Nathaliekriek.nl

Over mij

Nathalie Kriek, over mij

Mijn naam is Nathalie Kriek. Leuk dat u interesse heeft in mijn werk. Ik ben niet helderziend, wel ‘helderkijkend’. Daarbij denk ik niet in hokjes en kleur ik graag buiten de lijntjes. Dit is de ‘over mij’ pagina. Volgens zeggen de meest belangrijke pagina van de website, omdat deze pagina ‘het gezicht’ achter het bedrijf prijsgeeft.

Wie ben ik, wat doe ik, waarom doe ik wat ik doe en hoe is dit zo gekomen? En vooral: waarom onderscheid ik mezelf van de rest in deze branche? Ik hoop u hier de komende 5 minuten antwoord op te kunnen geven.

Heeft u liever een beknopt overzicht? Hier vindt u mijn CV. Voor de opdrachtgevers die waarde hechten aan astrologie heb ik ook een PP (Planeten Paspoort) uitgewerkt. Ik kwam op dit idee na het lezen van een artikel over de toenemende behoefte van werkgevers om sollicitanten astrologisch te laten screenen.

Uiteraard is het PP lang niet zo uitgebreid en gedetailleerd als een originele geboortehoroscoop, maar wellicht geeft het wel een goede eerste indruk van iemands plus -en minpunten.

Open Kaart Producties staat naast openheid en eerlijkheid ook voor creativiteit en originaliteit. Alle content is gegarandeerd uniek en wordt speciaal voor u geschreven en geheel aan uw eigen wensen aangepast. Alles is mogelijk. ‘Kan niet, bestaat niet’. Hoewel ik me gespecialiseerd heb in astrologische content en ander spiritueel entertainment, is dit zeker niet het enige waar ik me mee bezig houd. Ook voor ghostwriting, webteksten en allerlei andere soorten creatieve content kunt u bij mij terecht.

Echter, gezien de verzoeken in mijn mailbox is er wel degelijk behoefte aan auteurs cq tekstschrijvers die kennis hebben van ‘het spirituele en paranormale’. Eén van mijn opdrachtgevers vatte zijn aanvraag samen als: ‘We willen graag alles onder één dak hebben, een astroloog die niet alleen kennis heeft van de westerse -en Chinese astrologie, maar daarnaast ook journalistiek is onderlegd zodat er niet al te veel redactiewerk nodig is’.

Hieruit maak ik op dat er kennelijk (op een aantal uitzonderingen na) veel astrologen zijn die niet kunnen schrijven en veel schrijvers die niets weten van astrologie. Hierin dacht ik dus het welbekende ‘gat in de markt’ ontdekt te hebben; bij Open Kaart Producties speelt dit probleem namelijk niet!

Blijkbaar is er zo nu en dan toch twijfel omtrent mijn kunnen. Een vraag die ik regelmatig krijg is: ‘Kan jij echt tarotkaarten leggen en horoscopen berekenen of zuig je zomaar iets uit je duim?’

Astroloog

Nee. Er wordt niets uit welke duim dan ook gezogen; ik beheers deze disciplines wel degelijk. Ik kom namelijk uit een familie die ‘het paranormale’ hoog in het vaandel had staan en zich ook serieus bezig hield met spiritisme.

Mijn opa van vaders kant was zelfs erelid van een grote spirituele vereniging (Harmonia) waar het een komen en gaan was van paragnosten, mediums, trance-mediums, psychometristen en andere helderzienden. Seances, geesten, uittredingen, het hiernamaals; op mijn vijfde wist ik al van de helderziende hoed en de spiritistische rand.

Toen ik 15 jaar was, leerde ik van mijn oma kaartleggen. Eerst met de gewone huis, tuin en keuken speelkaarten, later met de door mij zo geliefde tarot. Zelf hield ik me al een poosje bezig met de Chinese astrologie. Westerse astrologie vond ik ook leuk, maar slechts oppervlakkig. Mijn scheiding tien jaar later bracht hier echter verandering in.

De advocaat die mij bijstond tijdens de rechtszaak hechtte enorm veel waarde aan de invloed van sterren en planeten. Hij was degene die mij inspireerde tot het leren van de westerse astrologie. Naast mijn baan als onderwijsassistente volgde ik in de avonduren een cursus intuïtieve ontwikkeling en deed ik thuisstudies sterrenkunde, edelstenenleer en droompsychologie.

