Kwintessens (Kleine Arcana)

Om uw eigen tarot readings meer diepgang te geven en/of een aanvullend advies te krijgen adviseer ik altijd om na elke tarot legging de kwintessens te berekenen. Het woord kwintessens betekent dan ook: de kern of de essentie van een zaak.

De kwintessens van uw tarotlegging laat dus zien waar het voornamelijk om gaat.

Hieronder volgt een korte handleiding die u kunt gebruiken bij de berekening en de interpretatie van de kwintessens van uw eigen readings. 

Berekening van de kwintessens met de Grote Arcana

Tel alle getallen van alle kaarten die u heeft getrokken bij elkaar op. De uitkomst (de som) correspondeert met de kaart die aan uw ‘reading’ een extra boodschap of advies toevoegt

Alle getallen boven 21 dienen bij elkaar opgeteld te worden.

Bijvoorbeeld 23> 2+ 3 = 5 (de Hiërofant)

35> 3 + 5 = 8 (de Kracht)

LET OP:

Wanneer u na het optellen van de twee cijfers van de uitkomst weer uitkomt op een twee-cijferig getal, telt u deze getallen óók weer bij elkaar op.

Bijvoorbeeld: 67> 6 + 7 = 13 (de Dood) EN > 1 + 3 = 4 (tweede advies-kaart: de Keizer!)

De Dood laat in dit geval zien dat het belangrijk is om een bepaalde situatie af te sluiten, de Keizer vertelt u hoe u dit het beste kunt doen. 

Lees >HIER verder als u alleen gebruik wilt maken van de Grote Arcana kwintessens.

Wilt u ook de Kleine Arcana gebruiken als extra advies kaarten, leest u dan onder de afbeelding nog even verder.

Berekening van de kwintessens met de Kleine Arcana

Wanneer u alle kaarten uit uw kaartlegging hebt opgeteld kunt u dit getal ook opzoeken in onderstaande lijst Kleine Arcana kaarten.

Als u zowel de Grote Arcana kwintessens als de Kleine Arcana kwintessens gebruikt, krijgen uw readings nog meer diepgang.

Geeft u de voorkeur aan alle beschrijvingen van de kaarten in boekvorm, kunt u >HIER mijn boek ‘De Tarot in het Kort’ bestellen.

Hieronder volgt een overzicht waarin alle kleine arcana kaarten zijn gelinkt aan getallen.

 1. Zwaarden Aas

Symboliek: het zwaard kan een ‘knoop doorhakken’, daarom staat dit zwaard voor een beslissing die genomen dient te worden, voor duidelijkheid dat wordt geschept.

 

 1. Zwaarden twee

Symboliek: de persoon op de afbeelding lijkt haar hart te beschermen. Mogelijk is zij eerder gekwetst, heeft zij eerder gefaald, en sluit ze zich nu af om te voorkomen nogmaals gekwetst en/of teleurgesteld te worden. De zwaarden wijzen ieder een kant uit wat wijst op twijfel.

 

 1. Zwaarden drie

Symboliek: de zwaarden doorboren een hart, maar er is geen bloed. Het gaat hier om oude wonden, oud zeer dat kan woerden opgerakeld. Soms staat deze kaart voor een beslissing die tegen het gevoel in wordt genomen.

 

 1. Zwaarden vier

Symboliek: de persoon op de kaart neemt rust. Meestal ‘noodgedwongen’ om te genezen of om één en ander voor zichzelf op een rijtje te kunnen zetten zodat hij/zij straks weer uitgerust en met frisse moed verder kan.

 

 1. Zwaarden vijf

Symboliek: er is strijd geweest en er is mogelijk sprake van oneerlijkheid en/of vals spel. Zowel de winnaar als de verliezer voelt zich niet prettig.

 

 1. Zwaarden zes

Symboliek: de boot vaart naar de overkant, er is sprake geweest van roerige tijden, maar de personen in de boot hopen op een beter, nieuw begin. Men komt in ‘rustiger vaarwater’.

