Minder werken

Minder werken, meer leven. Hoeveel ik ook van mijn werk houd, ik houd toch meer van een ontspannen leven. Regelmatig denk ik terug aan de tijd dat mijn kinderen nog klein waren en ik geen mobiele telefoon, geen computer en geen internet had.

Ik werkte parttime, had mijn handen vol aan de zorg voor mijn kroost, maar desondanks altijd een schoon, opgeruimd huis en alle tijd om de boodschappen te doen en uitgebreid te koken. Daarnaast was ik lekker vaak buiten en gebruikte i mijn vrije avonden om TV te kijken en stapels boeken te lezen. Stress kende ik niet, alles ging er heerlijk ontspannen aan toe.

Hoe anders is dat nu. Mijn kinderen zijn op de jongste na de deur uit maar ik heb het met de praktijk en mijn werk als auteur, tarotist, astroloog en coach drukker dan ooit.

Hoewel ik alles even leuk vind heb ik vandaag toch een knoop doorgehakt. Ik heb besloten om de VIP Tarot Salon te sluiten en direct ook de hele online praktijk van de hand te doen.

Pré internet tijdperk

Toen ik in 2020 de VIP Tarot Salon opende dacht ik dit naast mijn schrijfwerk voor de media – dat ik sinds 2014 doe –  gezellig ‘erbij te kunnen doen’. Dit bleek al snel een illusie. In verband met de lockdown kreeg ik steeds vaker verzoeken voor e-mail readings, gepersonaliseerde horoscoopboeken, online handlezingen, foto-gezichtsanalyses en WhatsApp consulten.

Toen na de eerste lockdown de salon weer open mocht en ik dankzij mijn licentie van het CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten) tijdens de volgende lockdown mijn cliënten mocht blijven ontvangen, stroomden zowel online als offline de aanvragen dusdanig binnen dat ik wegens een overvolle agenda noodgedwongen een tijdelijke cliëntenstop diende in te lassen.

Hoewel ik dol ben op mijn werk ben ik ook vooral een kneuterig type dat ervan houdt om – net als vroeger in het pré internet tijdperk – rustig op mijn gemak boodschappen te doen, uitgebreid te koken en lekker mijn huis netjes en schoon te houden.

Echter door de vele wekelijkse deadlines (schrijfopdrachten) én mijn voortdurend tot de nok toe gevulde VIP Tarot mailbox, schoot dit er steeds vaker bij in en zag ik de dingen waar ik voorheen zo van genoot steeds meer als een ‘noodzakelijk kwaad’.

Ook andere belangrijke zaken verdwenen steeds meer naar de achtergrond. Sporten? Geen tijd (prioriteit). Slapen? Vijf á zes uurtjes per nacht. Leuke dingen doen met mijn man, moeder en (klein)kinderen? Niet of nauwelijks.

Corona

Al ruim een jaar ben ik me ervan bewust dat dit anders moet en eindelijk ben ik zover dat ik het ook echt anders ga dóen. Klagen dat je het zo druk hebt en ondertussen maar blijven zitten in die voortdenderende trein lost immers niets op.

Ik zeg het tegen mijn cliënten ook regelmatig: ‘Er is nog nooit een probleem opgelost door er alleen maar over te zéuren’. Hoogste tijd dus om mezelf ook eens streng toe te spreken: ‘Practice what you preach!’

Maar toch. Iets wat al zo lang deel uitmaakt van je leven, want zo’n ’tweede natuur’ is geworden, is lastig om zomaar van je af te schudden. Zelfs als je ziet dat het groter is geworden dan ooit de bedoeling was, dat het je meer tijd is gaan kosten dan je eigenlijk hebt of ervoor wilt/kunt vrijmaken. Hoe doorbreek je zo’n patroon?

Ik jakkerde ondanks alles door, dagelijks racend tegen de klok, vaak werkend tot diep in de nacht om zowel mijn schrijfopdrachten als de e-mail consulten op tijd af te kunnen krijgen. Tot daar mijn keerpunt zich aandiende; corona.

Toen ik tijdens mijn ziekte voortdurend mailtjes en appjes kreeg van mensen die graag een afspraak in de salon wilden maken, een persoonlijke horoscoop of een e-mail reading wilden en ik bij voorbaat al nerveus werd omdat ik gewoon niet wist hoe ik naast mijn schrijfwerk al die consulten moest gaan wegplannen, werd het me steeds meer duidelijk hoezeer ik alle voorgaande jaren over mijn grenzen heen was gegaan.

En plotseling wist ik het zeker. De VIP Tarot Salon en alles eromheen gaat per direct sluiten.

De VIP Tarot Salon is gesloten

Hoewel de salon nog maar twee jaar bestond geef ik natuurlijk wel al dertig jaar tarot consulten, cursussen en workshops. Bij mij thuis, bij de mensen thuis, bij bedrijven, via e-mail. MSN (kent u dat nog?), WhatsApp, Skype, Zoom, Messenger, noem maar op.

Dertig jaar! Dat betekent dat ik meer jaren van mijn leven wel dan geen tarot consulente ben geweest. Dat dit voor mij haast een way of life was en het dus best een grote stap is geweest om dit op te geven.

Pas nu ik geen enkele opdracht, reading of particuliere horoscoop opdracht meer aanneem, merk ik hoeveel tijd ik eigenlijk kwijt was aan het constant beantwoorden van WhatsAppjes, mailtjes en andere berichtjes en realiseer ik me hoe vaak ik cliënten ook buiten de consulten om te woord stond, een vriendschappelijk steuntje in de rug gaf op WhatsApp en hoeveel uren ik besteedde aan het doen van tarot en fotoreadings en het volledig uittypen van de bijbehorende verslagen voor de e-mail consulten om over de persoonlijke geboorte -en jaarhoroscopen nog maar te zwijgen.

Nu de VIP Tarot Salon én de online praktijk gesloten zijn, ben ik alleen nog maar tekstschrijver van beroep en heb ik daarnaast alle tijd om weer echt van het leven te genieten in plaats van erdoorheen te rennen.

Wel wil ik graag nog van de gelegenheid gebruik maken om jullie te bedanken. Zonder zo’n lieve, bijzondere en fijne klantenkring had ik het nooit zo lang volgehouden. En hoewel het nu tijd is voor andere dingen had ik al de mooie, intieme en vertrouwelijke gesprekken met jullie zéker niet willen missen. 

Weet dat jullie mij hiermee ook geïnspireerd en in zekere zin ook gevormd hebben. Elk consult over welk onderwerp dan ook, heeft mijzelf ook altijd wel iets geleerd of doen inzien.

Dank jullie wel!

 

Bent u zelf ook soms (te) druk en bent u net als ik toe aan meer ontspanning?

DIKKE LEESTIP

En

DIT OOK

 

Heeft u toch nog een vraag die u graag door mij beantwoord zou zien, kunt u terecht in het blog ‘Naat weet raad’, waar Spiriblogger- donateurs twee keer per zes maanden hun persoonlijke vragen kunnen insturen.

 

Het wekelijkse ‘Spiriblog’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties en incidentele giften via Back Me.

 

Persoonlijke blog >HOME