Basis betekenissen tarotkaarten

basis betekenissen tarotkaarten

Op deze pagina wordt in heldere, duidelijke taal de basis betekenissen van de 78 tarotkaarten  beschreven. In het boek De Tarot in het Kort, waaruit deze teksten afkomstig zijn, wordt uitgebreider op de symboliek van de kaarten ingegaan.

Echter met het oog op het duiden van de kaarten, gaat mijn voorkeur in dit blog uit naar korte heldere omschrijvingen. Op deze manier blijft er namelijk voldoende ruimte over voor de eigen interpretaties op basis van de eigen intuïtie.

Op zich is het natuurlijk wel heel interessant om te weten wat ieder detail op de kaarten betekent, maar persoonlijk vind ik dat de essentie, waar het werkelijk om gaat (vooral voor de beginnende tarotist) een beetje verloren gaat in een (te) lang verhaal. Daarom kies ik in dit blogartikel dus liever voor eenvoud en overzicht. 

Een deel van onderstaande teksten is eerder verschenen in het boek De Tarot in het Kort.

In dit boek staan bij elke kaart drie ezelsbruggetjes vermeld om de betekenis ervan beter te kunnen  onthouden.

 

Voor meer interessante artikelen over tarot, zie het Tarot Blog.

Copyrights van de Rider Waite Tarot op deze pagina: U.S. Games Systems.

 

Het klassieke Tarotspel van A.E. Waite

Bij de bespreking van de basisbetekenissen van de tarotkaarten staan alle 78 kaarten van het klassieke Tarotspel van A.E. Waite afgebeeld. Dit tarotspel is het eerste spel waarvan ook alle 56 kaarten van de Kleine Arcana zijn geïllustreerd.

De veel oudere Tarot van Marseille bijvoorbeeld heeft alleen het aantal Staven, Zwaarden, Bekers en Pentakels op de Kleine Arcana afgebeeld, zonder dat deze symbolen een verhaal vertellen. Hierdoor is het klassieke Tarotspel van A.E. Waite zeer geschikt om de tarot te leren kennen en te gebruiken bij allerlei vragen over allerlei onderwerpen.

De symboliek van de kaarten kunnen, wanneer je wat meer ervaring hebt met de kaarten, ook in verband worden gebracht met liefde, carrière, financiën, de eigen spirituele ontwikkeling, de geestelijke en lichamelijke gezondheid en eigenlijk alles wat je maar bedenken kunt. Hierdoor is het mogelijk dat je dus met behulp van de tarot al je vragen kunt beantwoorden.

Maar laten we bij het begin beginnen: de basisbetekenissen van alle 78 tarotkaarten. Ik raad je aan je eigen kaarten erbij te pakken en te bekijken of je je in de betekenissen kunt vinden. Of je deze kunt plaatsen bij de afbeeldingen van je eigen tarotspel.

Rider Waite Tarotkaarten bestellen?>KLIK

 

Grote Arcana

 

0. De Dwaas

De Dwaas staat aan het begin van zijn reis, hoewel hij voor een afgrond staat is hij niet bang. Hij vertrouwt op zijn zijn intuïtie en waagt de sprong (of niet) in vol vertrouwen dat het goed komt.

 

 

 

1. De Magiër

De Magiër staat bekend als wilskrachtig, creatief en initiatiefrijk. Met deze eigenschappen, in combinatie met de vier elementen die voor hem op de kaart staan afgebeeld, kan hij alles voor elkaar krijgen wat hij maar wil.

 

 

 

 

 

2. De Hogepriesteres

De Hogepriesteres staat bekend als intuïtief, geduldig, spiritueel en wijs. Zij laat zich leiden door haar innerlijke stem. Wel is ze soms wat passief.

 

 

 

 

 

3. De Keizerin

De Keizerin staat bekend als vruchtbaar, ‘zwanger’, creatief, en wordt vaak in verband gebracht met de geboorte van iets nieuws en de groei daarvan.

