Nathaliekriek.nl

De ADHD Hype

Bijwerkingen waarvan sommige dodelijk kunnen zijnTip. Voor iedereen die net als ik ook zijn bedenkingen heeft over de diagnose AD(H)D en de enorme rol die de farmaceutische industrie hierin speelt, is het boek Bijwerkingen waarvan sommige dodelijk kunnen zijn van ‘klokkenluider’ John Virapen echt een aanrader.

Bijwerkingen waarvan sommige dodelijk kunnen zijn, is een bekentenis van een ex-topman uit de farmaceutische industrie. Nadat hij met pensioen ging heeft hij jaren gezwegen. Na een hevige en onethische advertentie-campagne gericht op kinderen, die door zijn ex-werkgever enkele jaren geleden gelanceerd werd in Duitsland, verbrak hij zijn stilzwijgen.

In dit boek bekent Virapen dat hij een van de criminelen was, die o.a. het medicijn Prozac® op de markt heeft geholpen: het medicijn dat nota bene de meeste zelfdodingen teweeg heeft gebracht!

Het is geen nieuws dat bedrijven in de farmaceutische industrie er geen belang bij hebben dat wij
gezond zijn. Integendeel; zij hebben er juist belang bij dat iedereen hun medicijnen gebruikt! Sterker nog, de bedrijven in deze industrie zijn dusdanig uit op winst, dat ze zelfs zover gaan om gezonde mensen (en kinderen!) zover te krijgen dat ook zij hun producten gaan gebruiken.

Bijvoorbeeld door ziektes te verzinnen (waaronder ADHD inderdaad) en deze met doelgerichte campagnes te promoten om op die manier zoveel mogelijk pillen te kunnen verkopen. En door de mogelijkheid te bieden om de bijwerkingen die door het ene middel worden veroorzaakt, te bestrijden met weer een ander middel.

Zo kan Ritalin als bijwerking hebben: verminderde eetlust en niet kunnen slapen. Bij elk doosje Ritalin kan de producent dus in één moeite door direct nog twee andere middelen verkopen; een pilletje om de eetlust op te wekken én een pilletje om beter in slaap te komen. Kassa!

‘Bijwerkingen waarvan sommige dodelijk kunnen zijn’, is een eerlijk geschreven boek vol schokkende bekentenissen, dat bol staat van corruptie, omkoping, fraude en belangenverstrengeling waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.

Wist je dat:

  •  grote farmaceutische bedrijven ± €35.000 per jaar per praktiserende arts besteden om de arts ertoe te bewegen hun producten voor te schrijven?
  •  meer dan 75 procent van de vooraanstaande wetenschappers in medicijnen betaald wordt door de farmaceutische industrie?
  •  er voor veel nieuw toegelaten medicijnen alleen kortetermijnonderzoek is gedaan en dat niemand de effecten kent op patiënten die de medicijnen over langere periode of zelfs de rest van hun leven gebruiken?
  • er medicijnen in de handel zijn die officieel niet veilig zijn maar middels omkoperij wel zijn goedgekeurd?