10. sep, 2015

De creep van Radiohead: René van Assema

Wie?
René van Assema.

Waar kennen we hem van?

5 Extreem (RTL ), Je zal het maar zijn (BNN), videoclip "Creep" (Radiohead)


Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Ik heb 8,5 jaar gewerkt op Schiphol Plaza en was daar het gezicht van Plaza, iedereen kende me. Schiphol zelf vond het vreselijk dat ik zichtbare tattoos had, maar mijn baas vond het wel OK.
Nu heb ik bijna 2 jaar niets meer gedaan, behalve voor mijn gezin zorgen natuurlijk, beetje huisman spelen. Vanaf half augustus ga ik als callcenter medewerker aan de slag. In een callcenter maakt het niets uit hoe je er uit ziet. Er is immers geen video-call.

Waarom ben je destijds bij Schiphol weggegaan?

Ik had een giga-idee voor een eigen zaak. Deze is helaas niet van de grond gekomen.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

De eerste tattoos in het gezicht waren eigenlijk die rond mijn ogen. Het heeft geen enkele betekenis maar ik wilde het wel symmetrisch, vond het gewoon mooi. De inspiratie kwam een beetje bij de Venetiaanse maskers vandaan.

Wat wil je met jouw face-tattoos benadrukken?

Ik wilde proberen om het anders te laten zijn dan de meeste face-tattoos die er al zijn. Het moest er kleurrijk en vrolijk, beslist niet afschrikwekkend uitzien. Ik denk dat ik er aardig in geslaagd ben.

En wat wil je ermee verbergen?

Helemaal niets. Hahaha.

Hebben jouw gezichts tattoos jouw leven veranderd?

Nee, niet voor zover ik heb gemerkt. Ik ben en blijf wie ik altijd ben geweest. Ik zal mezelf ook nooit anders gaan gedragen ofzo. Het zijn eerder andere mensen die anders reageren. Maar als ze me dan eenmaal kennen weten ze dat ik een normaal, maar kleurrijk persoon ben.

Je doet nu wel dingen die je zonder face tattoos niet zou doen toch?

Klopt. Ik ben destijds gevraagd voor de videoclip van 'Creep' (van Radiohead). Dit was een eindexamen project van de filmacademie. Ook voor het programma van Sofie Hilbrand en Ewout Genemans ben ik gevraagd, dit was echt super leuk om te doen en het is uiteindelijk een mooi document voor later geworden. Ook ben ik straks, heel kort waarschijnlijk, in de nieuwe film van Dick Maas (“Prooi”) te zien. Dat is allemaal wel heel leuk om mee te maken.

Heb je spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten?

Nee, van geen enkele.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Ik moet alleen mijn lippen nog afmaken, maar dat doet zo ongelooflijk zeer!

Zou je zelf nog iets willen zeggen?

Het zou leuk zijn als zichtbare tattoos meer geaccepteerd zouden worden op de werkvloer, de meeste mensen zijn inmiddels wel gewend aan tattoos en mensen met zichtbare tattoos zijn vaak net zo goed, of misschien wel beter in het werk dan de mensen in hun nette kostuum.

Tekst: Nathalie Kriek

Foto: Frans Heidenis