 

 

 

 

 

4. De Keizer

De Keizer staat bekend als ordelijk, verantwoordelijk, nuchter, daadkrachtig en strikt. Soms slaat hij hierin iets door, maar doorgaans weet hij stap voor stap wel zijn doel te bereiken. Hij weet in elk geval als geen ander zijn grenzen aan te geven en denkt vooral met zijn verstand in plaats van met zijn hart.

 

 

 

 

5. De Hogepriester

De Hiërofant staat bekend als de raadgever, de coach, en wordt in verband gebracht met oprechtheid, vertrouwen, normen en waarden en goed advies. Ook staat hij voor een traditioneel leven of dito manier van handelen ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’.

 

 

 

6. De Geliefden

De Geliefden staan bekend als liefdevol en bindend en worden in verband gebracht met het volgen van het gevoel, het kiezen van de eigen weg en de overwinning van tegenslag en teleurstelling.

 

 

 

 

 

 

 

7. De Zegewagen

De menner van de Zegewagen staat bekend als optimistisch, wilskrachtig, daadkrachtig, staat open voor nieuwe ondernemingen en is niet bang het oude de rug toe te keren om vooruit te komen.  Wel heeft hij soms de neiging zichzelf voorbij te rennen.

 

 

8. De Kracht

De Kracht staat bekend om haar levensvreugde, aantrekkingskracht, hartstocht, geduld en wilskracht en voor de innerlijke kracht die naar buiten komt. De Leeuw wordt getemd met geduld en beleid in plaats van met agressie. Tevens is dit de kaart van fitheid, goede conditie en dito gezondheid.

 

 

 

 

 

9. De Kluizenaar

De Kluizenaar staat bekend als serieus, wijs, en wordt in verband gebracht met de behoefte even alleen te zijn, zijn eigen weg te gaan waarbij hij zich niet laat pushen of beïnvloeden door anderen. Om meer zelfkennis te verkrijgen schijnt hij zijn licht naar binnen in plaats van naar buiten; immers daar vindt hij alle antwoorden.

 

 

 

10. Het Rad van Fortuin

Het Rad staat bekend als het tijdstip van verandering en jouw eigen inbreng hierin. Het wordt in verband gebracht met het op het juiste moment handelen, het moment van verandering zelf creëren in plaats van wachten op het juiste ogenblik. Wie op het rad blijft zitten, blijft eeuwig in hetzelfde cirkeltje ronddraaien.

 

 

 

 

11. De Gerechtigheid

De Gerechtigheid staat bekend als eerlijk, verstandig, besluitvaardig en verantwoordelijk voor de eigen daden. Met de weegschaal wordt alles nauwkeurig tegen elkaar afgewogen en met het zwaard wordt uiteindelijk een knoop doorgehakt, een beslissing genomen.

 

 

 

 

 

12. De Gehangene

De gehangene staat bekend als machteloos, soms  depressief, en heeft soms moeite met een (noodzakelijke) ommekeer. Wanneer hij op zijn kop hangt, ziet hij de dingen plotseling van een andere kant. 

 

 

 

 

 

13. De Dood

De Dood staat voor het afsluiten van het verleden zodat je je helemaal kunt openstellen voor de toekomst. Het oude maakt plaats voor het nieuwe.

 

 

 

 

 

 

 

14. De Gematigdheid

De Gematigdheid staat bekend als kalm, in balans en wordt in verband gebracht met innerlijke rust, gezondheid, ontspanning en beheersing.

 

 

 

 

 

15. De Duivel

De Duivel staat bekend als de Grote Verleider en wordt in verband gebracht met onze eigen ‘donkere’ kant; het niet kunnen loslaten van verslavingen, destructieve gedachten en/of gedrag, het geen maat kunnen houden. Soms staat hij voor de overgave aan iemand die ons probeert te controleren en te domineren. Of…onze eigen obsessie met iets of iemand!

 

 

 

16. De Toren

De Toren staat bekend als een figuurlijke bevrijding en wordt in verband gebracht met het openen van de ogen, groei na teleurstelling, het noodgedwongen moeten loslaten van het oude. De Toren stort gedeeltelijk in en wordt daarna weer opgebouwd. Echter, de fundering staat nog overeind. De toren wordt daardoor sterker dan voorheen!