Paragnost

Het jaar 2000. Inmiddels was ik 28 jaar, alleenstaande moeder van twee kinderen met een full time baan op een basisschool. Toen mijn oudste kind (destijds 7 jaar) veel last bleek te hebben van de scheiding en aangaf het naar te vinden dat ik zo vaak buitenshuis werkte, nam ik dit uiterst serieus. Toen zijn juf me uitnodigde voor een gesprek hierover en hieruit bleek dat hij het ook allerminst naar zijn zin had bij de buitenschoolse opvang, besloot ik een punt te zetten achter mijn baan. Na een en ander bespreekbaar te hebben gemaakt op mijn werk, besloot de directeur me ‘eervol ontslag’ te geven.

Gelukkig bleek mijn nieuwe vriend zeer begripvol. Zonder er ook maar één seconde over na te denken bood hij direct aan om bij ons te komen wonen om voor ons te zorgen en de kostwinner van ons gezin te worden. Dankzij hem kreeg ik opeens alle tijd en ruimte om thuis te werken aan een nieuwe carrière en  kon ik eindelijk doen wat ik eigenlijk als sinds mijn jeugd wilde; een eigen praktijk openen.

Twee jaar later, net nadat ik mijn derde kindje had gekregen, was mijn praktijk aan huis een feit. Tien jaar lang (2002-2012) ben ik hier werkzaam geweest als tarotist/paragnost/spiritueel therapeut. Daarnaast gaf ik tarot cursussen -en lezingen, verzorgde ik spirituele groepsavonden bij mensen thuis, reinigde ik woningen van negatieve energieën en begeleidde ik paranormaal begaafde kinderen en kinderen met gedragsproblemen.

Hoewel ik inmiddels niet meer in het paranormale geloof, beschik ik dus wel degelijk over alle kennis op dit gebied. Wel is er iets veranderd in mijn werkwijze. Waar ik voorheen de kaarten en de sterren toepaste als ondersteuning bij mijn paranormale consulten,  gebruik ik nu de tarot en astrologie vooral op creatief-psychologische wijze.

Omdat ik in mijn praktijk jaren lang intensief en persoonlijk contact heb gehad met mensen uit alle lagen van de bevolking, kan ik me – zowel tijdens het schrijven van teksten als het verzorgen van individuele consulten of persoonlijk entertainment – goed inleven in een scala aan doelgroepen.

Van universitair geschoolde cliënten tot jongeren met een leerprobleem, van huisvrouwen tot BN-ers, van directeuren tot criminelen, op het moment dat iemand zich voor mij openstelt, valt de gehele buitenkant weg en is iedereen even ‘naakt’ en kwetsbaar.

Auteur

Schrijven was altijd al mijn passie. Van mijn 9e tot en met mijn 16e schreef ik dagelijks trouw in mijn dagboek waar ik mijn belevenissen steevast illustreerde met kleurrijke tekeningen. In de derde klas lagere school (tegenwoordig groep 5) kreeg ik zowaar mijn eerste ‘fan’; juf.

Over mij, Nathalie KriekWaar mijn klasgenootjes in hun vrije tijd  mochten lezen of tekenen, zat ik opstellen te schrijven. Op haar verzoek, omdat ze vond dat ik dit zo goed kon en ze het leuk zou vinden om een boekje van mij te hebben. Eigenlijk wilde ik ook liever tekenen, maar om juf niet teleur te stellen, loste ik dit probleem op door mijn verhalen te voorzien van paginagrote illustraties.

Ik kreeg van haar een prachtig schrift waar in de loop van het schooljaar mijn eerste ‘bundel’ in verscheen. Toen de zomervakantie aanbrak, nam juf de verzameling prille pennenvruchten daadwerkelijk mee naar huis. Ik heb mijn debuut nooit meer terug gezien.

Enkele jaren later – ik was inmiddels twaalf –  schreef ik mijn eerste gedichten, die mijn oma als verrassing bij de plaatselijke drukker liet bundelen. Wat was ik trots op mijn eerste ‘echte’ boek!

 

Op mijn veertiende schreef ik voor de schoolkrant met behulp van een stapel astrologie boeken uit de bieb mijn eerste echte horoscoop. Ik zocht uit wat de sterrenbeelden waren van de leerkrachten en maakte bij elke horoscoop een astro-karikatuur van de bijbehorende meester of juf. Ik wist dus op vrij jonge leeftijd al wat ik later wilde gaan doen. ‘Iets creatiefs met schrijven of spiritualiteit’. Dat je deze dingen ook kon combineren, kwam toen nog niet in mij op.

