Uitleg OH kaarten

Uitleg OH kaarten. OH kaarten zijn psychologische kaarten met afbeeldingen die je recht in je hart raken. Ik gebruik ze in mijn salon waar ze al menig cliënt direct aan het lachen of huilen hebben gemaakt.

Wat zijn OH kaarten en hoe werken ze?

De OH kaarten bestaan uit 88 kaarten met een tekst en 88 kaarten met een afbeelding. De woordkaarten zijn groter dan de afbeeldingskaarten en bevatten rondom de kaart een woord in een zwart, duidelijk gedrukt lettertype.

In het midden van de woordkaarten is een zwarte rechthoekige omtrek te zien, waarin de afbeeldingskaart kan worden gelegd. Op deze manier ontstaat er als het ware een schilderij met een titel.

De tekeningen op de afbeeldingskaarten vind ik persoonlijk wat abstract maar omdat dit iedereen de ruimte en vrijheid geeft om er iets anders in te zien, absoluut prettig om mee te werken.

Werkwijze OH kaarten

Beide stapels kaarten spreid je blind uit op tafel waarna je een kaart met een woord én een kaart met een afbeelding trekt.

Persoonlijk draai ik altijd eerst de woordkaart om en laat deze op mij inwerken.

Wat doet dit woord met mij met betrekking tot de situatie waar ik in zit of met het oog op de vraag die ik heb gesteld.

Vervolgens draai ik de afbeeldingkaart om en leg deze op de kaart met het woord. Hoe raakt deze combinatie mij?

Welk  gevoel krijg ik erbij, welke emotie maakt het in mij los? Voelt het positief of negatief.

Onderbewustzijn

Alles wat we hebben meegemaakt zit als een herinnering opgeslagen in ons onderbewustzijn. En juist de combinatie van de illustratie én het woord triggert direct iets in je brein dat belangrijk voor jou is. Iets wat je blij, verdrietig, bang of boos maakt.

Vaak legt dit direct de oorzaak van een probleem bloot waardoor we erover in gesprek kunnen gaan en het bij de wortel kunnen aanpakken.

Regelmatig heb ik van mensen gehoord dat deze methode doeltreffender is dan de vele sessies die ze eerder bij de psycholoog hadden.

Ik vermoed dat dit komt omdat een afbeelding vaak meer zegt dan 1000 woorden.

OH kaarten combineren

OH kaarten zijn er in meerdere uitvoeringen. Zo zijn er OH kaarten die gericht zijn op dagelijkse stress situaties, op traumaverwerking, op relaties, etc. Zelf heb ik meerdere sets in mijn bezit en vind ik het fijn om de kaarten uit de verschillende edities te combineren met de woordkaarten zodat er ontelbare combinaties mogelijk zijn die je keer op keer verrassende, nieuwe inzichten geven.

Voorheen dacht ik dat OH een afkorting was voor een of andere spannende term maar nu ik de kaarten al jaren gebruik en er nooit iets over heb gelezen denk ik dat het gewoon staat voor ‘OH!’ Als in ‘OH! Ik begrijp het!’

 

Spiriblogger >HOME