De vijf typen jaardieren

In de Chinese astrologie zijn er vijf typen jaardieren. Hierbij spelen ook de elementen een belangrijke rol. Ieder jaar-dier (maan-teken) heeft een dominerend element. Dit dominerende element bepaalt de dominerende eigenschap. Wat betekent dat precies?

Laten we als voorbeeld even de Rat nemen. In het jaar-dier Rat staat het water-element  vast omdat de Rat een water-teken is.

Maar wat nu als je als water-teken geboren bent in een vuur-jaar en dus eigenlijk een Vuur-Rat bent? In dat geval kijk je eerst of het (vaststaande) element van jouw persoonlijke dierenriem-teken stimulerend werkt of dominant is ten opzichte van het element dat hoort bij het jaar waarin je geboren bent.

Laten we voor het gemak even bovenstaand voorbeeld aanhouden van de Rat (water-teken) die in een vuur-jaar (Vuur-Rat) geboren is.

Let op, deze Vuur-Rat is nog steeds een WATER-dier, maar wel een water-dier met vuur-eigenschappen!

In de elementen-tabel kun je zien dat vuur niet samengaat met water, omdat water vuur kan blussen. Het vuur van je vuur-jaar wordt in dit geval afgezwakt door het vaststaande (en in dit geval dominante) element (water) in je water-teken. Water blust immers vuur! Het water zal het vuur proberen te domineren. Omdat vuur in verband staat met actie zal je dus onder invloed van het blussende water dit jaar minder actief zijn.

De dierenriem en zijn elementen

 

Metaal-tekens           Aap           Haan           Hond
Water-tekens          Varken            Rat             Os
Hout-tekens          Tijger          Konijn           Draak
Vuur-tekens          Slang           Paard           Schaap

Nog een voorbeeld:

Ben je als Draak (Hout) bijvoorbeeld in een water-jaar geboren. Dan ben je dus een Water-Draak

Let op, deze Water-Draak is nog steeds een HOUT-dier maar wel een hout-dier met water-eigenschappen!

Hier kun je er vanuit gaan dat het vaststaande hout-element van je jaar-dier nog eens wordt gestimuleerd door het water van je water-jaar, omdat water hout doet groeien! Het water van het water-jaar is in dit geval dus dominant. Omdat hout in verband staat met creativiteit zal je dus onder invloed van het voedende water dit jaar extra creatief zijn.

Het element dat bij jouw geboorte-jaar hoort, vind je >HIER.

Stimulerende en dominerende elementen

Stimulerende elementen

Elementen die goed samen gaan.

 

Metaal – Water  (Metalen emmers dragen en vervoeren water)

Water –  Hout  (Water doet bomen groeien)

Hout –  Vuur  (Hout doet vuur branden)

Vuur – Aarde (Vuur verandert hout in as wat een grondstof is voor aarde)

Aarde – Metaal. (Aarde creëert diep onder de grond metaal)

 

Dominerende elementen

Elementen die andere elementen tegenwerken.

 

Vuur – Metaal (Vuur smelt metaal)

Water – Vuur   (Water blust vuur)

Aarde – Water (Aarde maakt modder van water)

Hout –  Aarde   (De wortels van bomen scheuren het aarde-oppervlak)

Metaal – Hout  (Metalen bijlen hakken bomen om)

 

Dus

Metaal: wordt gevoed door aarde, vervoert water, vernietigt hout en wordt gesmolten door vuur.

Water: wordt vervoerd door metaal, voedt hout, blust vuur en wordt vertroebeld door aarde.

Hout: wordt gevoed door water, voedt vuur, neemt van aarde en wordt vernietigt  door metaal.

Vuur: wordt gevoed door hout, voedt aarde, smelt metaal en wordt geblust door water.

Aarde: wordt gevoed door vuur, voedt metaal, vernietigt hout, verbruikt water, wordt opgebroken door hout.

De vijf elementen en hun eigenschappen

Hout

Hout staat in verband met creativiteit.

Hout-types zijn enthousiast, ondernemend, daadkrachtig, beschikken doorgaans over goede ideeën, die ze negen van de tien keer ook uitvoeren al maken ze lang niet altijd af waar ze mee beginnen omdat ze geneigd zijn teveel hooi op hun vork te nemen en met teveel dingen tegelijk bezig zijn, maar ze beschikken wel degelijk over vele talenten en weten vaak ook anderen enthousiast te maken waardoor ze vaak op de medewerking van derden kunnen rekenen, juist omdat ze zoveel vertrouwen uitstralen en goed zijn in het vooruit denken en plannen van bepaalde werkzaamheden.

Over het algemeen kunnen hout-types zich goed in anderen verplaatsen waardoor het doorgaans sympathieke en begripvolle personen zijn.

 

Vuur

Vuur staat in verband met actie.

Vuur-types zijn leiders. Over het algemeen zitten ze boordevol zelfvertrouwen en hebben geen moeite met het doorhakken van knopen. Deze besluitvaardige types zullen ook niet snel een risico uit de weg gaan en altijd in zijn om iets nieuws te proberen. Vaak hebben ze wel egoïstische en ongeduldige trekjes en wat impulsieve neigingen. Vaak zeggen ze in hun enthousiasme of impulsiviteit net iets meer dan ze eigenlijk van plan waren waardoor de vuur-tekens niet bekend staan als de meest discrete personen. Wel trekken ze vaak andere mensen aan, omdat ze charismatisch zijn en doorgaans toch wel warme persoonlijkheden, maar wanneer ze niet juist met hun temperament omgaan kunnen deze mensen zich net zo snel weer van hen afkeren omdat niemand zit te wachten om gecommandeerd of gedomineerd te worden.

 

Aarde

Aarde staat in verband met stabiliteit.

Aarde-types zijn vooral praktisch en zijn zeer gesteld op stabiliteit en zekerheid. Ze beschikken over grote organisatorische talenten en kunnen zeer goed met geld omgaan. In hun werk zijn ze serieus en absoluut betrouwbaar. Ze bezitten een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote dosis zelfdiscipline en houden absoluut niet van het nemen van grote risico’s zowel op zakelijk gebied als in hun privé-leven. Hoewel de aarde-types doorgaans rustig de tijd nemen om vooruit te komen en te groeien, liegen hun uiteindelijke prestaties er zeker niet om!

 

Water

Water staat in verband met communicatie. Water-types beschikken over een enorm talent om te communiceren, zijn ontzettend creatief en weten als geen ander hoe hun gedachten en of gevoelens te verwoorden. Ze zijn zeer opmerkzaam en hebben ingebouwde voelsprieten die hen juist naar diegenen toe leiden die ze verder zouden kunnen helpen met het uitvoeren van hun ideeën.

Heel stiekem weten ze anderen zachtjes te manipuleren en hen enthousiast te maken voor de dingen die ze zelf graag willen, waardoor het een koud kunstje is om diegenen te vragen hen verder te helpen. Door hun extreme opmerkzaamheid kunnen ze perfect inschatten wat de toekomst zal gaan brengen, dit is geen kwestie van helderziendheid, maar van scherpzinnigheid en inschattingsvermogen en ja, misschien ook een flink portie intuïtie. Soms zijn water-typen wat impulsief en wispelturig, maar ze kunnen zich zonder problemen in iedere omgeving aanpassen waardoor ze het met veel mensen van verschillende rangen en standen goed kunnen vinden.

 

Metaal

Metaal staat in verband met wilskracht.

Metaal-types gedragen zich strikt en zijn moeilijk over te halen en niet te beïnvloeden. Als ze eenmaal een doel voor ogen hebben dat ze graag willen bereiken zorgen ze ook dat ze dat doel zullen bereiken. Metaal-types zijn behoorlijk wilskrachtig, maar kunnen ook enorm koppig zijn. Metaal-types zijn vaak nogal gesloten en wanneer zij een probleem hebben of zich ergens zorgen over maken lossen ze dit het liefst zelf op en zullen niet snel een ander om hulp vragen. Naar anderen toe stellen ze zich weinig emotioneel op en blijven te allen tijde zo zakelijk mogelijk. Metaal-types hebben een aangeboren talent om goed met geld om te gaan. Ze weten hoe ze met bezit bezit kunnen vergaren en dat is maar goed ook, want de metaal-types  met hun gesloten en enigszins trotse aard zullen niet snel een ander om een lening vragen. Ook op dit gebied stellen ze hun eigen doel, en lossen ze eventuele problemen zelf op. Ongevraagd advies wordt daarbij niet op prijs gesteld en degene die zich er toch aan waagt zich ongevraagd met de zaken van een metaal-type te bemoeien zal kennis maken met het onzichtbare maar absoluut aanwezige harde schild dat deze om zich heen op kan trekken. Over het algemeen zijn metaal-types personen die enigszins graag willen heersen in vriendschappen, relaties en ook op werkgebied, ze hebben de dingen graag volgens hun wil en zijn niet dol op tegenspraak, daar zij het liefst hun eigen gang gaan en de dingen volgens hun eigen manier willen uitvoeren. Ze zijn zeer onafhankelijk, maar daarentegen ook wel zeer onbuigzaam waardoor ze zich soms moeilijk aan hun omgeving kunnen aanpassen.

De vijf elementen gekoppeld aan de dieren

Nog een keer:

Metaal: wordt gevoed door aarde, vervoert water, vernietigt hout en wordt gesmolten door vuur.

Water: wordt vervoerd door metaal, voedt hout, blust vuur en wordt vertroebeld door aarde.

Hout: wordt gevoed door water, voedt vuur, neemt van aarde en wordt vernietigt              door metaal.

Vuur: wordt gevoed door hout, voedt aarde, smelt metaal en wordt geblust door water.

Aarde: wordt gevoed door vuur, voedt metaal, vernietigt hout, verbruikt water, wordt opgebroken door hout.

 

Wordt gedomineerd                                                                         Wordt gevoed     Voedt:

door:                           Geen conflict:         Domineert:           door:

Metaal Vuur Metaal Hout Aarde Water
Water Aarde Water Vuur Metaal Hout
Hout Metaal Hout Aarde Water Vuur
Vuur Water Vuur Metaal Hout Aarde
Aarde Hout Aarde Water Vuur Metaal

Rat (water-teken)

Water

De eigenschappen van de Rat zijn: Ambitieus, intelligent, snel van begrip, scherpzinnig, ijverig, wilskrachtig, vindingrijk, snel verveeld, en aangezien de Water-Rat dus als het ware een dubbel water-dier is zullen al deze eigenschappen zeer sterk vertegenwoordigd zijn in zijn karakter. Dit type Rat is zeer intelligent en heeft dan ook constant nieuwe uitdagingen nodig waarbij hij zijn hersens kan gebruiken anders slaat de verveling geheid toe. De Water-Rat kan zijn gevoelens en gedachten als geen ander verwoorden, zowel verbaal als op papier en zal zijn hele leven vrijwillig blijven werken aan zijn eigen ontwikkeling. Dit type Rat is nooit uitgeleerd. In sociaal opzicht is hij begrijpend en vriendelijk van aard, en kan zich zonder er al te veel  moeite voor  hoeven doen in een ander verplaatsen waardoor hij altijd en overal in staat is degenen die hem aanspreken van nuttig advies te voorzien.

Hout

Het water van de Rat voedt het hout van zijn geboortejaar.  De eigenschappen van de Rat zijn: Ambitieus, intelligent, snel van begrip, scherpzinnig, ijverig, wilskrachtig, vindingrijk, snel verveeld. Het hout in zijn karakter zorgt ervoor dat hij  een groot zelfvertrouwen uitstraalt, en zich vriendelijk en begripvol opstelt naar anderen, maar eigenlijk vindt hij zichzelf het belangrijkst, alleen weet hij dit goed te verbergen! De houten Rat is een ware charmeur en is in staat anderen om zijn vinger te winden. Het is een harde werker en altijd bezig plannen te maken voor de toekomst. Of er ook daadwerkelijk iets van deze plannen terecht komt is nog maar de vraag, want de Rat is vaak met tien dingen tegelijk bezig waardoor de kans van slagen minder wordt. Hij zou zich beter op één ding tegelijk kunnen richten…

Vuur

Het water van de Rat blust het vuur van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Rat zijn: Ambitieus, intelligent, snel van begrip, scherpzinnig, ijverig, wilskrachtig, vindingrijk, snel verveeld,. Vuur staat in verband met actie. Het water van deze Vuur-Rat zal dus zijn uiterste best moeten doen om zijn innerlijke vuur niet de overhand te laten krijgen, omdat deze Rat anders wel eens overmoedig  zou kunnen worden en mogelijk te veel risico’s zou kunnen nemen dan goed voor hem is, hij is namelijk behoorlijk ongeduldig van aard en tact  is zeker niet zijn sterkste punt.

Aarde

Het water van de Rat wordt vertroebeld door de aarde van zijn geboortejaar.  De eigenschappen van de Rat zijn: Ambitieus, intelligent, snel van begrip, scherpzinnig, ijverig, wilskrachtig, vindingrijk, snel verveeld.  Aarde staat in verband met stabiliteit. Hoewel de Rat normaliter snel verveeld is, zal de Aarde-Rat toch proberen zich op zoveel mogelijk op één ding te richten en risico’s vermijden. Zekerheid is voor deze Rat van zeer groot belang wat zijn relatie en financiële positie zeker ten goede zal komen.

Metaal

Het water van de Rat wordt gedragen door het metaal van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Rat zijn: Ambitieus, intelligent, snel van begrip, scherpzinnig, ijverig, wilskrachtig, vindingrijk, snel verveeld. Metaal staat in verband met wilskracht, en zal de ambitie en ijver van het Rat-karakter nog eens extra versterken, al kan deze Metaal-Rat daardoor nog wel eens koppig zijn. Hij houdt ervan veel geld te verdienen, maar geeft het ook graag uit aan mooie dingen voor hemzelf en voor zijn gezin.

