Receptenboek van de paragnost

20. apr, 2017

Onderstaande videorubriek is eerder verschenen op de website VROUW.nl onder de titel: 'Paragnost ontmaskerd'. 

Deze zesdelige serie is gebaseerd op het boek ' Het Ouijabord uit de kast', waarin Nathalie Kriek van A tot Z uitlegt hoe en waar het spiritisme is ontstaan en waarom ze - hoewel opgevoed met het spiritistische geloof - inmiddels heel anders over paranormale zaken denkt. Bestellen is mogelijk via de bookshop

 

17. apr, 2017

Hoe kan het dat je uit de tarot kaarten kunt opmaken wat iemand momenteel bezig houdt? En vooral ook: hoe het verder gaat? Want dit is verreweg de voornaamste reden waarom iemand de kaart voor zichzelf laat leggen. Om een tipje van de sluier op te lichten; de sluier van de toekomst.

Wanneer je voor jezelf de kaart laat leggen - of de kaarten voor jezelf legt - is het de bedoeling dat je voor de reading van start gaat uit een rij gesloten kaarten die voor je op tafel ligt, een aantal kaarten kiest. Met de door jou gekozen kaarten wordt vervolgens een patroon gelegd. Uit dit legpatroon ontvouwt zich een verhaal dat jou meer inzicht biedt in jouw verleden, heden en toekomst.

Wanneer je een goede kaartlegger bezoekt, of zelf een geoefend tarotist bent, blijkt de uitkomst (haast) altijd te kloppen. Je herkent zowel het heden als het verleden, en de voorspellingen die de kaarten jou doen voor de toekomst komen (bijna) altijd uit.

Tevens wordt plotseling duidelijk wat jou op dit moment te doen staat, omdat de afbeeldingen op de kaarten jou de flits van inzicht bezorgen waar je eerder nog zo wanhopig naar op zoek was.

Toen ik zelf nog heilig in het paranormale geloofde, was ik ervan overtuigd dat we tijdens het kiezen van de gesloten kaarten, intuïtief naar de juiste kaarten werden geleid. Al dan niet met behulp van onze overleden dierbaren. En dat de tarotist de kaarten interpreteerde in samenwerking met diens gids en - natuurlijk - aan de hand van helderziende waarnemingen.

Inmiddels weet ik dat het anders werkt.
De tarot heeft namelijk niets te maken met paranormale begaafdheid of adviserende gidsen uit het hiernamaals. De illustraties op de kaarten prikkelen je onderbewustzijn in plaats van dat je de kaarten blind intuïtief kiest. En de voorspellingen die uitkomen, heb je helemaal zelf in de hand.

Kortom, de tarot is niet meer dan een vorm van psychologie. Creatieve psychologie!

Toch maakt dit een tarot consult niet minder leuk, nuttig of interessant. Integendeel! Juist het psychologische aspect maakt dat een tarot consult je zoveel meer inzicht kan bieden dan wanneer je gelooft dat er sprake is van een paranormale lading.

Het feit dat je niet paranormaal begaafd of helderziend hoeft te zijn om een goede tarot reading te kunnen doen, maakt dat iedereen dus in staat is om het te leren.

Benodigdheden:

 • een tarot deck (bij voorkeur de Rider Waite Tarot)
 • 1000 ml gezond verstand
 • drie eetlepels menselijke intuïtie
 • twee eetlepels inschattingsvermogen
 • een flinke scheut levenservaring
 • mensenkennis naar smaak
15. apr, 2017

Als je rondloopt met een aantal vragen, is pendelen een goede manier om hier een antwoord op te krijgen.

Een pendel is een gewicht aan een touwtje of kettinkje dat je in je hand houdt tijdens het vragen stellen. Bij het horizontaal heen en weer slingeren van de pendel is het antwoord 'nee', bij het verticaal op en neer slingeren 'ja'. Of andersom als je dit prettiger vindt.

Ook zijn er speciale pendelmatten verkrijgbaar waarop de woorden 'ja' en 'nee' staan gedrukt, plus de getallen 1 tot en met 9. Of zelfs luxe pendelborden waarop naast de woorden 'ja' en 'nee' en de getallenlijn, het hele alfabet op terug te vinden is, zodat de pendel ook echt woorden kan spellen door hier naar toe te slingeren.

Volgens de spiritistische leer is het mogelijk om via de pendel in contact te treden met gidsen, geesten of overleden dierbaren. Een pendelbord wordt dan ook regelmatig een 'pendel spirit board' genoemd. Dit is vergelijkbaar met het beroemde en vooral beruchte Ouija board.

Er wordt dan ook altijd geadviseerd te stoppen met pendelen als je nare antwoorden krijgt die 'hard' of 'gemeen' aanvoelen. In dat geval is er een kwade geest in het spel die jou probeert bang te maken.

Toch zijn het niet geesten die jouw vragen via de pendel beantwoorden; dit doe je zelf. Dit wordt veroorzaakt door het ideomotorisch effect.

Onbewust heeft iedereen al een idee wat het antwoord op zijn vraag zou kunnen zijn. Vanuit het onderbewustzijn wordt er een prikkel gestuurd naar de hand die de pendel vasthoudt, waardoor de pendel als 'vanzelf' naar 'ja' of 'nee' zal bewegen. De prikkel is zo minimaal, dat het werkelijk lijkt of de pendel uit zichzelf beweegt.

Wanneer je bang bent dat er kwade antwoorden zullen verschijnen ('als er maar geen naar antwoord wordt gegeven'), gebeurt het juist. Omdat je er onbewust aan denkt zal er middels het ideomotorisch effect inderdaad een boos antwoord worden gespeld. Het is dus wel belangrijk om tijdens het pendelen je hoofd zo leeg mogelijk te maken en vooral niet bang te zijn.

Desondanks is iedereen in staat om met behulp van de pendel contact te maken met zijn eigen onderbewustzijn. En is het leuk om jezelf te laten verrassen door de antwoorden die hierin opgeslagen zitten.

Benodigdheden:

 • een pendel (kant en klaar gekocht of zelf gemaakt)
 • een pendelmat -of bord
 • 100 ml geduld
 • 100 ml onbevangenheid
 • een handvol relativeringsvermogen
 • een flinke eetlepel paniekbestendigheid