Zo wordt u uw eigen lifecoach

Niet zelden worden levensdoelen niet bereikt door het eigen gedachten -of gedragspatroon. Soms zonder dat we hier onszelf bewust van zijn.

Het uitgangspunt van vooruitgang zijn de drie simpele vragen:

 • wie ben ik?
 • wat wil ik?
 • wat kan ik?

Opvallend genoeg weet niet iedereen deze vragen voor zichzelf te beantwoorden. Het feit dat iemand dit niet weet, legt al een groot deel van het probleem bloot. Want hoe kun je vooruitkomen als je niet weet waar je heen wilt?

Mijn doel als lifecoach is altijd: het doel ontdekken van mijn cliënt en samen stap voor stap hier naartoe werken.

Het is zelfs mogelijk om met onderstaande handvatten uw eigen coach te zijn. Ik ga u leren hoe. Tijdens mijn consulten in de salon maak ik gebruik van de logische niveaus van Bateson.

De logische niveaus van Bateson is een door Gregory Bateson en Robert Dilts ontworpen  piramide met als uitgangspunt: iedereen kan zijn of haar levensdoelen bereiken door de obstakels uit de weg te ruimen die hij op zijn weg naar succes tegenkomt.

U kunt zelf thuis ook deze piramide raadplegen.

De piramide van Bateson

Heeft u het gevoel stil te staan? Wilt u graag verder komen maar weet u niet hoe? Om erachter te komen waar uw persoonlijke obstakels zich bevinden beklimt u een denkbeeldige piramide die bestaat uit zes niveaus.

Het kan zijn dat u zelf al weet waardoor u niet verder komt, maar niet weet hoe u dit kunt veranderen. Ook kan het zijn dat u wel weet dat u stil staat, maar geen idee heeft wat hiervan de oorzaak is.

In beide gevallen is de piramide bruikbaar en kunt u zichzelf dezelfde vragen stellen als dat een lifecoach dit zou doen..

 1.   Omgeving
 2.   Gedrag
 3.   Kwaliteiten (capaciteiten, vermogen, kennis)
 4.   Overtuigingen en waarden (waarheden)
 5.   Identiteit
 6.   Zingeving (doel, missie, spiritualiteit)

Uw eigen lifecoach worden!

Stap voor stap beklimt u zelf de piramide en geeft u zichzelf eerlijk antwoord op de volgende vragen.

1. Omgeving

U begint onderaan de piramide bij de omgeving. Ook al zijn uw intenties nog zo goed, uw omgeving kan een waar obstakel vormen. Uw partner, uw kinderen, uw ouders, uw familie, vrienden, buren, collega’s, etc .

Vragen: waar reageert u op, wat heeft invloed op u?

Schrijf de antwoorden op.

Verdieping: hoe kunt u dit patroon doorbreken?

Schrijf alles op wat nu in u opkomt. Ook het antwoord waarvan u weet dat het goed voor u zou zijn maar wat u eigenlijk niet durft of om andere redenen niet wilt of kunt.

2. Gedrag
Acties en reacties. Wat doet u, hoe reageert u in bepaalde situaties, hoe gedraagt u zich ten opzichte van uw omgeving, zowel verbaal als non verbaal.

Vragen: wat doe ik, hoe handel ik, wat is mijn gedrag en is dit wel of niet waarneembaar door de omgeving?

Schrijf de antwoorden op.

Verdieping: wat wilt, kunt en moet u hieraan veranderen met het oog op het bereiken van uw doelen?

Schrijf alles op wat nu in u opkomt. Ook het antwoord waarvan u weet dat het goed voor u zou zijn maar wat u eigenlijk niet durft of om andere redenen niet wilt of kunt.

3. Kwaliteiten 
Uw kennis, talenten, inzichten, kwaliteiten en vaardigheden.

Vragen: Over weke kennis beschikt u, welk talent bezit u, wat kunt u zoal en hoe sluit uw aangeboren talent aan op uw aangeleerde vaardigheden? Doet u iets waar u goed in bent of wat u überhaupt leuk vindt?

Schrijf de antwoorden op.

Verdieping: Hoe voegt u kennis, talent en vaardigheid op de juiste manier samen zodat u dit alles op de juiste manier kunt inzetten bij het bereiken van uw doelen?

Schrijf alles op wat nu in u opkomt. Ook het antwoord waarvan u weet dat het goed voor u zou zijn maar wat u eigenlijk niet durft of om andere redenen niet wilt of kunt.

4. Overtuigingen en waarden
Uw innerlijke drijfveren, normen, waarden, (voor)oordelen en verwachtingen. Wat is aangeleerd, aangepraat, wat is afkomstig van uzelf en welke ervaringen hebben dit teweeggebracht?

Vragen: waarom wilt u het, waarom doet u het, wat vindt u belangrijk, waar gaat het u om?

Schrijf de antwoorden op.

Verdieping: welke overtuigingen, normen en waarden werken in uw voor of nadeel bij het bereiken van uw doelen?

Schrijf alles op wat nu in u opkomt. Niet alleen de positieve dingen maar zeker ook het antwoord waarvan u weet dat het lastig zal zijn om dit denkpatroon of deze overtuiging los te laten.

5. Identiteit
Het zelfbeeld, de zelfwaardering en het eigenwaarde. Hoe denkt u over zichzelf, hoe ziet u zichzelf, hoe wilt u dat anderen u zien en hoe belangrijk is dit voor u.

Vragen: wie bent u, waarom ziet u zichzelf op deze manier, hoe bent u zo geworden, waarom is het belangrijk voor u waarom anderen u op een bepaalde manier zien?

Schrijf de antwoorden op.

Verdieping: in hoeverre kunt en durft u zichzelf te zijn of te worden en in hoeverre draagt dit bij aan het bereiken van uw doelen?

Schrijf alles op wat nu in u opkomt. Ook als het een antwoord is dat u eigenlijk niet bevalt.

6. Zingeving 

Hier komen we bij uw eigen spiritualiteit. De zin van uw bestaan. Waar doet u het eigenlijk allemaal voor, wat is het hoogst mogelijke dat u kunt en wilt bereiken.

Vragen: wat geeft werkelijk zin aan uw bestaan, waardoor zou u (meer) innerlijke rust kunnen ervaren, waar zou u blij van worden, waardoor zou u fysiek en mentaal beter in balans komen, wat verstaat u onder geluk en rijkdom?

Schrijf de antwoorden op.

Verdieping: wat zult u moeten doen en vooral laten om het hoogst haalbare geluksgevoel te ervaren en uw doelen te bereiken?

Schrijf alles op wat nu in u opkomt. Ook het antwoord waarvan u weet dat het goed voor u zou zijn maar wat u eigenlijk niet durft of om andere redenen niet wilt of kunt.

Wanneer u alle antwoorden op de vragen heeft genoteerd, zult u merken dat nu u alles zwart op wit heeft staan, er een patroon zichtbaar wordt van uw eigen gedrags -en denkpatroon waardoor helder wordt wat u tegenhoudt in uw vooruitgang en persoonlijke groei.

Met dit verkregen zelfinzicht kunt u nu als uw eigen lifecoach aan de slag door elke hindernis, elk obstakel uit de weg te ruimen en elk (al dan niet zelf gecreëerd) probleem bij de wortel aan te pakken.

Maak een lijst waarop u de aan te pakken problemen op volgorde van belangrijkheid noteert. Wat u het eerste wilt oplossen schrijft u onderaan, het laatste bovenaan. Zo werkt u van beneden naar boven.

Wat ook een fijne methode is, is de problemen sorteren op moeilijkheidsgraad. Dus wat u het makkelijkst vindt om op te lossen onderaan, het moeilijkste bovenaan.

Welke volgorde u ook kiest, op deze manier creëert u overzicht en tegelijkertijd uw eigen stappenplan. Werkt u ook aan één probleem tegelijk, dit vergroot uw kans van slagen.

Telkens wanneer u een probleem heeft overwonnen, vinkt u dit af op uw lijst; op naar de volgende uitdaging! Net zolang tot u elke hindernis heeft genomen, elk obstakel uit de weg hebt geruimd en uw doelen heeft bereikt.

Tarotkaarten

Indien u bekend bent met tarotkaarten kunt u deze bij ‘verdieping’ raadplegen.

Persoonlijk gebruik ik tijdens mijn consulten voor de mensen die hiervoor open staan de tarotkaarten op een psychologische manier, niet op paranormale wijze.

Wilt u dit proberen, stelt u zichzelf dan de vraag die bij ‘verdieping’ staat vermeld.

 • schud de kaarten
 • spreid deze met de afbeeldingen naar beneden op tafel uit
 • kies intuïtief een kaart
 • bekijk de afbeelding
 • bekijk wat deze gevoelsmatig met u doet, welk antwoord de afbeelding uit uw onderbewustzijn opdiept
 • schrijf alles op wat u te binnen schiet
 • lees vervolgens in het tarot blog op deze website of in een boekje waarin de betekenissen van de kaarten staan beschreven de betekenis van de kaart
 • bekijk of uw eerste gevoel over de kaart overeenkomt met de beschrijving en of dit op u van toepassing is
 • haal indien mogelijk (ter aanvulling van wat u zelf bij de kaart voelde) een advies uit de beschrijving

Uiteraard is het niet nodig de tarotkaarten bij deze methode te gebruiken, maar als u het leuk of fijn vindt kan het op psychologisch niveau zeker leiden tot meer zelfinzicht en wellicht helpen bij het vinden van een oplossing.

Hetzelfde kunt u doen met de psychologische OH-kaarten. (link volgt.)

 

Extra hulpmiddelen die u – als uw eigen lifecoach- heel goed kunt inzetten bij bovenstaande methode:

Reset je mindset (zelfhulpboek, geschreven door mental coach Daan Jensen)

Tarotkaarten (goed te gebruiken in combinatie met het tarot blog op deze website.)

De Tarot in het Kort (boekje met de betekenissen van de tarot helder en duidelijk uitgelegd, geschikt voor iedereen vanaf +/- 13 jaar. Ook voor mensen met dyslexie. )

 

Psyche blog >HOME