 

 1. Zwaarden zeven

Symboliek: de persoon op de kaart probeert afscheid te nemen van het verleden, maar omdat hij achterom blijft kijken en niet eerlijk is tegenover zichzelf en/of zijn omgeving, zal er altijd iets blijven ‘hangen’ en zal hij er nooit van loskomen. Deze kaart staat vaak voor het telkens weer in dezelfde fouten/ gewoonten vervallen.

 

8 Zwaarden acht

Symboliek: de persoon op de kaart is gebonden en geblinddoekt, wat erop wijst dat zij niet vooruit wil/kan/durft te kijken. Maar… waarom niet? Er zijn geen knopen, ze kan zich zo loswikkelen en de blinddoek afdoen. De weg vooruit is vrij, maar ze moet dit wel willen zien!

 

 1. Zwaarden negen

Symboliek: de persoon op de kaart maakt zich zorgen, maar… zijn deze zorgen gegrond? De zwaarden op de kaart raken de persoon niet, maar zeggen juist dat alle obstakels één voor één uit de weg te ruimen zijn. Zij kan beter haar energie hierin steken, dan in het piekeren erover!

 

 1. Zwaarden tien

Symboliek: de persoon op de kaart wordt doorboord door zwaarden. Een gruwelijke aanblik. Toch is het slechts een betekenis van symbolische aard: het is de dood van de zorgen. Er volgt een betere tijd, want de zon komt op aan de horizon!

 

 1. Zwaarden Schildknaap

Symboliek: deze Schildknaap heeft een onrustige invloed. Hij staat niet met beide benen op de grond, en onenigheid hangt in de lucht, daarom is hij waakzaam: klaar voor de strijd! Kritiek en onenigheid hoort bij deze kaart.

 

 1. Zwaarden Ridder

Symboliek: deze Ridder brengt een onrustige sfeer met zich mee. Agressie, strijd, en impulsiviteit.

 

 1. Zwaarden Koningin

Symboliek: deze Koningin heeft een goed inzicht, is wat koel, recht door zee, intelligent en zelfstandig. Afstandelijkheid, intellect, onafhankelijkheid.

 

 1. Zwaarden Koning

Symboliek: deze Koning is wat koppig, dominant, star en autoritair. Hij duldt geen tegenspraak en is snel geïrriteerd.

 

 1. Staven Aas

Symboliek: de staf met nieuwe frisse blaadjes eraan wordt vastgegrepen, alsof een nieuwe kans aangereikt wordt en aangepakt. De kaart straalt kracht uit, en omdat het een Aas is, de eerste kaart van een serie, wijst het op een nieuw begin.

 

 1. Staven twee

Symboliek: er is al veel bereikt, maar toch bestaat er nog twijfel over de toekomst, er is nog een lange weg te gaan voor je daadwerkelijk kunt genieten van wat je tot nu toe hebt bereikt. Blijf niet aan de toekomst denken, maar geniet ook vooral van het ‘nu’ en deel het desnoods met iemand anders. Samen sta je sterker en heb je misschien meer plezier.

 

 1. Staven drie

Symboliek: er is een lange weg achter de rug, en nu is het dan tijd om de oogst binnen te halen en het verleden los te laten om door te gaan op een basis die zekerheid met zich meebrengt.

 

 1. Staven vier

Symboliek: er wordt feest gevierd, bijeenkomsten gehouden waarbij je gezelschap is gewenst, groepjes mensen van twee tot meer die het gezellig hebben met elkaar, een kaart met een positieve uitstraling die je welkom heet!

 

 1. Staven vijf

Symboliek: er wordt strijd gevoerd, maar het gaat op een speelse manier. Toch lijkt er sprake van wat wedijver, men wil zich ‘bewijzen’.

 

 1. Staven zes

Symboliek: een zegetocht. De winnaar, de held, wordt binnengehaald onder blijdschap en gejuich. Hij brengt goed nieuws en krijgt de waardering die hij verdient.

