Decanaten duiden in de horoscoop

Om de decanaten in uw horoscoop op de juiste manier te interpreteren, is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat een decanaat betekent in de astrologie. In dit blog leer ik u eenvoudig waar de decanaten zich bevinden in uw horoscoop en hoe u deze zelf kunt duiden.

Als u zin heeft kunt u zelfs een aparte, uitgebreide decanaten horoscoop maken waarbij u elk betrokken sterrenbeeld, element en heersende planeet ontleedt, kortom: alles eruit haalt wat erin zit. Interessant!

Wat zijn decanaten?

Een horoscooptekening (radix) bestaat uit een cirkel van 360 graden. In deze cirkel bevinden zich twaalf sterrenbeelden (de dierenriem) die elk dertig graden van de cirkel beslaan. Dit betekent dus dat elk sterrenbeeld bestaat uit 30 graden; 3 x 10 graden (zie de rode krijtstreep in sterrenbeeld Stier in onderstaande afbeelding).

Elk sterrenbeeld is dus verdeeld in drie segmenten van tien graden.

 • Eén segment van 10 graden is 1 decanaat.
 • De hele dierenriem bestaat uit 360 graden.
 • De hele dierenriem bestaat uit 36 decanaten!

 

De zon

De binnenste cirkel van de horoscooptekening laat het bovenaanzicht van de aarde zien. De buitenste cirkel van de horoscooptekening betreft de kosmos waar zich de sterrengroepen bevinden, beter bekend als onze sterrenbeelden. Deze ‘cirkel’ beslaat 360 graden en is verdeeld in 12 ’taartpunten’; de 12 Huizen.

De middelste cirkel is de baan om de aarde waarin de planeten zich door de Huizen voortbewegen en hierdoor telkens in een andere sterrengroep komen te staan. Hierover leest u meer in het blog: de omlooptijd van de planeten. Maar dit is met betrekking tot het interpreteren van de decanaten even niet van belang; first things first.

Doordat de aarde om haar as draait, schijnt de zon haar licht elke dag op een nieuwe graad. Elke tien dagen komt de zon aan in een nieuw decanaat. De zon doorloopt dus in één maand (gemiddeld dertig dagen) het hele sterrenbeeld. Figuurlijk natuurlijk, want het is niet de zon die beweegt; het is de aarde die draait.

 

De elementen

Nu is het zo dat elk sterrenbeeld een eigen element heeft.

Ook heeft elk sterrenbeeld een eigen heersende planeet.

Let op: deze elementen en heersende planeten zijn belangrijk bij het interpreteren van de decanaten in de horoscoop!

Vuur

Het element vuur heerst over Ram, Leeuw en Boogschutter.

Heersende planeet van Ram: Mars.

Heersende planeet van Leeuw: Zon.

Heersende planeet van Boogschutter: Jupiter.

Aarde

Het element aarde heerst over Stier, Maagd en Steenbok.

Heersende planeet van Stier: Venus.

Heersende planeet van Maagd: Mercurius.

Heersende planeet van Steenbok: Saturnus.

Lucht

Het element lucht heerst over Tweelingen, Weegschaal en Waterman

Heersende planeet van Tweelingen: Mercurius.

Heersende planeet van Weegschaal: Venus.

Heersende planeet van Waterman: Uranus.

Water

Het element water heerst over Kreeft, Schorpioen en Vissen

Heersende planeet van Kreeft: Maan.

Heersende planeet van Schorpioen: Pluto.

Heersende planeet van Vissen: Neptunus.

Eén decanaat is tien graden

Laten we als voorbeeld het sterrenbeeld Stier nemen, waarvan de dertig graden (dus de drie decanaten van tien graden) rood gekleurd zijn (zie afbeelding onder).

Het element dat heerst over Stier is aarde (heersende planeet Venus)

Maar het element aarde heerst ook over Maagd (heersende planeet Mercurius) en Steenbok (heersende planeet Saturnus).

Als we de gehele radix bekijken en we lopen vanaf sterrenbeeld Stier tegen de klok in de cirkel rond, is het eerstvolgende aarde teken dat we tegenkomen Maagd (heersende planeet Mercurius) en het tweede aarde teken Steenbok (heersende planeet Saturnus).

