Face (Ta)2 Face, gezichtstattoos

Wie?

Kevin Specker, 32 jaar jong.

Waar kennen we hem van?

Mensen kennen Specker (eigenlijk niemand noemt hem Kevin) vooral als DJ en Producer van rapper Steen. Specker heeft zijn laatste album ‘Baby’ geproduceerd en tourt mee als DJ.

In hoeverre belemmeren jouw gezichtstattoos je in het uitvoeren van je werk? (Of werken deze juist in je voordeel?)

Ik ben de eigenaar van G’s and Gents Tattoo Parlour en G’s and Gents Recording Studio in Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een bedrijf in elektronisch roken, namelijk Vapers Rule The World. In de vaporizers die ik verkoop zit een liquid die 95% minder schadelijk is dan tabak. Ik ben hiermee begonnen omdat ik wilde stoppen met roken, dit is uitgemond in een passie en daaruit is een professioneel bedrijf ontstaan.

Ik denk dat mijn gezichtstatoeages mij niet belemmeren, maar juist voordelen meebrengen in mijn branche. Buiten het werk om is het een makkelijk gespreksonderwerp. Mensen op straat kijken soms vreemd of stellen mij vragen over mijn gezichtstatoeages, waardoor ik ze kan vertellen dat ik gewoon een baan heb, een tattooshop en een recording studio.

Je tattoos fungeren dus eigenlijk – naast het feit dat je het natuurlijk vooral mooi vindt – ook als indirecte promotie. Handig. Hebben je face tattoos daarnaast ook een persoonlijke betekenis?

Die op mijn neus is wel speciaal. Ik was 19 toen ik s’nachts had gedroomd dat ik precies deze tatoeage droeg. Toen ik wakker werd kreeg ik daar een heel bijzonder gevoel bij. Ik heb toen een week lang het design met stift op mijn neus getekend, tot ik zeker wist dat ik deze tatoeage moest laten tatoeëren. Mensen waarschuwden me ervoor, omdat ik volgens hen nooit meer een baan zou kunnen vinden, waarop ik antwoordde: ‘Dit is iets wat bij mij hoort en juist ook een stukje commitment aan het werk wat ik doe en altijd wil blijven doen.’

Dat getuigt niet alleen van passie, maar ook van standvastigheid. Ik ben wel benieuwd waarom je ook je andere tattoos juist op je gezicht hebt laten aanbrengen en niet op een ander lichaamsdeel?

Het zijn stuk voor stuk tatoeages met een diepe betekenis voor mij, zoals True Story onder mijn lip en Repentless boven mijn wenkbrauw. True Story heb ik laten zetten omdat alles wat uit mijn mond komt de waarheid is. Repentless is de naam van het laatste album van Slayer, mijn favoriete band waar ik al heel mijn leven naar luister. Deze tatoeages betekenen heel veel voor mij en verdienen een mooie plek in mijn gezicht.

Is er daarnaast nog iets dat je met jouw face-tattoos wilt benadrukken?

De kunst van het tatoeëren is een groot en belangrijk aspect in mijn leven en mijn passie en liefde voor tatoeages is oneindig.

En wat wil je ermee verbergen?

Ik ben te knap voor deze wereld, zonder gezichtstatoeages zou het niet eerlijk voor de rest zijn. Hahaha!

Behalve dat je nu niet meer de knapste bent, hebben jouw gezichtstattoos jouw leven nog op een andere manier veranderd? 

Naar mijn idee hebben mijn gezichtstatoeages niks veranderd voor mij. Ik doe nog steeds wat ik graag wil doen, mijn tatoeages horen bij mij en soms vergeet ik zelfs dat ik ze heb, omdat ze deel van mij zijn geworden.

Je hebt dus ook geen spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten.

Ik heb eerlijk gezegd van geen enkele gezichtstatoeage spijt. Wel heb ik bij het bijwerken van de tatoeage op mijn neus een blow-out van de inkt gekregen waar ik niet zo blij mee ben.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Jazeker, ik heb nog genoeg ruimte voor meer gezichtstatoeages, maar of ik heel mijn gezicht vol wil laten tatoeëren, daar ben ik nog niet over uit.

 

Tekst: Nathalie Kriek

Foto’s: Vincent Verhoef, Laguz en Kasper van Steveninck.

 

__________________________________________________________________________________________________

Nikita Hakkens

Wie:

Nikita Hakkens, 24 jaar.

Waar kennen we Nikita van?

Social media (tattedsnowflake) en van tattoo conventies waar zij regelmatig te vinden is.

