De kwintessens

tarot kwintessens

Pagina onder constructie

 

Hieronder volgt een korte handleiding, de basis betekenissen van de Tarotkaarten in het kort uitgelegd, die je kunt gebruiken bij de interpretatie van jouw eigen readings. Tel alle getallen van alle kaarten die je hebt getrokken bij elkaar op, en de uitkomst staat voor de kaart die aan jouw ‘reading’ een extra boodschap of advies toevoegt

Alle getallen boven 21 dienen bij elkaar opgeteld te worden.

Bijvoorbeeld 23> 2+ 3 = 5 (de Hiërofant)

35> 3 + 5 = 8 (de Kracht)

LET OP:

Wanneer je na het optellen van de twee cijfers van de uitkomst weer uitkomt op een twee-cijferig getal, tel je deze getallen óók weer bij elkaar op.

Bijvoorbeeld: 67> 6 + 7 = 13 (de Dood) EN > 1 + 3 = 4 (tweede advies-kaart: de Keizer!)

1. De Magiër

De Magiër staat achter zijn tafel met daarop de vier elementen: Een staf (vuur) , een pentakel(Aarde) een bokaal (water) en een zwaard (lucht). Deze staan voor creativiteit, praktisch denken, intuïtie en emoties. De Magiër is in staat om al deze elementen op de juiste manier te gebruiken zodat hij zijn eigen wensen kan vervullen.

Boven zijn hoofd zweeft de ‘lemniscaat’ . Het symbool van oneindigheid. De oneindige band van onze wereld met de wereld in het hiernamaals….Hij ontleent zijn kracht uit de kosmos om hier op aarde gedaan te krijgen wat hij wenst.

2.De Hogepriesteres

De Hogepriesteres houdt de Tora-rol half verborgen onder haar cape, waarmee wordt aangeduid dat ze verborgen krachten bezit. Ze heeft de rol helemaal gelezen, dus beschikt ze ook over veel kennis.

De maan verwijst naar haar sterk ontwikkelde intuïtie.

Ze is gekleed in het blauw waardoor ze een rustige uitstraling heeft.

Ze is geduldig, begripvol, wijs en intuïtief, soms zelfs paranormaal begaafd.

De Hogepriesteres vertelt ons nog beter te leren en te dúrven luisteren naar wat onze intuïtie ons wil vertellen en de dingen met geduld en begrip te benaderen.

3. De Keizerin

Als u goed naar de Keizerin kijkt, zal het u opvallen dat zij in verwachting is, en dat het symbool van vrouwelijkheid duidelijk op de kaart zichtbaar is. Ze zit in een natuurrijk gebied waar alles groeit en bloeit.

Rijp koren, veel groen en het beekje stroomt.

Deze kaart staat duidelijk voor groei en bloei, en wel op alle gebied, of u zich nu bezighoudt met een nieuwe baan, een nieuwe relatie of plannen heeft een gezin te gaan stichten. Ook creatieve ideeën die in uw gedachten rond dwarrelen hebben tijd nodig om te groeien en te rijpen en wanneer u deze kaart te zien krijgt, betekent het vaak dat het nu het juiste moment is om deze ideeën ten uitvoer te brengen.

Groei en bloei, tijd om de vruchten te plukken van hard werk dat u eerder heeft geleverd.

De tijd is rijp!

4. De Keizer

De Keizer zit op zijn stenen koude troon. Hij denkt meer met het verstand dan met zijn gevoel en de ramskop op zijn troon laten ons zien dat hij soms behoorlijk koppig kan zijn. Hij heeft de dingen graag volgens zijn wil en met de scepter probeert hij alles onder controle te houden.Soms iets te …De Keizer is streng (ook voor zichzelf) en star, en praat niet graag over zijn diepere gevoelens, de Keizer is afstandelijk maar betrouwbaar.

5. De Hierofant

De Hierofant heeft eigenlijk twee betekenissen.

De afbeelding stelt een leraar voor die zijn leerlingen alles vertelt wat hij weet, en zij luisteren leergierig naar wat hij hen te vertellen heeft . In zijn hand houdt hij de sleutel die leidt naar de waarheid. Naar de antwoorden waarnaar u op zoek bent.

