook vet zijn, haha. Zoals Barbie. Maar dan anders. Maakt het helemaal niet meer uit hoe we er uit zien, dan is het: hoe gekker hoe beter!

Waar komt de behoefte vandaan om anders te willen zijn dan anderen?

Rony: Ik zie het vooral als jezelf mooier maken. Een kerstboom zet je toch ook niet neer zonder versiering? Is ook maar kaal.

Mariska: Ik denk dat het mij met de paplepel is ingegoten. Mijn vader was ook altijd anders. Hij had ook tattoos, reed motor, draaide keiharde muziek in de auto. Ik vond mijn vader dan ook veel stoerder dan andere vaders. Ik zie mijn tattoos ook als een vorm van zelfexpressie. Om te laten zien dat ik niet saai ben. Anderen vinden me soms aso of dom. Maar dat ben ik niet. Ik had de hoogste Cito-score van de klas en heb een paar jaar Gymnasium gedaan. Niet afgemaakt nee. Ik kon het absoluut niet vinden met die mensen daar. Die gingen na schooltijd hockey-en. Huiswerk maken. Ik wil leven! Doen waar ik zelf zin in heb, niet wat anderen van mij verwachten. Ik hoef geen hoge hypotheek waarvoor ik krom moet liggen. Werken om te leven en leven om te werken. Mij niet gezien.

Wat wil je benadrukken met je face-tattoos? Of...juist verbergen?

Rony: Ik hoef er niets mee te verbergen. Ik ben niet zo gevoelig aangelegd, ik vind het vooral belangrijk te laten zien dat ik mezelf durf te zijn. Dat het me niet boeit wat een ander ervan vindt.

Mariska: Ik wil er wel mee benadrukken dat ze me met rust moeten laten. Vroeger had iedereen altijd commentaar op mijn gewicht. Daarbij stotter ik ook nog af en toe. Nu ik opzichtige tattoos heb letten ze meer op hun woorden. Doen ze niet meer zomaar bijdehand tegen me. Ik vind het ook prettig dat mijn tattoos afstand creëeren. Mensen komen ook niet zo snel meer naar me toe voor een lulverhaal. Zo lekker rustig!

Tekst: Nathalie Kriek

Foto's: Rony Koeman, Mariska Leeuwe