 

Os (water-teken)

Water: De eigenschappen van de Os zijn: Geduldig, betrouwbaar, doelgericht, traag, conservatief, loyaal, eerlijk, mopperkont. Het element water dat zeer sterk vertegenwoordigd is in zijn karakter zorgt ervoor dat deze Os iets meer communicatieve eigenschappen bezit dan andere Ossen die niet in het water-jaar zijn geboren en daardoor iets gemakkelijker voor de ideeën van een ander kunnen openstaan  en zich makkelijker aan een ander kunnen aanpassen. De Water-Os is evengoed wel conservatief, maar minder star.

Hout

Het water van de Os voedt het hout van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Os zijn:  geduldig, betrouwbaar, doelgericht, traag, conservatief, loyaal, eerlijk, mopperkont.  Het hout in zijn karakter  zorgt ervoor dat deze Os beter in staat is tot samenwerken met en het aanvoelen van anderen dan de andere Ossen die niet in het hout-jaar zijn geboren. Hij is ook iets minder traag, minder conservatief en meer ambitieus.

Vuur

Het water van de Os blust het vuur van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Os zijn: geduldig, betrouwbaar, doelgericht, traag, conservatief, loyaal, eerlijk, mopperkont .  Deze Os  zal zijn aangeboren  Ossen-eigenschappen, zijn water-eigenschappen, moeten gebruiken om het vuur dat binnenin hem brandt niet al te hoog te laten oplaaien. Het vuur in zijn karakter zorgt er namelijk voor dat deze Os  een opvliegend karakter heeft en soms wat te direct uit de hoek kan komen waardoor hij anderen behoorlijk kan kwetsen. Deze Os  heeft absoluut de neiging zichzelf te overschatten en maakt zich nogal eens schuldig aan het hebben, en uiten, van vooroordelen.

Aarde

Het water van de Os wordt vertroebeld door de aarde van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Os zijn:  geduldig, betrouwbaar, doelgericht, traag, conservatief, loyaal, eerlijk, mopperkont. Aarde staat in verband met stabiliteit, wat betekent dat  deze Os, geboren in het aarde jaar waarschijnlijk nog trager en conservatiever zal zijn dan de Ossen die niet geboren zijn in het aarde-jaar. Dit is een zeer trouwe, geduldige, maar zeker geen gevoelige en emotionele Os. Wel gaat hij zeer doeltreffend te werk en zal hij langzaam maar zeker zijn doelen bereiken.

Metaal

Het water van de Os wordt gedragen door het metaal van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Os zijn: geduldig, betrouwbaar, doelgericht, traag, conservatief, loyaal, eerlijk, mopperkont. Metaal staat in verband met wilskracht . Zijn Ossen eigenschappen worden absoluut versterkt door het element  van het metaal-jaar, waardoor deze Os mogelijk wilskrachtiger en koppiger zal zijn dan de Ossen die niet in het metaal-jaar zijn geboren. Deze Os  zelf absoluut geen tegenspraak. De metaal-Os is verre van romantisch, maar heeft daarentegen wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Tijger (hout-teken)

 

 • Water: Het hout van de Tijger wordt gevoed door het water van zijn geboortejaar.

De eigenschappen van de Tijger zijn: Moedig, zelfverzekerd, hartstochtelijk, gehaast, roekeloos, rechtschapen, arrogant.

Deze Tijger heeft iets meer overzicht en is daardoor iets rustiger, minder snel afgeleid en beter in staat tot communiceren dan andere Tijgers die niet geboren zijn in het water-jaar.

 

 

 

 

 

 • Hout: De eigenschappen van de Tijger zijn: Moedig, zelfverzekerd, hartstochtelijk, gehaast, roekeloos, rechtschapen, arrogant. Het hout dat zeer sterk vertegenwoordigd is in zijn karakter geeft dit type Tijger een wat zachter karakter dan je van een roofdier zou verwachten. Hij kan goed met anderen omgaan en samenwerken, maar wilskracht is niet zijn sterkste kant, omdat hij weliswaar  vaak goede ideeën heeft, maar deze dikwijls maar ten dele uitvoert. Wel is dit type Tijger er goed in om zijn onafgemaakte karweitjes een ander in de maag te splitsen, die het karwei met plezier voor hem zal afmaken, dankzij zijn charmante voorkomen.

 

 

 

 • Vuur: Het hout van de Tijger voedt het vuur van zijn geboortejaar.

De eigenschappen van de Tijger zijn: Moedig, zelfverzekerd, hartstochtelijk, gehaast, roekeloos, rechtschapen, arrogant.

Vuur staat in verband met actie.

Deze Tijger zal dus waarschijnlijk een nog meer rusteloze aard hebben dan andere Tijgers die niet in het vuur-jaar zijn geboren en zal een waanzinnige uitstraling hebben en van alles wat hij doet een poppenkast maken aangezien hij dol is op de aandacht die hij daardoor krijgt en ziet zichzelf graag als de Groter Leider. Vol enthousiasme begint hij altijd weer aan iets nieuws en lijkt hij altijd onderweg te zijn, energiek als de Vuur-Tijger is.

 

 • Aarde: Het hout van de Tijger breekt de aarde van zijn geboortejaar op.

De eigenschappen van de Tijger zijn: Moedig, zelfverzekerd, hartstochtelijk, gehaast, roekeloos, rechtschapen, arrogant.

Aarde staat in verband met stabiliteit. Toch zullen de hout-eigenschappen van deze Tijger de aarde-eigenschappen van zijn geboortejaar proberen te domineren, waardoor ook deze Tijger nooit echt de rust zelve zal worden, maar hij houdt het wel iets langer vol om zich op één ding tegelijk te richten en zal wat minder risicovol gedrag vertonen dan andere Tijgers die niet in het aarde-jaar zijn geboren.

 

 

 • Metaal: Het hout van de Tijger wordt omgekapt door het metaal van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Tijger zijn: Moedig, zelfverzekerd, hartstochtelijk, gehaast, roekeloos, rechtschapen, arrogant. Metaal staat in verband met wilskracht, wat betekent dat het metaal van zijn geboortejaar zijn toch al aanwezige zelfverzekerdheid en roekeloosheid zal proberen te overheersen waardoor deze Tijger waarschijnlijk de meest egocentrische en onuitputtelijke is van alle typen Tijgers die er zijn. Een Tijger die alles op alles zal zetten om zijn doelen te bereiken en daarbij niets of niemand zal sparen….

 

 

Konijn (hout-teken)

 

 • Water: Het hout van het Konijn wordt gevoed door het water van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Konijn zijn: Intuïtief, gevoelig, discreet, egocentrisch, artistiek, zorgzaam, wispelturig, schijnheilig. Water staat in verband met communicatie, wat betekent dat het Konijn dat in een water-jaar geboren is  meer communicatieve vaardigheden bezit, maar ook meer  intuïtief  en gevoelig is  dan andere Konijnen die niet in het water-jaar geboren zijn. Dit type Konijn is ook ronduit emotioneel en zwelgt soms in zelfmedelijden en kan het vaak niet laten oude koeien uit de sloot te halen waarbij hij nog maar eens benadrukt wie hem wat heeft aangedaan, al is het tien of twintig jaar geleden.

