Face (tat)2 Face

20. jan, 2016

Wie?

Kevin Specker, 32 jaar jong.

Waar kennen we hem van?

Mensen kennen Specker (eigenlijk niemand noemt hem Kevin) vooral als DJ en Producer van rapper Steen. Specker heeft zijn laatste album ‘Baby’ geproduceerd en tourt mee met Steen als zijn DJ.

Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichtstattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Ik heb zeer zeker een baan, ik ben namelijk de eigenaar van G’s and Gents Tattoo Parlour en G’s and Gents Recording Studio in Den Haag! Daarnaast heb ik ook nog een bedrijf in elektronisch roken, namelijk Vapers Rule The World. In de vaporizers die ik verkoop zit een liquid die 95% minder schadelijk is dan tabak. Ik ben hiermee begonnen omdat ik wilde stoppen met roken, dit is uitgemond in een passie en daaruit is een professioneel bedrijf ontstaan.

Ik denk dat mijn gezichtstatoeages mij niet belemmeren, maar juist voordelen meebrengen in mijn branche. Buiten het werk om is het een makkelijk gespreksonderwerp, mensen op straat kijken soms vreemd of stellen mij vragen over mijn gezichtstatoeages, waardoor ik ze kan vertellen dat ik gewoon een baan heb, een tattooshop en een recording studio.

Je tattoos fungeren dus eigenlijk – naast het feit dat je het natuurlijk vooral mooi vindt – ook als indirecte promotie. Mensen vragen er zelf naar en jij kunt antwoorden zonder ze iets op te dringen. Maar wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

Mijn eerste gezichtstatoeage is die op mijn neus. Ik was 19 toen ik s’nachts had gedroomd dat ik precies deze tatoeage droeg, toen ik wakker werd kreeg ik daar een heel bijzonder gevoel bij. Ik heb toen een week lang het design met stift op mijn neus getekend, toen wist ik zeker dat ik deze tatoeage moest laten tatoeëren. Mensen vroegen mij of ik het wel zeker wist, omdat ik nooit meer een baan zou kunnen vinden volgens hen. Waarop ik antwoordde: ‘Dit is iets wat bij mij hoort en ook een stukje commitment aan het werk wat ik doe en altijd wil blijven doen.’

Dat getuigt niet alleen van passie voor je werk, maar ook voor een zekere standvastigheid.  Ik vind het een mooi verhaal dat je de tattoo op je neus heb laten zetten naar aanleiding van een bijzondere droom en het speciale gevoel dat je bij het ontwaken had. Ik ben wel benieuwd waarom je ook je andere tattoos juist op je gezicht hebt laten aanbrengen en niet op een ander lichaamsdeel?

Het zijn stuk voor stuk tatoeages met een diepe betekenis voor mij, zoals ‘True Story’ onder mijn lip en ‘Repentless’ boven mijn wenkbrauw. ‘True Story’ heb ik laten zetten omdat alles wat uit mijn mond komt de waarheid is. ‘Repentless’ is de naam van het laatste album van Slayer, mijn favoriete band waar ik al heel mijn leven naar luister. Deze tatoeages betekenen heel veel voor mij en verdienen een mooie plek in mijn gezicht.

Is er daarnaast nog iets dat je met jouw face-tattoos wilt benadrukken?

De kunst van het tatoeëren is een groot en belangrijk aspect in mijn leven en mijn passie en liefde voor tatoeages is oneindig.

En wat wil je ermee verbergen?

Ik ben te knap voor deze wereld, zonder gezichtstatoeages zou het niet eerlijk voor de rest zijn. Hahaha! 

Behalve dat je nu niet meer de knapste bent, hebben jouw gezichtstattoos jouw leven nog op een andere manier veranderd? 

Naar mijn idee hebben mijn gezichtstatoeages niks veranderd voor mij. Ik doe nog steeds wat ik graag wil doen, mijn tatoeages horen bij mij en soms vergeet ik zelfs dat ik ze heb, omdat ze deel van mij zijn geworden.

Dus je hebt waarschijnlijk ook geen spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten.

Ik heb eerlijk gezegd van geen enkele gezichtstatoeage spijt. Wel heb ik bij het bijwerken van de tatoeage op mijn neus een blow-out van de inkt gekregen waar ik niet zo blij mee ben.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Jazeker, ik heb nog genoeg ruimte voor meer gezichtstatoeages, maar of ik heel mijn gezicht vol wil laten tatoeëren ben ik nog niet over uit.

Tekst: Nathalie Kriek

Foto’s: Vincent Verhoef, Laguz en Kasper van Steveninck.

20. jan, 2016

Wie?

