Aspecten duiden in de horoscoop

Aspecten duiden in de horoscoop, hoe gaat dit in zijn werk? Veel beginnende astrologen hebben hier een flinke kluif aan. Maar dat hoeft niet!

Aspecten duiden. Dat klinkt ingewikkeld.

Nee. Het is alles behalve dat. Goed, u zult zich er wel even in moeten verdiepen, maar als u werkelijk geïnteresseerd bent in astrologie, zal dit vooral een leuke bezigheid zijn.

Laat me u uitleggen hoe het werkt.

 

Lijnen

In Jip en Janneke taal: De geboortetekening (met een mooi woord de ‘radix’) is als het ware een screenshot van het heelal op het moment dat u geboren werd.

  1. De middelste cirkel is het bovenaanzicht van de aarde. Ergens op deze bol werd u op een specifiek tijdstip, op een specifieke plek geboren.
  2. De vlakken 1 t/m 12 zijn de denkbeeldige ’taartpunten’ die staan voor elk levensgebied (uiterlijk, geld, communicatie, relaties, etc.), ook wel de Huizen genoemd. Op het moment van uw geboorte stond elke planeet in een specifiek Huis. De planeet in een Huis laat uw (aangeboren) gedrag zien met betrekking tot dit betreffende levensgebied.
  3. In de buitenste ring ziet u de symbolen van de sterrenbeelden. Dit zijn de sterrengroepen die we kennen als ‘de sterrenbeelden’. Op het moment van uw geboorte stond elk Huis (en dus ook elke planeet die zich op dat moment in dat Huis bevond) in een bepaalde sterrengroep.

De lijnen die u op deze tekening ziet zijn de aspecten die tijdens het duiden van een horoscoop heel belangrijk zijn. Het zijn de lijnen die getrokken zijn tussen diverse planeten. Hoe de planeten met elkaar in verbinding staan, zegt namelijk heel veel in een horoscoop.

Niet alleen bij het duiden van een geboortehoroscoop, ook bij andere horoscopen en tijdens het doen van de dagelijkse voorspellingen spelen deze aspecten een belangrijke rol.

Aspecten

De aspecten zijn de geometrische hoeken waarin de planeten in verhouding staan tot elkaar. Sommige aspecten zorgen ervoor dat bepaalde planeten goed samenwerken. Een driehoek is over het algemeen positief maar bijvoorbeeld het vierkant brengt eigenlijk altijd stress met zich mee…

Conjunctie (0 graden): werkt verenigend

Sextiel (60 graden): werkt ondersteunend

Vierkant (90 graden): geeft spanning

Driehoek (120 graden): biedt mogelijkheden

Inconjunctie (150 graden): veroorzaakt onbegrip

Oppositie (180 graden): contrasteert

Aspecten toenemend of afnemend

Belangrijk bij het duiden van de aspecten is of een aspect toenemend of afnemend is. Dit wordt in uw astrologieprogramma duidelijk aangegeven met een plusje of minnetje of door middel van de tekens > (toenemend) of < (afnemend).

Wanneer een aspect afnemend is, is diens invloed min of meer al (grotendeels) achter de rug. Is een aspect toenemend, dient er meer rekening moeten worden gehouden met deze invloed, omdat één en ander dan nog staat te gebeuren.

Gratis astrologie software

Fijne gebruiksvriendelijke en gratis astro software zijn de programma’s van:

Planetdance

Aquarius to go

Wanneer u met deze programma’s een horoscoop maakt, vindt u hier ook in een zeer overzichtelijk schema alle aspecten op een rij. Deze aspecten kunt u vervolgens heel eenvoudig duiden met de boeken:

Planeten in Teken, Huis en Aspect

Analyse van aspecten

Planeten & Aspecten in de Horoscoop

Leer negatieve aspecten positief te duiden

 

Het wekelijkse ‘Spiriblog’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties en incidentele giften via Back Me.

 

Astrologie blog >HOME