 

 1. Staven zeven

Symboliek: de persoon op de kaart lijkt zich te willen verdedigen. Mogelijk is men het niet met hem eens of voelt hij zich daadwerkelijk ‘aangevallen’ en is hij van mening zijn standpunt te moeten verdedigen. De kaart wijst er ook op dat je je vooral niet door anderen van de wijs moet laten brengen, dat je er goed aan doet te (blijven) staan voor wat je denkt en voelt!

 

 1. Staven acht

Symboliek: de staven vliegen door de lucht en zijn al aan het landen. Ze wijzen op snelle, positieve, ontwikkelingen, en ze zijn al onderweg naar jou!

 

 1. Staven negen

Symboliek: er is sprake van een moeilijk verleden waarin de persoon op de kaart al veel strijd heeft gevoerd. Daardoor is hij nu wat voorzichtiger geworden en misschien geneigd de kat uit de boom te kijken en een muurtje rond zichzelf op te trekken om nieuwe teleurstellingen te voorkomen.

 

 1. Staven tien

Symboliek: de persoon op de kaart verdeelt zijn krachten verkeerd. Mogelijk wil hij teveel tegelijk ineens doen waardoor hij het zichzelf onnodig moeilijk maakt.

 

 1. Staven Schildknaap

Symboliek: deze Schildknaap heeft een positieve invloed. Soms is hij een boodschapper die onverwacht goed nieuws brengt, of duidt hij op iemand in de omgeving die je een uitnodiging stuurt of voorstel doet of een gebeurtenis die je inspiratie doet opborrelen, die je motiveert. Ook staat hij in verband met spirituele boodschappen.

 

 1. Staven Ridder

Symboliek: deze Ridder brengt een wat ongeduldige sfeer met zich mee. Zijn paard trappelt van ongeduld om deze plek te verlaten en de Ridder lijkt hem maar moeilijk in toom te kunnen houden. Hij staat op het punt in volle galop te vertrekken. Over-enthousiasme.

 

 1. Staven Koningin

Symboliek: deze Koningin is mooi van binnen en van buiten. Zij is begripvol, behulpzaam, maar weet ook heel goed wat zij wil. Hartelijk en zelfbewust.

 

 1. Staven Koning

Symboliek: deze Koning is sympathiek, serieus, wilskrachtig en motiverend. Een rots in de branding waar je op kunt bouwen en vertrouwen. Zelfbewust en ondernemend.

 

 

Bekers

 1. Bekers Aas

Symboliek: de beker loopt over van goeds. Geluk, gezondheid, welvaart, op ieder gebied is deze kaart een voorbode van geluk en voorspoed!

 

 1. Bekers twee

Symboliek: langzaam maar zeker komen twee mensen bij elkaar. Het betreft iets bijzonders en blijvends, dat weliswaar tijd nodig heeft om te groeien en tot ontwikkeling te komen, maar wat niet van voorbijgaande aard zal zijn.

 

 1. Bekers drie

Symboliek: meerdere mensen hebben een leuke tijd met elkaar. Er is sprake van een goede afloop, een ‘happy end’ waarop wordt getoast. Het doel is/wordt bereikt!

 

 1. Bekers vier

Symboliek: de persoon op de kaart zit ontevreden voor zich uit te kijken en ziet niet dat hem een bokaal wordt aangereikt. Deze kaart staat voor het mokken over een bepaalde situatie, en het zo ingaan op de ontevredenheid dat hij voor de hand liggende oplossingen over het hoofd ziet terwijl deze er wel degelijk zijn!

 

 1. Bekers vijf

Symboliek: de persoon op de kaart treurt om wat is verloren, en is hier zo verdrietig om dat hij niet ziet dat er achter hem nog een aantal bekers rechtop staan, dat er een brug leidt naar een mooie plek waar hij naartoe kan gaan, dat er nog genoeg is om vooruit te kijken in plaats van in het verleden en het verdriet te blijven ‘hangen’.

 

 1. Bekers zes

Symboliek: herinneringen vullen de gedachten. Vroeger was alles beter en mooier, maar… is dat wel zo? Wat kun je nu doen om dat gevoel, de sfeer, van het verleden weer terug te krijgen?