Gerwin Keimpena uit Hoogeveen, Drenthe. Gerwin is single en vader van twee prachtige jongens (6 jaar en 3 jaar )

Waar kennen we Gerwin van?

Gerwin is normaliter niet iemand die de publiciteit opzoekt. Onlangs heeft hij geweigerd mee te werken aan het Engelse TV programma 'Bodyshockers'. Gelukkig staat hij wel open voor een interview met Tattoo Planet.

Als ik iemand zie met zoveel opvallende face-tattoos denk ik direct: Wat voor werk zou hij doen. Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw tattoos je in het uitvoeren van je werk? Of werken deze juist in je voordeel?

Ik werk momenteel in een kringloopwinkel en daar wordt niet moeilijk gedaan over mijn tattoos. De klanten kijken eerst wel raar tegen me aan met een blik van: OK, dat kennen we hier niet. Maar na een poosje komen ze dan toch wel naar me toe met vragen over mijn tattoos. Vaak krijg ik dan de standaard vragen als: Is dat echt? Heeft vast veel pijn gedaan? Waarom? Krijg je er geen spijt van later? Wat vinden je ouders van? Ik geef rustig overal antwoord op, dus soms ben ik dan best lang in gesprek met mensen. Vragen staat vrij en als ze het op een normale manier vragen heb ik er geen moeite mee.

Hiervoor heb ik paar jaar in een tattooshop in Hoogeveen gewerkt bij Marcel van Veen en zijn zoon Doed. En daar werd er al helemaal niet moeilijk over gedaan. Ik was er vaste klant. Een vriend. Ik hoorde haast bij de inboedel om zo maar te zeggen. Zo vaak dat ik er kwam. De klanten keken er ook niet vreemd van op. Zelf zette ik geen tattoos of piercings. Ik begon er gewoon helemaal onderaan de ladder. Zoals het in de tattoowereld hoort.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

Mijn eerste face-tattoo waren de fonkeltjes onder mijn rechter oog, deze hadden Marcel en Doed toendertijd zelf al een hele poos erop staan.

Marcel was me ergens anders aan het tattooeren en toen vroeg ik hem zo ineens: Kun je dat ook bij mij zetten, die twee fonkeltjes onder het oog? Ja hoor, dat was geen probleem, dus Marcel deed dat voor me. Alleen...ik kende Doed toen nog niet heel goed en wist dus ook niet dat die twee fonkeltjes voor hem en zijn pa stonden. Dus Doed is toen wel een paar dagen boos geweest op me, maar gelukkig is dat weer helemaal goed gekomen. We hebben het er ook wel eens over gehad om ze weg te werken, te coveren. Maar nooit gedaan, je hebt toch bepaalde herinneringen aan zo'n klein dingetje.

Marcel, heeft later ook mijn gezicht getatoeëerd en zijkanten/achterkant van me hoofd. Dat vertrouwde ik hem volledig toe. Het is natuurlijk niet een kleine beslissing; je gezicht vol laten tatoeëren voor de rest van je leven. Marcel heeft me er ook wel een poos serieus over laten na denken. We hebben er samen ook meerdere keren over gepraat voor we er echt aan zijn begonnen.

Het is een bijzondere stijl waar je voor gekozen hebt. Waarom heb je deze tattoos juist op je gezicht laten aanbrengen en niet op een ander lichaamsdeel?

Tja. Waarom niet, zeg ik altijd. Haha.

OK, laat ik je dan een andere originele vraag stellen. Het heeft vast veel pijn gedaan?

We zijn op mijn adamsappel/keel begonnen met deze stijl, en zo steeds verder naar boven/zijkanten, achterkant toe gewerkt en als laatste het stuk op mijn voorhoofd dat was de fijnste plek. Echt pijn deed de bovenlip, rond ogen. En achterhoofd ook: wow! Het meest irritant vond ik de neus, de oorschelp en de tong natuurlijk. Tenslotte zei ik: 'OK, nu het gezicht nog.' Het is dus langzaam zo gegroeid. Ik vind wel dat alles dezelfde stijl moet hebben, dat vind ik het mooist.

Wat wil je met jouw face-tattoos benadrukken?

Ik wil er niet iets mee benadrukken, heb het puur voor me zelf gedaan. En omdat ik het donders mooi vind! Wel heb ik tegenwoordig meer schijt aan de wereld. Misschien heeft dat er ook wel indirect mee te maken. Ik heb hiervoor gekozen en wat mensen van me vinden of denken interesseert me vrij weinig. Iedereen heeft zijn mening of oordeel er wel over en dat mag ook natuurlijk. De afgelopen 3 jaar heb ik heel veel en ook heel erge dingen mee gemaakt. Dan ga je wel anders naar de wereld en mensen kijken. Dan denk je: Dit is mijn leven en dit zijn mijn beslissingen.