Mijn daadwerkelijke carrière als auteur begon ik pas in 2004 op 32 jarige leeftijd, toen ik na het openen van mijn huiskamerpraktijkje mijn eerste tarot website had gelanceerd. Hierop bood ik – bij wijze van experiment – gratis tarot email consulten aan. Daarbij had ik onder het mom ‘waarom moeilijk doen als het makkelijk kan’ een tarot cursus ontwikkeld die ik er eveneens kosteloos had opgezet. Toen ik hier enorm veel positieve reacties op ontving, ging er een lichtje bij me branden. Dit was misschien wel mijn kans om mijn passie voor het schrijven met mijn liefde voor tarot te combineren.

Ik verwijderde de cursus van mijn website en stuurde het als manuscript naar uitgeverij Schors die mij direct de volgende dag belde met de mededeling dat hij het een ontzettend leuk idee vond en er graag een boekje van wilde drukken. Een schot in de roos; De Tarot in het Kort werd mijn eerste bestseller. Na het verschijnen van mijn tweede boek ‘Numerologie en Tarot in een handomdraai’ vroeg David Schors me of ik zin had om naar eigen inzicht de inmiddels wat gedateerde Tarot Agenda te herzien, wat ik uiteraard met heel veel plezier heb gedaan.

Voor uitgeverij Schors heb ik uiteindelijk negen boeken geschreven en zes tarot agenda’s gemaakt. Mijn boek ‘Hoezo ADHD?’ (een praktische handleiding om zonder medicatie te leren omgaan met dit gedragsprobleem dat ik schreef naar aanleiding van de diagnose van mijn jongste zoon) won tot mijn stomme verbazing in 2010 de Paravisie Award voor het ‘meest inspirerende boek in de categorie nationaal’.

Het manuscript had ik geschreven in samenwerking met een apotheker in de psychiatrie, zodat ik – naast het delen van mijn eigen praktische opvoedingstips – ook daadwerkelijk wist waar ik het over had met betrekking tot de werkzame bestanddelen in de verschillende soorten medicatie. Niet alleen met het oog op het brein maar ook in verband met het hart, de bloedvaten en de (ernstige) bijwerkingen op korte én langere termijn. Dit had als gevolg dat ik werd gevraagd om zowel voor als achter de schermen mee te werken aan de Zembla documentaire ‘de ADHD-hype’. Rond dezelfde periode werd ik benaderd met de vraag een artikel te schrijven voor ‘Brainquest (het brein centraal)’.

Freelance tekstschrijver

Sindsdien ging het allemaal in sneltreinvaart en ontving ik steeds vaker berichten met daarin het verzoek om een artikel te schrijven of interview te geven. Veelal nog steeds met een spirituele lading: algemene voorspellingen, horoscopen, helderziendheid, hooggevoeligheid,etc. Het feit dat ik met deze onderwerpen ben opgegroeid en er dus gewoon heel veel over weet, maakt echter dat ik het ook nu nog steeds ontzettend leuk vind om mijn kennis via al deze verschillende kanalen te kunnen delen.

Ik probeer dan ook altijd mijn teksten op zo’n manier te schrijven dat deze naast het nodige entertainmentgehalte, ook te allen tijde diverse bruikbare adviezen en ware eye-openers bevatten, zodat de lezer er ook echt iets aan heeft.

Echter, na me langere tijd verdiept te hebben in psychologie, vond ik hierin toevalligerwijs diverse verklaringen voor zogenoemde ‘paranormale’ zaken. Vooral ook met betrekking tot mijn eigen werk als paragnost vielen er plotseling diverse kwartjes! Mede dankzij deze verkregen nieuwe inzichten stapte ik in 2012 definitief van mijn geloof.