Heb je een baan en zo ja, in hoeverre belemmeren jouw gezichts tattoos je in het uitvoeren van je werk? Of werken deze juist in je voordeel?

Ik werk bij Inkaholics (tattooshop) en ik heb er eigenlijk nooit last van gehad.  Tot mijn 20 ste heb ik wel in een sportschool gewerkt, daar werden tattoos niet gewaardeerd.

Wanneer besloot je iets in je gezicht te laten tatoeëren en waarom?

3 jaar geleden begon ik in mijn gezicht. Dit besloot ik zomaar uit het niets , ik wilde het gewoon.

Wat heb je zoal op je gezicht laten zetten en wat is de betekenis erachter?

Mijn eerste was het sneeuwvlokje onder mijn oog, een bevroren traan/druppel voor mezelf. Omdat ik niet meer wilde huilen om het verleden. In mijn gezicht zie ik het elke dag , zo word ik eraan herinnerd. Net als het getal 1 op mijn wang, omdat ik mag niet vergeten dat ik moet leren mezelf op de eerste plaats te zetten. Boven mijn wenkbrauw staat TL. Wanneer iemand me vraagt waar dit voor staat maak ik soms grapjes . Dan zeg ik dat het staat voor Tuig Leven of Tieten Likker, hahaha! Maar eigenlijk betekent het gewoon True Love.

Wat wil je met jouw face-tattoos benadrukken?

Het is puur voor mezelf. Bedoeld als extra steuntje in de rug.

En wat wil je ermee verbergen?

Om eerlijk te zijn; het fungeert ergens ook wel als een muur waar ik mezelf achter verschuil. Ik wil mensen niet te dicht bij me laten komen.

Helpt dat?

(Lacht) Niet echt! Ze vinden het maar wat interessant. Het heeft dus inderdaad niet het gewenste effect. Maar ik heb helaas niet echt veel vertrouwen in de mens tegenwoordig dus probeer ik mijn kringetje zo klein mogelijk te houden.

Hebben jouw gezichtstattoos in een bepaald opzicht jouw leven veranderd? 

Voor mij heeft het niet veel veranderd , het enige is dat ik geen normale baan zou kunnen krijgen. Wat ik trouwens ook niet zou willen, dus geen probleem. Achter de kassa bij het Kruidvat bijvoorbeeld. Ik moet er niet aan denken.

Is je wel eens ergens de toegang geweigerd wegens je face-tattoos en zo ja, hoe ging je daarmee om?

Ik ben nooit geweigerd , misschien omdat de meeste mensen vinden dat ik er nog steeds schattig uitzie.

Wat is de meest positieve reactie die je op jouw face-tattoos hebt gehad?

Dat ik lef heb om dit te doen.

En de meest negatieve?

Sommige mensen vinden het zonde van m’n gezicht. Maar ik stoor me er niet aan, het is mijn eigen keus.

Zijn er mensen die het contact hebben verbroken met je vanwege je face-tattoos en zo ja, wat doet dat met je?

Tot nu heeft niemand contact verbroken. Wel wordt er wel eens gezegd door sommige mensen die het echt lelijk vinden dat ze niet met me over straat willen lopen. Ja… (kijkt ernstig:) Blijkbaar draait deze wereld nog steeds om uiterlijk vertoon in plaats van om het innerlijk.

Wat zou je tegen deze mensen willen zeggen?

Ik heb er niks op te zeggen behalve dat het jammer is. Ieder z’n keus en ieder z’n eigen leven. Ik vind ook niet alles mooi of leuk wat anderen doen. Laat iedereen gewoon in zijn waarde!

Foto : by Nikita Hakkens

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Er staat er nog 1 in mijn planning en die wordt ook wel aardig groot… (mama  je vindt het niet leuk maar ik hou wel van je.)

Wil je ons nog niet vertellen wat en waarom?

Jawel hoor. Ik wil graag een tekst van mijn kin tot oor: Maleficent. Het betekent dat je in staat bent om kwade/ duistere dingen te doen. Daarbij is het ook een van mijn favo films!

 

Tekst: Nathalie Kriek

Foto: Carly Schipper

 

______________________________________________________________________________________________

Royal Bastard

 

Wie?  Steve – Royal Bastard – Geerts, leeftijd: nog relatief jong.

Waar kennen we hem van?

Steve is tattoo artist in Antwerpen en eigenaar van tattooshop Royal Bastard Tattoos. Hij heeft wel eens in de krant gestaan betreffende een artikel over tattoos op oudere leeftijd. In Griekenland heeft Steve live een kort interview gedaan naar aanleiding van  zijn face tattoos

Je hebt een eigen shop, dus jouw face tattoos zullen jou vast niet belemmeren in je werk?