 

 

 

 

 

17. De Ster

De Ster staat bekend als de kaart van de toekomst en wordt in verband gebracht met positiviteit, hoop, vertrouwen en succesvolle plannen die reiken tot ver in de toekomst.

 

 

 

 

 

18. De Maan

De Maan staat bekend als onzeker en wordt in verband gebracht met illusies en de angst om bepaalde stappen te nemen omdat je niet weet waar de ‘weg’ toe zal leiden. Soms staat de Maan in verband met problemen uit het verleden die nog niet echt zijn verwerkt waardoor je in oude gewoonten vervalt.

 

 

 

 

19. De Zon

De Zon staat bekend als positief, zelfbewust en vol vertrouwen. Zij wordt in verband gebracht met succes, het overwinnen van problemen en het genieten van het leven. En…warmte!

 

 

 

 

 

20. Het Oordeel

Het Oordeel staat bekend als een verlossing en wordt in verband gebracht met een nieuwe kans, het overwinnen van moeilijkheden, het verwerken van teleurstellingen en het loskomen van problemen. Een verandering ten goede, een figuurlijke wedergeboorte! Oude dingen worden nieuw leven ingeblazen.

 

 

 

 

21. De Wereld

De Wereld staat bekend als het doel dat is bereikt en wordt in verband gebracht met het ‘thuis komen’, het afronden van een project, het afsluiten van het verleden op een juiste manier waardoor weer verder gegaan kan worden op een beter, hoger niveau omdat er zoveel geleerd is. De ‘nul’ van de Dwaas sluit zich om de Wereld heen; de cirkel is rond.

 

 

De Kleine Arcana, Staven

 

 

Staven Aas

De staf met nieuwe frisse blaadjes eraan wordt vastgegrepen alsof een nieuwe kans aangereikt en aangepakt wordt. De kaart straalt kracht uit en omdat het een Aas is – de eerste kaart van een serie – wijst het op een nieuw begin.

 

 

Staven twee

Er is al veel bereikt, maar toch bestaat er nog twijfel over de toekomst. Er is nog een lange weg te gaan voor je daadwerkelijk kunt genieten van wat je tot nu toe hebt bereikt. Blijf niet aan de toekomst denken, maar geniet ook vooral van het ‘nu’ en deel het desnoods met iemand anders. Samen sta je sterker en heb je misschien meer plezier.

 

 

Staven drie

Er is een lange weg achter de rug en nu is het dan tijd om de oogst binnen te halen en de onzekerheden van het verleden los te laten. Het is tijd om te genieten van waar je zo hard voor hebt gewerkt. Wees trots op jezelf en zorg dat je houdt wat je hebt bereikt.

 

 

Staven vier

Er wordt feest gevierd of bijeenkomsten gehouden waarbij jouw gezelschap is gewenst. Groepjes mensen van twee of meer die het gezellig hebben met elkaar. Een kaart met een positieve uitstraling die je welkom heet! Durf jezelf te laten zien en neem initiatief.

 

 

Staven vijf

Er wordt strijd gevoerd, maar het gaat op een speelse manier. Toch lijkt er sprake van wat wedijver, men wil zich ‘bewijzen’. Ook wel: innerlijke twijfel, besluiteloosheid. Een gevecht met de eigen ‘ikken’.

 

 

Staven zes

Een zegetocht. De winnaar, de held, wordt binnengehaald onder blijdschap en gejuich. Hij brengt goed nieuws en krijgt de waardering die hij verdient.

 

 

Staven zeven

De persoon op de kaart lijkt zich te willen verdedigen. Mogelijk is men het niet met hem eens of voelt hij zich daadwerkelijk ‘aangevallen’ en is hij van mening dat hij zijn standpunt moet verdedigen. De kaart wijst er ook op dat je  je vooral niet door anderen van de wijs moet laten brengen, dat je er goed aan doet te (blijven) staan voor wat je denkt en voelt!

 

 

Staven acht

De staven vliegen door de lucht en zijn al aan het landen. Ze wijzen op snelle, positieve, ontwikkelingen en ze zijn al onderweg naar jou! Er hangt iets (goeds) in de lucht!