De vraag is hier: Bent u de leraar of de leerling?

Begeleid u anderen of wordt u zelf begeleid?

Bent u op zoek naar antwoorden of geeft u ze aan zoekenden? Zoals u kunt zien bevinden de Hierofant en de moniken zich in de kerk. Dit wijst erop dat traditie en rituelen hoog in het vaandel staat. Heeft u een probleem, probeert u dit dan op een traditionele manier op te lossen, op de ‘normale’ manier, dus niet al te origineel of frivool, gewoon ‘gewoon’…

6. De Geliefden

De Geliefden laten ons zien dat ze heel veel van elkaar houden, dat er veel liefde is om u heen, maar ook dat u voor een belangrijke keuze staat. Dit kan op liefdesgebied zijn, maar ook op gebied van vriendschap, werk, wonen, etc. etc.

Achter Eva is de slang te zien. Hij fluistert haar in wat te doen, en..de slang denkt hierbij altijd aan zichzelf. Dat is wat u ook zou moeten doen. Neem de beslissing die voor uzélf goed voelt! Soms offert u zichzelf te vaak op voor een ander. De engel geeft u ook toestemming om uw gevoel te volgen.

7. De Zegewagen

De Zegewagen is vertrokken!

Hij weet precies wat hij wil en is op weg naar zijn bestemming. Hij heeft een zwarte sfynx en een witte sfynx die soms allebei een andere kant op willen, dus zijn weg naar zijn eindbestemming zal niet altijd over rozen gaan, soms zal hij op wat tegenslag stuiten, maar dat deert hem niet. Hij weet wat hij wil, en zet zich 100% in om zijn doel te bereiken! Daarbij lijkt hij geen controle te hebben over de sfynxen, want de teugels ontbreken. Hij moet hen dus met zijn verstand de weg wijzen wat veel wilskracht vergt. Soms gaat hij zichzelf voorbij, het is belangrijk geen overhaaste stappen te zetten.

8. De Kracht

De dame temt de leeuw. Hij geeft zich helemaal aan haar over: Dit had ze nooit verwacht. “de Kracht” laat ons zien dat je soms in staat bent heel wat meer te bereiken dan je eigenlijk zelf dacht. Als je maar geduld hebt,doorzet, hoop en moed houdt, en …als je maar wilt! Je bent veel sterker dan je je zelf realiseert en tot veel meer in staat dan je nu misschien verwacht.

9. De Kluizenaar

De Kluizenaar (Heremiet) is zoekende.

Hij schijnt met zijn lamp vooruit om het juiste pad te vinden.

Maar alles waar hij naar op zoek is, zit in zichzelf. Hij zou zijn lampje naar binnen moeten schijnen, en daar op zoek moeten gaan.

Wat hij daar vindt, kan hij dan vervolgens naar buiten toe uitdragen, zodat hij voor anderen een lichtje kan zijn!

De Kluizenaar beschikt over enorm veel innerlijke wijsheid en kan ook goed alleen zijn. Soms heeft hij het zelfs nodig even alleen te zijn.

10. Het Rad van Fortuin

Het Rad laat ons zien dat het leven soms hetzelfde werkt als het Rad van Fortuin.

Het leven is soms een risico durven nemen, en soms erop hopen dat het Rad(het”Lot”) op een goed moment stopt met draaien zodat je geluk hebt.

Wat juist heel belangrijk is, is juist NIET af te wachten wat “het Lot” ons brengt, maar het Lot zélf bepalen!

Neem het heft in eigen hand. Wacht niet af waar het rad stopt met draaien, maar durf er zelf op een juist moment af te springen om je eigen geluk te bepalen en hiermee je eigen “Lot” een handje te helpen voor je jaar in jaar uit met het Rad meedraait in het zelfde kringetje!

11. De Gerechtigheid

De Gerechtigheid zit hier na te denken en houdt hierbij haar weegschaal met de linkerhand vast om alles tegen elkaar af te wegen.

Links is de kant van het gevoel, de intuïtie, dus het afwegen van alle voors en tegens doet zij op gevoel.

Met de rechterhand, de kant van het verstand, de ratio, houdt zij haar zwaard omhoog waarmee ze oordeelt.