 

 

 

 • Hout: De eigenschappen van het Konijn zijn: Intuïtief, gevoelig, discreet, egocentrisch, artistiek, zorgzaam, wispelturig, schijnheilig. Het hout dat in zijn karakter aanwezig is, zorgt dat dit type Konijn zich goed in een ander kan verplaatsen, maar uiteindelijk te graag aardig gevonden wil worden, waardoor hij soms de neiging heeft met alle winden mee te waaien. Dit gedrag blijft bij anderen vaak niet onopgemerkt waardoor er soms, helaas, misbruik wordt gemaakt van zijn zachtaardige karakter.

 

 

 

 • Vuur: Het hout van het Konijn voedt het vuur van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Konijn zijn: Intuïtief, gevoelig, discreet, egocentrisch, artistiek, zorgzaam, wispelturig, schijnheilig. Vuur staat in verband met actie, wat betekent dat het Konijn dat in het vuur-jaar geboren is meer temperamentvol is dan de konijnen die niet in het vuur-jaar geboren zijn. Hij is ook iets extraverter dan andere Konijnen en kan zelfs erg kwaad worden. Ook heeft dit Konijn soms last van ‘lange tenen’ en voelt zich snel beledigd of gekwetst. Ondanks hij wat meer ruggengraat heeft dan andere Konijnen, zal ook dit type Konijn niet snel zeggen waar het op staat. Hoewel hij zeker goed is in het kenbaar maken van zijn ideeën, zal hij toch liever niet iemand tegenspreken. Hij zal het liefst via een omweg, en met zijn allerliefste glimlach, kenbaar maken wat hij vindt, en als het even kan probeert hij het zo te draaien dat iemand anders nog het woord voor hem doet.

 

 

 • Aarde: Het hout van het Konijn breekt de aarde op van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Konijn zijn: Intuïtief, gevoelig, discreet, egocentrisch, artistiek, zorgzaam, wispelturig, schijnheilig. Aarde staat in verband met stabiliteit, waardoor het Konijn dat in het aarde-jaar is geboren minder wispelturig is dan andere Konijnen die niet in het aarde-jaar zijn geboren, maar gezien het hout in zijn karakter de stabiliteit zal aanvechten zal ook dit Konijn uiteindelijk toch meer op zijn intuïtie afgaan, maar toch wat meer nadenken voor hij tot actie overgaat.

Hoewel dit type Konijn goed nadenkt over hetgeen hij wil gaan doen, zal hij zeker niet direct tot actie overgaan, en vaak zal hij zichzelf afzonderen om te overwegen hoe hij de zaken nu het beste zou kunnen aanpakken.

 

 

 

– Metaal: Het hout van het Konijn wordt omgekapt door het metaal van zijn geboortejaar.   De eigenschappen van het Konijn zijn: Intuïtief, gevoelig, discreet, egocentrisch, artistiek, zorgzaam, wispelturig, schijnheilig. Metaal staat in verband met wilskracht, wat betekent dat het Konijn dat geboren is in het metaal-jaar  minder toegeeflijk is en meer initiatief zal tonen dan Konijnen die niet in het metaal-jaar zijn geboren. Het Konijn is doorgaans zeer intuïtief en het metaal in zijn karakter zorgt ervoor dat hij een rotsvast vertrouwen heeft in hetgeen hij voorziet of aanvoelt waardoor dit type Konijn zich niet snel door anderen zal laten beïnvloeden en is hij, in tegenstelling tot andere Konijnen, zeker geen allemansvriend.

 

Draak (hout-teken)

 

 • Water: Het hout van de Draak wordt gevoed door het water van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Draak zijn: Enthousiast,  hartelijk, moedig, direct, succesvol, inspirerend, onafhankelijk,veeleisend, materialistisch. Water staat in verband met communicatie, wat betekent dat de Draak die geboren is in het water-jaar over meer communicatieve vaardigheden beschikt  en minder dominant gedrag vertoont dan Draken die niet in het water-jaar zijn geboren. De Draak is zowiezo al een intelligent wezen, maar in combinatie met het water van het jaar waarin hij is gebeuren zal dit type Draak menigeen versteld doen staan met zijn wijsheid.

 

 

 

 • De eigenschappen van de Draak zijn: Enthousiast, hartelijk, moedig, direct, succesvol, inspirerend, onafhankelijk,veeleisend, materialistisch.  Dit type Draak beschikt over heel wat creatieve talenten en kan vanwege het hout dat goed vertegenwoordigd is in zijn karakter, goed met anderen samenwerken, maar kan het soms toch niet laten anderen te wijzen op hun vergissingen of tekortkomingen. Tenslotte is en blijft hij een veeleisende Draak…Toch is het absoluut niet zijn bedoeling anderen te kwetsen. Hoewel hij wanneer dit nodig is zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, is dit toch wel een type Draak dat  minder fel en heerszuchtig is dan andere Draken die niet in het hout-jaar zijn geboren en is zeker bereid is zo nu en dan wat water bij de wijn te doen… mits hij er zelf op vooruit gaat natuurlijk!

 

 

 

 • Vuur: Het hout van de Draak voedt het vuur van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Draak zijn: Enthousiast,  hartelijk, moedig, direct, succesvol, inspirerend, onafhankelijk,veeleisend, materialistisch. Vuur staat in verband met actie, wat betekent dat deze Draak zijn al aanwezige karaktereigenschappen nog eens voorziet van een dubbel portie enthousiasme waardoor hij gezegend is met een tomeloze energie, maar ook behoorlijk agressief uit de hoek kan komen en waarschijnlijk nog meer charisma bezit dan Draken die niet in het vuur-jaar zijn geboren. Dit type Draak kan zich ontpoppen tot een ware dictator en stelt zich doorgaans behoorlijk dominant op naar zijn omgeving. Zijn alles-overheersende aanwezigheid zal veel mensen afschrikken en dat is jammer, want naast deze drang om te domineren bezit dit type Draak ook een groot rechtvaardigheidsgevoel. Hij kan slecht tegen onrecht en zal altijd koste wat het kost de onderste steen boven willen halen om te weten of iemand de waarheid spreekt of niet of dat iemand al dan niet vals beschuldigd wordt.

Uiteraard zal hij bij het vinden van deze onderste steen niet schuwen dwang te gebruiken. De Vuur-Draak is een geboren leider en wordt eerder gevreesd dan geliefd.

 

 

 • Aarde : Het hout van de Draak breekt de aarde op van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Draak zijn: Enthousiast,  hartelijk, moedig, direct, succesvol, inspirerend, onafhankelijk,veeleisend, materialistisch. Aarde staat in verband met stabiliteit, wat betekent dat deze Draak wat meer behoefte heeft aan zekerheid dan andere Draken die niet in het aarde-jaar zijn geboren. Hoewel zijn hout-eigenschappen de aarde-eigenschappen zullen proberen te overheersen, zal deze Draak toch wat meer zelfbeheersing bezitten en wat milder van aard zijn dan Draken die niet in het aarde-jaar zijn geboren. Natuurlijk heeft hij behoorlijk wat dominante karakter-eigenschappen, en zal hij graag de leiding nemen; het is en blijft nu eenmaal een Draak, maar daarentegen valt er met hem wel te praten en laat hij anderen in hun waarde en zal hij niet snel agressief optreden. Deze betrouwbare en eerlijke Draak is doorgaans rustig van aard, maar zal niet over zich laten lopen en direct vuur spuwen wanneer hem onrecht wordt aangedaan.

