Astrologie

Sterrenhemel

Al sinds mensenheugenis probeert men op alle mogelijke manieren de toekomst te voorspellen. Zo ook via de sterrenhemel. Vooral de maan werd als magisch ervaren, omdat zij de mensheid liet weten wanneer het een goede tijd was om te zaaien en te oogsten en natuurlijk een belangrijke rol speelde bij de maandelijkse cyclus en de vruchtbaarheid van de vrouw. Het oudste bewijs van de grondbeginselen van astrologie, bestaat uit een stuk bot van ongeveer 35000 jaar oud, waar de maanfasen in staan gekrast. 

Zo'n 20000 jaar nadat het bot is vervaardigd - ongeveer 3100 jaar v Chr - wordt in Engeland Stonehenge gebouwd; een bouwwerk van grote ruwe stenen die in een cirkel zijn geplaatst. Volgens wetenschappers vertoont de wijze waarop de stenen zijn neergezet, overeenkomsten met de stand van de zon en de maan.

Opvallend is dat niet alleen in Engeland, maar overal in de wereld dergelijke bouwsels zijn ontdekt! Nóg frappanter is dat uit diverse overblijfselen uit de oudheid blijkt dat de makers ervan zich kennelijk toen al bewust waren van wat zich zoal in het heelal afspeelde. 

Op diverse 'hemelkaarten' die in de oude tempels van Egyptische pyramides zijn gevonden, staan namelijk dingen vermeld, die vandaag de dag alleen waar te nemen zijn met de meest geavanceerde telescopen...

Pseudo wetenschap

Zo rond de middeleeuwen neemt astrologie een steeds prominentere plek in. Vooral op medisch gebied wordt er op grootschalige wijze gebruik gemaakt van de zogeheten sterrenwichelarij. Geneeskrachtige kruiden worden volgens astrologische principes gekweekt, geoogst en voorgeschreven. Na het stellen van de diagnose, wordt er een horoscoop getrokken van de patiënt en op basis daarvan een kruidenmengsel verstrekt.

De volgende stap in de ontwikkeling op astrologisch gebied, is het doen van voorspellingen op basis van de stand van de sterren; de Franse ziener/astroloog Nostradamus heeft er zijn eeuwige roem mee vergaard.

In de 19e eeuw maakt de steenrijke bankier John Pierpont Morgan ook regelmatig gebruik van astrologen. Een bekend verhaal is dat JP. Morgan een ticket kocht om mee op reis te gaan op de Titanic, maar dit op aandringen van zijn astroloog, die hem met klem adviseerde niet te gaan, uiteindelijk weer cancelde...

Behalve voor het doen van allerhande voorspellingen, wordt anno nu astrologie ook ingezet als hulpmiddel of leidraad bij het nemen van belangrijke beslissingen op zakelijk gebied, om diepere psychologische inzichten te verkrijgen, perfecte tijdstippen voor evenementen te bepalen en de politiek en de economie nader onder de loep te nemen.

Hoewel diverse grote bedrijven, artiesten, zakenlui en politici veelvuldig gebruik maken van de kennis van astrologen en talloze mensen hun geboortehoroscoop laten trekken om een beter inzicht te verkrijgen in hun levensloop, wordt astrologie nog steeds als pseudo wetenschap beschouwd en zelfs als klinkklare onzin bestempeld.

Wat ik hiervan vind?

Betutteling

Het klopt dat astrologische 'feiten', beweringen en andere uitspraken niet wetenschappelijk te controleren zijn. Desondanks zou ik het zeker niet zomaar willen afdoen als 'flauwekul', omdat er ook heel veel mensen zijn die wel degelijk baat hebben bij astrologie. Waarom zou iets dat niet wetenschappelijk te verklaren of te bewijzen is, direct moeten worden weggezet als 'quatch'?

Waar het voor de één een waardevol hulpmiddel kan zijn, is het voor de ander vooral een vorm van amusement. Weer een ander heeft zo'n aversie tegen horoscopen dat hij er bij voorbaat al niets mee te maken wil hebben. En dat is oké.