 

 

Staven negen

Er is sprake van een moeilijk verleden waarin de persoon op de kaart al veel strijd heeft geleverd. Daardoor is hij in het heden wat voorzichtiger geworden, geneigd de kat uit de boom te kijken en een muurtje rond zichzelf op te trekken om nieuwe teleurstellingen te voorkomen.

 

 

Staven tien

De persoon op de kaart verdeelt zijn krachten verkeerd. Mogelijk wil hij teveel tegelijk ineens doen waardoor hij het zichzelf onnodig moeilijk maakt en door de bomen het bos niet meer ziet.

 

 

Staven Schildknaap

Deze Schildknaap heeft een positieve invloed. Soms is hij een boodschapper die onverwacht goed nieuws brengt of je een uitnodiging stuurt of voorstel doet. Soms staat hij voor een gebeurtenis die je inspiratie doet opborrelen; die je motiveert. Ook staat hij in verband met (spirituele) boodschappen.

 

 

Staven Ridder

Deze ridder brengt een wat ongeduldige sfeer met zich mee. Zijn paard trappelt van ongeduld om deze plek te verlaten en de ridder lijkt hem met moeite in toom te kunnen houden. Hij staat op het punt in volle galop te vertrekken.  Over-enthousiasme.

 

 

Staven Koningin

Deze koningin is mooi van binnen en van buiten. Zij is begripvol, behulpzaam, maar weet ook heel goed wat zij zelf wil. Ze is hartelijk en zelfbewust.

 

 

Staven Koning

Deze koning is sympathiek, serieus, wilskrachtig en motiverend. Een rots in de branding waar je op kunt bouwen en vertrouwen. Hij vindt het belangrijk om nu zijn zaakjes alvast te regelen voor de toekomst.  Zelfbewust en ondernemend.

 

Kleine Arcana, Zwaarden

 

 

Zwaarden Aas

Het zwaard kan een ‘knoop doorhakken’, daarom staat dit zwaard voor een beslissing die genomen dient te worden. Dit dient te gebeuren met het volle verstand en niet op gevoel.

 

 

Zwaarden twee

De persoon op de afbeelding lijkt haar hart te beschermen. Mogelijk is zij eerder gekwetst, heeft zij eerder gefaald en sluit ze zich nu af om te voorkomen nogmaals gekwetst en/of teleurgesteld te worden. De zwaarden wijzen ieder een kant uit wat wijst op twijfel.

 

 

Zwaarden drie

De zwaarden doorboren een hart, maar er is geen bloed. Het gaat hier om oude wonden, oud zeer dat kan worden opgerakeld. Soms staat deze kaart voor een beslissing die tegen het gevoel in wordt genomen.

 

 

Zwaarden vier

De persoon op de kaart neemt rust. Meestal noodgedwongen om te genezen of om één en ander voor zichzelf op een rijtje te kunnen  zetten zodat hij/zij straks weer uitgerust en met frisse moed verder kan.

 

 

Zwaarden vijf

Er is strijd geweest en er is mogelijk sprake van harde verwijten, oneerlijkheid en/of vals spel. Zowel de winnaar als de verliezer voelt zich niet prettig.

 

 

Zwaarden zes

De boot vaart naar de overkant. Er is – gezien de kromme rug van de vrouw en het golvende water aan de rechterzijde van de boot – sprake geweest van roerige tijden. De personen in de boot hopen op een beter, nieuw begin. Men komt in ‘rustiger vaarwater’.

 

 

Zwaarden zeven

De persoon op de kaart probeert afscheid te nemen van het verleden, maar omdat hij achterom blijft kijken en niet eerlijk is tegenover zichzelf en/of zijn omgeving, zal er altijd iets blijven hangen en zal hij er nooit van loskomen. Tevens snijdt hij zich aan de zwaarden die hij op oneerlijke wijze probeert mee te nemen. Deze kaart staat vaak voor het telkens weer in dezelfde fouten/ gewoonten vervallen, het ‘zichzelf in de vingers snijden’.

