Case Covered deel 1

Klant: Demi
Artiest: Mike Rudy Kowalsky
Studio: The Wicked Crow (Zaandam)
Tattoo: spiegel met make-up
Cover-up: spiegel met make-up

 

Demi


Welke tatto wilde je graag laten coveren?

De tattoo op mijn bovenarm; een spiegel met make-up spullen en een kralenketting er omheen.

Waarom heb je deze tattoo destijds laten zetten?

Mijn (inmiddels ex-) vriend had een tatoëermachine gekocht. Wilde gaan (thuis) tatoëeren. Hij had al heel veel op zichzelf geoefend en toen hij vond dat het goed ging wilde hij natuurlijk ook een tattoo bij mij zetten. Eerst mocht hij een hartje doen. Op mijn voet. Dat lukte aardig. En toen dacht hij dat hij ook wel een grotere zou kunnen zetten. Ik vond dat zeker geen goed idee maar hij bleef aandringen, dus heb ik om van het gezeur af te zijn uiteindelijk - tegen beter weten in - toch maar een ontwerp van internet gehaald. In de hoop dat het niet een al te grote mislukking zou worden.

Wat dacht je toen hij klaar was?

Shit...

Wat stoorde je eraan, waarom wilde je van deze tattoo af ?

Tja. Wat stoorde me niet? Alles eraan was lelijk. Niets klopte. Het was een kindertekening. Meer kan ik er niet van maken. De opmerkingen die ik erover kreeg was ik ook spuugzat. (Is die nog niet af? Moet het nog worden ingekleurd? Wat is het?)

Wat heb je erover heen laten zetten en waarom heb je voor dit ontwerp gekozen?

Er is een zelfde soort design overheen gezet als de oorspronkelijke tattoo. Dat was Rudy's idee. Ik vroeg hem of hier nog iets van te maken was en zo ja, wat. Ook een spiegel met make-up dus. Maar dan mooi. Ik ben dol op make-up, op mezelf verzorgen. Op sieraden en "bling". Dus het ontwerp op zich past prima bij me. Ik wilde iets groots, maar toch vrouwelijks. Met veel kleur. Dat is helemaal gelukt. Bloemen, een spiegel, een diamant, lipstick. Prachtig!

Waarom heb je gekozen voor Rudy om deze klus te klaren?

Rudy heeft een oude tattoo van mijn moeder bijgewerkt. Dat heeft hij zo mooi gedaan dat het gewoon een hele nieuwe tattoo lijkt. Hij heeft het niet alleen opnieuw ingekleurd, maar er ook nog eens van alles omheen getatoëeerd. Ik vond het zo ontzettend mooi gedaan, dat ik meteen wist: Van hem wil ik een cover-up. Als hij het doet weet ik tenminste zeker dat het mooi wordt.

Ben je blij?

Super! De kleuren, het formaat, de stijl. Ik ben echt heel blij. Ik durf nu tenminste weer korte mouwen te dragen.


Rudy


Vind je het leuk om cover-ups te doen?

Om eerlijk te zijn doe ik liever nieuwe tattoos op een 'schone' huid. Dan heb je creatief gezien meer mogelijkheden. Maar cover-ups horen bij het werk en ik respecteer dan ook iedere klant en iedere wens. Ik geef mezelf dan ook altijd voor de volle 100%. Of het nu om een cover-up gaat of om een nieuwe tattoo. Bij cover-ups probeer ik mezelf in de klant te verplaatsen. Hoe zou ik me voelen als zoiets op mijn lichaam zou staan, wat zou ik daar op mijn lichaam willen hebben in plaats van dat wat er nu op staat? Ik ben zelf behoorlijk kritisch over een heleboel dingen (eigenlijk over alles) dus ben niet snel tevreden. Ik wil dan ook dat het helemaal perfect wordt. Bij cover-ups wil ik het probleem zo goed mogelijk oplossen. Het moet goed voelen, zowel voor de klant als voor mezelf. Ik zie dat iedere keer weer als een nieuwe uitdaging.

Wat was je eerste indruk toen je deze tattoo zag; makkelijk te coveren of een berenklus?

First impression (grijnst): I would kill the guy who made a tattoo like this on my body...Mijn eerste tattoo was nog beter dan dit. En toen was ik 13...maar voor een cover-up was het een prima tattoo om weg te werken. Easy-peasy. De lijnen waren dun en de kleur zat er ook niet goed in. Demi liet het me zien en had niet een speciale wens qua ontwerp. Ze wilde alleen dat het mooi zou worden, vrouwelijk en met veel kleur, dus ik zag eigenlijk binnen enkele seconde wat ik ervan zou kunnen maken. Hetzelfde design, maar dan goed.

