12 Heilige Nachten dromen verklaren, een stappenplan

De 12 Heilige Nachten: hier leert u uw dromen verklaren middels een handig stappenplan. De 12 Heilige Nachten zijn de nachten van Eerste Kerstdag op 25 december tot en met Driekoningen op 6 januari.

Uw dromen noteren en verklaren tijdens deze 12 Heilige Nachten is soms nog lastiger dan u denkt. Daarom volgt hier een stappenplan waarmee u met behulp van uw dromen uw persoonlijke adviserende ‘voorspeling’ voor het nieuwe jaar kunt maken.

In mijn vorige blog kunt u lezen waar de 12 Heilige Nachten op gebaseerd zijn, wanneer deze plaatsvinden en hoe u hier op psychologische wijze uw voordeel mee kunt doen voor het komend jaar.

De droom die u heeft op kerstnacht (24 dec) is de zogenoemde Super Heilige Nacht en geeft het thema weer waarin uw nieuwe jaar zal staan. De droom die u heeft op de eerste Heilige Nacht (25 december) vertelt u iets over de maand januari, de droom die u heeft op de tweede Heilige Nacht (26 december) vertelt u iets over februari, etc.

In totaal verzamelt u dus 13 dromen, gerekend vanaf de nacht van 24 december tot aan Driekoningen op 6 januari volgend jaar.

Hier, op deze pagina geef ik u een handig stappenplan om zelf op een eenvoudige manier uw dromen om te zetten in een praktische, adviserende leidraad voor 2020.

Om het gemakkelijker te maken gebruik ik hierbij als voorbeeld even mijn eigen nachtelijke avonturen. Doorgaans herinner je je na het ontwaken fracties van dromen. Deze schrijf ik allemaal op om ze vervolgens per droomdeel te analyseren.

12 Heilige Nachten Stappenplan

Stap 1. Leg een schrift of notitieblok naast uw bed of een speciaal droom dagboek. Als u kiest voor het laatste, zou ik u willen adviseren om sowieso eerst uw droom in kladversie te noteren. Mijn ervaring is dat ik direct na het ontwaken zó snel moet schrijven om alles te kunnen onthouden dat het haast onleesbaar is.

Stap 2. Gebruik een droomwoordenboek om de belangrijkste elementen van uw droom te verklaren. Een ontzettend fijn boek dat ik graag gebruik is deze droom encyclopedie.

Stap 3. Na een goede voorbereiding en dito nachtrust is het nu tijd om uw dromen te verklaren zodat u de psychologische ‘lessen’ erachter kunt betrekken op de komende maanden.

Grappig! Wanneer ik ’s middags de droom lees die ik ’s morgens vroeg heb opgeschreven, kan ik me vaak niet eens meer herinneren dat ik dit had gedroomd. Zo belangrijk is het dus – als u wilt meedoen met het 12 Heilige Nachten droom experiment –  om direct na het ontwaken uw droom te noteren, desnoods door middel van steekwoorden.

Na de eerste drie stappen te hebben voltooid, ben ik per dag aan de slag gegaan met het verklaren van mijn dromen. In onderstaand verslag kunt u zien hoe ik per droom de meest opvallende elementen eruit heb gefilterd en deze met behulp van de droomencyclopedie heb geduid.

 

Super Heilige Nacht, 24 december 2019

De Super Heilige Nacht die het thema van komend jaar vertegenwoordigt.

Een goede vriendin van me ligt te slapen, ik logeer bij haar of zij bij mij, dat is niet helemaal duidelijk. Ze praat in haar slaap, maar ik kan niet verstaan wat ze zegt. Wel moet ik enorm nodig plassen! De WC is bezet, uit nood plas ik op de houten vloer. Gatverdamme.

Verklaring

WC bezet/plassen: In een droom staat het toilet voor een plek waar we in alle rust ons eigen ding kunnen doen en in alle privacy ongestoord onze gevoelens en emoties kunnen loslaten. Het ongecontroleerd plassen op de vloer daarentegen staat juist voor het niet onder controle kunnen houden van je emoties. Dit is dus een ding om in de gaten te houden in 2020. Be cool en blijf te allen tijde rustig praten over hetgeen je dwars zit. Krop niets op, maar communiceer voor de bom barst.

Ik leer voor psycholoog. Mijn eerste cliënt is een crimineel. Ik moet hem beoordelen achter glas.

Verklaring

Psychologie: Behoefte aan goede raad en advies. Omdat ik in mijn droom zelf degene ben die voor psycholoog leert, wijst dit erop dat ik goed naar mezelf moet blijven luisteren in 2020.

Glas: De glasplaat staat voor een barrière, voor een vorm van zelfbescherming. Omdat erachter een crimineel zit dien ik op te passen voor oneerlijke mensen of personen die me om wat voor reden kwaad zouden kunnen doen.

Vrienden van mijn zoon zijn verhuisd naar Purmerend en hebben hier een werkelijk schitterend appartement gekocht. Mijn moeder en ik die komen kijken zijn er meteen wég van. Impulsief kopen we een zelfde appartement in hetzelfde complex. Puntje bij paaltje voelen we ons er totaal niet thuis en hebben we spijt.

Verklaring

Verhuizen: Een huis in een droom staat voor zekerheid. Omdat ik in mijn droom halsoverkop verhuis, maar naderhand spijt krijg, zie ik dit als een waarschuwing om geen oude schoenen weg te gooien voor ik nieuwe heb. Ook al lijkt de nieuwe aanbieding nog zo mooi, ik dien me kennelijk twee keer te bedenken voor ik tot actie over ga.

Voorspelling voor 2020 volgens de Super Heilige Nacht.  Het thema waar het in het nieuwe jaar omdraait is voor mij kennelijk: voorzichtigheid.  Ik dien voorzichtig te zijn met betrekking tot mijn eigen emoties, communicatie, oneerlijke mensen, en het nemen van lastige beslissingen. Bezint eer men begint. Check.

Eerste Heilige Nacht, 25 december 2019

Dat begint al goed. De eerste Heilige Nacht die volgens de mythe de maand januari voorspelt,  word ik direct getrakteerd op een nachtmerrie. Bon.

Het begint allemaal vrij onschuldig. Hoewel… ik steel! In mijn droom is mijn dochter (24) weer een klein meisje. Ze heeft de griep en ik ga boodschappen doen. In de winkel zie ik een ouderwetse walkman liggen. Hoewel ik weet van wie deze is – een jochie dat hier net was liet hem per ongeluk liggen – geef ik het ding niet af bij de winkelier. In plaats daarvan neem ik het mee. Voor mijn dochter die thuis op de bank ligt ziek te zijn.

Verklaring 

Stelen: Het pakken van iets zonder toestemming, liefde, geld, kansen of energie, van iemand anders of van jezelf.

Dochter: Het zien van je eigen kind staat voor je eigen onschuld. Omdat mijn dochter in mijn droom ziek is, kan het zijn dat ik in januari bewust word van het kwijt zijn van mijn eigen kinderlijke onschuld. Of in elk geval dingen zal doen waarvan ik weet dat het niet oké is.

Dit staat in verband met het stelen… ik ben benieuwd…

Eenmaal thuis heb ik opeens een berg pizza’s besteld, maar ik heb geen geld. ‘Komt morgen wel’ zegt de bezorger. Ik mag de pizza’s houden.

Verklaring

Pizza: Ook in je droom ben je wat je eet. Pizza is dus een teken dat ik in januari goed op mijn voeding moet letten. Eén pizza is al niet aan te raden, laat staan een hele stapel!  Daarbij heb ik ook nog eens geen geld.

Geld: Geld staat in een droom niet zo zeer voor letterlijk geld, maar meer voor ‘waarde’. De waarde die je hecht aan de eigen kracht of spiritualiteit. In combinatie met de berg pizza’s verwacht ik dat ik in januari meerdere zwakke momenten zal hebben met het oog op (verkeerde) voeding. Aandachtspuntje dus.

Plotseling sta ik in het huis van een oude kennis. Waar hij voorheen zijn woning super strak en hyper modern had ingericht, is het er nu kleurrijk en heeft hij een boekenkast vol tarotboeken en kunst. Midden in de kamer staat een bont gekleurd spiritueel tarotbeeld.