In een groot kader op mijn website maakte ik mijn cliënten duidelijk dat ik ontdekt had dat ik, in plaats van te beschikken over paranormale gaven, tijdens mijn consulten voornamelijk op psychologische wijze te werk was gegaan. Dat ik paranormale begaafdheid had verward met levenservaring, mensenkennis en inlevingsvermogen en dat ik vanaf nu mijn werkzaamheden graag ook op deze basis wilde voortzetten. Er zou verder niets veranderen aan mijn consulten, ik gaf alleen een andere uitleg aan mijn werkwijze. Het gevolg was dat driekwart van de praktijk volledig leegliep…

Desondanks hield ik voet bij stuk. Ik doe mijn werk eerlijk of ik doe het niet. Min of meer noodgedwongen hief ik de praktijk op. Wel bleef ik mij bezig houden met astrologie en tarot; disciplines die mij na al die jaren nog steeds fascineerden en die ik na het vallen van mijn geloof als het ware ‘herontdekte’ als creatief psychologische hulpmiddelen.

Aangezien ik nog steeds enorm veel plezier beleefde aan het werken met tarot en astrologie en de schrijfopdrachten gelukkig ook mondjesmaat bleven binnendruppelen, startte ik in 2014 mijn mediabedrijfje ‘Open Kaart Producties’. Uiteraard met een knipoog naar de tarot in combinatie met de waarde die ik hecht aan eerlijkheid. Niet lang daarna werd ik benaderd door VROUW/Telegraaf met de vraag of ik hun huisastroloog zou willen worden. Niets liever natuurlijk! Hiermee was mijn eerste grote opdracht voor langere termijn een feit.

Creative

In diezelfde periode begon ik op aanraden van mijn vader met het bedenken en uitwerken van nieuwe TV formats. Hij had gehoord dat Talpa Content (de interne creatieve afdeling van Talpa waar de nieuwe TV formats ontwikkeld worden), op zoek was naar nieuwe programma ideeën.

‘Jij bent altijd zo creatief, kun jij niet eens iets leuks bedenken?’

Wat begon als een leuk experiment, mondde uit in een daadwerkelijke pitch aan John de Mol zelf en daarna – naast Talpa –  ook bij diverse andere TV productiebedrijven als Blue Circle, No Pictures Please, IDTV en Stepping Stone.  Het samen brainstormen aan de eettafel, het in spanning afwachten wanneer we weer eens een idee hadden ingestuurd, zijn oprechte enthousiasme wanneer ik uiteindelijk toch weer een uitnodiging ontving van een producent; ik zal deze mooie herinneringen altijd blijven koesteren.

Desondanks heb ik besloten om na mijn vaders onverwachte overlijden eind 2016 te stoppen met het bedenken van nieuwe TV programma’s. Zonder hem beleef ik er gewoonweg geen plezier meer aan.

Gelukkig kan ik nog steeds mijn – diepgewortelde – creativiteit kwijt in mijn teksten voor allerlei andere media doeleinden en tijdens video -en TV opnames waar zo nu en dan een beroep wordt gedaan op mijn vaardigheden als ‘waarzegster’.

Hoewel ik inmiddels – na het sluiten van mijn praktijk – ook weer steeds vaker e-mails ontvang van mensen die graag een psychologisch tarotconsult willen aanvragen of een geboortehoroscoop willen laten maken, ontbreekt het me hiervoor wegens de vele schrijfopdrachten die ik krijg vaak aan tijd. 

Om deze reden heb ik de keuze gemaakt om geen persoonlijke consulten meer te doen en me echt exclusief op het schrijven toe te leggen. In de loop der jaren zijn door vallen en opstaan uiteindelijk alle puzzelstukjes voor mij op de juiste manier op hun plek gevallen; dit is wat ik wil.

Dat ik van mijn passies tarot, astrologie, spiritualiteit én schrijven na al die jaren – alsnog- mijn werk heb kunnen maken, is iets waar ik iedere dag nog dankbaar voor ben.

Toch denk ik bij elke nieuwe opdracht die ik krijg altijd weer even terug aan mijn lieve vader die mij op zoveel vlakken heeft geïnspireerd.  Mocht hij daadwerkelijk voortleven in het prachtige hiernamaals waar hij zo stellig in geloofde, hoop ik vurig dat hij – trots als hij altijd op zijn dochter was – af en toe nog even bij me langs komt en over mijn schouder meekijkt…

Inmiddels werk ik als full-time freelancer met diverse leuke bedrijven als vaste opdrachtgevers. Op de homepage vindt u een aantal testimonials waar ik veel waarde aan hecht en de namen van enkele bedrijven met wie ik tot nu toe heb mogen samenwerken.

Wellicht kan ik ook u van dienst zijn en kunnen we elkaar inspireren tot iets moois?