Links of rechts kabinet?

Opgetekend: donderdag 10 november 2016

Wat zijn volgens de tarotkaarten de verwachtingen met betrekking tot de verkiezingen in Maart 2017? En in hoeverre zal de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen hierop hebben? Gaat de voorkeur van de Nederlandse kiezer uit naar een links, of toch naar een meer rechts kabinet?

Om dit zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen heb ik me geconcentreerd op twee partijen die qua ideeën niet verder uit elkaar hadden kunnen liggen. Ik heb gekozen voor de PVV en de PvdA. Ik denk dat we op basis van de uitkomst van deze reading wel een beetje kunnen inschatten of de kiezer in 2017 meer links of rechts geörienteerd zal zijn.

PVV

Laten we beginnen met rechts. Geert Wilders, die door velen nu al gezien wordt als de Nederlandse Donald Trump. Wat staat hem te wachten in het nieuwe jaar?

Wilders is er nu al helemaal klaar voor. Hij is klaar voor de strijd en is van plan - zoals we dit ook van hem gewend zijn - recht op zijn doel af te gaan. Hierbij zal geen ruimte zijn voor discussies of consessies. Hij bereidt zich niet enkel mentaal voor op de debatten maar zeker ook fysiek. Goede voeding en voldoende beweging en nachtrust maken deel uit van zijn strategie. Wilders zal fit ten tonele verschijnen.

Ondanks hij nogsteeds strijdlustig is, zal hij vriend en vijand verrassen met een geheel nieuwe doelstelling die nog niet eerder besproken is door hem. Wellicht gaat dit gepaard met een nieuwe taktiek. Hij zal minder ophef veroorzaken door op voorhand stennis te maken en een meer afwachtende houding aannemen. Fleur Agema zal hem hierbij veel en vaak tot steun zijn. Naast zijn nieuwe speerpunt (een verrassing nog) zal vooral de zorg veelvuldig besproken worden.

Zijn houding jegens andere politici zal onverminderd kritisch zijn. Geregeld zal Wilders zich aangevallen voelen. Zijn verdediging zal gebaseerd zijn op verwijten, beschuldigingen en rake oneliners waardoor hij zich bij velen weer niet bijster geliefd zal maken. Toch is dit de houding die hem succes zal gaan opleveren. De mensen willen kennelijk graag geëntertaind worden en dat Wilders tijdens de debatten weer een spraakmakende onemanshow zal gaan opvoeren staat als een paal boven water.

De PVV zal flink scoren, zelfs de mensen die nu misschien niet van plan zijn om PVV te gaan stemmen zullen mettertijd toch overstag gaan. Wellicht mede dankzij de nieuwe speerpunten waarvoor de partij zich hard zal maken. Het presidentschap van Trump zal hierbij zeker van invloed zijn. Ook hij heeft allerlei dingen geroepen die voor veel mensen kwetsend waren. Toch is, nu hij president is, direct zijn (beledigende) houding ook wat bijgedraaid. Hij wil er voor iedereen zijn, niet enkel voor degenen die voor hem hebben gestemd. Indien hij zich op korte termijn weet te bewijzen en laat zien dat zijn woorden evenveel waard zijn als zijn daden, zal dit indirect het vertrouwen in Wilders vergroten.

Maar wat gaat links doen komend jaar?

PvdA

Ook Diederik Samsom is van plan hoge ogen te gaan gooien. Hij is minstens zo strijdlustig als Wilders, hetzij op een andere manier. Desondanks zal ook hij weinig water bij de wijn willen doen. Toch zal hij minder standvastig overkomen dan zijn rechtse concurrent Wilders. Dit komt mede doordat Samsom zich op teveel verschillende dingen richt waardoor hij zijn tijd en energie teveel moet verdelen en hierdoor steken zal laten vallen. Je kunt beter een paar dingen echt goed doen dan heel veel dingen een beetje. Dit is wat Samsom gaat opbreken. En zelfs al tijdens de lijsttrekkers debatten waarbij hij het zal moeten opnemen tegen Lodewijk Asscher

Daarbij zal Samsom op een gegeven moment overmand worden door emoties, hetgeen hij steeds moeilijker zal kunnen verbergen. Hij komt in de verleiding dingen te doen of te roepen die hem onzeker zullen doen overkomen en hem zeker ook nadelig zullen beïnvloeden.

Het gevolg is dat hij jammerlijk zal falen, en Lodewijk Asscher de nieuwe lijsttrekker van de PvdA wordt. Vervolgens zal het weer een poosje beter gaan met de PvdA, maar helaas niet zo goed dat de partij op een meerderheid van de stemmen zal kunnen rekenen.

Samsom zal zal zich - ook wanneer hij geen lijsttrekker wordt - te veel laten beïnvloeden door anderen waardoor hij ook als fractievoorzitter een niet al te standvastige indruk zal maken. En standvastige politici, daar is na al die draaikonterij van de afgelopen jaren juist waar Nederland nu zo'n behoefte aan heeft! Hoewel Samsom denkt alles in huis te hebben om het volk gelukkig te kunnen maken, zal toch blijken dat hij een aantal dingen over het hoofd heeft gezien en zichzelf op bepaalde punten zelfs tegenspreekt waardoor hij toch minder geloofwaardig overkomt dan hij graag zou willen.

Er is zelfs een reële kans dat de PvdA geen deel uit zal maken van het nieuwe kabinet. En dat Samsom uiteindelijk vertrekken moet of zelf opstapt als hij de lijsttrekkers debatten verliest of als hij later in het jaar in een conflict verwikkeld raakt.

Conclusie

Als ik beide legpatronen naast elkaar leg, krijg ik toch sterk de indruk dat we een overwegend rechts kabinet zullen krijgen waarin we ernstig rekening zullen moeten houden met een forse groei van de PVV. Ongeacht wat VVD, Groen Links, SP, etc zullen gaan doen, de PVV komt volgens de tarot als grote winnaar uit de bus. Geert Wilders gaat een hele dikke vinger in de Nederlandse politieke pap krijgen.

...

Wilders neemt afwachtende houding aan, PVV wordt desondanks de tweede grootste partij

PvdA zal geen deel uitmaken van het nieuwe kabinet