Verklaring

Kunst: Kunst in een droom wijst erop dat je je eigen creativiteit dient te stimuleren of creatieve ideeën ten uitvoer moet brengen. Omdat deze kunst overduidelijk in verband staat met tarot, ga ik er van uit dat ik in januari iets nieuws met tarot zal gaan doen of hier in elk geval over na moet gaan denken.

Mijn schoonzus is er ook. In mijn tas zoek ik naar een foto van mijn dochter om haar te laten zien, maar in plaats daarvan vind ik alleen een zak met oude witte bolletjes, beschimmelde kadetten.

Verklaring

Tas: Een tas in een droom staat voor het verborgen (willen) houden van iets in jezelf. Dit kan in verband staan met bepaalde plannen maar ook met bepaalde gedachten of gevoelens. Omdat ik iets zoek, maar het niet kan vinden, duid ik dit als dat ik vooral voor mezelf op zoek moet gaan naar wat ik werkelijk wil in 2020.

Oud brood: Brood heeft in dromen vaak een spirituele betekenis. In mijn droom is het brood oud en beschimmeld wat staat voor onzekerheid over wat je nodig hebt in het leven en dat je mogelijk niet het juiste doet, hetgeen aansluit op mijn zoekactie in de tas.

Ik sta onder de douche. Nadat ik mijn haar heb gewassen en mijn flesje shampoo vanachter het douchegordijn terug wil zetten op de bad rand, wordt deze vanaf de andere kant met een ruk uit mijn hand getrokken. Omdat ik dit niet verwachtte – ik ben immers alleen thuis –  en dus niet weet wie dit is en ik me dus werkelijk het apezuur schrik, schreeuw ik met mijn ogen dicht (want shampoo in mijn oog) ‘Wie de f*ck ben jij!?’

Op dat moment schrik ik wakker en heb ik last van slaapverlamming. Ik weet dat ik heb gedroomd, maar kan niet schreeuwen. Ik hoor mijn man die eerder is opgestaan dan ik, in de huiskamer TV kijken en wil hem vertellen dat ik eng heb gedroomd, maar in plaats daarvan komt alleen een hees gepiep uit mijn mond.

Goedemorgen.

Verklaring

Douche/shampoo/haren wassen: Het ‘weg wassen’ van negatieve gevoelens/gedachten, het ‘schoonmaken'(leegmaken) van het hoofd. Omdat ik ook shampoo in mijn oog heb, moet ik mijn ogen in januari goed open blijven houden met betrekking tot mijn eigen behoeften op het mentale en emotionele vlak.

Indringer: Een indringer in een droom staat voor de bedreiging van je persoonlijke ruimte en privacy. Omdat in mijn droom iets uit mijn handen wordt gegrist, is dit voor mij een aanwijzing dat ik mijn persoonlijke ruimte en privacy goed moet blijven bewaken.

Voorspelling januari 2020 volgens mijn eerste Heilige Nacht, note to self:

Waak ervoor dat je je onschuld niet verliest, steel niets, ook niet in figuurlijke zin. Niet van een ander, maar ook niet van jezelf. Zorg goed voor jezelf en schenk hierbij extra aandacht aan je voeding én je wilskracht. Denk na over een nieuw project in verband met kunst en tarot en bepaal voor jezelf wat je werkelijk graag wilt en/of nodig hebt dit jaar. Bewaak je grenzen, doe wat je werkelijk gelukkig maakt en breng indien nodig (meer) tijd alleen door.

Ik zal u niet vervelen met nog 11 uitgebreide droomverklaringen. Wel hoop ik u hiermee te hebben kunnen laten zien hoe eenvoudig het is om uw eigen dromen te duiden, wat natuurlijk veel interessanter voor u is.

Welterusten en succes!

Boekentips:

De 12 Heilige Nachten

Dromen en hun betekenis

Droomencyclopedie

 

Meer over droompsychologie vindt u >HIER.

 

Psyche blog >HOME

Persoonlijke blog >HOME