25. jun, 2016

Marion - Sajang -e-Brakke

Wie:

Marion Brakke
53 jaar

Waar kennen we haar van?
In 2013 heeft Marion in het AD gestaan met een uitgebreid interview over haar gezichtstattoos.

Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Helaas werk ik niet, ik ben al een erg lange tijd erg ziek.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

Mijn eerste gezichts tattoo was een klein ballonnetje naar aanleiding van het lied van Frans Bauer. ‘Ik heb hier een brief voor mijn moeder’. Een paar jaar later toen ik te horen kreeg dat ik ziek ben heb ik het ballonetje laten veranderen in een traan.

Waarom heb je juist voor een gezichts tattoo gekozen?

Ook vanwege mijn ziekte. Ik heb in 2002 een arm amputatie moeten ondergaan. Hierdoor staarde iedereen me aan op straat. Ik werd er onzeker van en schaamde me. Het maakte dat ik verbitterde en dat wilde ik niet. Toen dacht ik: als ik dan toch zo nagekeken word, dan maar voor iets anders! Dus liet ik aan de zijkant van mijn oog een bloem met een kruis tatoeëren.

Slimme zet van je om door middel van face tattoos de aandacht af te leiden van hetgeen je zo verdrietig en onzeker maakte. Ik vind het vooral ook een sterke beslissing. Het laat zien dat je ondanks je ziekte weigert om bij de pakken neer te zitten.

Klopt. Mijn face tattoos heb ik natuurlijk ook laten zetten omdat ik het mooi vind. Apart. Maar de belangrijkste reden was toch de aandacht afleiden van mijn handicap. En dit heeft mij 100% geholpen!

Je kunt dus wel stellen dat jouw gezichtstattoos jouw leven (na je operatie) ingrijpend hebben veranderd?

Absoluut! De mensen zien me nu niet meer als “zielig” maar juist als iemand met een sterk karakter. Het grappige daarvan is dat ik eigenlijk helemaal niet zo sterk ben…

Ik denk dat je jouw eigen kracht misschien wel een beetje onderschat. Als je zoiets vreselijks hebt meegemaakt maar weigert om jezelf als slachtoffer te zien – en te laten zien – ben je waarschijnlijk toch wel veel sterker dan je zelf misschien denkt?

Misschien is dit ook wel zo. Ik heb dan ook zeker geen spijt van mijn face tattoos. Dit ben ik!

Wat is de meest positieve reactie die je op jouw face tattoos hebt gekregen?

De meest positieve is, dat het bij me past. Men vindt mij ook wel het type ervoor.

En de meest negatieve?

De meest negatieve is, dat ze het zonde vinden van mijn gezicht.

Heb je een partner en zo ja, want vindt hij/zij van jouw gezichtstattoos?

Ja ik heb een partner en hij vindt het prima. Hij is er zelfs erg trots op. Als we op straat lopen en iemand staart me na roept hij ook altijd: ‘Mooi hè!’ Ja. Dat is geweldig…

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Ik heb toevallig kortgeleden nog een tattoo erbij laten zetten in mijn gezicht. Tussen mijn sterren staat het teken van een zeemans anker. Ik kijk graag naar de zee, dit geeft me rust. Ik vond een anker dus wel toepasselijk. Ik wil ook nog wel een kleine letter B. Mijn goede vriendin Bianca is terminaal. Dus ergens tussen de sterren zal zij erbij komen…

Tekst: Nathalie Kriek

Foto’s: Marion Brakke