 

 

Zwaarden acht

De persoon op de kaart is gebonden en geblinddoekt, wat erop wijst dat zij niet vooruit durft te kijken. Maar waarom niet? Er zijn geen knopen, ze kan zichzelf zo los wikkelen en de blinddoek afdoen. De weg vooruit is vrij, maar ze moet dit wel willen zien!

 

 

Zwaarden negen

De persoon op de kaart maakt zich zorgen, maar zijn deze zorgen gegrond? De zwaarden op de kaart raken de persoon niet, maar zeggen juist dat alle obstakels één voor één uit de weg te ruimen zijn. Zij kan beter haar energie hierin steken, dan in het piekeren erover!

 

 

Zwaarden tien

De persoon op de kaart wordt doorboord door zwaarden. Een gruwelijke aanblik. Toch is het slechts een betekenis van symbolische aard; het is de dood van de zorgen. Er volgt een betere tijd, dit is een ’tien’; het einde van een cyclus. De zon komt op aan de horizon!

 

 

Zwaarden Schildknaap

Deze Schildknaap heeft een onrustige invloed. Hij staat niet met beide benen op de grond en onenigheid hangt in de lucht, daarom is hij waakzaam; klaar voor de strijd! Kritiek of onenigheid hoort bij deze kaart, maar ook een ietwat onvolwassen manier van handelen. De wolken laten zien dat een stevige discussie de lucht kan klaren.

 

 

Zwaarden Ridder

Deze Ridder brengt een onrustige sfeer met zich mee. Agressie, strijd, en impulsiviteit. Er hangt ruzie in de lucht.

 

 

Zwaarden Koningin

Deze Koningin heeft een goed inzicht, is wat koel, recht door zee, intelligent en zelfstandig. Ze is afstandelijk, intellectueel en onafhankelijk.

 

 

Zwaarden Koning

Deze Koning is wat koppig, dominant, star en autoritair. Hij duldt geen tegenspraak en is snel geïrriteerd. Hij is vooral rationeel, niet emotioneel.

 

Kleine Arcana, Bekers

 

Bekers Aas

De beker loopt over van goeds. Geluk, gezondheid, welvaart, op ieder gebied is deze kaart een voorbode van geluk en voorspoed!

 

 

Bekers twee

Langzaam maar zeker komen twee mensen bij elkaar. Het betreft iets bijzonders, iets blijvend, dat weliswaar tijd nodig heeft om te groeien om tot ontwikkeling te komen, maar wat niet van voorbijgaande aard zal zijn. De basis is goed!

 

Bekers drie

Meerdere mensen hebben een leuke tijd met elkaar; er is sprake van een goede afloop, een ‘happy end’ waarop wordt getoast. Het doel is/wordt bereikt! Het rijpe fruit staat voor vruchtbaarheid, groei en gezondheid.

 

 

Bekers vier

De persoon op de kaart zit ontevreden voor zich uit te kijken en ziet niet dat hem een bokaal wordt aangereikt. Deze kaart staat voor het mokken over een bepaalde situatie en het zo opgaan in  ontevredenheid, dat voor de hand liggende oplossingen over het hoofd worden gezien terwijl deze er wel degelijk zijn!

 

 

Bekers vijf

De persoon op de kaart treurt om wat is verloren en is hier zo verdrietig om dat hij niet eens in de gaten heeft dat er achter hem nog een aantal bokalen rechtop staan en dat er een brug leidt naar een mooie plek waar hij naartoe kan gaan. Hij blijft zo hangen in het verdriet en de teleurstelling, dat hij niet ziet dat er nog genoeg is om naar uit te kijken.

 

 

Bekers zes

Herinneringen vullen de gedachten. Vroeger was alles beter en mooier, maar…is dat wel zo?  Wat kun je nu doen om dat gevoel, de sfeer, van het verleden weer terug te krijgen?

 

 

Bekers zeven

De persoon op de kaart lijkt niet te kunnen kiezen uit alle mogelijkheden die hem worden aangereikt, of die hij zelf bedenkt. Welke opties zijn haalbaar voor hem en welke niet? Deze kaart wijst ons op het gevaar van dromen die niet waargemaakt kunnen worden, misschien omdat ze te hoog gegrepen zijn en waardoor teleurstelling haast niet kan uitblijven.

