Afvallen, frituurpan eruit airfryer erin? Mwah… Tip van de week 11

Afvallen frituurpan airfryer

Afvallen met de frituurpan of de airfryer? Moet de frituurpan de deur uit? Of mag de Airfryer wieberen?  ‘Frituren is ongezond’ is een veel gehoorde stelling, maar is dit wel waar? Het hangt er van af wát je frituurt en in welke olie je bakt.

Vast frituurvet bevat veel verzadigde vetzuren die een nadelige invloed hebben op het cholesterol gehalte, daarom wordt sowieso altijd aangeraden vloeibaar frituurvet te gebruiken. Zonnebloemolie is hiervoor ook prima geschikt, olijfolie wat minder.

Vloeibare vetten bevatten veel onverzadigde vetzuren die een gunstige invloed hebben op het cholesterol gehalte. Desondanks blijft olie een calorierijk product, zelfs wanneer het vloeibaar is.

Af en toe een frietje, een aardappelkroketje of wat aardappelschijfjes bakken in de olie voor het avondeten of een Vietnamese loempia voor bij de nasi  kan zeker geen kwaad, ons lichaam heeft immers ook vetten nodig!

Wel moet je als smulpaap sterk in je schoenen staan om s’ avonds bij de TV niet gezellig te gaan snacken. Met een frituurpan in de kast en een vriezer vol bitterballen, vlammetjes, frikandellen en bamihappen is het wel eens moeilijk om vette trek te weerstaan.

Een bitterbal bevat al gauw 35 calorieën,  een vlammetje 60 calorieën, een frikandel 125 calorieën en een bamihap 230 calorieën! Voor een keer geen ramp, maar drie keer in de week? Tel uit je winst…

Verder maakt het niet uit of je verse friet en diepvriesfriet eet. Deze bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën:

  • met mayonaise ongeveer 800 Kc per portie.
  • zonder mayonaise ongeveer 500 Kc per portie.

Gebruik de frituurpan enkel af en toe voor lunch of avondeten (bijvoorbeeld gecombineerd met vis of mager vlees en sla) en niet voor snacks tussendoor, dat wordt snel een gewoonte.

Daarnaast is het natuurlijk wel van groot belang dat je altijd in schone olie frituurt! Na iedere frituurbeurt zou je eigenlijk de olie moeten zeven of vervangen. Er blijven na het frituren altijd restjes in de pan achter. Deze worden bij telkens weer opnieuw bakken zwarte korstjes wat zeer ongezond is!

Bovendien is friet dat gebakken is in oud vet niet alleen minder lekker van smaak , maar ook vetter en is het telkens opnieuw gebruiken van dezelfde olie ook niet gezond.

Door het steeds weer opwarmen en afkoelen versnelt de afbraak van het vet waardoor schadelijke stoffen vrijkomen.

Afvallen, dag frituurpan hallo airfryer?

Een andere optie is de Airfryer! Hiervoor heb je geen vet of olie nodig om mee te bakken en is het een stuk eenvoudiger schoonmaken.

De Airfryer fungeert als een mini hete luchtoven waarvoor niet alle frituursnacks geschikt zijn. Kroketten, bitterballen, kaassouflé’s e.d. zijn echter wel verkrijgbaar in speciale Airfryer edities en deze worden ook gewoon goed knapperig!

Kanttekening: De Airfryer maakt het voedsel weliswaar minder vet, maar helaas niet gezonder!

Waar de snacks in de frituurpan langere tijd in het vet moeten zwemmen om knapperig te worden, schroeit de Airfryer deze direct dicht waardoor er in korte tijd een krokant korstje ontstaat.

Wel komen er door deze snelle manier van bakken schadelijke stoffen vrij genaamd AGE’s. 

Deze zorgen ervoor dat je sneller veroudert en hierdoor dus ook eerder kans hebt op Diabetes 2, hart en vaatziekten, Alzheimer en zelfs kanker.

 

Desondanks toch een Airfryer kopen? Dat kan >HIER

Goede friteuses vind je >HIER

 

Deze week mag je jezelf ook wegen! Klik >HIER voor handige weeg -en meettips.

 

Bovenstaande tekst is eerder verschenen in het Balansboek. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar mogelijk nog tweedehands te bestellen via onderstaande link.

Het Balansboek

 

Afslank blog >HOME