 

 1. Bekers zeven

Symboliek: de persoon op de kaart lijkt niet te kunnen kiezen uit alle mogelijkheden die hem worden aangereikt, of… die hij zelf bedenkt. Welke opties zijn haalbaar voor hem, en welke niet? Deze kaart wijst ons op het gevaar van dromen die niet waargemaakt kunnen worden, misschien omdat ze te hoog gegrepen zijn, en waardoor teleurstelling haast niet kan uitblijven.

 

 

 1. Bekers acht

Symboliek: de persoon op de kaart neemt afscheid van zijn huidige leefwijze. Hoewel hij nog onzeker is over wat er nu gaat komen, zet hij toch door. Gaandeweg zal vanzelf duidelijk worden welk nieuw pad hij zal gaan bewandelen.

 

 1. Bekers negen

Symboliek: de persoon op de kaart is tevreden, maar tevens wat zelfvoldaan. Misschien geniet hij wat teveel van alles wat hij heeft en heeft hij moeite zich te beheersen wanneer het gezellig is…

 

 1. Bekers tien

Symboliek: de mensen op de kaart zijn dankbaar en tevreden, ze waarderen wat ze hebben en genieten hier ook van. Deze kaart is altijd een positief voorteken, op welk gebied dan ook, het staat voor het behalen van een doel, een wens die in vervulling gaat. Vreugde, dankbaarheid, maar waarschuwt er ook voor dat niets vanzelfsprekend is, dat we zelf ook moeten blijven werken aan ons geluk, en dat dit zal worden beloond.

 

 1. Bekers Schildknaap

Symboliek: deze Schildknaap is een charmeur en brengt liefde, een verzoening dromen, of vleierij met zich mee. Hij biedt niet zelden nieuwe mogelijkheden, als een nieuwe opleiding, een nieuwe relatie, nieuwe spirituele impulsen, of zelfs een (letterlijke of figuurlijke) geboorte!

 

 1. Bekers Ridder

Symboliek: deze Ridder brengt een sfeer van liefde, hulpvaardigheid en ontspanning met zich mee. Hij is je goed gezind en bereid je een helpende hand te bieden.

 

 1. Bekers Koningin

Symboliek: deze Koningin is liefdevol, gevoelig, zorgzaam, en bovenal intuïtief goed ontwikkeld, maar ook een droomster. Spiritualiteit en verleiding.

 

 1. Bekers Koning

Symboliek: deze Koning is sympathiek, meelevend, verantwoordelijk, maar heeft toch een zekere behoefte aan vrijheid. Hij geniet graag van het leven, deze Bourgondisch ingestelde koning…

 

Pentakels

 1. Pentakels Aas

Symboliek: de Aas bevindt zich in een prachtige omgeving die rust, geluk en welbevinden uitstraalt. Innerlijke en uiterlijke rijkdom. Het betreft ook weer de eerste kaart van een serie, dus staat deze kaart ook weer voor een nieuw begin, een nieuwe kans met een hoog slagingspercentage.

 

 1. Pentakels twee

Symboliek: de persoon op de kaart staat niet stevig met beide voeten op de grond, maar lijkt zich desondanks toch in evenwicht te houden. Deze kaart staat voor het goed aanpassen aan nieuwe situaties, maar zonder dat het (nog) werkelijk ergens naartoe gaat. Het evenwicht is nog zoek. De kaart heeft een wat speels karakter en wijst niet op serieuze plannen, eerder op een voorlopige aarzeling.

 

 1. Pentakels drie

Symboliek: de persoon op de kaart krijgt de kans te laten zien wat hij kan. Hij is bereid te werken voor zijn doel, en doet hiervoor goed zijn best. Hij neemt de adviezen van anderen ter harte, maar blijft daarnaast ook zijn eigen intuïtie volgen. De combinatie van zijn eigen gezond verstand, het volgen van zijn intuïtie, plus het advies van anderen dat hij op gevoel wel of niet opvolgt, maakt dat hij flink vooruit kan komen op zijn weg naar succes!