Is er misschien iets dat je voor de wereld en de mensen wilt verbergen met je tattoos?

Ik heb de tattoos niet genomen om iets te verbergen, mensen mogen me veel vragen maar krijgen niet overal antwoord op.

Hebben jouw gezichts tattoos jouw leven veranderd?

Ja natuurlijk. Als je naar de winkel gaat, ergens fietst/loopt of ergens rustig zit te drinken of eten kijken de mensen veel meer naar je dan dat je een normaal gezicht hebt. Vooral in het begin viel het me echt op dat mensen kijken, wijzen of zelfs met een boog om je heen lopen. Je krijgt opmerkingen, mensen maken stiekem foto's van je. Maar op een gegeven moment went het en doe ik gewoon mijn ding. Besteed er geen aandacht meer aan. Ze doen maar.

Heb je spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten?

Daar kan ik heel kort over zijn. Nee. Van geen enkele tattoo op mijn gezicht/hoofd of de rest van me lichaam heb ik spijt. Je kiest er zelf bewust voor waarom dan spijt hebben van iets waar je zelf voor gekozen hebt?

Elke tattoo groot of klein staat op zich voor een bepaalde tijd in je leven. Of een gevoel,of een ervaring. Het zijn herinneringen. Maar mensen nemen ook gewoon tattoos omdat ze het mooi vinden natuurlijk.

Wat is de meest positieve reactie die je over je face tattoos hebt gekregen?

De echt meest positieve reactie die me altijd bij zal blijven is van Quinten, een jongetje van 6 jaar die hier ook in Hoogeveen woont. Hij zag me met regelmaat in de winkels of Hoofdstraat lopen. Altijd keek hij naar me. Zijn moeder lachtte dan even naar me. Meer niet. Op een gegeven moment moest ik boodschappen doen voor de tattooshop. Dus ik naar de winkel. En daar kwam ik het jochie met ze mama weer tegen. Hij stond een beetje verlegen naar mij te kijken en naar het schap.

Toen zei zijn moeder opeens: 'Nou, vraag het maar aan die meneer?' Maar het jochie was nog steeds verlegen. Dus ik door de knieën en vroeg hem: 'Wat is er dan jongen?' Toen vroeg hij zachtjes: ' Mag ik met jou op de foto?' Ik zei: 'Tuurlijk jongen, kom op!' Dus ik hem opgetild op de arm en voor de camera staken we allebei een dikke duim omhoog. En moeders maar schieten met die foto's, hoppa!

'Ja, elke keer als hij je zag vond hij het helemaal super cool, dat gezicht zo', vertelde zijn moeder. 'Hij had het steeds over je, wilde graag met je op de foto maar durfde het je niet te vragen.'

We zien elkaar nu ook nog regelmatig en ik ben al meerdere keren met hem op de foto geweest. We maken nu altijd praatjes en grapjes samen.

Quinten is dus echt mijn eerste grote fan, haha!

Ik kan me voorstellen dat zo'n knulletje onder de indruk is. Leuk voor hem dat je zo spontaan op hem reageerde. Maar krijg je ook wel eens negatieve reacties? En hoe ga je daar dan mee om?

Ik heb een hele nare ervaring gehad. Dat had te maken met een vent die vervelende opmerkingen tegen mij maakte over mijn gezichts tattoos. Dat is toen flink uit de hand gelopen. Ruzie. Tot knokkens toe.

Heb je een partner en zo ja, want vindt hij/zij van jouw gezichtstattoos?

Nee, ik heb geen vriendin. Op den duur zal dat er misschien wel weer eens van komen. Wat je ziet is wat je krijgt natuurlijk, en je moet er wel mee over straat om het zo maar even te zeggen. Het is toch anders geworden, met de face-tattoos. Maar ik hoop dat er ergens een lieve meid rond loopt die zich daardoor niet zal laten afschrikken en geen moeite met mijn uiterlijk zal hebben. Ik heb een zacht innerlijk.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Nee niks. Zo is het en blijft het. De oogleden blijven leeg.

Tekst: Nathalie Kriek

Foto's: Gerwin Keimpena

20. dec, 2015

Wie: Toon Wolfs, 52 jaar.

Waar kennen we Toon van?

Toon was (even) te zien in een aflevering van Flikken Maastricht waarin hij de rol speelde van motorbende-lid. Ook in de bioscoop in Den Bosch is hij een bekend gezicht; voor iedere film begint komen Toon en zijn zoon op het grote doek voorbij in de advertentie van zijn tattoo shop 'Dems Tattoo'te Vlijmen.

Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Ik heb mijn eigen tattooshop in Vlijmen (Dems Tattoo), dus mijn gezichts tattoos vormen daar zeker geen belemmering.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

Mn 1 ste face tattoos die ik liet zetten waren mn bakkebaarden, ook wel sideburns genoemd. Het had voor mij geen speciale betekenis, ik vond het gewoon mooi. Ik ben een enorm groot Elvis fan en wilde dus ook graag mooie bakkebaarden. Maar helaas, die groeiden niet bij mij. Dus dan maar van inkt! Leuke bijkomstigheid: er bleek ook nog een officiële sideburns-club te bestaan!

Wat wil je met jouw face-tattoos benadrukken?

Eigenlijk niks. Het is gewoon voor mezelf.

En wat wil je ermee verbergen?

Ook niks. Nou ja, het is wel leuk dat de tattoos mijn rimpels camoufleren! (Lacht)

Heb je spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten?

Nee, ik heb nergens spijt van.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Nee, het is goed zoals het is.

Wat is de meest positieve reactie die je op je face tattoos hebt gekregen?

Wat ik wel heel erg leuk vond is toen ik door een vrouwtje werd aangesproken op Schiphol. Ze zei: 'Hey, jouw tattoo is gezet in Nieuw Zeeland. Op Ngatie Porou! Ze kwam zelf uit Nieuw Zeeland en herkende de tattoostyle.

En de meest negatieve?

Ik krijg nooit negatieve reacties.

Heb je een partner en zo ja, want vindt hij/zij van jouw gezichtstattoos?

Ik ben al 30 jaar bij mijn vrouw. In het begin moest ze er wel even aan wennen, maar nu valt het haar niet eens meer op.

Durven mensen nog met je te flirten op straat?

Niet als mijn vrouw erbij is! (Schatert)Tekst: Nathalie Kriek

Foto: Toon Wolfs

25. okt, 2015

Wie:

Nikita Hakkens, 24 jaar.

Waar kennen we Nikita van?

Social media (tattedsnowflake) en van tattoo conventies waar zij regelmatig te vinden is.

Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Ik werk bij Inkaholics (tattooshop) en ik heb er eigelijk geen last van gehad. Tot mn 20e heb ik wel in een sportschool gewerkt en daar werden tattoos niet gewaardeerd.

Wanneer besloot je iets in je gezicht te laten tatoëren en waarom?

3 jaar terug begon ik in mijn gezicht, dit besloot ik zomaar uit het niets , ik wilde het gewoon.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

Mijn eerste was het sneeuwvlokje onder mn oog, een bevroren traan/druppel voor mezelf. Omdat ik niet meer wilde huilen om het verleden.

Waarom heb je deze tattoo juist in het gezicht laten zetten en niet ergens anders op je lichaam?

In mn gezicht zie ik het elke dag , zo word ik eraan herinnerd. Net als het getal 1 op mijn wang , omdat ik mag niet vergeten dat ik moet leren mezelf op de eerste plaats te zetten. Boven mn wenkbrauw staat TL. Waneer iemand me vraagt waar dit voor staat maak ik soms grapjes . Dan zeg ik dat het staat voor Tuig Leven of Tieten Likker, hahaha! Maar eigenlijk betekent het gewoon True Love.

Wat wil je met jouw face-tattoos benadrukken?

Het is puur voor mezelf. Bedoeld als extra steuntje in de rug.

En wat wil je ermee verbergen?

Om eerlijk te zijn; het fungeert ergens ook wel als een muur waar ik mezelf achter verschuil. Ik wil mensen niet te dicht bij me laten komen.

Helpt dat?

(Lacht) Niet echt! Ze vinden het maar wat interessant. Het heeft dus inderdaad niet het gewenste effect. Maar ik heb helaas niet echt veel vertrouwen in de mens tegenwoordig dus probeer ik mijn kringetje zo klein mogelijk te houden.

Hebben jouw gezichts tattoos in een bepaald opzicht jouw leven veranderd? (Positief of negatief)?

Voor mij heeft het niet veel veranderd , het enige is dat ik niet een normale baan zou kunnen krijgen wat ik trouwens ook niet zou willen. Dus geen probleem. Achter de kassa bij de Kruidvat bijvoorbeeld. Ik moet er niet aan denken.

Is je wel eens ergens de toegang geweigerd wegens je face-tattoos en zo ja, hoe ging je daarmee om?

Ik ben nooit geweigerd , misschien omdat de meeste mensen vinden dat ik er nog steeds schattig uitzie.