Deze kaart laat ons zien dat alles eens héél goed overdacht dient te worden, maar wat zéér belangrijk hierbij is, is dat u hierbij vooral heel eerlijk naar uzelf dient te zijn! En ook uw eigen gedrag en gedachten moet durven beoordelen!Wat ging er mis, en wat was uw eigen aandeel hierin?

Wat wilt u wel, maar vooral ook: Wat wilt u niét!? Wat zegt uw gevoel en wat zegt uw verstand?

Eerlijk zijn tegen jezelf is niet altijd gemakkelijk, maar soms wel noodzakelijk om uw leven, maar ook uw eigen gedrag en gedachtengang, op tijd een andere wending te geven…Luister niet enkel naar uw gevoel maar hierbij vooral ook naar uw verstand!

12. De Gehangene

We zien de Gehangene op zijn kop hangen, vastgebonden aan een boom.

Hij lijkt zich erin te berusten en geduldig te wachten tot er iemand langs komt om hem te bevrijden.

Dit is ook hetgeen u zelf zou moeten doen.

U berusten in uw Lot en geduld hebben. De tijd die u spendeert met wachten kunt u beter gebruiken om alles rustig te overdenken en nieuwe plannen maken dan geforceerd proberen los te komen. Dit zal niet lukken, maar juist averechts werken, en in plaats van dat u los komt zult u alleen maar verder in de knoop komen te zitten. Offert u uw tijd op om tot een beter inzicht te kunnen komen.

Dat is de boodschap die de Gehangene ons geeft. Berust, denk na, en offer iets van uzelf op om uiteindelijk verder te kunnen komen.

13. De Dood

We zien hier de Dood met zijn cape en zijn zeis om alles af te kappen. Voor velen een angstaanjagende aanblik. Toch is hier slechts sprake van een symbolische kaart, en niet van een kaart die de werkelijke dood aankondigt.

Symbolisch betekent deze kaart dan ook: Sluit het verleden af en …sta open voor een nieuw begin.

Want de Dood betekent niet alleen”dood”, hij betekent ook : “geboorte”.

Wanneer er iets sterft, wordt er ook iets nieuws geboren, wanneer er iets verdwijnt, komt er iets anders voor in de plaats, wanneer er één deur dicht gaat, wordt een andere geopend.

Het nadeel bij deze kaart “de Dood” is dat men nog niet weet wat het nieuwe zal zijn, en men zich daarom aan het oude vertrouwde vastklampt, zelfs al weet men dat dit oude ook zijn beste tijd heeft gehad….

14. De Gematigdheid

De engel van de Gematigdheid staat met één voet op het land en met één voet in het water. Op die manier blijft hij in balans.

Ze giet het water van de ene in de andere bokaal waaruit blijkt dat zij op de juiste manier in evenwicht is.

De gematigdheid laat zien dat het goed is om alles met mate te doen en hierdoor beter in balans komt. Met zichzelf, maar ook met zijn omgeving. Het water waar ze in staat is kalm, dus meer rust is te verwachten als u het zelf ook wat kalmer aan doet.

15. De Duivel

De Duivel heeft ons in zijn greep….

Dénken we!

De ketens die om de nekken van de Duivelsdieners hangen zijn zo wijd dat ze deze op ieder gewenst moment over hun hoofd af zouden kunnen doen.

We kiezen er zelf voor in een bepaald levenspatroon hangen, we kiezen er zelf voor ons te laten domineren, we kiezen er zelf voor bepaalde gedachten vast te houden en we kiezen er zelf voor ons schuldig te blijven voelen, etc. etc. In principe kunnen we zo wegwandelen, de vrijheid tegemoet, maar…wíllen we dat wel? Of is het toch makkelijker de Duivel te blijven dienen en hem gewoon de schuld te geven van al het negatieve dat we zelf in ons leven toelaten?

16. De Toren

De bliksem is in de toren geslagen! Totaal onverwacht slaat het noodlot toe, de mensen vallen naar beneden, er is niets aan te doen, ze moeten het gewoon maar laten gebeuren en afwachten wat daarna komt. Maar..één geluk: Alleen de top van de toren staat in brand.

