Dronken van verwachting

Eerder verschenen in Zilver

Editie: juli 2016

Thema: puur natuur

Mensen die wars zijn van farmaceutische geneesmiddelen zoeken niet zelden hun heil in alternatieve therapieën als magnetiseren, reiki, aura healing, klankschalentherapie, massages, etc. Toch is van geen enkele alternatieve behandeling wetenschappelijk bewezen dat deze daadwerkelijk een genezend effect heeft. Desondanks zijn er talloze mensen die erbij zweren.

Persoonlijk geloof ik absoluut dat de cliënt zich na een dergelijke behandeling inderdaad beter kan voelen. Maar dit heeft mijns inziens meer te maken met het gevoel van de algehele ontspanning van dat moment dan met de “geneeskrachtige” handelingen van de therapeut.

Ontspanning, maar vooral ook het geloof in de heilzaamheid van de behandeling is cruciaal voor de tevredenheid van de cliënt. 
Naast ontspanning, suggestie en geloof is er nog één ding nodig voor een geslaagd consult: verwachting.

Wanneer je een alternatief therapeut bezoekt, ga je er natuurlijk al heen met de verwachting dat je je door de behandeling weldra beter zult voelen. Deze positieve verwachting is al de helft van de hele behandeling. Want als je verwacht dat iets je beter zal maken, je beter in je vel zal doen zitten op lichamelijk of emotioneel gebied, dan zal dit ook gebeuren. De suggestie dat welke therapie dan ook werkt voor jou, zal ervoor zorgen dat het – voor jouw gevoel- ook daadwerkelijk zal werken.

Dit is niet erg. (Mits de therapeut de cliënt natuurlijk geen gouden bergen belooft mbt het genezen van ernstige ziekten!). Sterker nog, het is heerlijk om je even compleet te kunnen ontspannen terwijl er dingen met je worden gedaan die jij als zeer prettig ervaart. Ik vind het dan ook heel normaal dat alternatieve therapeuten hier een financiële vergoeding voor vragen. Zij steken immers tijd in de behandeling, zorgen dat de cliënt zich even helemaal kan laten gaan en na de behandeling als herboren weer de deur uitgaat. Dat is natuurlijk best iets waard.

Echter, wanneer dezelfde cliënt met een heel ander gevoel deze therapeut zal bezoeken, bijvoorbeeld met de gedachte dat het een waardeloze behandeling is en de therapeut een prutser die er niets van zal bakken, is de verwachting al beduidend minder positief en zal hij hoogst waarschijnlijk de hele behandeling ook als zodanig ervaren.

Hoe goed ons brein in staat is - op basis van verwachting - ons enorm voor de gek te houden bewijst het volgende experiment. In 2012 werd onder 200 studenten een experiment gehouden. Op een groot feest waar de studenten voor waren uitgenodigd, werd enkel alcoholvrij bier geschonken.

Iedereen was gekomen in de verwachting (!) lekker veel te gaan drinken en een leuke avond te hebben. Het bier smaakte prima. Niemand werd stom dronken die avond, enkel een beetje aangeschoten. Het 'viel' gewoon goed bij iedereen.

Als iemand de studenten van te voren had verteld dat ze die avond geen alcohol zouden krijgen, hadden zij het niet half zo goed naar hun zin gehad. Dan hadden ze bij voorbaat al verwacht (!) dat een feest zonder alcohol saai zou zijn. En het bier hen absoluut niet zou smaken.

Gedachtenkracht is waanzinnig sterk. Vaak zelfs sterker dan we denken.

Eigenlijk zijn alternatieve therapieën een luxe placebo.