 

– Metaal:  Het hout van de Draak wordt omgekapt door het metaal van zijn geboortejaar.  De eigenschappen van de Draak zijn: Enthousiast,  hartelijk, moedig, direct, succesvol, inspirerend, onafhankelijk,veeleisend, materialistisch. Metaal staat in verband met wilskracht, wat betekent dat deze Draak meer besluitvaardig is en bereid is zijn ideeën te verwezenlijken, en mogelijk nog meer veeleisend  dan Draken die niet in het metaal-jaar geboren zijn. Waarschijnlijk is dit type Draak de meest onafhankelijke Draak in zijn soort. Hij is voor niemand bang en niets is onmogelijk. Wel heeft dit type Draak weinig geduld en kan hij zich vreselijk irriteren aan mensen die niet zo snel van begrip zijn als hijzelf en kan de wat trager denkende mens snel bestempelen als ‘dom’. Luiheid en onwil verafschuwt hij en heeft de gewoonte om iemand die het niet met hem eens is de rug toe te keren. Zijn wil is immers wet en hij heeft geen boodschap aan mensen die hem van zijn ongelijk proberen te overtuigen.

 

Slang (vuur-teken)

 

 • Water: Het vuur van de Slang wordt geblust door het water van zijn geboortejaar.

De eigenschappen van de Slang zijn: Intelligent, mysterieus, intuïtief, grappig,  artistiek, moedig, subtiel, gesloten, jaloers, soms ontrouw. Het water van zijn geboortejaar maakt hem opmerkzaam, zeer snel van begrip, maar ook nieuwsgierig. Deze Slang laat zich niet snel afleiden wanneer hij ergens mee bezig is en kan nogal wraakzuchtig zijn wanneer iemand hem een streek levert. Sol niet met een Water Slang want op een onverwacht moment, wanneer je het allerminst verwacht, kan hij zomaar toeslaan en degene die hem ooit onrecht heeft aangedaan jaren later alsnog driedubbel laten boeten om zijn gram te halen.

 

 • Hout:

Het vuur van de Slang wordt gevoed door het hout van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Slang zijn: Intelligent, mysterieus, intuïtief, grappig,  artistiek, moedig, subtiel, gesloten, jaloers, soms ontrouw. Het hout van zijn geboortejaar maakt deze Slang actiever en energieker dan andere Slangen die niet in het hout-jaar geboren zijn. De Houtslang is een aantrekkelijke Slang die met zijn non-verbale gedrag de juiste mensen zal weten aan te trekken, maar gaat desondanks het liefst zijn eigen gang en heeft veel behoefte aan privacy. Hij loopt niet over van warmte; hij is en blijft een Slang.

 

 

 

 

 • Vuur:

De eigenschappen van de Slang zijn: Intelligent, mysterieus, intuïtief, grappig,  artistiek, moedig, subtiel, gesloten, jaloers, soms ontrouw. Het dubbele vuur in zijn karakter zorgt ervoor dat hij alles op alles zet om zijn doel, het hoogste, te bereiken.  De Vuur Slang zal niet snel iemand vertrouwen en zal nooit zomaar iemand het voordeel van de twijfel geven. Dit vurige dier is waarschijnlijk de meest moedige, en de meest jaloerse in zijn soort.

 

 • Aarde: Het vuur van de Slang voedt de aarde van zijn geboortejaar.

De eigenschappen van de Slang zijn: Intelligent, mysterieus, intuïtief, grappig,  artistiek, moedig, subtiel, gesloten, jaloers, soms ontrouw. Het Aarde van zijn geboortejaar zorgt ervoor dat deze Slang toch meer betrouwbaar en principieel is dan zijn soortgenoten. Hij is rustig van aard en laat zich niet snel van de wijs brengen door anderen die hem proberen te manipuleren of domineren. Langzaam maar zeker schuifelt hij overal tussendoor en weet daarbij zeer goed gebruik te maken van zijn intuïtieve vaardigheden, inzicht, ijver en zuinigheid, een haast perfecte combinatie voor succes op financieel gebied.

 

 

 

 • Metaal: Het vuur van de Slang smelt het metaal van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Slang zijn: Intelligent, mysterieus, intuïtief, grappig, artistiek, moedig, subtiel, gesloten, jaloers, soms ontrouw. Het metaal van zijn geboortejaar geeft hem intellect,een ijzersterke wilskracht en een zekere honger naar macht zodat hij al zijn materiële wensen, want die heeft hij, kan vervullen. Daarbij kan hij slecht tegen zijn verlies en zal dan ook alles doen om eventuele concurrenten in de werksfeer of op liefdesgebied te kunnen aftroeven. Het metaal maakt hem zeer onbuigzaam en gesloten en zorgt ervoor dat hij zelden of nooit iemand anders in vertrouwen neemt en zijn zaakjes alleen op zijn eigen manier regelt.

De Metaal Slang is vaak bazig, dominant en heeft nog wel eens last van bezitsdrang. Dit type Slang is de minst toegankelijke van allemaal.

 

 

 

 

 

Paard (vuur-teken)

 

 • Water: Het vuur van het Paard wordt geblust door het water van zijn geboortejaar.

De eigenschappen van het Paard zijn: IJverig, ambitieus, vriendelijk, charmant, energiek, geliefd, onvoorspelbaar, aantrekkelijk, eigenwijs, temperamentvol. Dit Paard is  is  iets meegaander van aard dan zijn soortgenoten. Hij past zich makkelijk aan aan nieuwe of onverwachte situaties zonder hier al te veel problemen van te maken maar kan zelf ook nogal impulsief handelen. Hiermee kan hij eerder gemaakte afspraken nog wel eens in de war sturen en de betrokkenen van hun stuk brengen. Dit Paard heeft echter een enorm gevoel voor humor waarmee anderen hem zijn wispelturige acties doorgaans wel vergeven.

 

 

 • Hout: Het vuur van het Paard wordt gevoed door het hout van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Paard zijn: IJverig, ambitieus, vriendelijk, charmant, energiek, geliefd, onvoorspelbaar, aantrekkelijk, eigenwijs, temperamentvol. Het hout van zijn geboortejaar maakt dit type Paard wat minder ongeduldig en onvoorspelbaar dan andere Paarden. Dit Paard houdt van vernieuwing  en zal ook vaak zelf op onderzoek gaan naar nieuwe uitdagingen.  Maar het Hout-Paard beschikt absoluut over verantwoordelijkheidsgevoel en is goed in staat rustig en redelijk met anderen te communiceren.