De rest van de toren staat nog steeds overeind; De fundering is nog in takt.

Dit betekent dat men nu stukje bij beetje opnieuw kan beginnen met het opbouwen van de toren, en waarschijnlijk wordt deze nog mooier en steviger dan voorheen.

17. De Ster

De godin onder de ster houdt twee kelken vast. De ene kelk vangt water op dat uit de rivier komt, de ander geeft het direct weer door aan de aarde waar het gras begint te groeien en de bloemen te bloeien. Het stroomt en stroomt, de bokalen raken nooit leeg.

Wat ze ontvangt geeft ze direct weer door, en dat zouden wij ook moeten doen. Met liefde, met kennis, met goede ideeën, zorgzaamheid, etc. etc.

Alle goede dingen die we ontvangen zouden we moeten doorgeven aan anderen. Alleen op deze manier zal de wereld om ons heen er stukje bij beetje beter uit komen te zien. Niet alleen voor de mensen om ons heen maar vooral ook voor onszelf, want…wie goed doet, goed ontmoet, toch!?

18. De Maan

De Maan staat hoog aan de hemel, maar de wolf en de hond zijn angstig.

De maan staat voor ons onderbewustzijn, die wij slechts in dromen kunnen bereiken.Dus s’nachts, wanneer de maan aan de hemel staat….

De weg die op de kaart te zien is leidt tot ver in de bergen, maar we weten niet waartoe deze weg leidt.

We moeten dus ons gevoel volgen, en luisteren naar onze intuïtie of het goed is deze weg te bewandelen. In onze dromen komen we ook vaak ons onverwerkte verdriet tegen, onze angsten, maar ook de mooie dingen die we stilletjes wensen.

Toch staat de Maan meestal in verband met de duistere kant van ons onderbewustzijn. De kant waar we ons verdriet en onze angst, onze minder leuke ervaringen hebben verstopt…Hoe meer we weg blijven rennen voor onze angsten, hoe langer deze ons zullen blijven achtervolgen. In onze dromen, maar ook daarbuiten…? Accepteer de angst en onzekerheden en durf de confrontatie ermee aan te gaan,(ok met nare ervaringen uit het verleden) des te eerder zal uw angst verdwijnen!

19. De Zon

Het kind dat naakt op het paard rijdt staat voor vertrouwen, de rode sjerp voor enthousiasme, de zon voor positiviteit. Groei, nieuwe ontwikkelingen, nieuwe ideeën en optimisme.

Een heerlijke kaart die geen enkel negatief aspect bezit!

20. Het Oordeel

Op veel kaarten staat het Oordeel afgebeeld als mensen die wakker worden gefloten door een engel. Zij staan op uit hun doodskisten. Bevrijding.

Men wordt bevrijd uit een nare situatie, uit onzekerheid, maar het betekent geen einde, eerder een transformatie. Men gaat door op een ander (en beter!) niveau. Iets wordt nieuw leven ingeblazen, misschien een relatie die in het slob was geraakt, een baan die begon te vervelen, etc. etc.

Zeker géén dag des oordeels, maar juist een nieuwe kans! Maak van het Oordeel geen vóóroordeel en durf anderen te melden wat u op uw hart heeft. Alleen hierdoor kan onzekerheid verdwijnen, want actie vraagt om reactie en een goed gesprek doet wonderen. Zo weet u allebei waar u aan toe bent en kunt u op een betere manier met elkaar omgaan.

21. De Wereld

De naakte godin voelt zich vrij! Ze heeft geen zorgen of problemen meer, ze heeft de lange reis,die de 22 kaarten van de Grote Arcana symboliseert, achter de rug. De 0 van de Dwaas sluit zich in de vorm van een cirkel van bloemen en fruit om haar heen.Ze is thuis gekomen, heeft het verleden afgesloten en is nu klaar voor een heel nieuw begin. Eerlijk is eerlijk, ze heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar ze heeft al haar lessen geleerd en het is tijd om de beloning in ontvangst te nemen: Bloemen en rijp fruit, de geschenken van de natuur sluiten zich om haar bevrijde lichaam en geest; de cirkel is rond!