Afvallen maar aankomen op de weegschaal: tegenstribbelende vetcellen!

Afvallen maar aankomen op de weegschaal

Voor het oog duidelijk afvallen maar aankomen op de weegschaal. Irritant! Of minstens zo frustrerend als je graag wilt afvallen en ook echt goed bezig bent: een weegschaal die continu op hetzelfde getal blijft hangen.

Wanneer je minder (of vooral anders!) eet, en daarbij kei hard je best doet in de sportschool, schrik dan niet als de weegschaal aangeeft dat je bent aangekomen in plaats van afgevallen. Lichamelijk duidelijk afvallen terwijl je blijft aankomen op de weegschaal is ontzettend demotiverend maar gelukkig zegt het niet alles.

Waarschijnlijk verbrand je vet, maar kweek je tegelijk spiermassa. Spieren wegen ook! Spiermassa weegt zelfs meer dan vet!

Toch zul je merken dat hoe meer je spieren gaan toenemen, je uiteindelijk toch gewicht gaat verliezen (ook op de weegschaal) en je lichaam er strakker uit gaat zien.

Dit komt doordat spieren meer energie nodig hebben dan vet  waardoor de stofwisseling verhoogt!

Neem je kleding als graadmeter, je meetlint als fact-checker en je weegschaal als richtlijn.

Het feit dat je broeken ruimer gaan zitten en je riem een tandje verder kan worden aangehaald zijn de werkelijke bewijzen dat je afslankt!

Afvallen maar aankomen op de weegschaal duidt op tegenstribbelende vetcellen

Wat veel mensen die graag willen afvallen niet weten is dat vetcellen zich verzetten tegen de verschrompeling. het is namelijk zo dat wanneer je op de juiste manier beweegt en anders eet, het opgeslagen vet in je lichaam wordt verbruikt.

Wanneer de vetcellen uiteindelijk leeg zijn en niet meer worden gevoed, zullen deze op den duur verschrompelen. Dit willen ze natuurlijk niet!

Vetcellen zullen zich daarom de eerste tijd verzetten tegen deze verschrompeling door zich tijdelijk te vullen met vocht. Dat is de reden dat de weegschaal zegt dat je aankomt terwijl je in werkelijkheid juist afvalt.

Wanneer je dit ziet, geef dan niet op maar ga gewoon stug door waar je mee bezig bent!

Uiteindelijk gooien de vetcellen het bijltje erbij neer. Ze laten het vocht los en verschrompelen alsnog.

Dat is het moment dat je binnen een paar dagen zomaar drie kilo minder weegt op de weegschaal.

Voorbeeld:

Week 1: 100 kg (Oké…)

Week 2: 99 kg (Goed bezig!)

Week 3: 99 kg (H’m.)

Week 4: 101 kg (Wááát?!)

Week 5:  98 kg (Wow!)

 

Goede weegschaal nodig? 

Bestel >HIER een fijne analoge doktersweegschaal

Bestel >HIER een nauwkeurige digitale weegschaal

HIER vind je het ideale meetlint. Deze gebruik ik zelf ook. Er zij wel goedkopere te vinden, maar die zijn gemaakt van minder stevig materiaal en snel kapot. Deze werkt absoluut fijn.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME