Nathaliekriek.nl

Afslanken met vezels. En vergeet de granen niet! Tip van de week 17

afslanken met vezels

Afslanken met vezels. En niet te vergeten granen! Is dat dan niet het zelfde? Nee. Vezels zitten ook in niet-graanproducten. Vezels zijn belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. Vezels uit graanproducten en fruit verlagen niet alleen het cholesterol gehalte in het bloed (waardoor de kans op hart en vaatziekten afneemt), ze zijn bovenal voedzaam.

Vezels voorkomen trek tussendoor en bevorderen de stoelgang wat verstopping en een opgeblazen gevoel tegengaat.

Voorbeeld: Aardbeien bevatten in verhouding weinig calorieën en veel vezels! Ook het gezegde ‘snoep verstandig eet een appel’ is geen losse flodder-uitspraak.

Afslanken met vezels, dikke tip!

Door veel vezels toe te voegen aan je menu gaat het afslanken als een malle!

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn o.a.:

  • fruit
  • groenten
  • aardappelen
  • volkoren producten (brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta)
  • linzen
  • spliterwten

Veel mensen eten per dag te weinig vezels en dat is jammer want het is absoluut niet nodig om hier een tekort aan te hebben.Ook als je niet direct wilt afslanken zijn vezels belangrijk voor de gezondheid.

Wat heb je per dag nodig om voldoende vezels binnen te krijgen?

  • vijf tot zes volkoren boterhammen
  • twee stuks fruit (al dan niet geperst)
  • twee ons aardappelen (of zilvervliesrijst of volkoren pasta)
  • een bakje rauwkost
  • twee ons (bereide) groenten

Als je dit per dag eet zal je verantwoord en gezond afvallen en daarbij ook weinig trek tussendoor hebben.

Omdat vezels een verzadigende werking hebben eet je minder tussendoortjes waardoor je dus ook minder onnodige calorieën binnen krijgt.

Afvallen met granen

Ook granen bevatten veel vezels, maar wat zijn nu precies granen?

Granen is een verzamelnaam voor gewassen die verwant zijn aan gras. Denk hierbij aan:

  • gerst
  • tarwe
  • rogge
  • haver
  • mais
  • rijst
  • gierst
  • spelt

Volkorenproducten zijn het meest vezelrijk omdat deze bereid worden uit de gehele tarwekorrel. Hierbij blijven de vitaminen en mineralen in de buitenste laag van de tarwekorrel (de zemel) bewaard.

Voedingswaardetabel:

Per 100g brood) Voedings-
vezels (g)
IJzer
(mg)
Magnesium
(mg)
Vitamine B1
(mg)
Wit brood 1.0 1.0 19 0.16
7 granenbrood 5.3 1.8 48 0.14
Roggebrood 5.5 2.9 61 0.18
Bruin brood 5.7 1.7 41 0.20
Volkorenbrood 6.4 2.6 61 0.34

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME