12 Heilige Nachten, 5 redenen om uw dromen te noteren.

Ja hoor. 12 Heilige Nachten waarin onze dromen ons een sneak preview geven van het nieuwe jaar. Dit is toch wel je reinste flauwekul, of niet?

Ja. Natuurlijk is het dat.

Toch is het ontzettend leuk en interessant om eens meer aandacht te besteden aan de achtergrond van dit verhaal en hoe u hier op uw eigen manier toch uw voordeel mee kunt doen.

Ik zou u dan ook zeker willen aanraden om deze periode direct na het ontwaken uw dromen te noteren.

Voor ik u de 5 redenen geef waarom het echt de moeite waard is om mee te doen met dit jaarlijkse droomfestijn, zal ik u eerst uitleggen wat de 12 Heilige Nachten zijn, waarom ze zo worden genoemd en wanneer deze plaatsvinden.

12 Heilige Nachten van kerstmis tot aan Driekoningen

De 12 Heilige Nachten zijn de twaalf nachten van de eerste kerstnacht op 25 december tot aan Driekoningen op 6 januari. 5 januari is dus de laatste Heilige Nacht.

Sommigen beweren dat nacht voor Kerstmis, dus de nacht van 24 op 25 december, de Super Heilige Nacht is en dat pas daarna de overige 12 Heilige Nachten volgen.

Omdat ik dit zelf wel een heel leuk gegeven vind, heb ik voor mezelf besloten dat de droom die ik heb in de nacht van 24 december het hoofdthema van het nieuwe jaar onthult.

Vervolgens biedt de droom die u heeft op de eerste Heilige Nacht u inzichten voor de maand januari, de droom die u heeft op de tweede Heilige Nacht biedt u inzichten voor de maand februari, etc. Dit gaat zo door tot u 12 nachten lang dromen heeft verzameld voor de komende 12 maanden.

TIP: Een prachtig droomdagboek om uw eigen dromen in te noteren vindt u >HIER

Handige boeken die u kunt gebruiken bij het interpreteren van uw dromen vindt u onderaan dit artikel.

Bezinning

De periode waarin de 12 Heilige Nachten plaatsvinden is er vooral één van bezinning. Al is het alleen maar omdat de 12 Heilige Nachten de langste en tevens meest stille nachten zijn van het hele jaar. De natuur is in diepe rust en bereidt zich voor op wat komen gaat.

De bomen hebben hun bladeren verloren, de bollen zitten nog diep verstopt in de grond. Dieren gaan in winterslaap of trekken naar het zuiden en ook mensen zijn minder vaak buiten te vinden.

Buiten is het koud en vroeg donker. Men blijft het liefst thuis bij de warme kachel en gaat lekker op tijd naar bed. Wanneer er sneeuw gevallen is, bedekt het witte tapijt alles en iedereen met een serene, haast spirituele  stilte.

Juist nu de natuur in rust is en de mens als vanzelf dit voorbeeld volgt, is dit een perfecte periode om even stil te staan bij de dingen en meer aandacht te besteden aan onze dromen.

De Germanen

In de 18e eeuw staakten de Germanen in tijdens de 12 Heilige Nachten alle werkzaamheden om zich vervolgens meer op de natuur te focussen. In deze periode kwamen zij erachter dat de geest van de natuur na een periode van stilte, langzaam weer tot leven kwam en vierden zij de vruchtbaarheid en de toenemende kracht van de zon.

Naast de terugkeer van het licht na de duisternis (de nachten werden langzaam weer korter en de dagen langer) herdachten zij ook de doden, waarvan ze geloofden dat deze hen tijdens de 12 Heilige Nachten kwamen bezoeken.

De Germanen vierden in deze tijd het Joelfeest. Het Joelfeest duurde twaalf nachten. Twaalf duistere nachten waarin de negen werelden van de Germaanse hemel bij elkaar kwamen en alle goden, reuzen, elfen, trollen, demonen en geesten vrij rondwaarden op aarde.

Tijdens het Joelfeest werd daarom in de haard van de eigen woning een groot houtblok aangestoken; het Joelblok. Het Joelblok hield het onaardse kwade gespuis buiten de deur.

Het blok werd aangestoken met een stukje hout van het Joelblok van vorig jaar en moest daadwerkelijk twaalf nachten blijven branden om onheil voor het nieuwe jaar te voorkomen.

Vaak werd er ook een brandend rad voortbewogen over de velden. Dit met de bedoeling om het nieuwe jaar ‘aan te slingeren’ en tegelijkertijd de boze geesten te verjagen want zolang zij er waren, zou de zon wegblijven, zo luidde de stelling.

De Christenen

De Christenen gaven echter een heel andere betekenis aan de 12 Heilige Nachten. Volgens hen staan deze in verband met de geboorte van Jezus op Eerste Kerstdag.

Na de geboorte van Jezus verscheen er een ster aan de hemel die wees op de geboorte van de koning der Joden. Hierop besloten drie wijzen vanuit het oosten het kind te gaan zoeken met de bedoeling het kind hun eer te bewijzen.