 

 

 • Vuur:

De eigenschappen van het Paard zijn: IJverig, ambitieus, vriendelijk, charmant, energiek, geliefd, onvoorspelbaar, aantrekkelijk, eigenwijs, temperamentvol.  Vuur staat in verband met actie. Dit Paard is het meest temperamentvolle Paard dat er is. Dit Paard is snel verveeld en heeft voortdurend behoefte aan afwisseling. Hij maakt dan ook zelden iets af, en dat is jammer want hij heeft absoluut vaak goede ideeën, maar zodra hij met iets nieuws is begonnen is daar het volgende idee alweer en stort het Vuur-Paard zich hier weer vol overgave op.

 

 

 

 • Aarde: Het vuur van het Paard voedt de aarde van zijn geboortejaar.

De eigenschappen van het Paard zijn: IJverig, ambitieus, vriendelijk, charmant, energiek, geliefd, onvoorspelbaar, aantrekkelijk, eigenwijs, temperamentvol. Aarde staat in verband met stabiliteit, wat betekent dat dit Paard meer behoefte heeft aan zekerheid en minder impulsief is dan andere Paarden. Dit type Paard is aardig, sympathiek en zeker ook vrolijk, maar vanwege het element van zijn geboorte-jaar  heeft nog wel eens de neiging te twijfelen. Hij wil graag eerst alle voors en tegens tegen elkaar afwegen eer hij een beslissing neemt waardoor men hem nog wel eens een zeurpiet vindt.

 

 

– Metaal: Het vuur van het Paard smelt het metaal van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Paard zijn: IJverig, ambitieus, vriendelijk, charmant, energiek, geliefd, onvoorspelbaar, aantrekkelijk, eigenwijs, temperamentvol. Metaal staat in verband met wilskracht, maar het vuur van dit Paard zal zijn uiterste best doen om het onbuigzame metaal te doen smelten waardoor dit Paard zeker wilskrachtiger en koppiger is dan de Paarden die niet in het metaal-jaar zijn geboren, maar de vuur-eigenschappen die hij bovenal bezit zullen desondanks toch de scherpe metalen randjes van zijn wilskracht doen smelten waardoor hij mogelijk vaak vol goede moed aan iets nieuws begint, maar uiteindelijk niet de discipline kan opbrengen om het project ook daadwerkelijk af te maken. Dit inconsequente gedrag  uit zich ook in zijn relaties aangezien het vuur in hem stevig brandt en hij zeer gesteld is op zijn vrijheid.

 

Schaap (vuur-teken)

 

 • Water: Het vuur van het Schaap wordt geblust door het water van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Schaap zijn: Vreedzaam, zachtmoedig, geduldig, flexibel, bedachtzaam, wispelturig, eerlijk, creatief, oprecht, fantasierijk, hang naar luxe, welgemanierd. Omdat het vuur van zijn dieren-teken wordt gedomineerd door het water van zijn geboorte-jaar is dit een nogal meegaand type Schaap. Dit Schaap loopt niet voorop maar zal eerder volgen in de kudde, dat geeft hem een veilig gevoel. Soms is dit Schaap zelfs wat gemakkelijk te beïnvloeden, wat problemen kan geven wanneer hij zich in verkeerd gezelschap bevindt. Het water-Schaap is nogal conservatief van aard en houdt niet van verandering en het onbekende. Omdat het dit Schaap toch wel graag aardig gevonden wil worden zal hij heel veel doen om bij anderen in de smaak te vallen. Wanneer hij het gevoel heeft dat iemand hem desondanks toch niet aardig vindt kan dit hem zeer verdrietig maken.

 

 

 

 • Hout: Het vuur van het Schaap wordt gevoed door het hout van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Schaap zijn: Vreedzaam, zachtmoedig, geduldig, flexibel, bedachtzaam, wispelturig, eerlijk, creatief, oprecht, fantasierijk, hang naar luxe, welgemanierd.

Het hout van zijn geboorte-jaar maakt dit Schaap  wat minder beïnvloedbaar, al heeft hij toch een groot aanpassingsvermogen. Het Hout-Schaap is zeer zorgzaam van aard en juist omdat hij anderen zo graag wil ‘pleasen’ maken anderen soms nogal eens misbruik van zijn goedheid. Hier lijkt het Hout- Schaap niet of nauwelijks van te leren; zijn drang om te zorgen en de lieve vrede te bewaren blijft zeer nadrukkelijk aanwezig, zelfs als hij zichzelf hiermee te kort doet.

 

 

 

 • Vuur: De eigenschappen van het Schaap zijn: Vreedzaam, zachtmoedig, geduldig, flexibel, bedachtzaam, wispelturig, eerlijk, creatief, oprecht, fantasierijk, hang naar luxe, welgemanierd. Vuur staat in verband met actie, waardoor dit een zeer temperamentvol Schaap is waar niet mee te spotten valt. Als een echte ram kan hij soms werkelijk tekeer gaan wanneer hij zich beledigd of in de maling genomen voelt. Een absoluut minder volgzaam schaap in de kudde!

Het dubbele vuur in zijn karakter versterkt zijn Schapen-eigenschappen waardoor dit Schaap waarschijnlijk een nog grotere hang naar luxe heeft dan zijn soortgenoten en soms werkelijk jaloers kan zijn op wat een ander heeft en hijzelf nooit zal kunnen bezitten.

 

 

 

 • Aarde: Het vuur van het Schaap voedt de aarde van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Schaap zijn:Vreedzaam, zachtmoedig, geduldig, flexibel, bedachtzaam, wispelturig, eerlijk, creatief, oprecht, fantasierijk, hang naar luxe, welgemanierd. Aarde staat in verband met stabiliteit, waardoor dit Schaap meer behoefte aan zekerheid heeft en  minder wispelturig van aard is dan andere Schapen. Hij is verantwoordelijk, neemt zijn werk serieus, en zal niet snel iemand in de steek laten. Ook het Aarde-Schaap houdt van luxe en comfort al zal hij zijn geld minder snel verspillen dan andere Schapen en zal een keer extra nadenken voor hij een uitgave doet.  Dit Schaap is echter bereid hard te werken om zijn wensen op materieel te kunnen vervullen.

 

 

– Metaal: Het vuur van het Schaap smelt het metaal van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Schaap zijn: Vreedzaam, zachtmoedig, geduldig, flexibel, bedachtzaam, wispelturig, eerlijk, creatief, oprecht, fantasierijk, hang naar luxe, welgemanierd. Metaal staat in verband met moed, waardoor dit Schaap over meer wilskracht beschikt en minder zachtmoedig is dan andere Schapen die niet in het metaal-jaar geboren zijn. Dit type Schaap is goed in staat een masker op te zetten wanneer hij zich onzeker of aangevallen voelt waardoor hij zekerder van zichzelf lijkt dan hij daadwerkelijk is. Het Metaal-Schaap verwacht soms te veel van de personen in zijn omgeving. Hij is nogal veeleisend van aard en gaat er van uit dat hij kan bezitten en bepalen. Hoewel hij het natuurlijk niet altijd vervelend bedoeld zal  hij toch moeten leren dat hij met dit gedrag eerder mensen wegjaagt dan bij zich houdt.