Wat is de meest positieve reactie die je op jouw face-tattoos hebt gehad?

Dat ik lef heb om dit te doen.

En de meest negatieve?

Sommige mensen vinden het zonde van mn gezicht. Maar ik stoor me er niet aan , het is mn eigen keus .

Zijn er mensen die het contact hebben verbroken met je vanwege je face-tattoos en zo ja, wat doet dat met je?

Tot nu heeft niemand contact verbroken , wel wordt er wel eens gezegd door sommige mensen die het echt lelijk vinden dat ze niet met me over straat willen lopen. Ja... (Kijkt ernstig:) Blijkbaar draait deze wereld nog steeds om uiterlijk vertoon in plaats van om het innerlijk.

Wat zou je tegen deze mensen willen zeggen?

Ik heb er niks op te zeggen behalve dat het jammer is. Ieder z'n keus en ieder z'n eigen leven. Ik vind ook niet alles mooi of leuk wat anderen doen . Laat iedereen gewoon in zijn waarde!

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Er staat er nog 1 in mn planning en die word ook wel aardig groot... ( mama je vindt het niet leuk maar ik hou wel van je.)

Wil je ons nog niet vertellen wat en waarom?

Jawel hoor. Ik wil graag een tekst van mn kin tot oor: “Maleficent”. Het betekent dat je in staat bent om kwade/ duistere dingen te doen. Daarbij is het ook een van mn favo films!

Tekst: Nathalie Kriek

 

Foto: Carly Schipper

10. sep, 2015

Wie?
René van Assema.

Waar kennen we hem van?

5 Extreem (RTL ), Je zal het maar zijn (BNN), videoclip "Creep" (Radiohead)


Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Ik heb 8,5 jaar gewerkt op Schiphol Plaza en was daar het gezicht van Plaza, iedereen kende me. Schiphol zelf vond het vreselijk dat ik zichtbare tattoos had, maar mijn baas vond het wel OK.
Nu heb ik bijna 2 jaar niets meer gedaan, behalve voor mijn gezin zorgen natuurlijk, beetje huisman spelen. Vanaf half augustus ga ik als callcenter medewerker aan de slag. In een callcenter maakt het niets uit hoe je er uit ziet. Er is immers geen video-call.

Waarom ben je destijds bij Schiphol weggegaan?

Ik had een giga-idee voor een eigen zaak. Deze is helaas niet van de grond gekomen.

Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

De eerste tattoos in het gezicht waren eigenlijk die rond mijn ogen. Het heeft geen enkele betekenis maar ik wilde het wel symmetrisch, vond het gewoon mooi. De inspiratie kwam een beetje bij de Venetiaanse maskers vandaan.

Wat wil je met jouw face-tattoos benadrukken?

Ik wilde proberen om het anders te laten zijn dan de meeste face-tattoos die er al zijn. Het moest er kleurrijk en vrolijk, beslist niet afschrikwekkend uitzien. Ik denk dat ik er aardig in geslaagd ben.

En wat wil je ermee verbergen?

Helemaal niets. Hahaha.

Hebben jouw gezichts tattoos jouw leven veranderd?

Nee, niet voor zover ik heb gemerkt. Ik ben en blijf wie ik altijd ben geweest. Ik zal mezelf ook nooit anders gaan gedragen ofzo. Het zijn eerder andere mensen die anders reageren. Maar als ze me dan eenmaal kennen weten ze dat ik een normaal, maar kleurrijk persoon ben.

Je doet nu wel dingen die je zonder face tattoos niet zou doen toch?

Klopt. Ik ben destijds gevraagd voor de videoclip van 'Creep' (van Radiohead). Dit was een eindexamen project van de filmacademie. Ook voor het programma van Sofie Hilbrand en Ewout Genemans ben ik gevraagd, dit was echt super leuk om te doen en het is uiteindelijk een mooi document voor later geworden. Ook ben ik straks, heel kort waarschijnlijk, in de nieuwe film van Dick Maas (“Prooi”) te zien. Dat is allemaal wel heel leuk om mee te maken.

Heb je spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten?

Nee, van geen enkele.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Ik moet alleen mijn lippen nog afmaken, maar dat doet zo ongelooflijk zeer!

Zou je zelf nog iets willen zeggen?

Het zou leuk zijn als zichtbare tattoos meer geaccepteerd zouden worden op de werkvloer, de meeste mensen zijn inmiddels wel gewend aan tattoos en mensen met zichtbare tattoos zijn vaak net zo goed, of misschien wel beter in het werk dan de mensen in hun nette kostuum.

Tekst: Nathalie Kriek

Foto: Frans Heidenis