Toen koning Herodes dit nieuws ter ore kwam, riep hij de wijzen bij zich en droeg hen op om hem na hun bezoek aan het kind verslag uit te brengen. Hij wilde graag weten waar het kind was omdat hij het – volgens eigen zeggen – ook graag wilde eren.

Nietsvermoedend beloofden de drie wijzen koning Herodes op de hoogte te houden, niet wetende dat Herodes alles behalve verheugd was over de geboorte van dit kind; hij zag in hem namelijk een geduchte concurrent!

Volgens de Christenen hadden de drie wijzen 12 nachten nodig om het kindje Jezus te vinden. Zij volgden de ster die hen leidde naar Bethlehem en reisden op die manier 12 donkere nachten op weg naar het licht.

Nadat ze op 6 januari het kindeke Jezus hadden gevonden en hem geschenken hadden gegeven van goud, mirre en wierook, waren zij ‘verlicht’. God waarschuwde hen via een droom en zei hen niet terug te gaan naar koning Herodes omdat hij enkel kwaad in de zin zou hebben.

Toen de drie wijzen inderdaad niet terug keerden naar de boze koning en deze zich hierom bedrogen en verraden voelde, gaf Herodes opdracht om uit voorzorg alle kinderen jonger dan drie jaar in Bethlehem  te vermoorden.

Tegen de tijd dat deze opdracht (volgens de geschiedenis op 28 december, bijna een jaar later na Jezus’ geboorte) werd uitgevoerd, waren Jozef en Maria al met het kind naar Egypte vertrokken nadat Jozef (de echtgenoot van Maria) eveneens via een droom door God werd gewaarschuwd.

Astrologie

Naast een Bijbelse én heidense basis, hebben de 12 Heilige Nachten ook een astrologische oorsprong. Ook volgens de astrologie is deze periode bedoeld om onszelf naar binnen te richten en na te denken over vraagstukken waar we graag een antwoord op zouden vinden.

De tijd van volle maan tot volle maan bedraagt 29,5 dagen. Twaalf maal 29,5 is 354. Een maanjaar bestaat dus uit 354 dagen. Een zonnejaar bestaat echter uit 365 dagen.

Het verschil van 11 dagen (12 nachten) wordt in de astrologie gezien als restdagen (of rustdagen), als extra tijd voor bezinning en om aandacht te besteden aan de eigen spiritualiteit en persoonlijke behoeften op geestelijk of emotioneel gebied.

5 redenen om uw 12 Heilige Dromen te noteren

Volgens de mythe zijn de dromen die we hebben in de 12 Heilige Nachten voorspellend. De eerste nacht geeft een voorspellende droom voor de maand januari, de tweede nacht brengt een voorspellende droom voor de maand februari, de derde nacht voorspelt de maand maart en zo verder…

Dromen zijn echter een product van ons eigen brein en zijn om deze reden nooit echt voorspellend. Toch kunnen dromen ons wel degelijk diepere inzichten bieden in hetgeen ons bezighoudt.

Alleen daarom is het al ontzettend leuk en interessant om dit experiment aan te gaan. Grote kans dat als u het eenmaal hebt gedaan, dit een terugkerend jaarlijkse traditie wordt!

Leg tijdens de 12 Heilige Nachten vooral pen en papier naast uw bed of noteer uw dromen direct na het ontwaken in uw mobiele telefoon.

Om uw dromen te kunnen verklaren raad ik u aan een droomwoordenboek te gebruiken, zodat u elke droom zelf kunt verklaren en mettertijd kunt bekijken hoe deze verklaringen op u van toepassing zijn in de betreffende maanden.

Wat een gedoe, waarom zou ik dit allemaal doen?

  1. Droompsychologie zet u aan tot nadenken over zaken waar u normaliter niet bij stilstaat.
  2. Dromen kunnen spontaan antwoord geven op vragen waar u mee zit.
  3. Uw dromen geven u meer zelfkennis en inzicht.
  4. Uw dromen kunnen u werkelijk inspireren tot nieuwe projecten.
  5. Door van te voren uw dromen te verklaren kunt u zich beter voorbereiden op situaties die zich het komende jaar zullen voordoen.

Niet omdat uw dromen voorspellend zouden zijn, maar omdat u de dromen die u nu hebt t.z.t. zult betrekken op de gebeurtenissen die dan plaatsvinden en u er om deze reden anders naar zult kijken. En hierdoor wellicht beter met bepaalde situaties om kunt gaan.

Boekentips:

De 12 Heilige Nachten

Dromen en hun betekenis

Droomencyclopedie

Meer hulp nodig bij het maken van uw persoonlijke droomjaarboek voor het komende jaar? Een stappenplan vindt u >HIER.

 

Meer interessante artikelen over de werking van ons brein vindt u in het Psyche Blog.

 

Spiritueel blog >HOME

Psyche blog >HOME