 

Aap (metaal-teken)

 

 • Water: Het metaal van de Aap draagt het water van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Aap zijn: Onafhankelijk, levendig, ad-rem, inventief, grappig, creatief, slim, charmant, ongeduldig, ijdel, nieuwsgierig, fantasierijk. Dit type Aap is een beetje berekenend van aard. Het gezegde ‘Voor wat, hoort wat’ brengt hij dan ook graag in praktijk. Hij is absoluut vriendelijk, maar o zo nieuwsgierig en kan het niet laten zich tot vervelends toe met andermans zaken te bemoeien. Deze Aap laat niet snel het achterste van zijn tong zien en voelt zich snel aangevallen. Doorgaans heeft dit type Aap een goed inzicht en een vlotte babbel die hem meestal brengen waar hij zijn wil, ook al moet hij daarvoor smoezen verzinnen of keihard liegen, iets dat deze Aap goed kan. Hij staat zelden met de mond vol tanden.

 

 

 

 • Hout: Het metaal van de Aap kapt het hout om van zijn gebioortejaar. De eigenschappen van de Aap zijn: Onafhankelijk, levendig, ad-rem, inventief, grappig, creatief, slim, charmant, ongeduldig, ijdel, nieuwsgierig, fantasierijk. Het hout maakt deze Aap vooruitstrevend waardoor hij nog meer dan andere Apen openstaat voor nieuwe dingen en heeft een haast vooruitziende blik waardoor hij situaties  en hun verloop zeer goed kan inschatten. Toch is hij minder nieuwsgierig en bemoeizuchtig dan zijn soortgenoten maar juist wel weer meer daadkrachtig. Hij is niet snel tevreden met wat hij heeft omdat het in zijn ogen altijd beter kan en legt de lat voor zichzelf ook tamelijk hoog. “Stilstand is achteruitgang” is zijn motto.

 

 

 • Vuur: Het metaal van de Aap wordt gesmolten door het vuur van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Aap zijn: Onafhankelijk, levendig, ad-rem, inventief, grappig, creatief, slim, charmant, ongeduldig, ijdel, nieuwsgierig, fantasierijk. Het vuur van zijn geboortejaar maakt dat deze Aap werkelijk barst van energie. Een echt leiderstype, zeer ambitieus, wilskrachtig en ook wedijverend en absoluut niet goed van vertrouwen daar hij in haast iedereen een mogelijke concurrent of zelfs vijand ziet.

De Vuur-Aap kan niet zo goed tegen zijn verlies en kan nogal koppig van aard zijn. Wel heeft hij een enorm zelfvertrouwen waarbij hij moet uitkijken dat hij niet te veel naast zijn schoenen gaat lopen. Wel is deze Aap eerlijk en oprecht. Hij heeft geen moeite met het uiten van zijn gevoelens en is een ware charmeur met zijn originaliteit waar hij zijn/haar geliefde zomaar uit het niets kan verrassen.

 

 • Aarde: Het metaal van de Aap wordt gevoed door de aarde van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Aap zijn: Onafhankelijk, levendig, ad-rem, inventief, grappig, creatief, slim, charmant, ongeduldig, ijdel, nieuwsgierig, fantasierijk. Een kalme, slimme Aap, die houdt van rust en regelmaat. Dit type Aap zet zichzelf niet graag op de voorgrond, maar wil tegelijkertijd toch wel erg graag gewaardeerd en als het kan ook bewonderd worden voor alles wat hij doet. De Aarde- Aap is gul en behulpzaam, maar wanneer dit niet voldoende, naar zijn maatstaven, wordt gewaardeerd, kan hij nogal kinderachtig reageren en zijn kop in de wind gooien. Hij zal niet openlijk vissen naar complimentjes, maar zeker wel via een omweg duidelijk proberen te maken dat de ander iets verkeerds heeft gedaan door hem onvoldoende te prijzen.

 

 

 

 

 • Metaal:

De eigenschappen van de Aap zijn: Onafhankelijk, levendig, ad-rem, inventief, grappig, creatief, slim, charmant, ongeduldig, ijdel, nieuwsgierig, fantasierijk. Deze Aap is de meest wilskrachtige van alle Apen en hecht grote waarde aan financiële zekerheid. Hij is dan ook bereid hier hard voor te werken en heeft niet zelden meerdere banen of ‘zwarte’ handeltjes om zijn inkomen aan te vullen. Dit doet hij het liefst alleen en zelfstandig zonder hulp van derden, want die ‘lopen hem enkel maar in de weg’.  De Metaal-Aap  is vaak een open persoonlijkheid en doorgaans zeer optimistisch van aard, al legt hij de lat voor zichzelf vaak wel wat hoog.  Aan de andere kant is deze Aap ook wel zeer succesvol dankzij zijn vlotte babbel, creativiteit en scherpe inzicht. Hij kan die lat dan ook best wat hoog leggen. Dit type Aap weet heel goed van zichzelf wat hij wel en niet kan, en zal zichzelf niet snel in de vingers snijden.

En hier is hij zich dan ook ter degen van bewust Een tikkeltje arrogantie is de Metaal-Aap dan ook niet vreemd.

 

 

 

 

 

Haan (metaal-teken)

 

 • Water : Het metaal van de Haan draagt het water van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Haan zijn: Moedig, punctueel, betrouwbaar, beschermend, enthousiast,communicatief, eerlijk, tactloos. Deze Haan is zeer intelligent, en is minder koppig en star dan andere Hanen die niet in het water-jaar geboren zijn. Deze Haan kan waanzinnig mooi schrijven en kan zijn gedachten en gevoelens goed onder woorden brengen. De water-Haan is energiek en toont veel zelf initiatief. Wel is deze Haan zeer perfectionistisch, voor zichzelf maar ook voor anderen.

 

 

 

 

 • Hout: Het metaal van de aan kapt het hout om van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Haan zijn: Moedig, punctueel, betrouwbaar, beschermend, enthousiast,communicatief, eerlijk, tactloos.

Deze Haan is is zeer enthousiast van aard, maar verwacht soms teveel van de mensen in zijn omgeving. Hij is zeer perfectionistisch en zeer kritisch van aard, eigenlijk iets te. Deze Haan is vooruitstrevend, in voor vernieuwing en ijverig. Hij is zeker ook behulpzaam, maar bekijkt de dingen toch (te) vaak vanuit zijn eigen perspectief zonder werkelijk te proberen zich in een ander te verplaatsen. Het hout maakt hem wel minder koppig en arrogant dan andere Hanen die niet in het hout-jaar geboren zijn, maar het metaal overheerst.

 

 

 • Vuur: Het metaal van de Haan wordt gesmolten door het vuur van zijn geboortejaar.  De eigenschappen van de Haan zijn: Moedig, punctueel, betrouwbaar, beschermend, enthousiast,communicatief, eerlijk, tactloos.

