De gekke waarzegster

Bij satire wordt niet zelden degene die op de hak wordt genomen, een spiegel voorgehouden. Een lachspiegel weliswaar. Een spiegel waarin bepaalde uiterlijke kenmerken of gedragingen worden uitvergroot. Vooral de negatieve aspecten natuurlijk, want de meeste mensen houden van 'afzeikhumor'. 

Voor degene die op deze manier - zowel voor zichzelf als voor de buitenwereld - uitgebreid te kijk gezet wordt, kan dit behoorlijk confronterend zijn. Opeens zie je zelf wat iedereen altijd al zag! Echter, als je beschikt over een gezonde dosis zelfreflectie, zul je begrijpen dat anderen het - net als jijzelf - vooral ook zullen zien als een grap. Een miniscule kern van waarheid die aan alle kanten volledig uit zijn verband wordt gerukt. 

Humor

Helaas is niet iedereen in staat om op deze manier naar zichzelf te kijken. Vooral personen die toch al over weinig zelfkennis beschikken, kunnen zelfs ronduit boos worden wanneer ze met hun eigen lachspiegel worden geonfronteerd.

Een chronisch gebrek aan relativeringsvermogen, een ernstig tekort aan zelfspot en nul gevoel voor humor kunnen deze woede zelfs nog vele malen versterken. Maar wat maakt het uit dat hetgeen je doet of wat je gelooft belachelijk wordt gemaakt? In hoeverre zou je je zoiets persoonlijk moeten aantrekken? 

Stel, je bent compleet verslingerd aan kikkererwten, maar iemand anders vindt de kikkererwt de meest walgelijke peulvrucht op aarde en schrijft vervolgens in een haatcolumn hoe belachelijk hij het vindt dat jij je helemaal vierkant vreet aan die witte krengen. Dan haal je toch gewoon je schouders op? Moet je zelf weten wat je lekker vindt, toch? Dat die ander zich daar een torenhoge bloeddruk aan ergert, is natuurlijk vooral zíjn probleem. 

Persoonlijk hou ik wel van een beetje bijtende humor. Grappen op het randje van 'OK'. Of net eroverheen. Een cynisch ondertoontje - mits gepast - kan ik absoluut waarderen. Wanneer iemand een sarcastische opmerking om zijn oren krijgt, kan ik daar echt (hard) om lachen. Dus ja. Als dit mijzelf gebeurt, zie ik hier ook zeker wel de humor van in. Ook dat is entertainment: satire. 

Zweefteef

Onderstaande artikelen zijn geschreven door hyper intelligente grappenmakers die in hun expres- zure stukken heel welbewust de nuchtere invalshoek van mijn werkwijze achterwege hebben gelaten.

Maar dat is oké. Hoe ik er zelf ook tegenaan kijk en hoe eerlijk ik hierover ben op mijn website, ik ben en blijf wel werkzaam in de zogenoemde 'spirituele sector'. Dus moet ik - om het artikel op te leuken - natuurlijk ook wel als notoire zweefteef worden neergezet. Dat is nu eenmaal zo.

En eerlijk is eerlijk. Mensen die niet de moeite willen nemen om mijn hele website door te spitten, zullen mij inderdaad, zeer waarschijnlijk ook als koffiedikkijker en sterrenwichelaar zien. En vooruit, zelfs als oplichtster, zoals 'Reet' (what's in a name...) schetst. Dat begrijp ik zelf ook nog wel.

Of het me ook kan schelen?

Niet echt.

Schijtstuk

Mensen hebben altijd een oordeel over anderen. Of er nu een prachtig artikel of een zakkerig schijtstuk over je geschreven wordt, als mensen zich eenmaal een beeld van je hebben gevormd, zullen ze dit sowieso niet snel willen veranderen. Men denkt over je zoals men over je wíl denken. Gewoon, omdat hen dit om de een of andere reden beter uitkomt.

Iemand die mij persoonlijk kent en weet hoe het zit, zal na het lezen van een negatief artikel niet opeens een hekel aan me krijgen. Iemand die mij toch al niet kan uitstaan zal na het lezen van een positief stuk niet direct denken:'Goh, wat een leuk mens eigenlijk.' En iemand die nog nooit van mij heeft gehoord zal het al helemaal worst wezen.

Wat ik wel  grappig vind, is dat de schrijvers van deze artikelen op hun eigen manier - waarschijnlijk zonder dat ze dit zelf weten - ook hartstikke spiritueel zijn.

Glazen bol

Spiritualiteit is namelijk niets anders dan jezelf op een positieve manier blijven ontwikkelen, het jezelf bezig houden met dingen die belangrijk voor je zijn en waar je je goed bij voelt. Dit kan van alles zijn. Familie, je partner, sport, hobby en niet te vergeten humor!  Wanneer iemand zich nog niet zo goed voelt, zou zijn positieve ontwikkeling, zijn spiritualiteit zich waarschijnlijk vooral uiten in het zoeken naar handvatten en inzichten, zoals dit ook vaak het geval is bij psychologie.

Ik durf - zonder in mijn glazen bol te kijken - te wedden dat de satirische lolbroeken zich zelfs wel eens gewaagd hebben aan een voorspelling op basis van hun eigen menselijke intuïtie. 'Ik voorspel dat...' gevolgd door hun eigen verwachtingen met betrekking tot voetbaluitslagen, politieke aangelegenheden of de elfstedentocht. 

Oké, waarschijnlijk niet met behulp van de tarotkaarten, maar dat komt voornamelijk omdat ze niet weten hoe leuk dat eigenlijk is. Een stukje onwetendheid.

Waarzegster

Als ze dit echter allemaal zouden toegeven, zou er van hun satirische nieuwssites niet veel meer overblijven. Het helemaal losgaan op iets wat je openlijk hekelt is natuurlijk het allerleukst. Zelfs als je je er heel stiekem zelf ook schuldig aan maakt....

Hoe dan ook, ik vond onderstaande artikelen te grappig om niet te delen. Met zijn allen lachen om de gekke waarzegster. Ik vind het echt allemaal prima. Sterker nog, stiekem voel ik me nog best vereerd ook. Dat deze mensen nog zoveel moeite hebben gedaan om een artikel over mij te schrijven en allerlei linkjes over mij te verzamelen! Ze hebben het absoluut aardig gedaan.

Als dank voor de link die ze naar mijn website hebben geplaatst, plaats ik met alle liefde een linkje naar hen terug. Klik hier voor de broodnodige grapjasserij om even lekker te schuddebuiken.