 

 

Bekers acht

De persoon op de kaart neemt afscheid van zijn huidige leefwijze. De bekers staan dusdanig opgesteld, dat het lijkt of er één ontbreekt. Toch zijn het er echt acht. Gevoelsmatig mist de persoon iets. Hoewel hij nog onzeker is over wat er nu gaat komen, zet hij toch door. Gaandeweg zal vanzelf duidelijk worden welk nieuw pad hij zal gaan bewandelen.

 

 

Bekers negen

De persoon op de kaart is  tevreden , maar tevens wat zelfvoldaan. Misschien geniet hij wat teveel van alles wat hij heeft en heeft hij moeite zich te beheersen wanneer het gezellig is…Bokalen negen wordt ook wel ‘de negen maanden kaart’ genoemd (zwangerschap).

 

 

Bekers tien

De mensen op de kaart zijn dankbaar en tevreden, ze waarderen wat ze hebben en genieten hier ook van. Deze kaart is altijd een positief voorteken, op welk gebied dan ook. Bokalen tien staat voor het behalen van een doel, een wens die in vervulling gaat. Vreugde en dankbaarheid. Desondanks ook een waarschuwing voor het feit dat niets vanzelfsprekend is en dat we zelf ook moeten blijven vechten voor ons geluk. Kortom; hard werken loont!

 

 

Bekers Schildknaap

Deze Schildknaap is een charmeur en brengt liefde, een verzoening, dromen of vleierij met zich mee. Hij biedt niet zelden nieuwe mogelijkheden als een nieuwe opleiding, een nieuwe relatie, nieuwe spirituele impulsen, of zelfs een (letterlijke of figuurlijke) geboorte!

 

 

Bekers Ridder

Deze Ridder brengt een sfeer van liefde, hulpvaardigheid en ontspanning met zich mee. Hij is je goed gezind en bereid je een helpende hand te bieden.

 

 

Bekers Koningin

Deze Koningin is liefdevol, gevoelig, zorgzaam, en bovenal intuïtief goed ontwikkeld, maar ook een droomster. Spiritualiteit en verleiding.

 

 

Bekers Koning

Deze Koning is sympathiek, meelevend, verantwoordelijk, maar heeft toch een zekere behoefte aan vrijheid. Tevens is hij zeer gevoelig voor verleidingen, zo verraadt zijn voet die bijna op het punt staat een misstap te begaan. Deze bourgondisch ingestelde koning geniet van het leven en wel met volle teugen!

 

Kleine Arcana, Pentakels

 

 

Pentakels Aas

Het Aas bevindt zich in een prachtige omgeving die rust, geluk en welbevinden uitstraalt. Innerlijke en uiterlijke rijkdom. Het betreft ook weer de eerste kaart van een serie, dus ook weer: een nieuw begin, een nieuwe kans met een hoog slagingspercentage.

 

 

Pentakels twee

De persoon op de kaart staat niet stevig met beide voeten op de grond, maar lijkt zich desondanks toch in evenwicht te houden. Deze kaart staat voor het zich goed kunnen aanpassen aan nieuwe situaties, maar wel zonder dat het (nog) werkelijk ergens naartoe gaat. Het evenwicht is nog zoek. De kaart heeft een wat speels karakter en wijst niet op serieuze plannen, eerder op een voorlopige aarzeling.

 

 

Pentakels drie

De persoon op de kaart krijgt de kans te laten zien wat hij kan. Hij is bereid te werken voor zijn doel en doet hiervoor goed zijn best. Hij neemt de adviezen van anderen ter harte, maar blijft daarnaast ook zijn eigen intuïtie volgen. De combinatie van zijn eigen gezond verstand, het volgen van zijn intuïtie, plus het advies van anderen dat hij op gevoel wel of niet opvolgt, maakt dat hij ver kan komen.

 

 

Pentakels vier

De persoon op de kaart ‘zit’ op zijn bezit, en mogelijk ook op zijn gevoel. Hij vindt het moeilijk om zo nu en dan een risico te nemen. Hij houdt het liefst alles vast en alles bij het oude. Zo weet hij wel wat hij heeft, maar loopt hij met deze houding ook veel mooie goede nieuwe dingen mis! Hij is zo gebrand op zekerheid waardoor hij nieuwe kansen aan zijn neus voorbij laat gaan.