Deze Haan is nogal driftig en opvliegend van aard. Hij is zeer perfectionistisch en kritisch en heeft weinig vertrouwen in andermans kunnen; hij doet het liever allemaal zelf, dan weet hij tenminste dat het goed gebeurd. Hij bezit een groot organisatorisch talent, maar houdt zich altijd aan zeer strikte en strakke ( natuurlijk door hem zelf opgestelde) schema’s.

 

 

 • Aarde: Het metaal van de Haan wordt gevoed door de aarde van zijn geboortejaar.  De eigenschappen van de Haan zijn: Moedig, punctueel, betrouwbaar, beschermend, enthousiast,communicatief, eerlijk, tactloos.

Deze Haan is nieuwsgierig, leergierig, en vaak al op jonge leeftijd zelfstandig. Hij is eerlijk, draait niet om de hete brei heen, maar zegt direct waar het op staat. Hij is verantwoordelijk en scherpzinnig, deze Haan speldt je niet snel iets op de mouw. Meestal houdt deze Haan een enorme administratie bij waarin hij alle inkomsten, uitgaven, garantiebewijzen etc. bewaart. De aarde-Haan is een harde werken, zeker ook kritisch en gaat net als de andere Hanen punctueel te werk.

 

 • Metaal: . De eigenschappen van de Haan zijn: Moedig, punctueel, betrouwbaar, beschermend, enthousiast,communicatief, eerlijk, tactloos.

 

 

Hond (metaal-teken)

 

 • Water: Het metaal van de Hond draagt het water van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Hond zijn:Verantwoordelijk, gevoelig, loyaal, trouw, bescheiden, terughoudend, ongeduldig, behulpzaam. Deze Hond heeft een goed ontwikkelde intuïtie en kan goed communiceren. Hij is minder koppig dan andere Honden die niet in het water-jaar geboren zijn en is bereid ook naar de mening van een ander te luisteren, en is, doordat hij zelf ook goed in staat is zijn gedachten en gevoelens onder woorden te brengen ook minder driftig dan andere Honden. Maar ook minder trouw en conservatief. De water-Hond gaat iets ‘flexibeler’ om met gevoelens en emoties.

 

 

 

 • Hout: Het metaal van de Hond kapt het hout van zijn geboortejaar om. De eigenschappen van de Hond zijn:Verantwoordelijk, gevoelig, loyaal, trouw, bescheiden, terughoudend, ongeduldig, behulpzaam.

Deze Hond heeft een eerlijk, hartelijk, warm karakter en is minder behoudend en conservatief dan andere Honden, maar trekt zich soms (te) veel aan wat anderen zeggen of denken en stelt zich met deze houding soms wat afhankelijk op naar zijn omgeving. Hij staat open voor vernieuwing, maar soms ontbreekt het hem aan zelfvertrouwen waardoor hij zich soms toch wat geremd voelt. Deze Hond kijkt lang de kat uit de boom voor hij zich met ‘vreemden’ inlaat.

 

 

 • Vuur: Het metaal van de Hond wordt gesmolten door het vuur van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Hond zijn:Verantwoordelijk, gevoelig, loyaal, trouw, bescheiden, terughoudend, ongeduldig, behulpzaam.

Deze Hond is vriendelijk, behulpzaam, actief, maar ook driftig en koppig. Hij bezit meer leiderscapaciteiten dan andere Honden die niet in het vuur-jaar geboren zijn, is creatiever van aard, minder afhankelijk en staat meer open voor contacten met onbekenden. Een wilskrachtige Hond die zeer goed in staat is zijn grenzen aan te geven.

 

 

 

 • Aarde: Het metaal van de Hond wordt gevoed door de aarde van zijn geboortejaar. De eigenschappen van de Hond zijn:Verantwoordelijk, gevoelig, loyaal, trouw, bescheiden, terughoudend, ongeduldig, behulpzaam.

Deze Hond is zeer gesteld op zekerheid en zal niet snel een risico willen of durven nemen.  Hij is trouw, en verwacht (of ‘eist’ dit zelfs  ook van de personen in zijn omgeving) maar meer gesloten en minder gevoelig dan andere Honden die niet in het aarde-jaar geboren zijn.

 • Langzaam maar zeker werkt hij aan zijn eigen vooruitgang.

 

 • Metaal:

De eigenschappen van de Hond zijn:Verantwoordelijk, gevoelig, loyaal, trouw, bescheiden, terughoudend, ongeduldig, behulpzaam.

Deze Hond is behoorlijk koppig en star en zeer conservatief en zeer gesteld op rust en regelmaat. Hij is zeer trouw en loyaal en verwacht dit ook van anderen. Wanneer hij het gevoel heeft dat dit niet het geval is kan hij werkelijk ontploffen en kan hij zeer vasthoudend zijn in zijn doelstelling de ander van zijn gelijk te overtuigen. De metaal-Hond is agressiever van aard dan andere Honden die niet in het metaal-jaar geboren zijn.

 

 

 

Varken(water-teken)

 

 

 • Water: De eigenschappen van het Varken zijn:Opgewekt, tolerant, sociaal, betrouwbaar, gevoelig, kwetsbaar , soms agressief.

Dit Varken is zeer communicatief ingesteld en is bijzonder sociaal van aard. Als hij niet oppast zullen sommige mensen misbruik maken van zijn goedheid. Daarnaast is hij intuïtief best sterk ontwikkeld, en is minder naïef dan andere Varkens die niet in het water-jaar geboren zijn, maar hij heeft veel geduld met de mensen van wie hij houdt, zelfs al heeft het Watervarken het in de gaten dat er door hen een beetje misbruik van zijn goedheid wordt gemaakt, laat hij het toch gebeuren. Dit heeft dan echter niets met goedgelovigheid te maken, maar meer met zijn goedhartigheid. Hij is absoluut in staat zijn grenzen aan te geven.

 

 

 

 

 • Hout: Het water van het Varken voedt het hout van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Varken zijn:Opgewekt, tolerant, sociaal, betrouwbaar, gevoelig, kwetsbaar , soms agressief.
 • Dit Varken beschikt over een groot organisatorisch talent en is uiterst behulpzaam. Hij staat altijd klaar met een luisterend oor en doet niets liever dan het anderen naar de zin maken. Het Houtvarken is een waar gezelligheidsdier en staat vaak bekend om zijn sociale, hulpvaardige karakter en zijn gastvrijheid.

 

 • Vuur: Het water van het Varken blust het vuur van zijn geboortejaar. De eigenschappen van het Varken zijn: Opgewekt, tolerant, sociaal, betrouwbaar, gevoelig, kwetsbaar , soms agressief. Dit Varken is dapper, staat open voor nieuwe dingen en heeft een behoorlijk temperament. Hij kan , doch nooit zonder reden, behoorlijk koppig en zelfs agressief zijn. Toch zal hij altijd een goedmoedig dier blijven, omdat het water van dit Vuurvarken toch overheerst en hij voornamelijk een positief ingesteld mens is.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het boek Chinese astrologie als levenswijze. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Chinese astrologie als levenswijze

 

Het wekelijkse ‘Spiriblog’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties en incidentele giften via Back Me.

 

Chinese astrologie blog >HOME