Minder werken

minder werken

Minder werken, meer leven. Hoeveel ik ook van mijn werk houd, ik houd toch meer van een ontspannen leven. Regelmatig denk ik terug aan de tijd dat mijn kinderen nog klein waren en ik geen mobiele telefoon, geen computer en geen internet had.

Ik was thuisblijfmoeder, had mijn handen vol aan de zorg van mijn kroost, maar desondanks altijd een schoon, opgeruimd huis en alle tijd om de boodschappen te doen en uitgebreid te koken. Daarnaast was ik veel buiten met de kindjes en had ik tijd om TV te kijken en stapels boeken te lezen. Stress kende ik niet, alles ging er heerlijk ontspannen aan toe.

Hoe anders is dat nu. Mijn kinderen zijn op de jongste na de deur uit maar ik heb het met de praktijk en mijn werk als auteur, tarotist, astroloog en coach drukker dan ooit.

Hoewel ik alles even leuk vind heb ik vandaag toch een knoop doorgehakt. Ik heb besloten om te stoppen met het schrijven van de horoscopen voor &C. Niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat die extra deadline elke week me net de das om doet.

Pré internet tijdperk

Toen ik in 2020 de VIP Tarot Salon opende dacht ik dit naast mijn schrijfwerk voor de media gezellig ‘erbij te kunnen doen’. Dit bleek al snel een illusie. In verband met de lockdown kreeg ik steeds vaker verzoeken voor e-mail readings, gepersonaliseerde horoscoopboeken, online handlezingen, foto-gezichtsanalyses en WhatsApp consulten.

Toen de salon weer open mocht en ik dankzij mijn licentie van het CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten) voortaan ook tijdens lockdowns mijn cliënten mocht blijven ontvangen, stroomden de aanvragen dusdanig binnen dat ik wegens een overvolle agenda noodgedwongen een tijdelijke cliëntenstop diende in te lassen.

Hoewel ik dol ben op mijn werk ben ik ook vooral een kneuterig type dat ervan houd om – net als vroeger in het pré internet tijdperk – rustig op mijn gemak boodschappen te doen, uitgebreid te koken en lekker mijn huis netjes en schoon te houden.

Echter door de vele wekelijkse deadlines (schrijfopdrachten), schoot dit er steeds vaker bij in en zag ik de dingen waar ik voorheen zo van genoot steeds meer als een ‘noodzakelijk kwaad’.

Ook andere belangrijke zaken verdwenen steeds meer naar de achtergrond. Sporten? Geen tijd (prioriteit). Slapen? Vijf á zes uurtjes per nacht. Leuke dingen doen met mijn man, moeder en (klein)kinderen? Niet of nauwelijks.

Het moet anders

Al ruim een jaar ben ik me ervan bewust dat dit anders moet en eindelijk ben ik zover dat ik het ook echt anders ga dóen. Klagen dat je het zo druk hebt en ondertussen maar blijven zitten in die voortdenderende trein lost immers niets op.

Ik zeg het tegen mijn cliënten ook regelmatig: ‘Er is nog nooit een probleem opgelost door er alleen maar over te zéuren’. Hoogste tijd dus om mezelf ook eens streng toe te spreken: ‘Practice what you preach!’

&C is trouwens niet de enige opdrachtgever met wie ik de samenwerking niet langer zal voortzetten. Ook de contracten van twee andere partijen (met wie ik vooral achter de schermen samenwerk) zal ik dit jaar niet meer verlengen.

Ondanks mijn besluit verandert er in de salon nagenoeg niets. Het zijn vooral de wekelijkse deadlines die ik uit mijn agenda schrap zodat ik zelf meer controle heb over mijn afspraken en niet meer voortdurend door mijn leven ren zonder optimaal van elk moment (én mijn dierbaren) te genieten.

Lieve &C collega’s, als jullie dit lezen: dank voor de super fijne samenwerking en vier jaar gezelligheid, mooie ervaringen en dierbare herinneringen! Ik had mijn tijd bij/met jullie beslist niet willen missen!

 

Bent u zelf ook soms (te) druk en bent u net als ik toe aan meer ontspanning? > DIKKE LEESTIP

Persoonlijke blog >HOME