Dat klopt. Als tattoo artist werkt het juist in mijn voordeel. De tattoos in mijn gezicht zijn door kwaliteitsartiesten gezet en zijn technisch zeer goed. Over smaak valt altijd te discussiëren, maar ik vind ze zelf super en daar gaat het om.  Het is een aanspreekpunt voor veel mensen, en in mijn sector dus een reclameblaadje.

Wel is het zo dat toen ik met tattoos – zeker de zichtbare –  begon, het niet zo makkelijk was een job te vinden en of te behouden. Ik plakte sommige handtattoos zelfs af met bijvoorbeeld een pleister tijdens het werk om in vergaderingen niet aanstootgevend te zijn, wat destijds mogelijk je job kon kosten. Ik stel vast dat dit een fenomeen is dat stillekes aan verbetert en tattoos op de meeste werkplaatsen al meer aanvaard worden.

Dit is inderdaad een positieve ontwikkeling. Wat was je eerste face-tattoo en heeft deze tattoo een bijzondere betekenis voor je?

De eerste was ineens de grote tekst van mijn oor tot op mijn kin till death do us part. Dit is in de eerste plaats voor mijn vrouwke en anderzijds heeft het betrekking op de ink die ik draag.

Mooi! En  waarom heb je deze tekst juist op je gezicht laten aanbrengen en niet op een ander lichaamsdeel?

De rest staat vol, hahaha, wel ja vol of reeds gepland… dus alles is echt specifiek uitgekozen zowel het ontwerp, als de betekenis ervan. En dus ook de plaats… misschien onbewust een vorm van prioriteit van betekenis?

Dus de tattoos die het meest zichtbaar zijn – in het gezicht – hebben dus de belangrijkste betekenis voor jou.

Het zijn de tattoos die voor mij inderdaad de meeste waarde van betekenis bevatten.  De face tattoos zijn voor mij wat het voorwoord in boek is… het vat me zeer kort samen.

Duidelijk verwoord, ook weer mooi. En wat wil je ermee verbergen?

Ouderdomsrimpels, hahaha! Nee ik heb er niets mee te verbergen, maar ik stel wel vast dat het helpt in bepaalde situaties.  Wanneer er bijvoorbeeld ruzie is in een bar,  ben ik de laatste die ze uitkiezen om mee te vechten.  Het vooroordeel dat nog steeds veel mensen hebben over getatoeëerde personen werkt ook soms in je voordeel. (Knipoogt)

Hebben jouw gezichtstattoos jouw leven veranderd?

Neen, ik laat mezelf al sinds mijn 14e tatoëren, dus het heeft niets veranderd. Tattoos waren altijd al een deel van mijn leven.  Ik heb wel bewust pas mijn gezicht laten tatoeëren  toen ik een bepaalde werkzekerheid had en al zelfstandig tattoo artist was.

Misschien een overbodige vraag, maar heb je spijt van bepaalde tattoos die je in je gezicht hebt laten zetten?

Neen, van geen enkele, ik ben trots op elke tattoo zowel die op mijn hoofd als op mijn  gezicht.

Staan er nog face-tattoos in de planning?

Pal in de face niet, wel moet het midden van men hoofd nog gedaan worden en zou ik aan de linkerkant van mijn gezicht ook de haarlijn laten meepakken naar het midden.

Wat is de meest positieve reactie die je over je facetattoos hebt gekregen?

Ik vind het best wel leuk als mensen met me op de foto willen als ik soms ergens rondloop ofzo.

En de meest negatieve?

Echt negatieve dingen durven ze niet te zeggen, hahaha. En kinderen zijn ook super. Die wijzen en zeggen dan ‘mama, kijk die meneeer’ en dan wordt er vaak in hun hand geknepen of zo. En dat is dan ook meteen het meest negatieve dat ik ervaar. Dat valt dus reuze mee. Ik heb zelf drie schattige prinsesjes van dochters en als daarmee op stap ben, zie je mensen kijken. Dan zien ze plotseling ook die andere kant van me die ze niet verwacht hadden. Net zoals wanneer ik de kinderen van school haal. In het begin van het schooljaar wanneer de ouders allemaal buiten staan te wachten, kijkt iedereen elkaar aan en als de kindjes dan naar buiten komen zie je sommige ouders echt zoeken of er ergens een kind tussen loopt met een hanenkam, vol ringen of tattoos dat past bij de papa die ze dan naast hun zien staan.  Hun verbazing is dan ook vaak groot als die drie kleine meisjes met hun strikjes, kleedjes en Frozen boekentasjes naar me toe hollen!

