Dutch Ladies Tattooconventie Vijfhuizen

In het weekend van 3-4 oktober 2015 organiseert Rob Webster (oprichter Tattoo Planet Magzine) alweer de vijfde Dutch Ladies Tattoo Conventie. Een bijzondere tattoo beurs waarvoor uitsluitend vrouwelijke tattoo artiesten zich kunnen inschrijven. Uiteraard zijn hier ook de heren van harte welkom, maar vandaag alleen als bezoeker en niet om te werken. De conventie, waar zowel nationale als internationale kunstenaressen de machines hanteren, wordt gehouden in het Expo te Vijfhuizen. 

Niet alleen dames en heren zijn welkom, ook aan de kindjes is gedacht. Er is een kinderhoek waar van alles is te doen terwijl papa en/of mama gezellig rondwandelen of zich laten tatoeëren. Ze kunnen hier worden geschminkt maar ook zelf lekker kleuren. Of gewoon fijn een filmpje kijken.

Hoewel het om een tattoo conventie gaat is het niet alleen inkt wat de klok slaat. Lady Mustache (en haar damesteam) uit België verzorgt de bezoekers die graag geknipt en geschoren willen worden en ook aan muziek ontbreekt het niet. Zaterdag treedt Elles Springs op met haar nieuwe band Elles Springs and the State Sinners en zondag is het de beurt aan het muzikale duo Jack Bottleneck en Johan Keus om de bezoekers te entertainen. Met zijn tweetjes zetten zij een wel zeer veelzijdig bluesy optreden neer waarbij gebruik gemaakt wordt van mandoline, bluesharp, percussie, bas, elektrische-en akoestische gitaar en zang.

Ik ben aanwezig op de zondag. Echter veel tijd om rond te lopen en diverse lady’s te interviewen heb ik dit keer helaas niet. Ik ben er vandaag namelijk met een ander doel; als model voor de 19 jarige Esmée Weij, (mede) eigenaresse van tattooshop The Wicked Crow te Zaandam.

Esmée Silentium

Marilyn Monroe

Enkele maanden geleden vroeg Esmée me of of ze mij op de Dutch Ladies Tattoo Conventie zou mogen tatoeëren. Gezien haar prachtige werk (Esmée is gespecialiseerd in portretten en realisme black & grey) hoefde ik hier niet lang over na te denken. Onze keuze viel op een portret van Marilyn Monroe. Hiervan zou de helft van Marilyns gezicht bestaan uit skull. Esmée wilde dit design graag op mijn kuit zetten dus zogezegd zo gedaan.

Esmée kreeg haar eerste tattoolessen op haar 16e en tatoeëert inmiddels drie jaar. Ze doet haar artiestennaam Esmée Silentium eer aan. Ze heeft een zeer rustige persoonlijkheid en is absoluut relaxed in de omgang. Vooral tijdens haar werk is ze vrij zwijgzaam, iets dat ik zelf als zeer prettig ervaar. Wanneer ik getatoeëerd word wil ik me lekker kunnen ontspannen en niet continu kletsen of overal antwoord op hoeven geven. Wat dat betreft zijn Esmée en ik een perfecte tattoo-match.

In de twee korte pauzes die we nemen eten we samen van de krentenbollen die Esmée heeft meegenomen. Tijdens deze korte breaks blijkt Esmée een grappig meisje te zijn. Ze maakt opmerkingen waar ik hartelijk om moet lachen, maar waarvan ze zelf niet eens door heeft dat het komisch is. Ik hou ervan, droge humor. Wanneer ik het laatste hapje in mijn mond stop staat Esmée alweer te trappelen. ‘Zullen we weer?’

In totaal vier uur staat Marilyn erop. Ik heb nog twee uur voor de prijsuitreiking dus besluit ik met mijn in gesealde been toch nog maar even een rondje te maken langs de stands. Hier en daar kom ik wat bekenden tegen zoals Shannon Romijn van Instinkt, die uiteraard ook weer van de partij is. Ik zie nog veel meer mensen wie ik graag het een en ander zou vragen maar de tijd dringt.

Victoria, Artistic Needle

Mooie krullenbol

Omdat ik vandaag niet heel veel tijd heb pik ik alleen de artiesten eruit die mij werkelijk opvallen. Een van hen is Victoria Todd van Artistic Needle Tattoos te Haarlem. Haar werk lijkt daadwerkelijk te leven. De lijnen zijn met souplesse gezet, schaduw en high lights op de juiste manier ingevuld. Zoals de naam al doet vermoeden zijn haar ontwerpen kunstzinnig en artistiek. Het spreekt me direct aan. Wanneer ik haar aanspreek is de mooie krullenbol direct enthousiast. ‘Voor de Tattoo Planet? Ja, leuk!’