Hoe ben je te werk gegaan tijdens het coveren, freehand of met een stencil?

Met een stencil. Freehanden was niet echt nodig, omdat de lijnen zo dun gezet waren dat deze na het opplakken van het stencil al bijna niet meer zichtbaar waren. De locatie – de arm – leende zich ook prima om te werken met een stencil. Lastiger wordt dat wanneer er getatoëeerd moet worden op lichaamsdelen die niet vlak zijn, zoals de borst, nek of de keel. Dan wordt het een ander verhaal. Maar bij deze cover-up werkte het prima met stencil. Tijdens de eerste sessie heb ik in alle lijnen gezet en al het zwart ingekleurd. Tijdens de tweede sessie alle schaduwen en kleuren.

Ben je tevreden over het eindresultaat, heb je alles kunnen doen zoals je wilde?

Meer dan dat. Demi werkte goed mee, en dat is voor een artiest al het halve werk, een klant die goed stil zit, niet zeurt, klaagt of jankt. Goed teamwork. Zeer prettig. Demi zegt dat het nog mooier is geworden dan ze had verwacht. Dus ben ik ook zeker tevreden. Ze is trots. And she should be. Het is inderdaad een hele mooie tattoo geworden (lacht).

Tattoo do?

Good tattoos aren't cheap, cheap tattoos aren't good.

Tattoo don't?

Don't go to scratchers.

Cased Covered deel 2

Klant: Jeroen
Artiest: Tim - Prik - van Geemen
Studio: Tim & Co Tattoo Society, Purmerend.
Tattoo: Diamant, "love" & "hate" in spiegelschrift, "wolkjes".
Cover-up: Tijger en adelaars.

 

Jeroen


Welke tattoo wilde je graag laten coveren?

De tattoo op mijn borst. Een diamant met wolkjes. links staat "Love", rechts staat "Hate".

Waarom heb je deze tattoo destijds laten zetten?

We gingen met zijn allen gezellig een beetje borrelen en daarna liet ik me tatoëeren. Ik was dus sowieso niet helemaal helder meer. Toch zag het ontwerp in mijn gedachten er heel mooi uit. Na de eerste sessie ging het nog wel maar na de tweede sessie ging het echt goed fout. Maarja, toen stond het er al op.


Wat stoort je eraan, waarom wil je van deze tattoo af ?

Alles stoort me eraan. De diamant is spuuglelijk en de wolkjes zien er ook niet uit als wolkjes.

Wat heb je erover heen laten zetten en waarom heb je voor dit cover-up design gekozen?

Er is een tijgerkop overheen gezet met aan weerskanten een adelaar. Ik zag dit ontwerp bij Tim in een boek staan en was meteen verkocht. Ik wilde sowieso een adelaar, omdat mijn vader er ook een op zijn pols heeft staan. De tijger sprak me ook direct aan. Hij past wel goed bij mijn vurige persoonlijkheid.

Ben je blij?

Ja! Zeker weten. Ik ben grondwerker van beroep. Toen die oude tattoo erop stond heb ik de hele zomer mijn T.shirt aan gehouden. Uit schaamte. Maar nu kan het shirt rustig weer uit en ik krijg er nog leuke reacties op ook.


Tim


Vind je het leuk om cover-ups te doen?

Ja! Met het juiste inzicht vind je altijd iets dat bij het lichaam past. En bij de geest. Ik zie het telkens weer als een uitdaging en wil graag iemand met een vreselijk leuk gezicht weer naar buiten zien gaan.

Wat was je eerste reactie toen je deze tattoo zag?

W.T.F is dit. Damn you! Geen woorden, dit is gewoon niet toegestaan.

Hoe ben je te werk gegaan tijdens het coveren, freehand of met een stencil?

Dit keer met een stencil. En daarna met de hand aangepast. Ik luister ook goed naar wat de klant wil. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Ik ben geen kopieerapparaat. Xerox zit in het stadje. Niet bij mij. (Schatert het uit.)

Ben je tevreden over het eindresultaat, heb je alles kunnen doen zoals je wilde?

Zeker. Tot nu toe ben ik heel tevreden. Over een paar maanden ga ik alles nog een keer opnieuw inkleuren. Dat doe ik op mijn kosten. Er is van te voren een vaste prijs afgesproken, maar als het dan toch nog niet helemaal naar mijn zin is maak ik het zonder extra kosten alsnog helemaal perfect. Ik wil geen onaangename verrassingen voor de klant achteraf.

Tattoo do?

Volg het advies met betrekking tot de verzorging van de tattoo op van de expert en niet het advies van de buurman.

Tattoo don't?
Ook niet aan de buurman vragen of de tattoo mooi is. Het is jouw tattoo en jij moet hem mooi vinden.