Chinese astrologie, de Chinese kalender

Chinese astrologie, hoe werkt de Chinese kalender? Het Chinese nieuwe jaar begint nooit op precies dezelfde dag zoals dat bij de westerse kalender het geval is. Bij ons begint het nieuwe jaar altijd op 1 januari, dat is algemeen bekend.

Bij de Chinese kalender werkt dit anders omdat de Chinese kalender werkt volgens de stand van de maan en niet volgens de stand van de zon zoals dit bij de westerse kalender het geval is.

De maan komt per jaar twaalf tot dertien keer voorbij en iedere keer wanneer er een nieuwe maan is begint op de Chinese kalender de nieuwe maand.

Het Chinese nieuwe jaar begint dus altijd tussen eind januari en half februari, op het moment dat er weer een nieuwe maan gekomen is. Een Chinese maand telt 29 tot 30 dagen en een nieuwe maand begint dus nooit exact op dezelfde datum.

Zo kan het gebeuren dat bijvoorbeeld de Chinese maand juli het ene jaar begint op 22 juli en eindigt op 20 augustus en het daarop volgende jaar bijvoorbeeld weer loopt van 11 juli t/m 9 augustus, afhankelijk van het tijdstip dat er weer een nieuwe maan verschijnt.

Men geeft de Chinese maanden dan ook geen namen, maar nummers. Bijvoorbeeld: Eerste maand, tweede maand, derde maand, etc. in plaats van januari, februari, maart, etc.

Daarbij worden de jaren geteld in cycli van 60 jaar. Bij het berekenen van een uitgebreide Chinese horoscoop is het belangrijk om te weten in welk cyclusnummer je bent geboren.

Bijvoorbeeld als 1972 als cyclusnummer 49 heeft, heeft het jaar 1973 cyclusnummer 50, 1974 cyclusnummer 51 en ga zo maar door. Het jaar 1983 heeft dan cyclusnummer 60 terwijl het jaar 1984 weer cyclusnummer 1 is.

De dierenriem die aan de jaren is gekoppeld bestaat uit twaalf dieren, te weten de Rat, de Os, de Tijger, het Konijn, de Draak, de Slang, het Paard, het Schaap, de Aap, de Haan, de Hond, en het Varken.

Omdat we nu weten dat één cyclus uit 60 jaar bestaat en er twaalf dieren-tekens zijn, kunnen we vaststellen dat ieder dieren-teken per cyclus vijf keer voorbij komt.

De eerste keer dat het dier voorbij komt zal het bijbehorende element van dat jaar metaal zijn, de tweede keer water, de derde keer hout, de vierde keer vuur en de vijfde keer aarde. Er zijn namelijk metaal-jaren, water-jaren, hout-jaren, vuur-jaren en aarde-jaren.

Laten we als voorbeeld even de Rat nemen.

1960 : Metaal –  Rat

1972:  Water – Rat

1984:  Hout – Rat

1995:  Vuur – Rat

2008:  Aarde- Rat

2020:  Metaal – Rat

2032: Water- Rat

etc.

 

Je ziet dat de Rat hier iedere twaalf jaar voorbij komt, maar iedere keer vergezeld door een ander element. Wat betekent dit?

Lees >HIER meer over de elementen in de Chinese astrologie.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het boek Chinese astrologie als levenswijze. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Chinese astrologie als levenswijze

 

Het wekelijkse ‘Spiriblog’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties en incidentele giften via Back Me.

 

Chinese astrologie blog >HOME