Jouw dochters zijn dus ware prinsesjes, echte meisjes. Wat vindt hun moeder, jouw partner dan van jouw gezichtstattoos?

Ik heb een prachtige vrouw, ze staat mee in de winkel en vindt dat het bij me hoort. Het stoort haar zeker niet. Ze heeft zelf op haar slaap ook twee zeer kleine sterretjes staan.

 

Tekst: Nathalie Kriek

Foto’s: Incident Light, Christopher Olivier Photography, Frans Heidenis Photography

_____________________________________________________________________________________________________

Cor Goud

 

Wie?

Cor Goud, 65 jaar.

Waar kennen we Cor van?

Uiteraard kennen we Cor als conventie manager van Tattoo Planet. Trouw bezoekt hij iedere tattoo conventie waar hij altijd wel in is voor een praatje. Tevens neemt hij weleens plaats in de jury bij tattoo contests. Ook kennen we Cor als de geketende man achter glas die onder dwang van Elles Springs ‘de piepers jast’ in de videoclip It’s a sin van The State Sinners. Maar ook was Cor te zien in de BZT show (ZAPP kinderprogramma) waar iemand graag een baard wilde pimpen en heeft hij vaak model gestaan voor diverse magazines en fotoboeken.

Heb je naast je werk voor de Tattoo Planet nog een andere een baan en zo ja, hoe reageert men hier op jouw gezichtstattoos?

Ik heb geen baan meer omdat ik gepensioneerd ben. Voorheen was ik conducteur bij de NS. Maar toen had ik nog geen tattoos op mijn handen en gezicht laten zetten, dat heb ik pas daarna gedaan. In mijn werk voor Tattoo Planet zijn mijn tattoos vaak een aanleiding tot een gesprek. Maar dat is juist leuk.

Wat heb je op je gezicht laten zetten en waarom juist daar en niet op een andere plek op je lichaam?

Het is een Maori tattoo en dit vind ik al mooi vanaf het moment dat ik het voor het eerst zag op de tv bij mensen uit Nieuw-Zeeland. Ik heb het op mijn gezicht laten zetten omdat ik nergens anders meer plek had. Mijn benen stonden ook al vol met Maori. Dus ik ben ermee verder gegaan op mijn hoofd. En nu heb ik dus echt nergens meer plek.

Is er iets dat je met deze gezichtstattoos wilt benadrukken?

Eigenlijk niet. Het is voor mij gewoon een versiering van mijn lichaam.

Dus je wilt er ook niets mee verbergen?

Nee. Ik wil er ook niks mee verbergen.

Je vindt het dus gewoon mooi. Begrijpen andere mensen dat ook of krijg je ook weleens negatieve reacties op jouw tattoos?

Ik heb eigenlijk nog weinig negatiefs gehoord. Ja, of ze zeggen het achter mijn rug, dat weet ik natuurlijk niet. En al zou dat al zo zijn: dat interesseert me ook niet. Ik vind het mooi en als anderen dat niet vinden, dan is dat vooral hun probleem. Maar mijn ervaring is toch dat de meeste mensen het ook wel mooi vinden.

Je hebt ze natuurlijk ook voor jezelf laten zetten en niet voor een ander inderdaad. Toch is er nog steeds weleens sprake van vooroordelen, zeker wanneer iemand zijn gezicht of hoofd heeft getatoeëerd. Is jou weleens ergens de toegang geweigerd vanwege je tattoos?

Ik ben tot nu toe nog nergens geweigerd door mijn tattoos.

Je gezicht is het enige deel van je lichaam waar je eventueel nog plek zou hebben voor wat verse inkt. Heb je misschien toch nog plannen om er iets bij te laten zetten?

Ik heb tot nu toe geen plannen meer om verder te gaan in mijn gezicht maar je weet; zeg nooit nooit, want misschien dat ik over een paar jaar denk het is wel kaal zo. Maar tot nu toe heb ik daar geen plannen voor. Als je je hele gezicht vol zet heb je toch kans dat je gezichtsuitdrukking verdwijnt. Veel mensen vinden nu dat ik sprekende ogen heb en ik zou het wel jammer vinden als ik dat zou kwijtraken door te veel tattoos in mijn gezicht. Dus voorlopig laat ik het lekker zo.

Zou je zelf nog iets tegen de lezers willen zeggen?

Mensen, doe gewoon lekker wat je zelf leuk vindt of mooi vindt staan en heb schijt aan wat anderen ervan vinden want je doet het toch nooit goed.

 

Tekst: Nathalie Kriek

Foto’s: Cor Goud

Rony & Mariska

Terug naar het Tattoo Planet overzicht>KLIK