 

 

Pentakels vijf

De personen op de kaart voelen zich ziek en er ontbreekt van alles in hun leven. Toch vertikken ze het om hulp te vragen, want mogelijk zullen ze dan zelf ook moeten veranderen. Veranderen kost moeite en daarom kiezen ze er liever voor in onzekerheid te blijven leven… Durf te vragen maar blijf ook werken aan je eigen ontwikkeling.

 

 

Pentakels zes

De rijke man geeft geld aan de armen, maar… hij gooit het niet over de balk. Hij bekijkt wat zij nodig hebben en weegt zijn giften zorgvuldig af. Ze krijgen niets meer of minder. De armen zijn blij met zijn steun en stellen zich dankbaar naar hem op. Steun kan erg belangrijk zijn! Mits er geen misbruik van wordt gemaakt.

 

 

Pentakels zeven

De persoon op de kaart staat te wachten tot zijn struik gaat groeien en bloeien. Hij weet dat hij het juiste heeft gedaan, het graven, het zaaien, het verzorgen, alleen vindt hij het moeilijk nu geduld op te brengen tot er werkelijk resultaat van zijn inspanning is te zien. Toch is het belangrijk om te wachten en niets te forceren. Alles heeft immers tijd nodig om te groeien…

 

 

Pentakels acht

De persoon op de kaart is fijn aan het werk en heeft hier ook daadwerkelijk plezier in omdat hij werk doet waar hij zelf voor heeft gekozen. Het kost hem tijd en energie en hij moet nog veel leren maar desondanks geeft het hem voldoening! Ook dat is rijkdom!

 

 

Pentakels negen

De persoon op de kaart geniet van de mooie omgeving. Ze lijkt weinig moeite te hoeven doen voor al het moois om haar heen. In het verleden heeft ze de juiste beslissingen genomen waardoor ze nu kan genieten van alles wat is bereikt.

 

 

Pentakels tien

Deze kaart staat doorgaans voor familiebanden, erfelijkheid, het gezin. Er is veel geleerd, er is vrede, harmonie en gezelligheid. Innerlijke en uiterlijke rijkdom. Een stabiele basis en zekerheid. Soms: een erfenis.

 

 

Pentakels Schildknaap

Deze Schildknaap heeft een waardevolle, stabiele invloed. Nieuwe, welkome lessen en hulp zijn te verwachten. Hij brengt een geluksmunt.

 

 

Pentakels Ridder

Deze Ridder brengt een stabiele, vertrouwde sfeer met zich mee. Hoewel hij wat traag is, is hij sterk en volhardend en bereikt hij langzaam maar zeker zijn doel.

 

 

Pentakels Koningin

Deze Koningin is betrouwbaar, hulpvaardig, intelligent en zorgzaam. Ze is ‘de moeder’ en hecht veel waarde aan huiselijke gezelligheid en haar gezin. Ze komt niets te kort en geniet met volle teugen van al het moois om haar heen. Het konijntje symboliseert vruchtbaarheid.

 

 

Pentakels Koning

Symboliek: Deze Koning is eerlijk, consequent, leidinggevend, maar tevens sympathiek. Hij bekleedt een goede functie waardoor hij in staat is zichzelf en zijn gezin te onderhouden en ervoor te zorgen dat zij niets te kort komen. Dat hij goedhartig is en succesvol bewijst de klimop die met zijn mantel vergroeit.

 

Leestip: Tarot Studieboek.

Toch liever de uitgebreide betekenissen lezen? In het Tarot Studieboek wordt niet alleen uitvoerig aandacht besteed aan alle basisbetekenissen en de symboliek van de tarot maar ook aan de elementen en de positieve en negatieve aspecten van de kaarten. Het boek is volledig in kleur en absoluut één van de favorieten in mijn eigen tarot-bieb.

 

Copyrights van de Rider Waite Tarot op deze pagina: U.S. Games Systems.

Tarot blog >HOME