Nathaliekriek.nl

Hoe werkt de tarot?

Hoe werkt de tarot?

Hoe werkt de tarot? Wel, voorheen geloofde ik dat we bij een tarot reading tijdens het ‘blind’ kiezen van de kaarten, intuïtief de juiste kaarten uit het tarotdeck wisten te pakken. Het verwonderde mij dan ook zeer dat de kaarten die ik zelf of mijn cliënten pakten, vrijwel altijd van toepassing waren op de persoon in kwestie of op de vraag die van te voren was gesteld.

Nu ik meer heb geleerd over psychologie, weet ik dat het niet de intuïtie is die je (blind) naar bepaalde kaarten leidt, maar dat de afbeeldingen op de kaarten – pas nadat je deze hebt omgedraaid – juist de intuïtie prikkelen. De intuïtie wordt dus pas aan het werk gezet op het moment dat je de kaart bekijkt.

Omdat iedereen in de loop der jaren andere ervaringen heeft opgedaan en er om die reden bij iedereen dus ook andere herinneringen in het onderbewustzijn staan opgeslagen, reageert iedereen anders op een bepaalde afbeelding. Laat tien mensen afzonderlijk naar dezelfde kaart kijken en ze zien er allemaal iets anders in.

Voor het duiden van de kaarten bestaan weliswaar richtlijnen, de zogenaamde basisbetekenissen, maar feit blijft dat iedereen iets anders in de afbeeldingen waarneemt. Ik raad iedereen die met de tarot wil leren werken dan ook aan om vooral naar zijn eigen gevoel te luisteren bij het interpreteren van de kaarten. Op deze manier zijn de eigen persoonlijke interpretaties dus ook nooit ‘fout’. Immers, wat je in de kaarten ziet, strookt met het gevoel dat deze jou geven en andersom; wat je voelt is wat je erin ziet.

Hoe werkt de tarot?

Nogmaals; de afbeeldingen op de kaarten triggeren als het ware het onderbewustzijn. Ze geven je een bepaald gevoel over bepaalde onzekerheden, twijfels, angst, verdriet of zelfs (onderdrukte?) boosheid, waar je op dat moment mee rondloopt.

Dit is te vergelijken met de vlekken van de Rorschachtest die de psychiater of psycholoog zijn cliënten laat zien en waar ook iedereen al naar gelang zijn eigen ervaringen, iets anders in ziet. Deze inktvlekkentest is gebaseerd op de menselijke neiging om emoties te projecteren op voorwerpen of vormen (in dit geval dus op vlekken).

Iemand die ooit een traumatische ervaring heeft gehad, zal waarschijnlijk iets anders in een vlek zien dan iemand die een dergelijke ervaring niet heeft gehad. Dit vanwege het feit dat ons brein altijd op zoek is naar herkenning. Naar dingen uit de omgeving (of op afbeeldingen) die ons doen denken aan iets wat we al eens eerder hebben gezien.

Onderbewustzijn en intuïtie

Bij de vlekkentest probeert de psycholoog of psychiater aan de hand van de interpretaties van de cliënt diens diepere persoonlijke karaktertrekken en impulsen te begrijpen. De reden waarom hij de persoon in kwestie niet gewoon vraagt hoe hij zich voelt of waar hij mee zit, is omdat mensen zich over het algemeen niet volledig bewust zijn van de manier waarop zij denken en handelen, laat staan waarom zij dit doen.

Bepaald gedrag is er (wellicht na een gebeurtenis in het verleden) in de loop der jaren simpelweg ingeslopen. De persoon in kwestie is zich hier waarschijnlijk niet eens van bewust, net zomin als dat hij zich ervan bewust is of hij dit gedrag vertoont om zichzelf te beschermen of juist om iets af te reageren. Het spontaan een reactie ‘moeten’ geven op bepaalde vlekken of andere afbeeldingen kan hierbij meer duidelijkheid scheppen en het onbewuste bewust maken.

Zo ook bij het zien van een tarotkaart. Dit omdat het onderbewustzijn direct reageert op iets dat je ziet en hierdoor het onbewuste weer bewust gemaakt wordt. Deze ‘verplichte’ reactie onderdrukt ook de (al dan niet bewuste) neiging van de ondervraagde om zich anders voor te doen dan hij is, of om een antwoord te forceren op basis van wat hij denkt dat de vraagsteller van hem wil horen.

De tarot confronteert je met jezelf, daarom zijn de antwoorden die je middels deze bijzondere kaarten krijgt ook (bijna) altijd juist. De combinaties van de afbeeldingen van de tarot én de pasklare antwoorden die je in op deze website vindt, zullen direct jouw eigen gevoel bevestigen wat je hebt omtrent een bepaalde vraag, waardoor je zelf in staat bent tot het beantwoorden van die vraag. Immers, alle antwoorden zitten in jezelf!

Meer interessante artikelen over tarot vind je in het Tarot Blog.

Meer informatie over de werking van ons brein vind je in het Psyche Blog.

Wil je zelf graag online de proef op de som nemen? Op Zebo Redondo kun je gratis allerlei tarot readings doen met een tarotdeck naar keuze.

Mooie gratis online tarot readings én andere orakels vind je op Online Orakels.