Ik ben stomverbaasd wanneer ze me vertelt dat ze pas sinds twee jaar tatoeëert. Wat een talent! Als ik een paar tekeningen aanwijs om hier wat vragen over te stellen, blijkt echter niet al het werk van haarzelf te zijn. ‘Deze heeft mijn vriendin Debby gemaakt’, wijst ze op een design van een gezicht dat half bedenkt is door een cape. Ik wend me tot Debby, die er ook bij is komen staan. Hoewel ook deze pittige meid barst van het talent blijkt ze zeer bescheiden. ‘Ja maar het gaat vandaag om haar,’zegt ze zacht terwijl ze Victoria naar voren schuift. Maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt: ‘Hoe is dat zo gekomen dat jullie samenwerken?’

Kara Inksane

Victoria legt me uit dat zij al een poosje Debby’s werk volgde op Instagram. Haar kunst sprak Victoria zeer aan en eigenlijk wilde ze al langer eens iets met Debby samen gaan doen op artistiek vlak. Na enkele berichtjes heen en weer te hebben gestuurd bleek er sprake van een klik en hebben ze elkaar ontmoet. Inmiddels hebben ze een relatie en werken ze samen.

Rock chick

Als ik nog een stukje doorloop kom ik voorbij Kara Inksane. Kara, knap en stoer – een echte rock chick –  zit te tatoëeren alsof ze lekker zit te tekenen en het haar allemaal geen enkele moeite kost. Let wel; zo ziet het eruit. Toch geeft ze het min of meer toe dat het tatoeëren heel natuurlijk aanvoelt voor haar.

Kara is 26 jaar en hanteert de naalden al sinds haar 17e, vertelt ze me. Ze was pas geslaagd voor de Havo toen een vriend van haar (inmiddels haar partner) een tattoo machine kocht. Het tatoeëren sprak haar direct aan en als vanzelf zette ze zelf ook een machine in elkaar. In de huiskamer aan de eetkamertafel zette ze haar eerste tattoo op haar zusje; een naam. Netjes vanaf het stencil. Aangezien het resultaat beslist niet tegen viel, besloot ze ermee door te gaan, met als gevolg dat ze er inmiddels officieel haar beroep van heeft gemaakt en nu een vaste plek heeft in tattooshop Dingo te Gouda.

Diana Sirach en Esmeralda Feenstra

Het leuke is dat ze inmiddels ook met haar moeder Diane Sirach samenwerkt. Diane maakt prachtige sieraden. Jaren geleden begon ze met het vervaardigen van mooie spiraalarmbanden. Toen haar moeder kwam te overlijden erfde Diane al haar kralen, en besloot ze hiervan ook sieraden te gaan maken. Het deed haar goed om met de kralen van haar moeder iets moois te creëren, het maakte deel uit van de verwerking van het verlies en het verdriet. Diane is haar moeder zeer dankbaar. ‘Eigenlijk ben ik dit dankzij haar gaan doen’, glimlacht ze.

Toen Diane steeds meer inspiratie kreeg om mooie dingen met de kralen te maken, zoals seizoensgerelateerde items, vroeg Kara haar moeder om eens na te denken over tattoo gerelateerde sieraden, zoals skulls, hartjes, boeddha’s en kruisjes. Dit idee sprak Diane direct aan. De sieraden blijken een schot in de roos. De mensen vinden het geweldig en dus kon een webshop niet uitblijven. Op de conventie staat Diane met haar stand recht tegenover die van haar dochter. De vriendin die haar vandaag helpt met de verkoop blijkt mijn oud klasgenootje Esmeralda te zijn. Leuk! Veel tijd om bij te kletsen hebben we helaas niet; het is inmiddels tijd voor de prijsuitreiking.

 

Ink model Femke Fatale maakt de uitslag bekend

Prijzen

Esmée zit kalm en rustig als altijd op haar stoel te wachten op de uitslag terwijl ik het podium op moet om haar werk door de jury te laten beoordelen. Helaas is ze vandaag niet in de prijzen gevallen maar dat neemt niet weg dat ze voor mij nog steeds tot de meest getalenteerde nieuwkomers behoort.

Ik ben trouwens niet de enige die het werk van Victoria en Kara is opgevallen. Victoria Todd wordt vandaag tweede in de tattoo contest in de categorie: realistic black and grey small. Kara Inksane wint zowel de eerste prijs voor realistic black and grey small als die voor black and grey big.

Tekst: Nathalie Kriek
Foto’s: Marjolein Quaint, Lisa Cramer, Rolf Maas

__________________________________________________________________________________________________________

Tattoo conventie Breda 2015

_________________________________________________________________________________________________________

Tattoo conventie Leeuwarden 2015

Terug naar het Tattoo Planet overzicht>KLIK