 

 1. Pentakels vier

Symboliek: de persoon op de kaart ‘zit’ op zijn bezit, en mogelijk ook op zijn gevoel. Hij vindt het moeilijk zo nu en dan een risico te nemen, en houdt het liefst alles vast, en alles bij het oude. Zo weet hij wat hij heeft, maar… tegelijkertijd loopt hij met deze houding ook veel mooie goede nieuwe dingen mis! Hij is zo gebrand op zekerheid, waardoor hij juist onzekerheid creëert.

 

 1. Pentakels vijf

Symboliek: de personen op de kaart voelen zich ziek en er ontbreekt van alles in hun leven. Toch vertikken ze het om hulp te vragen, want mogelijk zullen ze dan zelf ook moeten veranderen. Veranderen kost moeite, en daarom kiezen ze er liever voor in onzekerheid te blijven leven… De sneeuw op de kaart staat ervoor dat alles tijdelijk is. Ook moeilijkheden. Soms staat deze kaart ook voor ziekte waardoor men tijdelijk niet in staat is te werken aan zijn/haar problemen. Ook dan kan hulp nodig zijn (wat men soms moeilijk vindt om te vragen, omdat men niemand tot last wil zijn. Toch kan het fijn zijn iemands advies of hulp te krijgen wanneer je hier behoefte aan hebt…)

 

 1. Pentakels zes

Symboliek: de rijke man geeft geld aan de armen, maar… hij gooit het niet over de balk, hij bekijkt wat zij nodig hebben en weegt zijn giften zorgvuldig af. De armen zijn blij met zijn steun en stellen zich dankbaar naar hem op. Steun kan erg belangrijk zijn!

 

 1. Pentakels zeven

Symboliek: de persoon op de kaart staat te wachten tot zijn struik gaat groeien en bloeien. Hij weet dat hij het juiste heeft gedaan, het graven, het zaaien, het verzorgen, alleen vindt hij het moeilijk nu geduld op te brengen tot er werkelijk resultaat van zijn inspanning is te zien. Toch is het belangrijk om te wachten en niets te forceren. Alles heeft immers tijd nodig om te groeien…

 

 1. Pentakels acht

Symboliek: de persoon op de kaart is fijn aan het werk en heeft hier ook daadwerkelijk plezier in, omdat hij werk doet waar hij zelf voor heeft gekozen. Het kost hem tijd en energie, maar het geeft hem voldoening! Ook dat is rijkdom!

 

 1. Pentakels negen

Symboliek: de persoon op de kaart geniet van de mooie omgeving. Hij/zij lijkt weinig moeite te hoeven doen voor al het moois om hem/haar heen. In het verleden heeft hij/zij de juiste beslissingen genomen waardoor hij/zij nu kan genieten van alles wat is bereikt.

 

 1. Pentakels tien

Symboliek: deze kaart staat doorgaans voor familiebanden, erfelijkheid, het gezin.

Er is veel geleerd, er is vrede, harmonie en gezelligheid. Innerlijke en uiterlijke rijkdom. Een stabiele basis en zekerheid.

 

 1. Pentakels Schildknaap

Symboliek: deze Schildknaap heeft een waardevolle, stabiele invloed. Nieuwe, welkome lessen en hulp zijn te verwachten.

 

 1. Pentakels Ridder

Symboliek: deze Ridder brengt een stabiele, vertrouwde sfeer met zich mee. Hoewel hij wat traag is, is hij sterk en volhardend en bereikt hij langzaam maar zeker zijn doel.

 

 1. Pentakels Koningin

Symboliek: deze Koningin is betrouwbaar, hulpvaardig, intelligent en zorgzaam.

Ze is ‘de moeder’ en hecht veel waarde aan huiselijke gezelligheid en haar gezin. Ze komt niets te kort en geniet met volle teugen van al het moois om haar heen.

 

 1. Pentakels Koning

Symboliek: deze Koning is eerlijk, consequent, leidinggevend, maar tevens sympathiek. Hij bekleedt een goede functie waardoor hij in staat is zichzelf en zijn gezin te onderhouden en ervoor te zorgen dat zij niets te kort komen.

 

Tarot Blog >HOME