Eén sterrenbeeld bestaat uit drie decanaten

We blijven nog even bij de Stier. Het sterrenbeeld Stier is verbonden aan het element aarde en wordt beheerst door de planeet Venus. De sterrenbeelden Maagd en Steenbok zijn ook verbonden aan het element aarde maar hebben andere planeetheersers, namelijk Mercurius en Saturnus.

Deze informatie is allemaal belangrijk bij het interpreteren van de decanaten in uw eigen horoscoop.

 • Het eerste decanaat van een sterrenbeeld wordt geassocieerd met het zonneteken dat tijdens de geboorte het dichtstbij stond. In dit geval is dit het aardeteken Stier (heerser Venus).
 • Het tweede decanaat van aardeteken Stier wordt in verband gebracht met het tweede aardeteken in de dierenriem: Maagd (heerser Mercurius).
 • Het derde decanaat van aardeteken Stier wordt in verband gebracht met het derde aardeteken in de dierenriem: Steenbok (heerser Saturnus).

Iemand die in het eerste decanaat van Stier is geboren is qua karakter voornamelijk Stier, want wordt volledig beheerst door de planeet Venus.

Iemand die in het tweede decanaat van Stier is geboren heeft naast het Stier karakter ook trekjes van Maagd. Hij wordt naast Venus ook beheerst door Mercurius.

Iemand die in het derde decanaat van Stier geboren is, heeft naast het Stier karakter ook trekjes van Steenbok. Hij wordt naast Venus ook beheerst door Saturnus.

In  het kort:

Stier

 • Jarig op 20 maart t/m 30 maart: Venusdecanaat > U bent een ‘echte’ Stier.
 • Jarig op 1 mei t/m 10 mei: Mercuriusdecanaat > U bent een Stier met Maagd (Mercurius) trekjes.
 • Jarig op 11 mei t/m 20 mei: Saturnusdecanaat > U bent een Stier met Steenbok (Saturnus) trekjes.

Decanaten horoscoop maken: stap voor stap werkwijze

Om een volledige karakteromschrijving te maken is de juiste volgorde van handelen:

 • U bekijkt wat uw sterrenbeeld is
 • U bepaalt welk element er bij u sterrenbeeld hoort (zie het kopje ‘elementen’ op deze pagina)
 • U zoekt in de dierenriem de twee andere sterrenbeelden op die aan dit element verbonden zijn
 • U bekijkt welke van deze twee sterrenbeelden u het eerst tegenkomt wanneer u vanaf uw eigen sterrenbeeld tegen de klok in de dierenriem rond loopt (dat is namelijk het 2e decanaat van uw sterrenbeeld) en welke het laatst (dat is het 3e decanaat van uw sterrenbeeld)
 • U bekijkt in welk decanaat u geboren bent
 • U bepaalt welke van de andere twee sterrenbeelden er bij dit decanaat hoort
 • U noteert het sterrenbeeld van het decanaat waarin u bent geboren
 • U noteert de karaktereigenschappen van zowel uw sterrenbeeld als het sterrenbeeld dat gekoppeld is aan het decanaat waarin u bent geboren.
 • Als u het leuk vindt kunt ook ook nog in kaart brengen wat de heersende planeten zijn over uw sterrenbeeld en het sterrenbeeld van uw decanaat en hoe deze van invloed zijn op u.

Helaas zijn er geen boeken die helemaal zijn toegespitst op het interpreteren van decanaten, maar in het boek De magie van je geboortedag is bij het maken van de zeer uitgebreide karakteromschrijvingen van de sterrenbeelden door de auteur al rekening gehouden met de decanaten, u hoeft hier zelf verder niets meer voor te doen. Vindt u het toch leuk om zelf wat meer onderzoek te verrichten, vindt u voorin het boek een overzichtelijke en complete decanaten tabel.

Onderstaande boeken zijn zeer geschikt om zelf de karakterbeschrijvingen van de betreffende sterrenbeelden in op te zoeken. In de astrologiegids vindt u ook alle informatie over de elementen en heersende planeten helder en duidelijk uitgelegd.

De geheime taal van astrologie

Wat onthult jouw horoscoop

De astrologie gids

 

Astrologie blog >HOME