Ik vind eigenlijk dat we iedereen gewoon lekker in zijn waarde moeten laten en iedereen zelf moet kunnen bepalen wat hij of zij leuk, fijn of interessant vindt. Er is al genoeg sprake van betutteling en bemoeienis overal.

Aan het eind van het liedje probeert iedereen elkaar te overtuigen van zijn gelijk en komt er op social media en diverse fora nog ruzie van ook. Alsof je hier ook maar iets mee opschiet.

Dan kun je toch beter gewoon lekker af en toe - al dan niet ter ontspanning - je horoscoop lezen. Dat kost je in ieder geval een stuk minder ergernis, tijd en energie!

Magazines

Hoewel astrologie dus soms behoorlijk wat weerstand oproept bij een bepaalde groep mensen, is inmiddels wel bewezen dat één op de vier Nederlandse volwassenen horoscopen leest (dus ook de mensen die er niet in geloven!) en dat vooral de horoscopen in bladen, magazines en kranten zeer hoog scoren. Sterker nog, op internet zijn de horoscooprubrieken doorgaans de meest gelezen pagina's van de hele website! Goed, niet wetenschappelijk te bewijzen dus. Maar, in welk opzicht kun je deze horoscopen dan eigenlijk wél serieus  nemen?

Geen enkele astroloog is in staat om een horoscoop te schrijven die voor iedereen klopt. Persoonlijk baseer ik me tijdens het schrijven van de horoscopen voor de media altijd zoveel mogelijk op de maan, de zon, eventuele eclipsen en de stand van de planeten ten opzichte van de twaalf tekens van de dierenriem, omdat dit naar mijn mening het beste werkt. Maar dan nog kan ik hiermee helaas niet iedereen van kloppende informatie voorzien.

Daarbij is een voorspelling in een blad of krant natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken met een persoonlijke geboortehoroscoop waarbij er nauwkeurige berekeningen worden gemaakt op basis van iemands geboorte datum, tijd -en plaats. Want hoewel ook de betrouwbaarheid van persoonlijke geboortehoroscopen niet wetenschappelijk is bewezen, is mijn ervaring dat de mensen die een dergelijke berekening hebben laten maken, hier wel degelijk enorm veel mee kunnen voor zichzelf. 

En dat is volgens mij ook het belangrijkst. Als er na het lezen van jouw persoonlijke horoscoop eindelijk bepaalde puzzelstukjes voor jou op hun plek lijken te  vallen, is het eigenlijk ook helemaal niet zo interessant of de wetenschap het er al dan niet mee eens is. Of andere mensen in het algemeen.

Lachbui

Desondanks kunnen ook de minder persoonlijke horoscopen in de bladen, best nuttig  zijn. Elke tekst die je leest - dus ook die van je horoscoop in de krant - betrek je namelijk op jezelf (het Forer effect), waardoor je toch gaat nadenken over bepaalde dingen die momenteel in jouw leven gaande zijn.

Mogelijk herken je er iets in dat betrekking heeft op jezelf of ben je na het lezen van een bepaalde waarschuwing extra alert op je omgeving. Misschien geeft jouw horoscoop je net dat beetje extra zelfvertrouwen of krijg je net dat duwtje in de juiste richting, waardoor bepaalde dingen uiteindelijk toch nét iets beter voor je uitpakken dan wanneer je je horoscoop niet had gelezen.

Horoscopen kunnen - net als de theezakjes van Pickwick- ook een aanleiding zijn voor een leuk of goed gesprek wanneer je deze samen met je collega, vriendin of partner leest. Of een heerlijke lachbui veroorzaken omdat een en ander je toevallig net aan iets of iemand doet denken.

Hoe dan ook zijn horoscopen in bladen in eerste instantie vooral bedoeld als amusement. Een stukje entertainment met de bedoeling dat je er zelf ook nog iets aan hebt.

En als dan toch blijkt dat je er echt helemaal niets mee kunt, bedenk je dan dat het nooit verplicht is om je horoscoop te lezen. Waar anderen deze rubriek graag als eerste open slaan, staat het je natuurlijk geheel vrij om deze als eerste óver te slaan...